www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Безценните антики на Васил Божков - ще ги национализира ли новият закон? + фотогалерия

16 Март 2009

 

Снимка: Булфото
Сребърен ритон с позлата, IV в. пр. Хр. Подобни експонати има в Панагюрското и Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

Според груби оценки колекцията от антики на бизнесмена Васил Божков надхвърля 120 милиона евро, писа в последния си брой най-тиражният вестник “Уикенд”. Дали колекцията му струва толкова е спорно, но тя наистина е потресаваща. По много причини. Може би читателят трябва първо да разгледа снимките (на които се вижда само малка част от притежаваните от Божков антики) и тогава да продължи да чете, за да разбере за какво става дума. Божков притежава уникални експонати, като златен венец на тракийски владетел, какъвто археологът Георги Китов не можа да открие през цялата си кариера. Притежава предмети, каквито има в Панагюрското и Рогозенското съкровища…

Но не е вярно твърдението в “Уикенд”, че Васил Божков е регистрирал колекцията си, притежава документи за покупка на всяка една антика и няма основание да се притеснява от новоприетия закон за културното наследство. Известно е, че Васил Божков, прочул се първо като хазартен бос и с характерния си прякор - Черепа - е регистрирал колекция от антики в Националния исторически музей, издал е в каталог (на своята фондация “Тракия”) снимки на част от колекцията си. В него са показани фотографии на 275 експоната - именно от тях са публикуваните тук. А през 2007-а г. изненадващо с решение на правителството част от неговата колекция беше изложена в Брюксел, след приемането на страната в Европейския съюз - нещо като своеобразно представяне на древната българска култура. С една неясна по произход колекция…

Експонати от колекцията на Божков, показани на изложба в Брюксел

Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., от колекцията на Васил Божков. Такъв античен шедьовър не е успял да открие до смъртта си археологът Георги Китов. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

Защо тази сбирка е потресаваща? Първо, целият каталог с антики (цена 80 лв.) създава усещане за нещо престъпно - в него не е написано за нито един предмет къде е намерен. Васил Божков може и да си е намерил документи откъде притежава тези антики, но откъде те са изкопани, не е известно. А то е очевидно - колекцията е от иманярски “разкопки”. Сред събирачите на антики се говори, че е изкупувал повечето годишна “продукция” на иманярите в последните години. Това са недоказуеми неща, но сбирката му трудно може да се обясни.

В края на 2005 г., когато Васил Божков направи изложба с част от колекцията си в Галерията за чуждестранно изкуство на фондация “Св. Св. Кирил и Методий” и представи каталога си, беше услужливо интервюиран от в. “Труд”, за да се представи като меценат, загрижен за културното наследство. В интервюто без стеснение той отговори откъде са антиките му - “Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Според закона - и тогава, и сега - продажбата на антики е престъпна дейност, наказва се с глоба до 10 000 лв. и до 3 години затвор. Нито тогава, нито по-рано, прокуратурата се самосезира да разпита Божков, нито обърна внимание на неговото колекционерство, което беше добре известно в средите на иманярите в България.

Кратери, V век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. В българските музеи няма толкова богата колекция от кратери.

Същевременно по стари традиции от милиционерско време, полицията тарашеше дребни колекционери на монети и притежатели на евтини антики, обискираше ги, арестуваше ги. А най-големият, който купува цели мраморни статуи, кротко “колекционираше”, недосегаем за закона. Тогава сред дребните събирачи тръгна мълвата, че полицията работи за Божков - преследва тях, за да може всички иманярски “находки” да се насочат към най-големия купувач. И въобще, версията на самия Божков, че спасявал тези антики от износ зад граница, има и обратна страна - когато се появи голям купувач, когато има търсене, има и предлагане - цели иманярски бригади започват да работят, за да “удовлетворят” търсенето. Резултатът е налице - сниман, описан, издаден в каталог. Всъщност не съвсем - говори се за още много предмети, които не са описани и показани публично. Посетители в офиса на “Нове холдинг” - компанията на Божков - са оставали потресени от видяното, което той е изложил в кабинета си и коридорите си.

