www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

„ВИП Брадър 3“ се оказа милосърдие в полза на мобилните оператори и държавата

17 Април 2009

 

Софи Маринова и Мис България Антония Петрова по време на благотворителната акция на съквартирантите в Сити центъра. Снимки: Булфото

Миналата седмица, по време на едно от живите предавания на „ВИП Брадър 3“, журналистът Сашо Диков попита организаторите в ефир: „Колко от цената на един есемес (1.20 лв.) отива за благотворителност, колко за ДДС и колко за мобилните оператори. Тогава Ники Кънчев му отговори с въпрос от рода на: „А вие защо биете негрите?“

Тази седмица ръководството на Нова телевизия най-после изплю камъчето - 20 стотинки отиват за държавата (за ДДС), 50 стотинки прибира съответният мобилен оператор или БТК (за стационарните телефони) и само 50 стотинки остават за благотворителност. Фирми, които купуват есемес-пакети от операторите казват, че себестойността на един есемес е под 1 стотинка, защото компаниите им ги продават с печалба за по 1 стотинка на есемес. Следователно печалбата на МТел, Глобул и Вивател от есемесите на зрители на „благотворителното“ шоу „ВИП Брадър 3“ е завишена близо 50 пъти!

Още преди началото на „ВИП Брадър 3“ зрители на Нова телевизия се усъмниха в чистите намерения на организатори, продуценти и участници. Първото, което направи лошо впечатление, бяха огромните хонорари, платени на участниците, за да влязат в Къщата. По неофициална информация, публикувана многократно в различни вестници, примерно Тодор Славков е взел между 100 000 и 250 000 лева. Сумата със сигурност е голяма, защото хората от семейството на бившия държавен глава Живков странят от медиите. Това появяване по максимално публичен начин на внука на Живков - Тодор Славков, очевидно е добре заплатено, за да се случи. Всеки от останалите участници и гостуващи звезди са получили между 20 000 и 100 000 лв. Продуцентът Нико Тупарев оправда разходите за хонорари като сравни шоуто с благотворителните спектакли. Трябвало някой да инвестира, за да се случат.

Рекламните клипове на „ВИП Брадър 3“ се тълкуваха двусмислено. Зад увещанията на Гала: „Влизам в къщата само в името на самотните майки!“, прозираше и другата част от истината – „срещу солиден хонорар“.

Организаторите обявиха, че ще похарчат парите от есемеси на зрителите за насърчаване на талантливи деца-сираци, обновяване на рехабилитационните центрове за деца с увреждания и др. Нова телевизия подчерта, че се отказва от печалбата си от есемеси за това издание на шоуто. Продуцентската къща на Нико Тупарев - също. Зад което пак прозира другата истина - че ще се обогатят с парите от дългите рекламни блокове по време на „благотворителния спектакъл“.

С 20-те стотинки за ДДС, които отиват за държавата от един есемес, благотворителната инициатива започва да граничи с абсурда. „ВИП Брадър 3“ ще финансира дейности, за които държавата не отделя достатъчно средства, от което ще печели държавата!

Това не е първата подобна кампания. В „Българската Коледа“, която се води по патронажа на президента Първанов, мобилните оператори и БТК също прибират по 50 стотинки от есемес, а държавата си взима ДДС-то. И никъде не е публикуван отчет на разходите. Подобен тип кампании трябва да са много по-прозрачни. Да има адвокати, нотариуси, свидетели на процедурите. Да се публикуват приходи, разходи за ДДС, за мобилни оператори, за продуценти, хонорари, художествено оформление и прочие, а накрая да се знае каква е чистата сума, дарена за каузата.

Дотогава хората би трябвало да са по-критични към благотворителните кампании и да не си дават парите. Това е единственият начин организаторите да бъдат притиснати да се отчитат. В противен случай остава усещането за злоупотреба с милосърдието на хората, чрез която се облагодетелстват организаторите, държавата и най-богатите (телекомуникационни) компании в България.

