www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ахмадинеджад и расизмът: изгубен в превода

22 Април 2009

 

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад на пресконференция след речта си на конференцията срещу расизма в Дърбан. Снимка: Ройтерс

Не за първи път Махмуд Ахмадинеджад кара всички да преравят разговорника си по фарси. Иранският президент не описа Холокоста като “двусмислен и съмнителен” в речта си на конференцията на ООН за расизма, както беше съобщено първоначално. Той се отказа от този израз в последния момент, но не достатъчно бързо, за да бъде премахнат и от английския текст, предоставен от неговите представители след изказването му. И в двете версии обаче Ахмадинеджад трудно може да прикрие разбиранията си на отявлен антисемит, а това се отразява на начина, по който хората разглеждат изявленията му за създаването на Израел. Никой доникъде няма да стигне, обсъждайки събитията от 1948 година. Напредък ще има само ако всички страни говорят за случващото се тук и сега.

В лицето на Бенямин Нетаняху Израел има премиер, който заяви пред Барак Обама, че ако САЩ не попречат на Иран да се сдобие с ядрена бомба, то Израел ще го направи. Какво по-голямо доказателство в подкрепа на виждането на Нетаняху, че иранската ядрена програма представлява екзистенциална заплаха за Израел, от току-що изразеното от иранския президент становище. В допълнение Нетаняху използва заплахата от Иран като средство да избегне политическо общуване с палестинското съпротивително движение Хамас. Той представя Хамас като продължение на иранското влияние. Палестинците са не по-малко враждебни към идеята иранец да подкрепя каузата им.

Вашингтон си извади обратните изводи за това, как да възобнови преговорите с Иран. Обама изглежда направи компромис, като изостави предварителното условие, че преди да започнат преговори, обогатяването на уран трябва да бъде преустановено. САЩ скоро може да преговарят с Иран на фона на работещите центрофуги, но тези преговори бързо ще бъдат застрашени, ако се наложи виждането, че Иран печели време, след като се знае, че до година-две Техеран ще разполага с нужния му материал за направата на бомба. При това положение доста трудно е да се разпознаят истинските намерения на Ислямската република при съществуващите съперничества между конкуриращи се властови структури.

Възниква въпросът направи ли иранският президент при необичайната си разходка до Женева нещо, за да убеди новото американско правителство, че прагматизмът му ще даде плод? В интерес на страната му ще е да направи. Нетаняху трябва да благодари на Аллах за навременната намеса на иранския президент, докато готви първото си посещение във Вашингтон.

Усилията на Обама да предотврати друга война в Близкия изток не са единствената потенциална жертва на гибелно изказване. То е вода и във воденицата на неприятелите на ООН, чието лобиране отказа САЩ от участие в конференцията. Така всяко желание на международната организация за разследване на обвиненията за израелски военни престъпления в Газа става по-трудно осъществимо, тъй като ООН като цяло беше опетнена от присъствието на иранския лидер на конференцията. Не е учудващо, че Бан Ки-мун му беше бесен.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Anonymous
    Да се неначуди човек, за какво е нужно да се дава трубуна, на хора, открито готвещи война...Изреалците са тези, които проявяват расизъм и налагат геноцид, но ето как, изкарват другите по-черни от дявола. Ако тази статия беше във вестник "Последна възраст" или прочетена пред невменяеми, тогава можеше да повярва някой на еврейската пропаданда. Направо ми пада е-вестник в очите. И най-заклетия ционист, надали би отрекъл, че е тъпотия да обясняваш на грамотни хора, как една страна има право да притежава "незаконно" ядрено оръжие, а друга няма право да да добива ядрено гориво за граждански нужди.
  2. 2) чичата
    ти май си нов тук/ има такива обтекаеми мозъци между форумците че ..../ не се чуди
  3. 3) Влад
    Да се изкажеш в защита на палестинците с/у евреите не те прави антисемит, поради простата причина, че и евреите и палестинците са семити. Това е същото като да говориш против руснаците не те прави славянофоб, правите русофоб.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com