Обама завладява сърцата на турците

Американският президент Барак Обама с турския си колега Абдулах Гюл пред почетната рота на церемонията по посрещането на висшия държавник в Анкара. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама разполага с няколко коза, за да завладее сърцата на турците по време на посещението си в Турция. Първият коз е, че той не е Джордж Буш. Буш направи богат един турски производител, претендиращ, че е продал обувката, използвана като бомба от иракския журналист срещу бившия стопанин на Белия дом. В същото време Обама се появи в турски издания като положителна и вдъхваща спокойствие фигура.

Банка „Гаранти“ предложи услугите си на президента, за да възхвалява специалните му антикризисни предложения. „Клиентът ни каза, че иска да подкрепи икономиката. Смятаме, че Обама е единствената личност, която може да се справи с ефектите на икономическата криза“, обясни Бедиз Екер, ръководител на пиар агенцията „Аламетифарика“, цитирана от вестник „Хюриет“.

Проучванията потвърждават симпатията на турците към новия американски президент. Докато през 2005 година по-малко от 9,3 процента от турците изразиха доверие към Джордж Буш, който беше на дъното на класацията заедно с Обама бин Ладен, през февруари 2009 г. 39,2 на сто изразиха доверие към Обама. Така той стана най-надеждният политически лидер за турските избиратели, според анкета на института Инфакто Рисърч уъркшоп.

„Турците мразеха Буш. Буш свърза тероризма и исляма и сгреши. Той поведе кръстоносен поход“, заяви Орхан Текелиоглу, специалист по народознание в Истанбулския университет „Бахчешехир“.
„Турците изпитват положителни чувства към Обама, защото той не създава свят, в който да действа като единствен ръководител. Той казва: ще сътруднича“, продължава преподавателят. „Буш не го правеше“.

Нахлуването в съседния на Турция Ирак през 2003 година също остави лоши спомени у турците, които се солидаризираха със събратята си по вяра, мюсюлманите, и изпитаха страх от сътресения в Близкия Изток. Обявените от Обама планове за изтегляне от Ирак зарадваха турците.

Но освен политическите разсъждения, етническият произход на президента също играе значителна роля, каза Текелиоглу. „Турците обичат чернокожите. Те имат известна предразположеност към хората, които по някакъв начин са победени на световната сцена“, обясни той и напомни, че Република Турция беше основана през 1923 година в борба срещу европейските империалисти, жадни да си поделят Османската империя.

Друга малка причина за задоволство за турците е, че макар да е практикуващ християнин, второто име на американския президент е Хюсеин, както се нарича внукът на пророка Мохамед. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган не пропусна неотдавна да отбележи това в интервю по телевизията, допълвайки с удоволствие журналистката, която пропусна да спомене второто име на американския президент.

Основателят на Асоциацията на демократите в чужбина, американецът Брукс Емерсън, който от седем години живее в Истанбул, омаловажи мащабите на Обама-манията, въпреки симпатиите, които изпитва към президента. „Турците са скептични по природа, те мислят, че Америка винаги иска да контролира всичко. Те са положително настроени към Обама, но не вярват сто процента на това, което виждат“, каза Емерсън и заключи: „парен каша духа“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.