Сегашният новоприет закон, който приписват като авторство на царската депутатка Нина Чилова (бивша министърка на културата), се опитва да национализира колекцията на Божков и други като него. Как? Антични предмети с изключителна стойност според този закон стават национална ценност и техният притежател става техен “държател”. Може да си направи музей, да ги препродава, ако има купувач, но те вече са на държавата и всичко става със знанието на музеите. Сега е задължен в срок от 6 месеца да ги представи пред комисия, която да ги оцени и определи дали са национална ценност. А то е очевидно - поне за тези, които са на снимките.

От каталога за колекцията на Божков

Част от т. нар. кратери в колекцията на Васил Божков, IV век пр. Хр. Това са украсени съдове, използвани обикновено за смесване на вино и вода в древна Гърция. Цената им зависи от това колко са запазени, от стила на изображенията и др. и обикновено варира между 10 и 50 хил. евро според качеството.

Този закон не е добър. Той засяга интересите и на дребни колекционери, плаща данък на цяла една каста служители на музеи и пишман научни работници, които искат да забранят колекционерството в България (много от тях са консултанти за изработването на закона). И от чиито ръце бяха окрадени музейните сбирки, много от експонатите подменени с фалшификати и т. н. (това е цяла отделна тема).

Но дали с този закон държавата ще успее да сложи ръка върху колекцията на Божков и още неколцина като него? Предстои да видим. Приближените на Божков като художника Светлин Русев или директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и др., неколкократно атакуваха закона, още преди да бъде приет. А след приемането му направиха специална пресконференция, за да го разкритикуват. Текстове от него ще бъдат атакувани в Конституциония съд и с искания президентът да наложи вето.

В същото цитирано интервю в “Труд” от 2005 г. Божков се изрази в характерния за български бизнесмен галантен стил: “Чилова е много тъпа”. И дори подчертава пред интервюиращата - “Това да не го махнеш от интервюто”. Известно е, че като министър Чилова не е удовлетворила искане на Божков да си официализира сбирката, като направи музей и т. н. Създаде се впечатление, че има лична амбиция и от двете страни.

Друг, който активно работеше по закона, е депутатът от ДСБ д-р Николай Михайлов (от началото на годината вече е независим депутат, недоволен от политиката на Иван Костов). Той също активно се стремеше да национализира сбирката на Божков. В e-vestnik по този повод написахме коментар - “Заради бълхата Божков да не изгорим юргана?“. Дадохме думата за критика на законопроекта и на експерти, като известния нумизмат Ставри Топалов (виж тук). Несъвършенствата на закона са очевидни и той сигурно ще претърпи изменения. Но в чий интерес? На Васил Божков? Пак ли ще се получи така - дребните колекционери да бъдат ударен, а едрите - поощрени?

Сребърен ритон с позлата, IV в. пр. Хр. Подобни експонати има в Панагюрското и Рогозенското съкровище. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

Забележителното на колекционера Божков е антиобщественото му поведение. Той, въпреки изразяваната загриженост за “спасяването” на древните предмети, заяви в интервю в сутрешният блок на бТВ “Мога да счупя ритуално антиките си на площада” (виж тук), раздразнен от въпросите на Бареков и от това, че държавата не му дава да си узакони съмнителната сбирка.

Сега директорът на НИМ Божидар Димитров е длъжен да извади пред обществото документите, с които е регистрирал колекцията на Васил Божков. Да се види от всички откъде са купени, какво е представил т. нар. колекционер. Колекционери твърдят, че механизмът, по който Божков се опитва да узакони предмети, е като представи документ, че ги е купил от търг в чужбина. Нека Божидар Димитров покаже документ откъде Божков е купил златният венец на тракийски владетел, например. Или предметите, които са като от Панагюрското или Рогозенското съкровище. Хора от средите на колекционерите се майтапят, че Божков сигурно вече си е извадил документ и от Александър Македонски, че му е дарил лично антични предмети.

