www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 24 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Коя е най-добрата боя за яйца? Течните са минавка

15 Април 2009

 

За сравнение - внесените от Германия сварени и боядисани яйца изглеждат по-ярки и шарени. Снимка: e-vestnik

Малко преди Великден в редакцията на e-vestnik купихме 12 вида боя за яйца от магазините - хапчета, прахчета, капсули, течни ампули и др. Сварихме и боядисахме 40 яйца и сравнихме как се представят различните марки. На пръв поглед резултатите изглеждат почти еднакви, но отблизо се вижда, че с някои бои яйцата стават по-хубави (виж снимките по-долу).

В магазините “345″, “Фантастико”, “Метро” и “Фамилия” открихме бои от 4 производителя - “Пет”, “Метма”, “Пимента&Ко” и “Дидра-97″. Взехме по няколко вида от всеки. От теста отпаднаха 2 вида бои - “Боя за яйца + кристали” на “Дидра-97″, защото червеният й цвят се дублираше с другата им разфасовка “Боя за яйца - червена, 3 броя”. Също така “Боя за яйца 4 цвята” на “Метма” се дублираше като съдържание с другата им разфасовка “5+червена”.

Специално червеният цвят го тествахме и на бели яйца (вносни, полски), и на по-тъмни, кафеникави - български (виж снимките). Със зелено, синьо и жълто боядисахме само бели яйца.

За експеримента в редакцията купихме 12 вида боя от магазините. Снимка: e-vestnik

Първата голяма изненада беше, че най-скъпите бои - течните и желираните, не стават за боядисване, а само за рисуване върху яйца. Но продавачите не знаят и не обясняват на клиентите. Течните бои са най-неудобни за употреба и не са практични - 1 цвят стига за боядисването само на 1-2 яйца. Това са “Боя за яйца течна - 4 цвята” на “Пет” (0.50 лв.), “Желатинова боя с блясък - 4 цвята” на “Пет” (3.19 лв) и “Желирана боя за яйца - 5 цвята” на “Метма” (1.80). Желатиновата боя трябва да се потопи в гореща вода, за да се втечни. Капсулата е неудобна, със станиол от едната страна, който лесно се къса и боята отива зян. Изрязва се върхът на тубичката (който е заострен) и започва да се капе боя върху яйцето с цел да се получат някакви фигури и рисунки. Обаче няма дозатор, така че боята просто се стича и се размазва. Докато киснахме едната ампула от желатиновата боя в гореща вода, фолиото се скъса и тя се разтече в чашата. На всичкото отгоре се оказва, че цяла тубичка (цвят) отива за боядисването само на 1-2 яйца. Наложи се да изключим и тези 3 вида бои от теста.

С този вид боя (№6) се получиха едни от най-добрите цветове при боядисването. Снимка: e-vestnik

Така сравнихме 7 вида бои:

1 - “5 цвята+червена” на “Метма (0.50 лв.)
2 - ” 6+1 цвята” на “Дидра-97″ (0.54 лв.)
3 - “5+1 цвята” на “Пет” (0.75 лв.)
4 - “Капсули 6 цвята” на “Метма” (0.40 лв.)
5 - “Капсули 6 цвята” на “Пет” (0.70 лв.)

Яйца, боядисани с 6 вида боя от пазара. Редовете отгоре-надолу са с бои от №1 до №6. На пръв поглед изглеждат еднакви, но по-отблизо си личи, че бои №3, №4 и №6 (съответно 3-и,4-и и 6-и ред отгоре надолу) са най-добри. Най-левият ред от червените е от кафеникави български яйца. Всички останали са чисто бели, полски. Снимка: e-vestnik

6 - “Великденски комплект 5 цвята + термоукраса и ръкавици” на “Пимента&Ко” - (1.86 лв.)

7 - “Червена боя 3 броя” на “Дидра - 97″ (0.49 лв.)

