www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Уволнението на физика Александър Белковец от АЕЦ "Козлодуй" - допълнение

24 Април 2009

 

Сергей Цончев, шеф на Агенцията за ядрено регулиране:

Известно е, че Блековец претърпя тежка операция . Възстанови се от операцията, върна се на работа  близо от година и половина, две. Без да има право на достъп до съоръженията, защото това заболяване е несъвместимо. Била му е намерена работа във връзка с мисията на Международната агенция - тоест подготовка на документи. В един момент тази дейност се изчерпва и му е предложено друго работно място, което е в тренировъчния център - експерт по лицензиране, което не предполага влизане в зоната на реактора. При което не му е предложено увеличение на заплатата, така както на други колеги, което той смята че му се полага.
Белковец е обжалвал пред Комисията за защита от дискриминация, защото счита, че това е дискриминация към него. Получава отговор, че няма дискриминация. Обжалва това решение на комисията пред ВАС и отново получава отрицателен отговор. След което, отказвайки да заеме новата длъжност, той е освободен от ръководството на централата. Това е негов избор. Аз познавам добре този човек и му съчувствам за здравословния проблем, който има, но нека да не смесваме нещата.

Александър Белковец:

Не ми е „била намерена работа”, а бях трудоустроен на длъжност „Главен експерт ядрена безопасност на 5 и 6 блок” без право за работа в среда с йонизиращи лъчения (б. р. - Белковец цитира точно заповеди и трудови договори и др.) Заплатата не е увеличена не само на мен. А към въпросната заповед, при условие, че в споразумителен протокол между работодателя и синдикатите се казва, че заплатите трябва да бъдат увеличени на всички работници и служители в АЕЦ, има цели 13 приложения с имената на служители, на които не са им увеличи заплатите, за което аз сезирах комисията по защита от дискриминация (КЗД) и след като комисия по дискриминация се произнесе, че няма упражнена дискриминация от работодателя, сезирах за това и ВАС, който потвърди решението на КЗД. Не искам да се спирам на конкретика по тези преписки, защото ме е срам от това, че цяла година се занимавах с предварително обречена кауза (ако от АЕЦ само даже за момент се опитат да спекулират с цитираните горе преписки, ще ги публикувам по всички интернет форуми, за да видят всички за каква голяма спекулация става дума). Искам само да се спра на няколко момента от хронологията на събитията:
Комисията за защита от дискриминация, при условие, че трябваше да разгледа само два действителни документа Споразумителен протокол и въпросната Заповед, (достъп до приложенията към тази Заповед и в КЗД, и от ВАС ми беше отказан) в нарушение на собствените си нормативни документи, разглежда казуса цели 5 месеца. През това време аз бях подложен на постоянен психически тормоз от г-н Митко Янков, директор “Безопасност и Качество”. Той ме викаше при него, след като ми намалеше премиите за месеца, и ми казваше, че понеже ми е директор съм задължен да го изслушвам, когато ехидно ми обяснява какво ще ми струва това сезиране на Комисията за защита от дискриминация. След като се обърнах и към ВАС, просто бях уволнен. Аз сега съм безработен благодарение на същата мафия, която се опитвате да защищавате (б. р. - Белковец се обръща към Сергей Цочев).
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com