Сбирката на Божков наистина е потресаваща по още много причини - например със скоростта, с която e събрана (5-6 години). Да събереш толкова съкровища за 5-6 години означава да купуваш като луд, да ръсиш лесно спечелени пари, цели екипи да работят и търсят за теб. Богати хора не могат да съберат с десетилетия дори наполовината на такава колекция. Как е успял Васил Божков?

Комисията “Кушлев” не се интересува какви са били доходите на Божков преди 5 години, примерно. Тя се занимава с кокошкари. Известно е, че в последните 2 години Божков публично обяви, че прибира годишни премии по 2-3 милиона от дружествата, които притежава - един нужен доход, с който могат да се докажат разходи. Но преди това? Как се купува колекция, за която казват, че струва 120 млн. евро?

Колекцията на Божков поставя много въпроси и извън качествата на своя притежател - как държавата трябва да се отнася към подобни големи сбирки? Очевидно колекцията вече е факт, тя е по-богата отколкото сбирките на повечето български музеи. Какви права трябва да се дадат на притежателя, освен правото на “държател”? По света частни колекционери, макар и не с авторитета на Божков, са съхранили шедьоври и са направили собствени музеи. У нас с колекционери, които далеч нямат възможностите на Божков, се отнасят като с престъпници. Законите все още са под влияние на онази прослойка от музейни експерти, които искат да сложат ръка на всичко, притежавано от колекционер. Промяната на закона трябва да бъде именно в посока да подкрепи колекционерите и да отхвърли претенциите на тези експерти. А на колекционери като Божков трябва да се търси сметка със задна дата, ако има извършено престъпление.

—————-

Б. р. - e-vestnik ще публикува още текстове за проблемите, които създава новият закон за културното наследство и изпитанията, които поставя той пред всеки българин, наследил или притежаващ монета или антика.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Галя
  Срам че в българия такива като оБожков са на свобода. Срам за всички ни. Мошенник.
 2. 52) чичата
  50 и 51 моите почитания / няма да спра да се чудя на всички останали, пишещи за черепа,като за меценат
 3. 53) 9.8N
  Черепа е толкова меценат колкото аз съм понтонен мост.
 4. 54) kratynko-zelev
  Разре6или на 4ерепа да прави 4астен музей е и ние 6те видим експонатите на 4ЕРЕПУХИН ееееееееее докаде стигна този 4ен4ажия да открива музей БРАВО 4ЕРЕП РАДВАМИ СА ТЕБ.
 5. 55) чичата
  продал е нещо, човекът
 6. 56) до 4и4ата
  Какво ли е продал 4ереп4о той не купува нито продава само оби4а да си пооткрадва пардон преватизира.
 7. 57) Дейков
  Панагюрското съкровище ми е наследство от дядо. Щом той може да купува и наследява и аз си го искам!
 8. 58) Anonymous
 9. 59) @@@@@@@@!!..&&&
 10. 60) въльо
  абе божков така или иначе е най-богатия българин, а ние средните вместо да сме благодарни че все пак ги е върнал в бг само злословим. а защо ли?
 11. 61) сульо
  стойността им е висока за ценителите, аобаче иманярите се ено да копат репи
 12. 62) Справедлив
  Абе, Въльо за6то да сме благодарни на Божков, 4е немога да се сетя, откаде ги е върнал, тия антики от иманярите дето копаят, като луди?!?.А пак 4е бил най-богатия нека е така парите са си негови и да си ги хар4и както намери за добре.Ама, 4ак да сме благодарни недй?
 13. 63) сстенли
  да не бързаме с обвиненията спрямо васил божков ами по добре ли ще е ако тия сакровища са собстженост на някои си американец , французин германец англичанин и др. там западноевропеици и да плащаме на тях да гледаме нашето собствено битие в краина сметка трябжа да има такъв и това че тои е васил божков не е от значение важното е чe е българин и запазва това скъпоцено съкровище в българия за разлика от други които разпродадоха сжоите находки по чужбина и красят техните музеи напротив трябва да се радваме че има такива хора по един или друг начин човека ...още

