Топ 3 на най-съмнителните мачове в българския футбол

Дербита ли са мачовете между „Литекс“ и ЦСКА? Снимка: Ройтерс

„Уговорен беше“, „Мачът нещо ме съмнява“. Този сорт реплики може да се чуе почти от всеки запалянко. Нормално е, когато отборът им губи, голяма част от тях да се съмняват за редовността на двубоя, имайки предвид странните „въртележки“ казано на футболен език, които се извършват в А група.

Много хора все още търсят първоизточника на т.нар. „съмнителни мачове“. Тезите са много, но като че ли една единствена до момента изглежда най-правдоподобна и логична за възникналата „мръсотия“ с марка „БГ футбол“. Връщайки се назад във времето с просто око се вижда, че всъщност „тъмната страна на футбола“ започва да набира скорост в средата на 90-те години. Парите, лобитата и влиянието на определени фигури в българския футбол взимат връх, след което логично следват и поредица от скандални, и съмнителни мачове, за които футболните хора говорят и до ден днешен.

Без съмнение класацията „най-съмнителен мач“ в А група се оглавява от срещата между „Литекс” и ЦСКА през пролетта на 1999 година, играна на стадион „Българска армия“. Преди двубоя „Литекс” е на първо място, а на две точки зад него е „Левски“. Победа на ЦСКА над ловчанлии означава, че сините са новият шампион на България. Любопитното е, че освен тази среща, на Литекс и ЦСКА предстои финал за купата на България, който е единствената възможност за армейците да се доберат до евротурнирите. И така преди двубоя на „Армията“ дори и публиката на червените иронично подхвърля „тръгнали сме да погледаме театър“, усещайки какъв ще е крайният изход от мача.

По време на първото полувреме обаче става „чудо“. ЦСКА повежда с 2:0, а в тима на червените личат имената на сегашната звезда на „Манчестър Юнайтед” Димитър Бербатов, а също така и на съотборниците му в английското първенство Мартин Петров и Стилян Петров. Мнозина от феновете на армейците започват да мислят, че любимците им ще играят „Феърплей“ в името на футбола, при което започват да ги аплодират. Постановката обаче се оказва „много шум за нищо“, „Литекс” съвсем очаквано обръща мача до 3:2, а третото попадение е отбелязано минути преди последния съдийски сигнал. Така „Литекс” става шампион, а малко по-късно губи финала за купата на България срещу ЦСКА с 1:0, който се играе на… „Българска армия“. Със спечелването на отличието пък червените получават така необходимата им квота за Европа.

Друг не по-малко съмнителен двубой, и то между вечните врагове „Левски” и ЦСКА. Дори и при този мач тезата, че уговорката е невъзможна, звучи все по-смешно. Именно сблъсъкът между сини и червени е изваден от тиражите на букмейкъра „Еврофутбол“. Това става през сезон 2002/2003 година. В турнира за купата на България жребият отрежда дерби „Левски” и ЦСКА, а отделно от това на двата отбора предстои решаващ мач и за първенство, тъй като преднината на армейците на върха е едва 3 точки.

Преди въпросните сблъсъци обаче плъзва мълвата, че двата отбора са се договорили- ЦСКА дава мачовете за купата, а сините връщат жеста за първенството, което на практика означава, че червените ще бъдат новият шампион на България. Така и става. Левски елиминира ЦСКА за купата на страната, като и двата мача са извадени от тиражите на букмейкърите, а единственият голмайстор е еквадорецът Мендоса, който бележи с глава в 94-а минута на първия мач. Втората среща завършва при скучно нулево равенство, а за цял мач двата отбора не създават нито едно чисто голово положение.

Любопитното обаче тепърва предстои в срещата за първенство. Дори и равенство е достатъчно на ЦСКА за шампионска титла. През първото полувреме Левски е по-активен на терена, а пропуски прави юношата на клуба Тодор Колев. Така двата тима се оттеглят на почивка при резултат 0:0, който напълно устройва ЦСКА. Втората част обаче започва шеметно за сините, които откриват резултата именно чрез Колев. Само две минути по-късно Телкийски изпуска на празна врата да удвои преднината, след което сценарият е познат. ЦСКА изравнява чрез никому неизвестния португалец Брито, а публиката на Левски започва да скандира „Горчиво“. Впоследствие на „Армията“ празнуват шампионска титла, а на „Герена“ купата на страната.

Третият мач, при който не просто „намирисва“ на уговорка, е „Родопа” – „Левски”, игран преди близо 4 години на стадиона в Смолян. „Левски” е сочен отвсякъде за фаворит според букмейкърите. По това време треньор на тима от Смолян е Войн Войнов, който като бивш футболист на „Левски” не крие симпатиите си към тима от „Герена“. Отделно от това в редиците на „Родопа” личат имената на няколко юноши на сините, които играят като преотстъпени. Срещата отива към равенство 1:1, но хиксът не удовлетворява левскарите. Поради тази причина реферът дава 5-минутно продължение. Е, в крайна сметка Левски вкарва гол чрез Игор Томашич  в… 97-та минута, тоест 2 минути отгоре над добавеното време. Веднага след гола пък съдията дава край на мача, а в следващите няколко минути феновете на „Родопа” започват да го замерят с всевъзможни предмети.

Черно тото, залагания, манипулиране дори на отделни футболисти, изваждане на определени мачове от тиражите на букмейкърските къщи- всичко това навлиза с пълна сила във футболните и спортните среди с годините. Не един или два са случаите, в които предварителният изход от двубоя се е решавал извън терена, но последствия за въпросните отбори не е имало.

Схемата е проста, а фактите и бездействието на футболните хора у нас навеждат на една мисъл. „Кой има сметка от подобни неща?“ Отговорът все още витае някъде там из пространството, а хората най-често обвиняват ръководните фактори във футбола, а в случая БФС. А дали има и защо? Все пак преди години точно шеф на БФС бе изхвърлен от МОК – Иван Славков. Именно по време на неговия мандат стават доста странни и нелогични във футболно отношение неща, а циркът по българските терени е пълен. Мандатът на Батето бележи едни от най-съмнителните и скандални мачове в историята на българския футбол.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.