www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Д-р Сотир Марчев: Никой не се е измъкнал жив от живота. Но има 10 медицински правила да оцелееш

При извънсемеен секс има риск от сърдечносъдови инциденти, казва кардиологът
При извънсемеен секс има риск от сърдечносъдови инциденти, казва кардиологът

19 Март 2009

 

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета градска болница“ в София. Завършил е английската гимназия със златен медал и медицина с отличен успех. Първата му специалност е „вътрешни болести“, а втората „кардиология“. През 2008 година д-р Марчев завършва магистратура по “бизнес администрация и здравен мениджмънт” в УНСС. Специализирал е „ехокардиография“ във Виена към Европейското кардиологично дружество и „кардиология“ в Университетска болница в Осака, Япония. Регистира първата медицинска интернет-страница в България и има над 70 научни публикации и 9 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина.

- По статистика България е на едно от първите места в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Каква е причината?

- Аз съм действащ доктор и се занимавам с реалната практика. Пикасо е казвал: „Много е тъпо да ходиш на сбирки на критици. Там говорят глупости – за тенденции, за стилове, за мода, за концепции. Хубаво е да ходиш на сбирка на художници. Там говорят къде можеш да си купиш хубава боя, къде се намират хубави рамки и други полезни неща“. На мен, като човек от занаята, и през ум не ми е минавало да излекувам целокупния български народ. Моята работа е, като дойде човек при мен, да му кажа как да оцелее. За статистика какво да говорим – ако нещо ви се случи на вас самата, то е 100%. Мога да ви дам съвети в областта на вашето лично оцеляване, но не и как да оцелее България. Аз лекувам конкретни хора и се опитвам да помогна на конкретен човек.

- Каква рецепта за оцеляване ще ми препоръчате тогава?

- Ако вземем за пример компютърните игри, всяка игра има определени правила. Ако ги спазваш, ще стигнеш до края. В някои от игрите примерно, като видиш полицай, трябва да стреляш. За да оцелееш в живота, трябва да спазваш не повече от десетина медицински правила. Знаем, че от живота никой не се е измъкнал жив. Рано или късно, всеки е умрял, но нашата цел е да отдалечим това във времето. Има хора, които мислят не толкова за продължителността на живота, колкото за дълбочината му. Нашите, докторските съвети, са за онези, които ги интересува и продължителността. Първото правило гласи – всеки човек трябва да си знае колко му е кръвното и ако му е високо, да си го лекува. Ние искаме кръвното да е под 140 на 90. За диабетиците - под 130 на 80. Второ правило – всеки разумен човек, прехвърлил христовата възраст, трябва да знае колко му е холестеролът и ако е висок, да си го лекува, а ако е в нормални граници, след 1 година да си го провери пак. Нормата за холестерол е 5, лесно се помни.

Табло със съвети как да се опазим от сърдечно-съдови заболявания пред кабинета на д-р Марчев. Снимка: авторката

- За недостигналите христовата възраст – какво е холестерол?

- Това са мазнините, които циркулират в кръвта. Една част от тях се синтезират вътре в нас. Другите идват с храната, която ядем. Някои може да ядат много мазно и затова да имат висок холестерол. Други може изобщо да не хапват мазно, но черният им дроб да синтезира много холестерол. По поречието на река Амазонка има племена, които живеят първобитно. Техният холестерол е нисък, защото като тръгнат да гонят някое животно, не винаги успяват да го стигнат и да го убият. Те ядат сравнително малко животинска храна, полагат големи усилия да си я набавят и нямат атеросклероза. Когато човек си купува месото от магазина, без да е търчал да го гони, докато е било живо, холестеролът се покачва. Това е следствие от начина на живот, затова атеросклерозата е болест на съвременното общество. Холестеролът се отлага по стените на съдовете и ги запушва.

- Кажете за полезния холестерол?