Още по темата:
Как се осребрява милосърдието
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) едно О в заглавието
  май липсва - се Оказа милосърдие..
 2. 2) Anonymous
  Абе, и тия дето зяпат това предаване не са много, за жаление. Повечето от тях, са с акъл на пиле. Пращат смс-и, на заради благотворителността, а за да продължават да гледат простотиите на Азис, Малък Тошко и другите, като тях. Затова не ги жаля. Децата използвани, за примамка са най-големите потърпевши, за съжаление.
 3. 3) me
  Наистина жалка история. Честно казано за хонорарите не ми пука толкова, решили са, дали им. Обаче за безобразието с ДДСто и печалбите на операторите - е това вече е безобразие.
 4. 4) Българин
  Това го наливам в главите на всички около мен вече няколко кодини, ама малко хора ме чуха. Същата работа е и с "Българската Коледа". Операторите гушкат половината, а срещу останалата "истинска" половина калпавия ни президент си прави годишна PR кампания. За VIP Brother какво да говоря - видяха, че рейтингът на воайорското им зрелище се срина и заложиха на единствения сигурен печеливш коз - състраданието на най-обикновените и изстрадали хора.
 5. 5) Anonymous
  В този ред на мисли не трябва ли да се спомене и БТК?Те също приемат обаждания.Като цяло наистина се получава грозна история-обогатява се не който трябва,прави си известността,но лъсват и недостатъците му.Обаче нали няма лоша реклама...
 6. 6) Anonymous
  Зная,че по-горе са споменати,но някак се набляга повече на мобилните оператори.
 7. 7) Пешо
  то не е луд оня дето яде баницата, а оня дето му я дава :) снощи мернах около 600 000 събрани пари, което означава - около 1 200 000 SMS са. Откъде дойдоха - от доброволни SMS-си. Ами като има толкова много баламурници, защо се чудим че се намира и някой, който да им вземе парите ?
 8. 8) Воробянинов
  От времето на Остап Бендер и Паниковски не се е променило много. Само "концесионерите" са други и много по-малко симпатични. Надявам се до 5-10 години т.нар. "държавници" да оттекат заедно с мобилните "оператори". Които се различават от разбойниците с бухалки, чукове, гранатомети и обикновени пушкала само по това, че не носят никакъв риск. Амин.
 9. 9) Зъл маг.
  Щом са толкова тъпи нека пращат СМС-и. Лошо няма да взимаш парите на глупаците.
 10. 10) Anonymous
  Че ако няма глупаци, участниците в това пошло шоу трябва да пътуват с градски транспорт и да живеят под наем.
 11. 11) Anonymous
  Все пак част от хората пращат СМС с мисълта да помогнат на нуждаещите се. И за повечето не е ясно как паричките им биват изяждани. Та в този ред на мисли - поздравления на e-vestnik, че казва нещата в прав текст. Само дето тук трябва да се споменат и всякви други инициативи с картички, билетчета и прочие "благородни" начинания. Защото и там процентът от събраните средства, похарчен по предназначение е минимален. Иначе, аз лично спрях да се пращам каквото и да било СМС-и преди няколко години, когато детето на моя близка приятелка беше едно от включените в "Българската Коледа". Възмутена ...още

 12. 12) чичата
  историята по-горе е без значение/ връщам се на красавицата/ вижте снимката и сравнете бившата мис - ивайла, и новата антония/ ивайла, просто няма очи израз и присъствие/ от нея лъха магистрална фригидност, казваща: ще те просвиря и ще прибера и твоите пари
 13. 13) AntiShe3p
  Не четох статията, защото предположих, че отново някой е открил топлата вода и ми е достатъчно заглавието. Спокойно! Винаги има надежда Вип Брадър 4 да направи нещо добро за децата (на хората, които са виновни за съществуването на шоуто в национален ефир) за да върне усмивката на лицата им и да стопли сърцата им (с някоя скъпа... от родния елит и парцел на Марс). На гласувалите с SMS-и желая късмет следващия път.
 14. 14) 9.8N
  #10, ти изтрепа рибата!
 15. 15) ани
  чудно ми е докога хората ще си дават парите за есемеси....и то за щуротии...
 16. 16) Anonymous
  Ще ги дават, докато са ходят на прасе всяка година.
 17. 17) Decline and crisis
  Морал...криза...упадък...далавера...балъци...milker...брашнен чувал...
 18. 18) Антисоциалист
  Най-прав е Пешо #7.При капитализма няма мошеници има само глупаци.
 19. 19) Социалист
  Да антисоциалисте, те си мислят, че още живеят при социализма.
 20. 20) ЕЛИ
  Абе какво искаме ? То държавата е абдикирала от проблемите и сега се чуди как още някой лев да влезе в продънения и джоб. Може държавата да пусне един номер и само на този номер да се събират средства за такива благотворителни каузи. Ами нали затова е "държава"? Ако трябва да се пусне един номер като 166 или 112 или както си ще, но тези пари да не се облагат с данък, да няма ДДС и цялата сума да отива за кауза. Ама тогава няма да има далавера! Затуй не гласувайте! Държавата да си влезе в ролята на държава. ...още

