www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Барак Обама: подходящият човек в неподходящото време

7 Април 2009

 

Американският президент Барак Обама по време на речта си в турския парламент в Анкара на 6 април. Снимка: Ройтерс

И стана така, че Барак Хюсеин Обама споходи Европа. В Лондон той спаси световната икономика, в Страсбург оздрави НАТО, в Прага отърва планетата от ядреното оръжие, в Анкара помири исляма и Запада, а на седмия ден се качи на президентския самолет “Еър форс уан” и изчезна в безоблачната синева. Дали беше само мечта? Опасявам се, че да.

В много отношения първата европейска обиколка на новия американски президент действително беше триумф. Обама беше изразителен и разбираем, амбициозен и обаятелен. Личният му стил има по малко от чертите на император и на рок звезда, но с привлекателно смирение, неприсъщо на нито едно от двете занятия.

Освен непринудени маниери, Обама последователно демонстрираше и инстинкт за решителни действия, които изглежда надхвърляха възможностите на европейските лидери, с които се срещна. Той иска да премахне ядрените оръжия, да вкара шоково световната икономика в режим на възстановяване и да удвои усилията за спечелване на войната в Афганистан. Така че при европейската си обиколка Обама получи високи оценки по стил и амбиция. Дали може обаче да постигне целите си по същество?
Тук присъдата е доста по-съмнителна - по причини, по-скоро дължащи се на трудността на ситуацията, която наследи, отколкото на някакви конкретни слабости на новия президент.
Разривът между амбиция и реалност беше очевиден във всеки етап от европейската одисея на Обама.
Изходът от срещата на високо равнище на Г-20 в Лондон беше приветстван с голямо оживление на борсите. На всички им се ще да вярват, че световните лидери, подтикнати от Обама, могат да нормализират световната икономика. Декларацията на Г-20 обаче трябва да бъде третирана със значителна доза скептицизъм. Тя не допринася особено за решаването на фундаменталната криза в банковата система и на кредитните пазари. А и историята показва, че резултатите от подобни големи световни форуми твърде често се пренебрегват. Същите лидери на първата среща на върха на Г-20 миналата година във Вашингтон обещаха да избягват протекционизма. Оттогава обаче повечето от участващите страни приеха протекционистки мерки. Грандиозните обещания за увеличаване на помощта за развитие, дадени от страните от Г-8 преди три години, също тихомълком останаха неизпълнени. Комюникетата, произведени от глобалните срещи на върха, нямат правна сила - нито особена политическа тежест.

Резултатите от срещата на върха на НАТО също бяха разочароващи. Европейските членове на алианса успяха криво-ляво да “скърпят” заедно подкрепление от около 5000 войници за Афганистан. Около 3000 от тях обаче ще бъдат изпратени само временно, за да гарантират сигурността по време на изборите през август. За разлика от европейците, САЩ изпращат 21 000 допълнителни войници да се бият с талибаните и Ал Каида. В резултат войната в Афганистан ще се води във все по-голяма степен от американци.

Обама не беше склонен да акцентира върху този въпрос в заключителното си изявление след срещата в Страсбург. Както може би и в случая с войната в Афганистан, стратегията на Обама за НАТО изглежда е да се обяви победа и да продължи нататък. Трудно е обаче да се твърди, че западният алианс е в по-добра форма след срещата на върха миналата седмица.

Пражката реч на президента възкреси вдъхновяващата визия за свободен от ядрено оръжие свят. Тя съвпадна със севернокорейското ракетно изпитание - събитие, което едновременно подкрепи и опроверга тезите, които Обама се опита да внуши. От една страна пробното изстрелване на севернокорейската ракета чудесно илюстрира необходимостта от незабавно ядрено разоръжаване - тема, която беше излязла от мода след края на Студената война. От друга страна, изпитанието демонстрира, че в тази драма има важни действащи лица, непроницаеми за хладнокръвния, рационален и помирителен стил, който Обама превърна в своя запазена марка.

Същият проблем изникна и на турския етап от обиколката. Откакто спечели президентските избори, Обама планира да направи важно обръщение към ислямския свят. Помощниците му умуваха докъде може - или трябва - да стигне, за да се извини за минали действия на САЩ в Близкия изток - например американската роля в преврата през 1953 година, който свали демократично избраното правителство на Иран.

В крайна сметка речта на Обама в турския парламент съдържаше само кратък, макар и красноречив пасаж за исляма и Запада. Повечето от думите му бяха адресирани пряко към самите турци, докато президентът се опитваше да укрепи ключов за американците съюз, намиращ се в доста лоша форма. Като че ли речта беше приета добре.

Вредата, нанесена от войната в Ирак, от годините на Буш и от развалените отношения на Турция с Европейския съюз, е толкова голяма, че Обама е изправен пред огромна задача. Социологическо проучване, поръчано от “Джърман Маршал Фонд” миналата година показа, че едва осем процента са за американско лидерство в световните дела.

Когато Обама спечели изборите, сатиричното списание “Аниън” (лук) приветства победата му със заглавието “Чернокож получава най-тежката работа в държавата”. Наблюдавайки напредъка на Обама из Европа тази седмица, това изглежда доста подходящо обобщение на ситуацията.