- Има два вида холестерол – добър и лош. Лошият е в кръвта, защото е тръгнал да се отлага по съдовете и да ги запушва. Добрият холестерол е тръгнал към черния дроб, за да се превърне в жлъчни киселини и оттам да се изхвърли в червата и да ни напусне. Както навремето американските завоеватели са казвали, че добрият индианец е мъртвият индианец, така и добрият холестерол е този, който си отива от нас и ни напуска.

- Кои други лесни за запомняне числа имат връзка с оцеляването?

- Нормите са от 1 до 6 най-общо казано, без четворката. На всеки кръвната захар трябва да е под 6, холестеролът да е под 5, прескачаме 4, лошият холестерол трябва да е под 3, триглицеридите (това са едни други мазнини) да са под 2, а добрият холестерол да е над 1.

- Как да си следим тези показатели?

- Когато човек дава кръв, от едно и също количество са изследват всички изброени показатели. Тоест, един интелигентен човек след христова възраст трябва да се прежали поне веднъж годишно да даде кръв. Разбира се, за част от хората това е голяма жертва. Както баща ми казваше: „Урина давам – кръв не давам!“, но това си е въпрос на лично решение.

- Дотук имаме три правила за оцеляване – да си следим кръвното, кръвната захар и холестерола. Кои са другите?

- Четвъртото е, че човек трябва да има хипотеза колко тежи и ако теглото му е над нормата, да направи каквото може за отслабването си. За ориентир може да се използва най-простата формула, според която теглото трябва да отговаря на ръста в сантиметри минус 100. Здравословното тегло не е това, което го дават по Фешън ТВ. То не се определя от модните канали и тенденции. По света има здравноосигурителни и здравнозастрахователни дружества с дълга история. Преди да застраховат някого, те му мерят теглото. Колкото е по-дебел, толкова по-голям риск има да плати по-висока такса. Като вземем архивите на старите британски животозастрахователни дружества примерно, там се знае кой колко е тежал и кога са изплатили на наследниците му застраховката, че е умрял. Оттам ние знаем кое е здравословното тегло, с което живееш най-дълго. То е доста повечко от това на манекенките по Фешън ТВ, но все пак ръстът минус 100 дава приблизителна ориентация. Въпросът е да не отива много нагоре. Тогава човек трябва да вземе мерки да го регулира.

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

- Чрез спорт, чрез глад или с комбинация от двете?

- Това е следващото правило. Човек да се движи. В повечето дни от седмицата трябва да има най-малко 45 минути умерено по степен физическо натоварване. Под умерено се разбира да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим. От лекото натоварване 45 минути не стигат. Него трябва поне половин ден да го практикуваш, за да има здравна полза. Големите натоварвания са по-добри за здравето от умерените, но там има риск да скъсаш мускулно влакно, да си счупиш кост, да настъпи някаква травма. Затова сме си харесали като най-безопасно умереното натоварване по 45 минути на ден. Постига се чрез каране на колело, плуване, бързо ходене. Не е задължително тези 45 минути да са непрекъснати. Може един път 30, след това 15 минути.

- Във фитнеса умерено ли е натоварването?

- От теб зависи. По принцип гоним пулс до 200 минус годините. Тогава е умерено. Като се надхвърли този пулс, натоварването си е сериозно. Това важи за възрастните хора. За децата се иска 1 час физическо натоварване всеки ден. Те трябва да се движат повече. Сега за първи път в човешката история децата са по цял ден пред компютъра, пред телевизора, пред видеото и се движат по-малко от родителите си. Родителите по навик все още ходят на фитнес, бягат, а децата нямат такива мераци. Но Дядо Господ е направил нашето тяло за всекидневно натоварване. Само в събота и неделя категорично не стига.

- Цигарите обезсмислят ли физическите усилия?