 14. 64) новак
 15. 65) Справедлив-Ати
  Сстенли, за6то е този упрек? Незнам колко Божков е ценител и патриот, но за да претижава6 толкова ценна и голяма колекция, най малко трябва да има6 документи, за да се запази историята. А за последното не сам много сигорна-ако това е упрек, незнам каво е да си колекционер.Размисли на неколикционер.
 16. 66) az
  ами добре акаче има и такива хора като него,не че го защитавам ама представете си тези артефакти да отидат в някоя частна колекция в америка например,кои ще ги види тогава? даже няма да сте и чули че съществуват даже,така поне се виждат по някакъв начин.
 17. 67) Anonymous
  глупости, половината от артефактите от ценни метали са правени по поръчка като маската на Китов от стари монети, за да излъжат спектрографията и за да си надуем националното самочувствие
 18. 68) чуд
  какви глупости - маската на Китов да се пише че е от стари монети
 19. 69) Anonymous
  и оксфорска лаборатория не мож доказа, че не е автентична, ако я излеят от четвърт кило тетрадрахми
 20. 70) Anonymous
  или от четвърт кило бръмбари от главата на невярващите
 21. 71) скарабей
  бръмбарите се разкостват с длетото и се фритират в белтък и картофено нишасте
 22. 72) Anonymous
 23. 73) Anonymous
  Всички национални и културни ценности принадлежът на българския народ ,а не на определени хора които с измама са придобили тези артефакти. Тези въпросни господа да не би да са плащали реалните пари на иманярите ,те са ги плащали със измама и шантаж. Всичко намерено трябва да се показва в музеите ,а не да се пазят в частни колекции. В гробищата нищо няма да се занесе които и да е притежателя на тези народни сакровища и ценности...
 24. 74) Станишев
  Васил Божков е един жалък монополист, измамник, мошеник и крадец. Само глупаците и невежите и такива като него го защитават. С честен труд не се става най богатият българин...
 25. 75) Нора Ананиева
  Аз подкрепям нашия лидер че Васил Божков е измамник, защото ние му дадохме старт в живота в началото на 90-те а той стана много алчен , срамота.
 26. 76) Anonymous
  Крадеца си остава крадец дори и в съзнанието на самия Васил Божков и той го знае това за самия себе си. Ще си плати за всичко ,ако не на този свят то на другия със сигурност...
 27. 77) Шошо
  Тоя "Чичата" навсякъде си вре главата...
 28. 78) чичата
  не е само главата, не усещаш ли че е до макарите
 29. 79) Врачанин
  ХАХАХХАХААХАХАХ.............ШОШО ПИТА : КЪ ША БЪДЕ ????.................А ЧИЧАТА МУ ОТГОВАРЯ : ......ДО САМИТЕ ...МЪДЕ....................ша ма скинете от смех !!!!
 30. 80) Изчезващ
  Божков е криминален унищожител на истинската българска история.Той е комплексиран глупак и малоумник, който се опитва да представи разрушителния си нагон за народополезна дейност. За съжаление, не му липсват нито клакьори, нито последователи- българопродажници.
 31. 81) haiver
  преди да критикувате се замислете какво сте направили вие за тази страна Балгария.Аз ще ви отговоря НИШТО
 32. 82) Справедлив- Ати
  А какво толкова значимо е направил Божков.
 33. 83) toto
  Админ: Кирилица! Четете!
 34. 84) ........ми ви претрепва...
  че къде ги виждате вие антиките бе....човека си ги трупа да задоволява его някакво,а не да ви ги показва,че сте българи....като ги узакони,знаете ли колко пъти ще им вдигне цената,глупци...а колко вече продаде,за да избие разхода за тези,знаете ли.....глупци сте вие,глупцииии,партриот ми бил,купувал ги да остснат в бг...
 35. 85) mrenata-pernik
  Админ: Кирилица! Четете! -------- ------------ ------------- ---------------- a-----------  artefakt,bih go prodaL ILI DORI PODARIL NA G-N BOJKOV.SAMO TOI ZASLUJAVA,A NE SHIBANITE MUZEI -------------
 36. 86) Anonymous
  Това е Истински Българин! Ако имаше още 4-ма като него, антиките ни нямаше да се изнасят, а щаха да са в частни музеи в БЪЛГАРИЯ и шяха да се разглеждат от гости на България, а не по други държави. И това правителство нищо не прави за легализирането на този пазар. Още най- много 10 години и всичко ще се изнесе. Българина е беден, не можеш да му забраниш да копае, а той да знае че там има потенциални пари и да не опита да ги вземе. Англия, колкото и да няма история годишно се регистрират повече артефакти от колкото България, Гърция и Италия взети ...още

