www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Русия отмъква газа за "Набуко"

9 Април 2009

 

Александрос Петерсен*

Участниците в срещата на високо равнище “Набуко” позират за групова снимка в парламента в Будапеща на 27 януари 2009 г. Снимка: Ройтерс

Миналия месец потребителите на енергия в Европа трябваше да си отдъхнат с облекчение. Тогава канцлерът на Германия Ангела Меркел се обърна на 180 градуса и подкрепи плановете на ЕС за финансиране на строителството на тръбопровода “Набуко” и заделените в бъдещия бюджет на Евросъюза 200 милиона евро за този проект. В края на краищата ЕС се обедини и предостави финансови стимули за инвестиране на средства в тръбопровода, по който природният газ трябва да дойде в Европа през Турция, като по този начин създаде най-важната алтернатива на вноса от Русия.

Но сега по всичко личи, че постигнатото с толкова усилия единство е недостатъчно и е дошло твърде късно. През първия си етап сблъскалият се с огромни трудности “Набуко” - който е приоритетен от гледна точка на геополитиката, но предизвиква големи съмнения от гледна точка на търговията – трябваше да получава газ от азербайджанското газово находище Шах-Дениз-2 и от Азери-Чираг-Гюнешли в Каспийско море. Вторият етап, когато тръбопроводът трябваше да заработи с пълен капацитет от 31 милиарда кубически метра газ на година (което все още е малка част от необходимия на Европа газ), щеше да ползва газ от Туркменистан, Иран, Ирак или от страните от Персийския залив. Но в самото начало основен беше азербайджанският газ. Но като че ли руснаците просто го отмъкнаха.

На 27 март в Москва пристигна Ровнаг Абдулаев, който оглавява азербайджанската държавна енергийна компания. Там, на дискретна церемония в щабквартирата на руския енергиен гигант “Газпром”, намиращ се под контрола на Кремъл, той подписа меморандум за доставки в Русия на азербайджански газ от две нови находища и евентуално за износ в ЕС. Засега меморандумът не е задължителен от юридическа гледна точка, но пък може да напълно да подкопае жизнеспособността на проекта “Набуко”.

Европейските потребители – например българите, които мръзнаха през януари, когато Москва им спря газа за почти три седмици – могат да загубят още една алтернатива на руските газови доставки. В действителност, две алтернативи: Азербайджан е единственият маршрут, през който туркменският газ може да стигне до Европа, заобикаляйки Русия. Диверсификацията на енергийните доставки за Европа много бързо може да се окаже зависима от потенциално враждебния Иран, доколкото притокът на газ само от Ирак и от страните от Персийския залив ще бъде недостатъчен, за да се оправдае икономически строителството на Набуко.

Предложението на “Газпром” беше сложено на масата още през март 2008 година. Така че какво убеди Абдулаев да посети Москва именно сега? В края на краищата Баку се застъпва активно за строителството на Набуко, считайки го за важно средство за налагане на по-тесни връзки с Турция и със Запада.

Положението се промени от две важни събития от последните месеци: нахлуването на Русия в съседна Грузия и решението на Анкара да свърже енергийните проекти, минаващи през нейната територия, с влизането на Турция в Евросъюза. Русия се противопостави на стремежа на региона да се движи по западна траектория, но едва ли би могла да отклони Баку от избрания курс. С решението си обаче Турция остави Азербайджан и другите добиващи газ и нефт държави от Каспийския регион без надежден мост към Европа. Изборът не беше голям и се наложи да се отправи взор на север, към Русия.

Може и да е парадокс, но ЕС постигна единството по въпроса за строителството на “Набуко” само два месеца след като турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган отказа да участва в конференция, посветена на строителството на тръбопровода. Като причина той посочи така и неотворената глава “Енергетика” за влизането на Турция в ЕС и заяви, че това е основната пречка на пътя на енергийното сътрудничество. Анкара изпълни всички технически условия за отварянето на главата, но продължаващите в ЕС разногласия по членството на Турция й пречат да го направи.