- Махнете цигарите! Няма майтап - наистина убиват. Това, че не са забранени от закона, не значи, че са безвредни. Тютюневото растение произвежда никотин, за да убива бубулечките, които се опитват да го ядат. Тоест, никотинът е създаден от природата, за да убива животните. Голяма глупост е да го пушиш. То да беше само единият никотин - лесно. Въпросът е, че тютюневото растение селективно извлича тежките метали от почвата и ги натрупва в листата. Затова добри райони за производство на тютюн са Благоевградският регион, долината на река Струма, на Места. Ако тръгнете по долината на Струма, ще видите, че земята е червеникава поради високото съдържание на железни соли и тежки метали. Пушачът поема всички тежки метали, извлечени в листата на тютюневото растение и активирани от огънчето. Знаете ли как се обеззаразява районът на Чернобил? Сади се тютюн, който след това се унищожава. Няма друго растение, което да извлича повече тежките метали от почвата от тютюна. Така че, човек да пуши цигари е голяма глупост.

- Някои казват: „Аз пуша малко“ или „Пуша само пури“.

- Най-големите бели, които се случват на мои пациенти, все се случват на тези, дето пушат по малко. Няма минимална доза, под която цигарите да са безвредни. Дори пасивното пушене е вредно, камо ли активното, макар и по малко. Всякакви извинения от рода на: „Аз пуша леки цигари, аз пуша женски цигари“ са маркетингови трикове на производителя. Нищо не помага. Трябва просто да не се пуши. Това убива. Навремето имаше масова приватизация. Аз си купих акции на „Благоевград БТ“, защото бях сигурен, че нашите цигари имат върли фенове и досега не съм се излъгал. Българинът пуши, та дим се вдига, но това не е верният път. Човек най-добре да откаже цигарите отведнъж, рязко, с инат. Всякакви хапчета и подобни, вършат по-малко работа от чистия инат. Една сутрин човек става, спира цигарите и толкова. Който ги е намалил, рано или късно си е върнал старата бройка. Трябва отведнъж.

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

- Вярно ли е, че алкохолът в малки количества е полезен за сърцето?

- Нашата концепция е, че който не пие, не го караме да почва. Който пие много, трябва да намали. Който пие малко, може засега да задържи. По отношение на сърцето ниските дози алкохол са колкото полезни, толкова и вредни. Но това е само за сърцето. Обаче някои хора имат стомашно-чревни проблеми. Да не забравяме, че алкохолът причинява и рак на гърдата при жената. Той е канцерогенен и може да причини рак на всичко, през което мине – хранопровод, стомах, черен дроб, черва. Ако някой от роднините ти (не дай си, Боже!), е заболял от рак, особено на стомашно-чревния тракт или на гърдата, да пиеш, макар и малко, е голяма идиотщина. Поради това съвременната кардиология позволява на сърдечноболните до две питиета дневно, а на жената – до едно питие, защото там причинява и рак на гърдата.

- Вярно ли е, че е вредно да се спортува сутрин - тялото още не се е разбудило, сърцето работи в спокоен режим и като се натовари рязко, много се стресира?

- Докато бях трудовак в централния кеч, един циганин се събужда веднъж и казва: „Ейии, дано да нема вода!“. „Защо бе?“ - го питам аз. „Ако нема вода, нема да се измия, ‘щото нема вода. А ако има вода, нема да се измия, ‘щото ме мързи“. Та така и с човека, който го мързи да се раздвижи. Той ще си намери хиляда оправдания – на един му е рано, на друг му е късно, на трети му е далече, четвърти няма време…

- Звучи логично сърцето да се стресира, ако го натовариш веднага след събуждане?

- Всеки повод човек да се откаже от спорт, е лош. Всеки повод да имате физическо натоварване, е добър. По-добре ходете сутрин на фитнес, тичайте и спортувайте, отколкото да не го правите. Древните гърци са казали – познай себе си. Разбери кой си ти, какво те кефи, кое се вписва в твоя режим и прави това. Аз като имах повече време сутрин, ходех да плувам. Кефеше ме. Но друг сутрин не може името да си каже, без да е изпил 10 кафета, камо ли да ходи да спортува. За него е подходящо вечер примерно. Познай себе си. Виж какво ти пасва на вътрешния режим и живей в унисон със себе си. Няма значение какво е казал някой приятел на своя приятел за физическото натоварване сутрин.

- Когато кръвното налягане на човек е с близки граници, това опасно ли е?

