Българи, чехи, унгарци осъществиха американската мечта

Историите на 13 успели имигранти в САЩ

group.jpgАмерика винаги е била магнит за хората, търсещи по-добър живот извън родината си. Само в периода 1880 – 1930 г. там се заселват над 27 млн. души от всички краища на света. Много от хората, преселили се в САЩ, съумяват да спечелят признание, слава и пари и да запишат имената си в американската история. Сред тези хора има губернатор, сенатор, бивш държавен секретар, милиардери, спортисти. Имигранти са и едни от най-известните актьори в Холивуд. Сред тях са носителите на Оскар Чарлийз Терон, Ръсел Кроу и Никол Кидман, сексбомбата Памела Андерсън, популярният тв актьор Майкъл Джей Фокс и много други. Сред американския елит има и неколцина българи, двама от които са споменати по-долу.
Арнолд Шварценегер от Австрия – губернатор на Калифорния и актьор
arnold_reuters.jpg Арнолд Шварценегер е роден през 1947 г. малкото австрийско градче Тал. Преселва се в САЩ, когато е на 21 години след като спечелва титлата “Мистър Вселена” на конкурс по бодибилдинг. Завършва Университета в Уисконсин, а през 1970 г. дебютира в киното с филма “Херкулес в Ню Йорк”. Скоро се превръща във филмова звезда, а филмите “Конан варваринът” и “Терминатор” го правят любимец на публиката.
През 2003 г. Шварценегер е избран за губернатор на Калифорния, а миналата година беше преизбран на поста.

Джон Шаликашвили от Полша – генерал от американската армия
Роденият в Полша Джон Шаликашвили заживява в САЩ със семейството си, когато е на 16 години. Веднага след завършване на колежа постъпва в армията, службата му харесва и той решава да гради кариера като военен. Заради заслугите си е издигнат в чин генерал и до момента е единственият имигрант в американската история, който е заемал този пост. Шаликашвили се пенсионира през 1997 г. след 38 години военна служба. В периода 1992 – 1993 г. изпълнява длъжността върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Илай Уайзъл от Румъния – писател и носител на Нобелова награда за мир
Писателят Илай Уайзъл е роден в румънската област Трансилвания през 1928 г. По време на Втората световна война е изпратен в нацисткия лагер Аушвиц. След края на войната заживява в сиропиталище във Франция, а през 1955 г. заминава за Ню Йорк, където започва работа като кореспондент на израелски вестник.
Уайзъл е автор на над 30 години, голяма част от които са посветени на ужасите на Холокоста. Заради активната си борба срещу насилието и расизма през 1986 г. писателят получава Нобелова награда за мир.

Мадлин Олбрайт от Чехословакия – първата жена държавен секретар на САЩ
albright_reuters.jpg Мадлин Олбрайт е родена в Чехословакия през 1937 г. Семейството й се преселва в САЩ, когато тя е на 11 години. Мадлин завършва Колумбийския университет и дълги години се изявява в областта на политиката. През 1997 г. става първата жена държавен секретар на САЩ в кабинета на Бил Клинтън. Заема поста до 2001 г., а в момента оглавява консултантска компания за разработване на стратегии. “Аз съм олицетворение на американската мечта – казва Олбрайт. – Дойдох в САЩ като дете, успях да получа добро образование, работих здраво и накрая станах държавен секретар”.

Михаил Баришников от Латвия – балетист и актьор
Михаил Баришников е определян от мнозина като един от най-талантливите танцьори в историята на балетното изкуство. Българските зрители вероятно го познават от участието му в сериала “Сексът и градът”, където той играеше ролята на руския художник Александър Петровски – едно от гаджетата на героинята на Сара Джесика Паркър.
Михаил е роден през 1948 г. в тогавашната съветска република Латвия. На 18-годишна възраст започва да танцува в известния руски балет “Киров”. През 1974 г. по време на турне на трупата в Канада Баришников успява да избяга в САЩ и оттогава живее там. Талантът му отрежда място в Американския балетен театър, а после и в градския балет на Ню Йорк. След приключване на балетната си кариера Михаил започва да се изявява в киното. Още първата му роля – във филма “Повратна точка”, му донася номинация за Оскар за най-добър поддържащ актьор през 1978 г.

Мел Мартинес от Куба – сенатор
Сенаторът от Флорида Мел Мартинес напуска родната си Куба през 1962 г., когато е 15-годишен. Попада в САЩ чрез хуманитарната програма „Питър Пан“, по линия на която кубински деца са били настанявани в американски домове. До 1966 г., когато родителите му пристигат в страната, Мартинес живее при няколко приемни семейства.
Бъдещият сенатор завършва университета във Флорида и в продължение на 25 години работи като адвокат и участва в различни неправителствени организации. През 2004 г. е избран за сенатор и изпълнява тази длъжност и в момента.
„Фактът, че момче на 15 години може да дойде тук без нищо, дори без да знае езика, и да стане американски сенатор, е чудо, което може да се случи само в САЩ.“, казва Мартинес.

Рупърт Мърдок от Австралия – медиен магнат
murdoch_reuters.jpg Медийният магнат Рупърт Мърдок е роден в Мелбърн, Австралия през 1931 г. Когато е на 23 години, наследява собствеността на тамошен вестник, а впоследствие навлиза в британския и американския медиен бизнес. Мърдок се установява в САЩ през 1973 г., а 12 години по-късно вече е натурализиран гражданин на страната.
В момента Мърдок притежава десетки вестници и списания в Австралия, Америка и Англия, филмовото студио „Фокс“ и телевизионна мрежа. Миналата година той купи уебсайта MySpace за 580 млн. долара, а състоянието му се изчислява на 9 милиарда долара.