Новият американски президент е изправен пред икономическо бедствие у дома, война в безизходица в Афганистан, непредсказуеми противници като Северна Корея и доста неотзивчиви съюзници в Европа. Тази седмица Обама затвърди впечатлението, че е необикновено даровит и интелигентен политик.
Това обаче не означава, че ще постигне успех. Може да се окаже, че просто е подходящият човек в неподходящото време.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) БГ-1
  Тоа даровит и интелигентен политик да не се бърка в работите на ЕС, а направо да приеме Турция като последен щат на САЩ.
 2. 2) Unconventional
  Според мен всичките европейски срещи на Президент Обама,показаха ,че за световното лидерство е дадена ,вече сериозна оферта- неговата...Разбира се отчитам и скепсиса и съпротивата срещу американското л и д е р с т в о ,но по-подходяща заявка няма- показаха го отношенията на всички от всички нива при срещите...Отчитам и мудноста и страха от усилието,което е необходимо да направят и другите страни в тези процеси като ЕС,РФ,Турция и лидери от други континенти...Но аз съм оптимистик и съм сигурен,че Президент Обама ще свърши трудната работа с която целенасоценосе е наел, последван от другите лидери...
 3. 3) Anonymous
  Дано.
 4. 4) тъп,та тъп
  Надаи се к..ре на пияни жени.
 5. 5) Unconventional
  4-ти,извини ме,но показваш удивителна липса на мярка...Моля,крякай си глупостите в гьола си,и недей така великански да се произнасяш за стоящи далеч от същноста ти лица,събития,случки ...личи си че си под камък някъде натясно...
 6. 6) Б(а)ракма
  Да, нищо не предсказва успех на Обама. Особено ораторските му способности. Най-много някой след време да каже за него, че е бил идеалист. Идеалист обаче, значи човек загубил връзка с действителността. Такива са опасни, колкото и грубите материалисти, само че са поляризирани е обратен знак.
 7. 7) хахахах
  Абе тоя Обама да не се преименува накрая на Осра-ма,хахахах.
 8. 8) USA 84103
  ПИТАЛ СЪМ,АФРИКАНЦИ ЖИВЕЛИ В КЕНИЯ.БАщАТА НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ Е ОТ ПЛЕМЕТО "ЛУА".НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЙ Е ИЗПРАТИЛ ТОЗИ 4ОВЕК ДА У4И В УНИВЕРСИТЕТ В ХАВАЙ.И ЗАщО СЕ Е ВЪРНАЛ САМ В КЕНИЯ.МОЖЕ БИ,ДА ВЗЕМЕ У4АСТИЕ В ПРОЦЕСА ЗА НЕЗАВИСИМОСТА.КАК Е УМРЯЛ?.БАРАК ОБАМА СЕ Е СРЕщАЛ С КЕНИЙСКИЯ СИ ПОЛУБРАТ.ПРЕЗ 1964 ГОДИНА СЪС ЗАКОН Е ЗАБРАНЕНА ДИСКРИМИНАЦИЯТА.ПОКОЛЕНИЕТО РОДЕНО СЛЕД ТАЗИ ГОДИНА,ИЗБРА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ.ИСПАНОГОВОРЯщИТЕ СА ПОВЕ4Е ОТ АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ.ТЕ ИМАТ ОСНОВАНИЕ ДА ПОИСКАТ ТЕХЕН АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ.ЛАТИНОСИТЕ И АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ СТРАшНО СЕ МРАЗЯТ.СТАРИТЕ АМЕРИКАНЦИ СА БЕЗПОМОщНИ.В КОНСЕРВАТИВНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЦЪРКВИ ГОВОРЯТ,4Е Б.ОБАМА Е МюСУЛМАНИН РОДЕН В КЕНИЯ.ТОВА Е БЕЗПОМОщНОСТ.ПРЕДИ 20 ГОДИНИ НЕЛСЪН МАНДЕЛА Е КАЗАЛ НА ...още

 9. 9) Unconventional
  Абсолютен палячо...
 10. 10) чичата
  като студент в иси, имах колега кениец - антонио/ като навършил 12 години, на база помощи за третия свят ,заминал да учи в индия - хайскуул, като завършил си избрал да учи в българия - по-евтино и задоволително качествено/ не се беше прибилал в кения 12 години/ викам му: пич, майка ти те е забравила как изглеждаш/ очите му овлажняват и казва - нее майките не забравят/ а какво ще правиш с дипломата - министър ли ще станеш/ не ,казва - ще поработя 5-6 години във обединеното кралство и ще се прибирам в найроби/ тогава може и министър да стана/ ...още

 11. 11) Станимир
  Някакво поставено лице заради което в САЩ незапочнаха бунтове . - Ще изтегля американския контингент от Ирак ! Какво стана изтеглянето нещо се забави ? - Ще намаля драстично армията в Авганистан ! Преди две седмици армията на САЩ е овеличена с 10 000 ( нз колко е точният брой ) . Какво вярвате на тови човек това е продължението на Буш, Клинтан , Буш старши и т. н . Мога да отлича единствено Кенеди , но него го убиха както и цялата му рода
 12. 12) ziguli
  11,Афганистан и т.н.
 13. 13) Станимир
  11,Афганистан и т.н. . Жигули ти да не си някой учител , кажи ми ако си за да не споря с теб , понеже всички сте един дол дренки
 14. 14) ziguli
  Не,не съм учител.Машинен инженер съм,но уважавам българския език и се стремя да го прилагам правилно.
 15. 15) чичата
  щранимирка, иди чичовото на женския пазар от западната страна и си купи един компот от дренки, много затяга/ щото както те е разхлабило, ще омешаш сзоо и джеферсън със теди рузвелт и джак кенеди
 16. 16) Anonymous
  чича, имаш чувство за хумор, признавяам :DD
 17. 17) Anonymous
  Е,е Станимир може и да прави правописни грешки, но макар и млад, разсъждава по-правилно от всички ви заедно. То след падането на комунизма в България и правописа изчезна.
 18. 18) Unconventional
  Ителигенция в действия...деятелност като тази на..."куче на нива".


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com