- Българинът го е страх от три неща – да не се мине, да не настине и да не му се изравнят стойностите на кръвното. Третият от тези страхове е неоснователен. Кръвта не се движи от „горното“ към „долното“. Това не е някакъв електродвижещ градиент, а мярка за неравномерността на кръвотока на едно и също място. Когато удари сърцето, в този момент е максималното налягане. До следващия удар, то постепенно пада. Най-ниската стойност е преди следващия удар. По тази причина, колкото човек е по-здрав, толкова кръвотокът му е по-равномерен и разликата между границите на кръвното му е по-малка. Колкото човек е по-болен, толкова разликата е по-голяма. Така че, обратно на този стар български страх, нас - кардиолозите, ни е страх от обратното. Голямата пулсова разлика е по-лоша и обикновено е неблагоприятен прогностичен белег. Тя означава голяма пулсова вълна, която изведнъж идва и повишава рязко налягането. Както внезапно пуснат язовир може да помете нещо по пътя си, така и голямата пулсова вълна уврежда стените на кръвоносните съдове повече, от малката пулсова амплитуда.

- Все пак хората твърдят, че им става много лошо като им се съберат границите на кръвното?

- Това не е от събирането на границите. Ако един човек се оплаква, че кръвното му е примерно 140 на 120, границата е малка, но проблемите идват от това, че долната граница е станала висока. Вместо 90, тя е 120 и човекът всъщност има хипертонична криза. Това се лекува с лекарства за сваляне на кръвното. Друг примерно има  разлика 70 на 50. Проблемът не е, че разликата е малка, а че горната граница е паднала много - до 70, тоест той има прекалено ниско кръвно. С други думи, не се страхувайте от малката разлика, тя е хубава.

- Вярно ли е, че хората с ниско кръвно живеят по-дълго?

- Да. Кръвното и пулсът са нещо като оборотите на двигателя на колата. На колкото по-ниски обороти караш, толкова тя е по-маломощна, по-бавно набира, по-малко се изкачва, но животът на двигателя е по-дълъг. И обратното – на колкото по-високи обороти караш колата, толкова тя е по-мощна и бърза, но двигателят се разваля и се износва по-бързо. Същото е с хората. Обикновено дълголетниците имат нисък пулс и ниско кръвно.

- Опасни ли са за сърцето честите сексуални контакти в напреднала възраст?