Разногласията, свързани с разделението на Кипър, с въпросите на имиграцията, културата и религията, също се оказват препятствия на пътя на енергийната диверсификация на Европа. Може би не си заслужава те да се омаловажават, но същото важи и за значението на енергийната геополитика на Русия. Новата администрация начело с Барак Обама разбира стратегическата важност на сериозното отношение към турските интереси. Президентът подчерта това на последната си спирка в току-що завършилата обиколка на Европа. Лидерите на страните от ЕС, които се отнасят скептично към Турция, трябва да последват примера му и най-малкото да посетят тази страна, за чуят мнението й.

Резултатът от недоволството на Турция е не само загубата на ключов партньор за транзитните енергийни ресурси, но по-важното – на производител на енергия. Тя може да доведе до краха на проекта “Набуко”, който Еврокомисията нарича стратегически приоритет на ЕС. Тази перспектива поставя европейските потребители в същото положение, в което се оказа Азербайджан. И няма да им остане друг избор, освен отново да се обърнат към Русия.

*Александрос Петерсен е научен сътрудник на Атлантическия съвет на САЩ, стипендиант на фонда Дину Патричиу по програмата Трансатлантическа енергийна безопасност, съавтор на доклада на Центъра за стратегически и международни изследвания “Развиващата се динамика на Турция”.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Unconventional
  Прочутото и известното ни от историята "Руско злата" и този път е вкарано като арсенал за икономически рекет над Европа...,но лично аз смятам,че това са много премислени б л ъ ф о в е и...нещата ще се подредят както трябва- в Азербайджан добре знаят как действа Москва,в Турция,тоже...абе всички знаем- само циминтираните глави не приемат реалностите.
 2. 2) Anonymous
  Кво знеш, бе Унко? Трай си.
 3. 3) Anonymous
  Абе,какво ни интерсува какво смяташ ти бе номер 1(първи за всичко)
 4. 4) usb
  абе №2 и 3, кои сте вие, бе циментирани? и аз мисля като първия коментирал
 5. 5) HA-HA-HA
  И колко газ ще продават на ЕС при отворени само за научни проекти НОВИ над 200 млн. евра за ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ? Много лоша шега си спретнаха руснаците! Хич и не се усетиха, че тези изнудвания след 10-15 год. ще им излязат скъпо и прескъпо. Примери колкото щеш- 70-те год. опит от ОПЕК да изнудва с петрол, 90-те лек опит пак с петрол, 2006 и 2009 г.- опит за инудване с природен газ. Елементарно, Уотсън! Приемат условията им за цена на газа и спират помощите за Русия и за всички про-руски правителства. За справка вижте колко хубаво си живеят арабите- ...още

 6. 6) Anonymous
  Намеси ли се Русия, замирисва на мужишки гъз.
 7. 7) антикомунист
  №5 че какви помощи получава Русия от запада бе малоумник?Това од де го измисли?Русия няма 20 трилиона външен дълг както мадър USA а за вътрешния им да не говорим.Та така с газа сиренето е с пари и струва колкото каже производителя а не куповача.Елементарно Отсън това е свободния пазар!Крайно време е да уврът бетонните ви комунистически глави! И да ви пикам на Съветските американски щати САЩ =
 8. 8) Unconventional
  Този съветски специалист пак го активираха- каква еродиция,каква компетентност...малий...
 9. 9) Anonymous
  Ункоооо, като няма какво да кажеш, викай "малий" пред работодателя си, не тук.
 10. 10) pro-anti
  една от причините руснаците да се противопоставят на разрешение на политическите проблеми на света с Иран е иранския газ, който ще се явява конкурент на руския. А за циментираните глави - ясно е, че имат интереси свързани само с Русия и управлението на комунистите(социалисти). Дори когато имигрират, те никога не отиват на изток в Русия, в Северна Корея, или в Куба, а отиват на запад, защото там е високия стандарт на живота. Тази тенденция си остава същата от време оно-колкото по-голям беше партийния секретар в соца, толкова по-на запад си изпращаше отрочетата...
 11. 11) Гоше
  Интересно ми е защо токова американците се занимават с европеиски проблеми
 12. 12) Unconventional
  "Smooth brain"-клюбът и неговия бак мувъмънт "eddy" в безвремието...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com