На почти всички бои изрично пише, че са безопасни. На повечето са изписани съставки, но само с номерацията - Е-102, Е-150, Е…. и т. н. Това са оцветителите, по списъка на Е-добавките, които са разрешени за използване в Европейския съюз. За няколкото цвята за яйца, производителите използват едни и същи оцветители, но вероятно от различен произход.

Изпълнихме точно инструкциите за боядисване, описани върху опаковките, които най-общо гласят, че всяка боя се разтваря в 150-200 мл. гореща вода с 2-3 суп. лъжици оцет и в нея се потапя топло яйце, което престоява до получаването на желания цвят. Сварихме яйцата, всяка партида - непосредствено преди боядисването, и държахме всяко от тях в съответната боя по 8-10 минути (в някои упътвания пише, че 3-4 минути са достатъчни). Направихме изключение само при боядисването на яйца с червената боя на “Дидра - 97″ (№7). Там направо сложихме трите червени бои в един съд, доляхме половин литър гореща вода и 6 лъжици оцет, и потопихме 10 яйца, за да се боядисат наведнъж. Дали по тази причина или по друга, но боята не хвана съвсем равномерно. Въпреки това яйцата изглеждаха много добре, все едно белезникавите бразди по тях са умишлено търсен ефект.

Момент от експеримента в редакцията. Снимка: e-vestnik

Резултатът от теста с другите бои се вижда на снимките - цветовете са сходни, с хубаво червено, независимо от формата и производителя на боята. Но най-добри все пак са боите с № 3, 4 и 6. Червеното на боите под № 2 и 3 не е подходящо за бели яйца, защото изглеждат малко по-бледи и розовеят.

Яйца, боядисани с боя №7 - само червена, 3 пакетчета. Смесихме ги, за да боядисаме повече яйца наведнъж. Резултатът не е лош, макар да се получиха малко на шарки. Снимка: e-vestnik

Изпитанието показа две важни неща:

- Една опаковка с 5 цвята стига за общо около 30 яйца. Въпреки че на някои опаковки пише примерно за 50 яйца, тоест по 10 на всеки цвят в кутийката. Но само първите 5-6 яйца стават с по-наситен цвят, следващите до 10 са по-бледи. И боядисването е много бавно и неудобно - в 150-200 мл вода се събира само едно яйце. Така трябва да търкаляш по 5-10 мин. 10 яйца едно след друго в разтвора. Който иска да боядиса 20 червени яйца наведнъж, трябва да смеси 5 пакетчета от една боя, за да се получи около литър разтвор. Така излиза по-скъпо - към 3-8 лв. за едно боядисване, според цената на боята. По-практично би било производителите да предлагат по-големи разфасовки бои от съответните цветове.

- Дали ще се слага сол във водата за варене на яйцата или не, няма значение - все еднакъв брой се напукват. Важно е само първоначално да им се сипе студена вода, която да се загрява на котлона, заедно със затоплянето на яйцата. Ако се сипе гореща вода (с цел да скъси времето за завиране) има риск повече яйца да се напукат.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) me
  Хей, редакцията, голяма забава е било :) Материала е супер полезен и сега знам каква боя да купя за вкъщи :) Мерси!!!
 2. 2) сил
  В големите градове има бели яйца,но в по-малсите не сме виждали такива от години.каквато и боя да купите жълтото и оранжевото не стават на кафявите яйца.
 3. 3) Anonymous
  Браво за статията! Страхотни сте!
 4. 4) А козунаците?
  Очакваме да споделите у кого се е оказал боракът и с каква боя е бил оцветен.Това няма отношение към здравината,знаем,но ни зарибявате с темата и става интересно.А КОЗУНАЦИ ЩЕ ДЕГУСТИРАТЕ ЛИ,че и там трудно се ориентираме?Сериозно питам.
 5. 5) ?
  ПИТАМЕ!
 6. 6) ^.^
  Полезна статия, но защо не си дадохте труд да погледнете какви Е-та се използват в боите за яйца? Съвсем леко подминавате Е102, а това е опасен оцветител в зависимост от концентрацията си. Нямам пред мен кутийка от бои, но предишни години проверявах какви са боите точно по списъка с Е-тата и се хванах за главата. Има 2 вида оцветители - скъпи и безвредни и евтини и опасни. Нашите производители навсякъде използват вторите - има ги във всички продукти, дори и в употребяваните предимно от деца. Някои безалкохолни се тъпкани с тях и никой не дава гаранция, че ако пиеш редовно ...още