Фреди Аду от Гана – футболист
17-годишният Фреди Аду е наричан детето – чудо на европейския футбол в САЩ. Роден в Гана, през 1997 г., той се озовава в Щатите, след като майка му печели зелена карта. През 2004 г. подписва договор с отбора Ди Си Юнайтед и така става най-младият професионален футболист в американската история. Наскоро стана ясно, че треньорът на английския тим Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън проявява интерес към Фреди и вероятно в близко бъдеще ще му предложи да се присъедини към отбора.

Дейв Матюс от ЮАР – музикант и актьор
Носителят на две награди Грами Дейв Матюс е роден в ЮАР през 1967 г. След завършване на гимназия заминава за САЩ, за да избегне задължителната военна служба. Установява се във Вирджиния и дълго време работи като барман, а впоследствие сформира собствена банда и започва да прави турнета из страната. Само за миналата година групата е спечелила 60 млн. долара.

Джордж Сорос от Унгария – финансист и основател на фондация “Отворено общество”
Миналата година авторитетното списание “Форбс” постави Джордж Сорос на 80-то място в класацията на най-богатите хора в света. Неговото богатство е оценено на 8.5 млрд. долара, а сумата, която е дарил от 1991 г. насам чрез своята фондация “Отворено общество”, се равнява на 5 млрд. долара.
Джордж Сорос е роден през 1930 г. в унгарската столица Будапеща. Преживял нацистката окупация над града, през 1947 г. той се премества във Великобритания, а 9 години по-късно заминава за САЩ и остава там. През 1970 г. основава инвестиционния фонд Куантрум, чрез който за 10 години успява да натрупа огромно състояние. Фондът просъществува до 2000 г. и в момента Сорос оглавява друг – Soros Fund Management.

Дикембе Мотумбо от Конго – баскетболист
Баскетболистът Дикембе Мотумбо в момента е на 40 години и е най-възрастният играч в НБА. Роден е през 1966 г. в Конго и отива в Щатите със стипендия за университета Джорджтаун. Още докато учи, започва да играе баскетбол и скоро е привлечен в отбора на Денвър. В момента играе за Хюстън Рокетс.

Асен Йорданов от България – авиоинженер
yordanov.jpg За Асен Йорданов казват, че е българинът, който е научил американците да летят със самолет. Роден в София през 1867 г., той учи в училището за авиация във Франция и впоследствие конструира първия български моторен самолет, който е записан като изобретение. Йорданов е човекът, въвел допълнително крило, стабилизиращо самолета при ъгли на полета над 45 градуса.
През 1921 г. авиоинженерът заминава за САЩ, за да вземе участие в конкурс за обиколка на света с награда един милион долара. Конкурсът е отменен поради липса на участници, но Йорданов решава да остане в Щатите. Скоро става сътрудник на тамошни инженерни екипи и участва в разработката и съставянето на инструкции за поддържане и пилотиране на самолети.
Йорданов е автор на много наръчници за пилотиране, теоретична подготовка на пилотите и наземна поддръжка на самолетите, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната промишленост. Книгите на българина са преведени в много страни, а само в САЩ от тях са продадени 750 000 екземпляра.
През 50-те години на миналия век Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница. Участва и в проектирането на апарата „Джордафон“ – първообраз на днешния телефонен секретар.
Йорданов умира през 1967 г. в Уайт Плейнс. В софийския район Искър има булевард, кръстен на него.

Петър Петров от България – изобретател
petar1.jpgИзобретателят на ръчния електронен часовник е българин, казва се Петър Петров и е роден на през 1919 г. в село Брестовица. По време на Втората световна война се записва във Френския чуждестранен легион, но е заловен от германските войски и е изпратен в немски военнопленнически лагер в Полша. Връща се в България през март 1941 г. и става царски офицер, но през 1944 г. заминава за Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. По време на обучението си Петров се занимава активно с корабна архитектура и участва в дизайна и строежа на над 60 кораба.
През 1951 г. се премества в Торонто, Канада, а след това в САЩ, където работи за американските военновъздушни сили и помага за разработката на първия комуникационен космически сателит.
През 1963 г. по инициатива на Вернер фон Браун Петров е поканен да работи в НАСА по програмата „Аполо“ за конструиране на ракета, която да бъде изпратена на Луната.
С плавателния съд „Джемини II“, построен от българина, през 1967 г. е поставен световен рекорд по ветроходство. Петров подарява кораба на сираци от Централна Америка, за да им служи за плаващ дом.
През 1968 г. българинът започва собствен бизнес и фирмата му „Кеър илектрикс“ разработва първите в света безжични монитори за наблюдение на сърцето в болнични условия. Предприятието прераства в „Електро дейта“ и през 1971 г. пуска на пазара прототипа на електронния ръчен часовник. Той е наречен „Пулсар“ и по онова време се продава за 2100 долара.
През 1975 г. Петров създава нова фирма – „АДС служба за околна среда“, която започва да произвежда компютри за измерване на замърсяването. Стартирала с първоначална инвестиция от 13 хил. долара, фирмата се превръща в гигант с годишен доход от 50 млн. долара.
В Америка Петров получава много признания и награди, но в България е обявен за враг на народа от комунистическия режим и дори му дават задочна смъртна присъда, която по-късно е отменена.
Петров умира на 27 февруари 2003 г. в дома си в Хънтсвил, Алабама.

Снимки: Ройтерс (1, 2, 3) и архив

_черновиИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.