- Не, това е поредното неправилно схващане. По принцип съдовете, които захранват половия член и тези, които захранват сърцето, са от един калибър и имат сходно повлияване от външните фактори и от лекарствата. Добрата сексуална функция говори, че най-вероятно и сърцето е добре. Както и обратното – много често сърдечните проблеми са предшествани от проблеми с ерекцията. Съветваме хората, които са прекарали инфаркт, първите 20-30 дена след инфаркта да не практикуват извънсемеен секс. Той е по-емоционално натоварващ и опасен за сърцето. Семейният секс е друго нещо - той е нещо обичайно и по време на него няма сърдечно-съдови инциденти.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Nekonventsionalen
  Интересно,правдиво...,но не е ли тоди лекар от същата болница,където принуждават пациентите преди операция да подписват ,дадени им "договори за дарение" преди да ги лекуват-сутринта това беше според мен доказано и от пациенти и от мрънкането на "лечителите".
 2. 2) archer
  Познавам лично този сладкодумен Лекар с главна буква. Такива хора трябва да бъдат КУЛТ за нацията, а не разни простаци с откраднати от нас пари или кухи "красавици" с гръдни протези. Казаното от Доктора е извънредно важно и трябва да се помни, но и да имаме волята да го прилагаме. Моите най-големи почитания, Докторе!
 3. 3) Nekonventsionalen
  Ооо,моля те...още по лошо ако е добър и сладкодумен и в отделението му са организирали измамнически схеми да издевателстват над нуждаещите се от лечение.
 4. 4) Anonymous
  Съсредоточете се върху това, което казва, стига глупости! Но не, българинът обича да плюска, да лежи пред телевизора и да псува.
 5. 5) До 1) и 3)
  - Анонимен доноснико, защо не се подпишете с истинските си имена? Докато не Ви видя имената, Ви смятам за долнопробен ЛЪЖЛЬО.Гледайте в крадливите ръце на комунистическите управници, на крадльовците от ДС, дето станаха олигарси на наш гръб! На Доктора се целува ръката.
 6. 6) Усмихнат
  Никой не се е...Точно за това не бива да се вземе живота на сериозно!
 7. 7) почистване на домове
  Бялата мафия!Не познавам 1 лекар,който да не иска пари! http://www.geronimo-bg.com
 8. 8) Интересно
  Само едно нещо ми се стори изненадващо - за връзката между алкохола и рака на гърдата. Това, разбира се, най-вероятно се дължи на мой пропуск в осведомяването по въпроса. И все пак ми е интересно как се доказва връзката... Иначе супер полезно и мотивиращо интервю
 9. 9) Ото
  Добре го е казал доктора,движение му е майката.
 10. 10) lekar
  много добър лекар, страшно ерудиран, знаещ си цената.такива трябва да сме всички.поздрави на д-р Марчев
 11. 11) Георги
  Е този Лекар ми напълни душата. Интелигентен, с чувство за хумор, без да се надува, като повечето си колеги. Поклон пред теб, докторе!
 12. 12) Докторе,КНИГА!
  Д-р Марчев,защо не издадете книга с медицински пословици?Ще бъде смешно и полезно.
 13. 13) николай
  Супер!Ясно,точно и кратко!Шапка му свалям на този човек,добре би било да има повече такива доктори!
 14. 14) Птоломей
  Сотире, Сотире, добър човек изглеждаш, но как ще ме убедиш, че и при теб не идват с подаръци?
 15. 15) Георги Н.
  Освен, че е много добър лекар, но е написал и много добри помагала за младите лекари - с много чувство за хумор, материалът е поднесен много сбито и нагледно - ако имаше повече такива лекари-асистенти студентите щяха да бъдат истински щастливи. Браво д-р Марчев! Не обръщайте внимание на глупците от форума - Пушкин го е казал още по-добре!
 16. 16) Страничен наблюдател
  БЛАГОДАРЯ от сърце на лекаря за добронамерените и лесно изпълними съвети. Ще се опитам да ги спазвам.Бях чел някъде следното изказано от Парацелз - "Движението може да замени всяко едно лекарство, но нито едно лекарство, не може да замени движението". Мисля че има доста голяма истина в тези думи.
 17. 17) Лаик
  Комбинацията от познания и умение те да бъдат ясно предадена на другите е дарба! Има много лекари, които са много умни, но светът не е станал по-мъдър от това. Канете по-често д-р Марчев за автор!
 18. 18) Anonymous
  Този лекар просто е честен да каже истината. Ако хората спазваха всичко, което казва, това би довело до фалит производителите на лекарства, а може би дори на здравната индустрия. Е, ще останат разни заразни болести.
 19. 19) чичата
  в бялата част от света, орди от психолози работят върху поведението на медицинския персонал, да може да въздейства над пациентите с приятелско, непринудено и добронамерено отношение/ този доктор тук, ви прави добро впечатление, защото в бегето има случаи в които ,негови колеги бият пациентите си, а масата лекари, открито демонстрират неприязанта си към пациента, подчертано търговски гледат на контактите си с него и винаги го набутват с непосилно скъпи рецепти
 20. 20) Империалист
  От зъболекар зъби и от доктор здраве да не дава Господ /Народна поговорка/
 21. 21) Умерен
  Д-р Марчев е един от най-добрите български кардиолози и един от добрите българи изобщо! Да е жив и здрав!!!
 22. 22) Anonymous
  просто душа
 23. 23) Paco
  Хубава статия, хубав доктор! Само с автомобилите малко се е пооплел, ама никой не е перфектен!
 24. 24) Лаик
  Мисля че е прав за оборотите на автомобилните двигатели. Ти се мислиш за предавките и затова ти изглеждда, че има грешка.
 25. 25) ivo
  Много интересна и полезна статия.
 26. 26) аз
  Много интересно и достъпно поднесено медицинско знание, съчетано с народопсихологията на българина. Така си е, както казва лекарят, няма защто да му се сърдим. Истината боли, нали? Лично на мене статията ми е интересна. Благодаря на автора и за отделеното време да ни просвещава. Колкото до подкупните лекари... всяко стадо си има мърша. Но заради бълхите не бива да горим чергата, нали? Познавам прекрасни професионалисти и човечни лекари и те ми дават вярата, че не всичко в България е загубено.
 27. 27) Шматка
  Медицинските знания са много важни, но като не можеш да ги обясниш на разбираем език, както прави това д-р Чарчев, си гола вода.
 28. 28) Др Милена
  Пари, пари, подаръци.... взимали лекарите... ами без пари ли да работят??? Всички професии и служби взимат много по добри заплати и то с по малко усилия, без нощен труд, без голяма отговорност ( или има по голяма отговорност от тази за човешкият живот???) Никой не гледа колко работиш и какво жертваш, но всеки ти гледа в паничката
 29. 29) Вуте Вучков
  А, пие си Сотир уиски, не отказва. Помниш ли бе, Сотире?
 30. 30) до 1-3
  Неконженционален,стига с твоите просташки мнения бе.Какъв ти е проблема.Мизантроп ли си или психопат.
 31. 31) РАДОСТИНА
  Д-р СОТИР МАРЧЕВ . Винаги лекарите са били най - интелигентната част от населението . Винаги медицина най - трудно се е влизало . Винаги се е четяло ужасно много . Който го е минал , то той знае за какво става въпрос . Няма друга специалност , в която да учиш 6 год . и половина . След това да минеш през тежки изпити като кандидат студентски за да започнеш специализация по вътрешни болести . Да я учиш ефективно още 4год ...още