 21. 21) Дидо
  Това не е предаване за благотворителност. Това си е живо изнудване. Затова са напъхали разни известни личности с връзки с по-заможни люде и в ефир ги изнудват да дадат някой и друг лев. И каква благотворителност може да е разделното събиране на боклука????Занимават си с глупости.И то по време на най-светлия празник Великден. Президент, министър председател , и разни министри мълчат и се спатайват като мишки. Боже, пази сляпо да прогледа!
 22. 22) Ентропия
  До сега в човешката история не е имало по користна и лицемерна идея от показната благотворителност. Ако перефразираме една мъдрост . По добре да даваме на хората уловена риба на непосилна за тях цена вместо да ги научим да ловят риба. Защото тогава няма да има нужда от нас и няма да сме богове в очите им. Тъй разсъждаваше така наречения хайлайф, докъто планираше лятната си отпуска на карибите с парите на балъците от SMS
 23. 23) Debora
  Това не е благотворителност.Това е лицемерие,облечено във фалш.И за какво ни е тая благотворителност?Тя е нещо временно.Днес си събрал еди колко си пари за сираци,болни деца и т.н.Но утре кой ще се грижи за тях?Къде е ГРИЖАТА НА ДЪРЖАВАТА?Децата не ядат само един път в годината.Те имат тази нужда 365 дни в годината.Зад фалшивата благотворителност се вижда циничното желание да си направиш пиар на гърба на нещастните деца.
 24. 24) SK
  Преди повече от 20 години в Чикаго две журналистки си правят един експеримент. Едната облечена добре, а другата в дрипи застават по улиците да просят. В края на деня тази която е била облечена добре събрала много повече пари. Това ми направи впечатление и след това наблюдавам как хората се отвръщават и заобикалят с презрение смръдливите и окъсани бездомни, повечето от които са психично болни. Спомням си веднъж един бездомен се осмелил през зимата да влезе в Магдоналдс. Беше застанал в ъгъла с лице към стената целия премръзнал. Един от служащите в Магдоналдс се запъти към него и той само ...още

 25. 25) до горните
  Това е порнография. Нищо повече. Справка: четвъртчасовите възторжени излиянията на Азис как точно и с какви врътки го таковали отзад. Учете се, деца, лишени от родителски грижи! Учете се как да заработвате, гримирани и в рокли, пред МЗГ!
 26. 26) Кукундрел
  Чак сега ли разбрахте,Светослава Банчева,че порнографията е навсякъде?Милосърдие,състрадание - е,те,таков жираф нема!
 27. 27) Варна
  Браво на е-вестник! Не мога да се съглася, че щом държавата туй, пък мобилните оператори онуй, не можело и нямало милосърдност и благотворителност! Просто у нас всички пластове на обществото и морала са обърнати с главата надолу след труса наричан комунизъм и последвалите го не по-малки производни нему трусове, та ни гони див цинизъм. Човешката природа обаче има качеството да е както вълча на моменти, тъй и милосърдна, та състрадание има макар да е заринато под развалините ни душевни... Просто му трябва време и съзряване в наште мрачни и вкиснали условия!
 28. 28) Бургас
  Варна трябва да ти кажа, че при комунистическите трусове нямаше гладни, нямаше бездомни, нямаше безработни. Имаше само идиоти, които искаха да има гладни, бездомни и безработни. Но за да не пречат на останалите ги пращаха на превъзпитание в Белене. Сега понеже затвориха този възпитателен център, то недовъзпитаните идиоти плъзнаха из цяла България и заедно с тези които ги пустнаха, предизвикаха посткомунистическия трус.
 29. 29) The Slick
  ..."патриот е ,дуща дава..." А вие очаквате може би,тези хиени,като най големи балъци,ей така за благотворителноста да се изтъпанят Там и да си показват к р и в и ц и т е за да подпомогнат някого... Та тези л и ц а отдавна са забравили,че има и...демос ,те отдавна са се качили на асансьора, ние им помагнахме...
 30. 30) Воскресение?
  Ето защо НИКОГА няма да намалят ДДС-то! Защото лапачите са държавници, на които все не им достига нещо, най-вече човещина
 31. 31) кунфуций
  Баламите никога не свършват.Докато има говеда за заколение ще има и касапи -колячи.
 32. 32) чичата
  никога не е съществевал интелектуален спор между варна и бургас, просто защото варна трудно схваща какво я питат/ тазвам го като страничен наблюдател от софия който изключително много харесва и държи на красивия град варна но в бургас хората са по...смарт, арт, тек и всичко, дори са и по-моряци..., а са сбиртък от цяла българия
 33. 33) Прав си чича
  В Бургас хората може и да са сбиртък от цяла България, но са по-смарт. Нека Варната докаже обратното на казаното от Бургас. Ще го докаже, ама с аргумента, дето в Америка бият черните.
 34. 34) димитър
  Познатите "рецепти" за вземане на пари, които се "търкалят" на улицата. Те са на Саша Корейко и Шура Балаганов - за да се вземат - достойно - копейките на баламурниците. Можете да ги намерите, ако изпратите SMS на много важния (VI)...PLАIN, на "брадъра" Ви, ако той Ви е "брадър"! Четете между редовете - тя, Държавата не се грижи за децата, ние обаче - "брадърите", чрез вашите пари - да!За финал на поста си - давам думата на д-р Чолаков - известен форумец -от Швейцария, че е по "красноречието" и би описал точно и само с глаголи "участващите" в тези предавания ...още