 7. 7) Ljube...
  Ей тук за "Е"-тата http://e-vestnik.bg/2846
 8. 8) До 6
  Айде не плаши хората. Тези оцветители са вредни, ако се ядат. А тук се използват за боядисване. Дори за ядене са разрешени повечето.
 9. 9) ТОРБЕШ
  ДПС и БСП осъществиха държавен преврат, но боята за яйца си е боя за яйца. Намираме се в условията на путинообразна диктатура, но боята за яйца си е боя за яйца. Трепят несъгласни с режима, но боята за яйца си е боя за яйца. Милицията, пардон, полицията, ни следи и в Интернет, но боята за яйца си е боя за яйца. Вече сме само номинален член на ЕС, но боята за яйца си е боя за яйца. За младите няма място в блатото България, но боята за яйца си е боя за яйца. Не ви ли е срам или не знаете какво е?
 10. 10) Яйце
  Искам да ме боядисат!
 11. 11) До 8
  Нали си чувал, че дозата прави отровата. Знаеш ли в какви количества е оцветителя в хапчето? И аз не знам и това ме тревожи. /Яйцата при варенето се пукат и после поемат от цвета./ Също не знам по колко от него слагат във вафлите, лимонадите, бульончетата... Би ми било интересно да науча има в у нас орган, който да следи не само какво/задължиха производителите да изписват Е-тата на етикета/, но и колко от адитивите се влага и дали производителя спазва собствените си технологични параметри, с които е било разрешено производството на дадения продукт. Фактът, че се използват масово, не ги прави ...още