 32. 32) ivnikolaev
  Браво, прочетох го с удоволствие. Доколкото става въпрос за корупция в здравеопазването, за нея упорито се говори от началото на 21 век, т.е. по време на управлението на НДСВ и т.н. "Тройна коалиция" (3-5-8 - спомннете си едноименната игра на карти, известна още и като "Блато"), та според мен умишлено се спекулира с тази тема, за да се отклони вниманието от безпрецедентното ограбване на България от т.н. управляващи.
 33. 33) Стела
  Здравейте д-р Марчев, Благодаря Ви за хубамото интервю. Аз съм се преглеждала при Вас преди няколко години. Сега имам нужда пак да се консултирам, но мисля, че не приемате в V МПБАЛ. Мога ли да дойда при Вас някъде за консултация? Спешно ми ер диабетичка съм, имам високо кръвно и ми предлагат коронография на сърцето, а аз се страхувам. Каквото ме посъветвате, това ще направя. Вярвам Ви, а е много важно болният да има доверие в лекаря. С уважение, Стела З.
 34. 34) До 29
  д-р Марчев не пие
 35. 35) JGK
  Еййй, още ли действат с тези договори за дарение...цццц През 96-та година оперираха дъщеря ми в същата болница и ми връчиха такова договорче още тогава Много е долно да се играе така със здравето на хората... Иначе статията ми хареса
 36. 36) miq
  днес ми измериха кръвно 121 на 102 и не сечуствам добре какво да правя нече се притеснявам много но искам да знам все пак
 37. 37) чичата
  кой ти го мери/ ако е лекар ти е казал какво ти е положението, ако е аматьор да ти го премери спец
 38. 38) Живан Горянин
  Много го хвалите доктора,но аз и така не разбрах кои са десетте правила.Първо - кръвното налягане,второ- холестерола,за третото- не споменава,но интервюиращата във въпрос ги обобщава-три(кръвно налягане,кръвна захар и холестерол) и пита за останалите? Следващото -теглото и петото-движението. Кои са останалите правила според доктора? От споменатите пет спазвам само последното-изминавам дневно минимум -10 километра .
 39. 39) БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ
  Всеки образован българин трябва да знае че профилактичните прегледи и придържането към здравословен начинн на живот-гарантира по-малко болести и страдания.По добре да тичаме по алеиите за здравето отколкото по коридорите на болниците... В ДКЦ 11 София ,ул.Цар Симеон 145/ общ.Възраждане/всеки понеделник от 16 ч до 18ч с любезното съдействие на фармацевтична компания КРКА се организира скринигово изследване на нивото на холестерола-БЕЗПЛАТНО !! Заповядайте да поговорим за вашето здраве ! Д-р Йовица Божков-кардиолог на ДКЦ 11 ЕООД София www.cardio-pharma.eu www.dkc11.com
 40. 40) Г.Николов - пациент
  Великолепен лекар и истински човек. Поклон.
 41. 41) Bad Disciple
  Мисля определено че тази Българска нация е сьставена от две крайно отдалечени една от друга компоненти: или високо интелигентни добросърдечни хора, или много глупави, прости и завистливи хора. Никога не можах да си о6ясня причината за тази голяма "човешка пропаст".
 42. 42) Bad Disciple
  Една добавка относно статията и коментарите. Др. Марчев без съмнение е едно от онези човешки същества принадлежащи към 20-те % от човечеството, които са полезни за помощ и за прогрес. Каквото казва е СЪЩЕСТВЕНО и НАУЧНО. (Единствена кратка забележка към Доктора, бих го посъветвал да използва по-рядко жаргонен език, за да не изпада в риска да не бъде взиман на сериозно.) Онези от вас които намират за съществено да изобретяват различни плоски и несъществени оплювки показват себе си в истинската им "светлина" и място в света - жалки достойни за съжаление аутсайдери. Халлелуйя и Амин.
 43. 43) boncho
  http://www.blitz.bg/article/28775
 44. 44) бекон
  Впечатлен съм. За колата е прав - не става дума за предавките, а за мощността, т.е. колкото повече натискаме газта, толкова по-бързо се износва двигателя, изгарят клапаните. А дали всички доктори са като него - категорично не. Мой познат професор, имаше сърдечни проблеми. Проф. Начев, тогава още в Пловдив, му предлага операция срещу 7000 лв. Разбира се липсват тези пари. Моят познат отиде командировка в Зимбабве, там се строеше един мост. От дума на дума той попада на местен обикновен лекар, без професорска титла. Той му прави необходимите изследвания и следва извода: "Професоре, не ви трябва операция. Трябва ви 5-километрова ...още