 35. 35) умник
  Ако сме малко по-интелигентни,няма да гледаме подобни простотии(ВИП БРАДЪР),и по този начин няма да има пари от реклама за НИКО ТУПАРЕВ и компания.
 36. 36) Anonymous
  Изключете си телевизора, включете си живота!
 37. 37) zemonti
  Пропускате, че много малка част от тези 50ст/SMS ще достигне до децата. Преди това парите ще бъдат прекарани през съответните фирми-изпълнителки, фондации, организации... и така докато от 1.20лв останат по-малко от 5ст.
 38. 38) баба Кики
  Не гледайте, не гласувайте!Простотията ходи по хората, най-вече по българите.Помията тотално ни е заляла, защо да сме мазохисти и да чакаме още?Имате дистанционно, превключете TV канала и разни Тупаревци, Азисовци ,Кошлуковци, и т.н. духовни педерасти да окапят.Не виждате ли цялата ценностна система е тотално сбъркана като сексуалната ориентация на Азис. Ако това е в друга държава отдавна да се спре това предаване с този водещ, или уж ВИП -където са се курдисали една мутреса и едта метреса, един наследник на Бай тошо, който май трябваше да свърши като Чаушеско и сега нямаше да канят внука му срещу толкова тлъст хонорар, ...още

 39. 39) Койчо
  На чалга-обществото му приляга чалга-реалността, която с охота му поднасят всевъзможни шоута от типа "реалити" (reality show). При тази фалшива, измислена и изкуствена "действителност" е съвсем "нормално" да бъдеш подведен, излъган, манипулиран. Затова и SMS-кампаниите, които аз малко грубо определям с термина "чалга-благотворителност" намират благодатна почва за своя разцвет. Не веднъж по различни форуми и в разговори с приятели съм задавал въпроса, който Сашо Диков е имал честта и смелостта да зададе в ефир - "Колко аджеба, от стойността на SMS-ите отива за благотворителност?". Винаги съм подозирал, че отговорът е такъв какъвто научихме че е. След като научихме отговора на ...още

 40. 40) Anonymous
  По-просташко предаване и по-големи простаци на едно място не съм виждал. Щом ви е толкова мил Тошко поканете и сестролеля му Жени и баща му Батето и незабравимата и правешкото дърво, което май се оказа непрежалимо. Такя редостта ще е повсеместна и ще се види общия произход на квартиранти и продуценти. Гласувайте за БКП-БСП и такая ще ви се пада!
 41. 41) Anonymous
  Съгласен с всичко, с изключение на едно - при "Българската Коледа" мобилните оператори наистина се отказват от печалбата си, но държавата не.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com