 12. 12) me
  Абе 9ката Торбеш, а теб не те ли е срам да свързваш един християнски празник с мафия от БСП и мюсулманите курбанлии ДПС? Та, срам имаш ли?
 13. 13) баба Иванка
  бая яйца си прахосал бре серсем,нй пенсите умираме от глад а ти си праиш на бояджия/не чи не и мендилейвата таблица в яйцата,ма то друго нема бре синко
 14. 14) Хи-Хи
  БАБО ИВАНКЕ Щом парите от пенсията ти стигат да си плащаш НЕТ-а не се оплаквай.Радваи се на живота.
 15. 15) уе
  благодаря за информацията. Много рядко се пишат неща, които са полезни и навременни. Втръснало ми е от статии за антицелулитни мазила и неизпълними диети. Браво!
 16. 16) Ото
  Благадаря за труда,който си положила.Много хубава и актуална статия,а като бояджийка си очарователна.
 17. 17) До 6 и 11
  Всички съставки с Е са разрешени и безопасни. Затова са в тази номенклатура и са означени с Е. Едно време бабите по селата боядисваха яйцата с боя за прежда. Смятай дали е била проверена, дали е включена в списък на разрешени и т. н. Въобще не.
 18. 18) nina
  с малката ми сестра почнахме да боядисваме яйцата, но тя си облиза пръстите няколко пъти преди да я видя, боята е "метма" пише само всичките Е-та ще и стане ли нещо???
 19. 19) Вредно
  За яицата няма добра боя, всички бои са вредни! За тях полезно би било да са покрити от квачка или в най лошия случай да са на топло в някой инкубатор...
 20. 20) До 12-ти
  Знам случай на църковно настоятелство в който има помак ..
 21. 21) Яйценосец
  Нина,нищо няма да й стане.Дозата е малка.
 22. 22) Anonymous
  Много полезна статия. Имах боя от миналата година 5+1 на "Pet", но реших да си купя по-скъпа 5цвята на "Метма". След като видях Вашата статия, реших да си ползвам боята от миналата година (в годност е). Отивам да боядисвам...:)
 23. 23) Iskam i aaz!
  Аз пак йивеиа в Белгиа и не мога да си боиадисам иаиза,триабва да купувам от онези красивите,шарените
 24. 24) бояджийката
  баси смеха, що не купихте немските бои по-скъпи са, ама яйцата стават велики
 25. 25) ВЕЛЗЕВУЛЪ
  НАЙ-ДОБРАТА БОЯ - ЛУЧЕНИ ЛЮСПИ И ЧЕТИРИ ЧАСА НА ТИХ ОГЪН
 26. 26) Anonymous
  Само искам да вметна , че с “Желатинова боя с блясък - 4 цвята” - днес боядисах 14 яйца(на кутийката пишеше ,че са за 10 бр.) ,малко се омазах ,но резултата си заслужаваше.
 27. 27) Anonymous
  Май така казват българите- "Да, да" Мислете че сте измислили нов вид реклама? Да да, не била хубава течната боя Вземете хубава немска боя та да видим. Глупости на търкалета.
 28. 28) jecky
  Много безсмислена статия - явно в услуга ня някоя конкретна марка бои. Ако става въпрос за едноцветни яйца най-добрата боя е тази, която е в капсули като антобоитиците. Колкото до така оплютите и по-скъпички желатинови, перлени и др. бои - от няколко години боядисвам само с тях и резултатите са чудесни - една опаковка желатнови бои боядисва минимум 10 яйця. Не знам какви яйца са боядисвали та са я изхабили за 1-2 - може би щраусови?
 29. 29) Anonymous
 30. 30) искрена
  Абе вие защо трябва да очерняте всеки праздник и да хвърляте търговците и потребителите в смут и страх.Друга работа нямате ли си .Не ви ли омръзна да тормозите хората май това страшно ви радва ,като видите ,че сте изплашили хората.Сега пък вие на кого правите реклама или против кого?Българска ви работа!Просташка!
 31. 31) Anonymous
  утре ще стана 8:30 ще боядисвам яйца смайка ми много обичам различни цветове първото ечервено и т.н
 32. 32) krystyqn
  мисля да ги направя различни по красиви да станат как даприготвя боята
 33. 33) кристин
  муахахахахах, клъц! клъц!
 34. 34) mimzz
 35. 35) Тео Колева
  Искам да Ви кажа ,че аз днес боядисах яйцата/бели/ 30 бр.с желатинова боя която е като тубичка и се кисне в топла вода с бронзов ефект взех си я за 2.40 лв и мога да кажа ,че никога до сега не съм имала толкова красиви яйца и изключително лесно.Наоколо нямах никакви излишни купички.Следващата година отново ще заложа на таква боя и то българска да не очаква човек.След това ги украсих с панделки и направо немога да им се нарадвам.Пожелава на всички весели празници и много здраве! С поздрав Тео Колева
 36. 36) Anonymous
  Желатиновата боя трябва да се потопи в гореща вода, за да се втечни. Капсулата е неудобна, със станиол от едната страна, който лесно се къса и боята отива зян. Изрязва се върхът на тубичката (който е заострен) и започва да се капе боя върху яйцето с цел да се получат някакви фигури и рисунки. Аз пък правих точно с такива бои,но не ми беше никак трудно и яйцата станаха чудесни. А не съм никакъв майстор. Опаковката беше от 5 цвята+допълнителен седефен, с подарък обикновени боички и ръкавици, цената 2лв. Догодина пак ще си взема такава.
 37. 37) van4o
  ---------------
 38. 38) Thanks
  Много Ви благодаря, това е супер полезна информация
 39. 39) алекс
  искаме да боядисваме яйца а не да ги гледаме
 40. 40) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com