 45. 45) Prevodachka
  Полезно, защото макар и повечето от тези истини да са ни известни, докторът ги опростява и ни ги напомня популярно и ненатрапчиво - а ключовата му дума е Сам избирай! Очудвам се на един пропуск - Стресът?! Дали Движението го неутрализира, Докторе? И още един въпрос - Как да обясним дълголетието / до над 90 години/ на пълни жени с дългогодишно високо кръвно налягане, захарна болест и почти пълно обездвижване? Или отговорът на Чърчил, когато го попитали на какво дължи активното си дълголетие: "Уиски, цигари и ... никакъв спорт!"
 46. 46) stefania ivanova
  Имам сърдечна операция. Откриха ми две отворчета в сърцето.кръвно ми е ту ниско;ту високо;без да имам болка някъде.опасно. ли е.
 47. 47) Валентина Стефанова
  " Но това е само за сърцето. Обаче някои хора имат стомашно-чревни проблеми. Да не забравяме, че алкохолът причинява и рак на гърдата при жената. Той е канцерогенен и може да причини рак на всичко, през което мине – хранопровод, стомах, черен дроб, черва. Ако някой от роднините ти (не дай си, Боже!), е заболял от рак, особено на стомашно-чревния тракт или на гърдата, да пиеш, макар и малко, е голяма идиотщина. " Д-р Марчев,фамилно обременена, както при мен, карцином на дебелото черво, - да метна всякакъв вид алкохол зад борда ли? Щото казвате, че е идиотщина, което следва да стряска. Искам ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com