 37. 87) По повод горния
  Егати държавата. Бандитът бил истински българин. Бригади иманяри изринаха България, за да му продадат де що има за смешни пари. И той си го легализира в чужбина, както става ясно от другата статия днес.
 38. 88) Справедлив- Ати
  Да бе повярвахме ти 86, Божков и истински българин купувал за да останат в България антиките. Този истински българин някъде бе6е казал; 4Е 6ТЕ потро6и антиките ритуално,ама голям колекционер и истински българин.Ако наистина е загрижен нека финансира археологи4еските разкопки, а не да ругай и кре6ти само когато не6то ли4но го засегне.
 39. 89) ССТЕНЛИ
  Приятели все някой трябва да притежава това и това че Васил Божков не е от голямо значение дали ще е Черепа или Косио или Митио важното че това съкровище съществува и е факт а относно това че е в частни музеи, ами ако е в национални музеи мислите ли че би се запазило през тоя така да го кажем ПРОЦЪФТЯВАЩ БЪЛГАРСКИ ПРЕХОД моля, моля.А някой от вас ходил ли побалканите да търси нещо и някой давал ли е сума пари за нещо антично че да се бие в гърдите че е наследник на българското то е намерено в България но ...още

 40. 90) Anonymous
  че къде ги виждате вие антиките бе....човека си ги трупа да задоволява его някакво,а не да ви ги показва,че сте българи....като ги узакони,знаете ли колко пъти ще им вдигне цената,глупци...а колко вече продаде,за да избие разхода за тези,знаете ли.....глупци сте вие,глупцииии,партриот ми бил,купувал ги да остснат в бг. Приятел ти ли си най умния че ни наричаш глупци ами ти като си много умен защо не ги притежаваш тези неща.Ами че не сме президенти пак ли сме глупци.
 41. 91) geleznia1
  по добре да идат в музея
 42. 92) Историк
  Въпросите и отговорите ,които може да тълкуваме са много противоречиви.Наи-много може да се наблегне факта,че прехода,които тече вече над 20 години,създава предпоставки за беззаконие и облага на определен кръг хора.Дали вината е на Божков или на иманярите..............И що за термин е ''иманяр''.В обосновки на законите противоречията са много.Би трябвало тогава и двете страни-колекционер и ''иманяр''да са виновни.Но уви,колекционера е много по напред с ''материала'',и естествено се стига до поговорката...........за милиони няма закони.Да.Това е нашата деиствителност.Колко от нас всички мислещи,си е задал въпроса дали тези ценности в музеите са в оригинал.И дали знаем за всичко което се открива.Не ,не си го ...още

 43. 93) Рошко
  А бе хора!! Hе гледате ли реклами по телевизията ?? Идва господина от Лондон и всички останали са на заден план !! Няма кво да говорим повече !!
 44. 94) astra
  Първо - колекцията е иманярска. Второ - чрез припознаването й Народна Република България признава иманярството за законно. Трето - това да притежаваш културно- исторически ценности, принадлежащи на Република Блъгария,означава, че Божков е или тракийски владетел или роднините му са я завещали. Гонят кокошкарите, ама що не вземат да приложат Закона върху подобни колекции!Отговорите са:страх, безхаберие, алчност, подкупност,липса на ценностна система и морал!Тъжно и никога няма да се промени!
 45. 95) imperatora caesar
  ще помолиа хората които не познават господин божков и не знаиат ништо за колекциата му да не злословиат по негов адрес в интерес на ли4ната си безопастност.благодариа ви за вниманието

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com