www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Някой разбра ли нещо от преговорите с Русия за газа? Май пак ни нахлузиха "голям шлем"

 

29 Април 2009

 

Какви ли не съобщения се появиха за срещата в Москва. “Русия и България се договориха за Южен поток”, “Путин обърнал преговорите”, “До 2 седмици ще има договор между “Булгаргаз” и “Газпром” и т. н. Водели се “електронни” преговори според министъра Петър Димитров. После шефката на новия Български енергиен холдинг каза, че се водели разговори по телефона.

Някой разбра ли нещо? За какво е спорът? Спомена се, че “Газпром” иска да е собственик на инфраструктурата (газопроводи и др. на българска територия), а българските преговарящи храбро не отстъпват. Е, отстъпиха наполовина - ще бъдат собственост на фирмата, в която “Газпром” е съдружник 50%. И президентът Първанов храбро се озъби на “Газпром”, но това май е само театър. Българската страна не искала да има посредник между нея и “Газпром” – тоест “Овергаз” е аут. Добре ли е това или зле? На пръв поглед добре. Ама това зависи само от цената, на която ще се договори газът. Защото “Овергаз” е посредник само на пръв поглед – това си е фирма на “Газпром”. С нея са сключили договор за по-ниска цена (така печелят съдружниците в “Овергаз”, които са пак хора, свързани с “Газпром”, но физически лица). А договор направо с “Булгаргаз” – едва ли ще бъде на по-ниски цени.

Най-важното в целия ребус е на кое ще се даде преимущество – на газопровода “Набуко” или на “Южен поток”? След шумотевицата от Москва става ясно, че “Южен поток” надделява. Кое е в интерес на България? Ако тя сключи дългосрочни договори за доставки на газ през “Южен поток” за еди колко си милиона кубика годишно, както напират руснаците, за какво й е въобще “Набуко”? А разликата в газа между двете тръби е голяма – единият е от “Газпром”, другият – от други доставчици – Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Иран. Има конкуренция между доставчици и цени, каквото и да плаши руското лоби, че тръбата на “Набуко” няма да се напълни. Сега Иран изглежда скаран със света, но възможността да продава газ и да печели не е отхвърлена.
А газопроводът “Набуко” е сухоземен. Руската конкуренция “Южен поток” трябва да мине по дъното на Черно море. Доста по-скъпо и бавно. Затова руснаците плетяха интриги и натискаха възможните доставчици на газ за “Набуко”, сключваха с тях договори и меморандуми, за да осуетят доставките. Но не успяха съвсем.

Така че, в целия шум май пак интересите на Русия са защитени. Нещо чудно това пак да се представи от президента като “голям шлем” или “каре аса”, и той да се покаже като герой, изгонил посредниците в доставките на газ.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) баба Иванка
    Мчи таз плоско'главка с шлема имали толкуз акъл бре баби?
  2. 2) anti
    Заради енергийната политиката на Станишев и Първанов, днес държавата ни е не Задунайска република (16-та държава от бившия Съветски съюз, каквито идеи имаше при комунизма). А гетото на Путин. Въпреки членството си в ЕС, което става все по-символично. В това гето, поднесено ни като Новогодишен подарък от БСП, НДСВ и ДПС: Икономиката ни е 100% енергийно зависима от Русия. Загубихме над 2 милиарда лева заради неизгодния газов договор на Румен Овчаров. Ужилиха ни с по 1000 и 1200 лева на семейство заради новите цени на парното. Големите предприятия агонизират. Но министър Петър Димитров им обещава газ с капкомер и крие ...още

  3. 3) интересно
    http://www.obshtestvo.net/content/view/1221/3/


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com