www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

„Големият избор” срещу „Биг Брадър” и „Мюзик Айдъл” - в България имало и умни млади

7 Май 2009

 

Победителката Ангелина Атанасова на 22 г. от Ямбол. Снимка: от екрана

В последния месец имахме щастието да гледаме риалити предаване по телевизията, в което не беше нужно участниците да си свалят гащите, за да направят впечатление на зрителите. В няколкото излъчвания на предаването „Големият избор” по Българската национална телевизия - БНТ (за разлика от шоуто “Биг Брадър”) млади участници впечатлиха с ума и знанията си. Макар БНТ да е често критикувана телевизия, поради държавния си характер, предаването „Големият избор” изненада приятно. Сякаш сме отвикнали да гледаме мислещи млади или поне не по телевизията.

Това, което други риалити предавания ни показват, е едни хора, които искат да станат „извиестни” с помощта на властната ръка на медиите, подадена им като спасителна сламка от “Големия брат”. И с какво всъщност стават известни тези хора? С вулгарен език и манталитет? Всичко, разбира се, е в рамките на нормалното, защото продуцентите на този тип шоу, търсят именно това. Те го търсят пък, защото зрителите, т. е. ние, се забавляваме от това да гледаме как някой е „по-прост” от нас. Присмиваме му се тайно и по-този начин утвърждаваме собствената си интелигентност и издигаме изкуствено комплексираното си его. И все пак не се ли подценява аудиторията по този начин?

Малко са телевизиите, които уважават аудиторията си. За повечето, това са хора, които искат да гледат на екрана зрелище, което да ги разсмее. Пуска им се малко скандал, секс, бой и кръв и се смята, че така се задоволява търсенето и се покачва тв рейтингът.

Николай Мартинов на 22 г. от Девин. Снимка: от екрана

А всъщност, ако въобще не ни се гледат подобни низки телевизионни формати? „Неее, гледат ви се, гледат ви се!”, внушават ни от другата страна тв продуцентите и ни заливат с копията на чуждите риалити формати. И така в един момент, по навик останал в съзнанието ни от преди 20 години, решаваме, че щом ни казват, че това искаме да гледаме, значи наистина това искаме да гледаме. Ние сме свикнали да ни подценяват и да се държат с нас като с по-глупави, отколкото сме. Затова вече отдавна не ни прави впечатление (или ни мързи да се впечатляваме), когато ни пускат предавания, в които лъсва най-долна и погнусяваща простотия, невежество, липса на възпитание и на каквито и да било ценности.

Привържениците на този тип предавания пък ни казват, че всъщност риалити предаванията като „Биг Брадър” са много добър формат за анализиране на психологията на хората. „Те показват средностатистическия българин”, убеждават ни продуцентите на шоуто и техните съмишленици. И ние, като послушни зрители, кимаме с глава и макар някои от нас, дълбоко в себе си да са на друго мнение, пасивността надделява и се съгласяваме „Да, да, явно е така!” После, водени от това наложено мнение, решаваме, че това просто е новото поколение, което няма задръжки, няма морал. “Какво да се прави времената се менят, нравите също”, казваме с прозявка от фотьойла и изключваме телевизора - единственият акт на пасивния ни протест.

Станислав Цанов на 23 години от Велинград. Снимка: от екрана

Освен героите от „Биг Брадър”, в един момент се появиха и тези от шоуто „Мюзик Айдъл” – една друга, също „представителна” извадка на “средния” българин! Има разбира се и талантливи участници в това предаване, с наистина добри певчески възможности, но на един талантлив, показват още десет, които правят „шоуто”. Те пеят откровено фалшиво, без никакъв ритъм и се държат невъзпитано. Какво от това? Нали накрая на всички ни е весело и дори гледаме повторно клипчетата от шоуто в Интернет. Всъщност предаването, където пеят „айдълите” е предаване по-скоро за хора, които не могат да пеят, за да направят смях на аудиторията. Е, накрая разбира се печели някой с горе-долу талантлив глас, но въпросът е какво се показва по време на предаването.

Противно на това, което досега сме виждали от този тип риалити шоута, телевизионни състезания, игри, Мис Българии, Мис Вселени и т. н., се появи „Големият избор” по БНТ. Изведнъж пред нас се изправиха едни млади хора, които имат широк спектър от интереси, които имат знания, позиция по настоящите политически проблеми в България и дори по света. Те имат жив интерес към международната политика; те знаят кои са Джон Кенеди, Маргарет Тачър и Махатма Ганди. Как е възможно? Нали досега по телевизията ежедневно ни показваха, че младите днес нямат базисни знания, не знаят кой е Ботев, а какво остава за Кенеди и т. н. Нали днешното младо поколение е безхаберно? Телевизията ни е изградила представата, че младите днес не се интересуват от нищо, освен от чат, „постване” на снимки във „Фейсбук” и подражаване на мадамите със силиконови гърди и батковците с черните “Беемвета”?

Снимка: от екрана

Изведнъж обаче се оказва, че все пак има и такава „порода” младежи, чиито знания не се простират до това коя е най-актуалната фолк звезда в момента. Участниците, които видяхме в предаването „Големият избор” през последния месец, впечатляват с ерудирания си стил на говорене, позицията си по актуални проблеми, умението им да водят дебат (макар и на моменти той да преминава в караница). И все пак, това са хора със средна възраст 22 години, които показват, че са готови аргументирано да отстояват своите тези.

Без да искам да звучи като реклама на БНТ, но на фона на всички риалити предавания и състезателни игри, с които ежедневно ни заливат от тв каналите, БНТ се оказва единствената телевизия, която се опитва да промотира четенето и знанието, като ценност. В последните месеци с предавания като „Голямото четене” и „Големият избор”, националната телевизия, извади на преден план именно духовните ценности. Така те популяризират обратното на мисленето, че ако четеш и знаеш, значи си задръстен.

Оказва се, че проблемът не идва от там, че в България няма умни млади хора, а че те не са показвани достатъчно по телевизията, за да разберат хората, че има такива. А защо не са показвани често?

На онази част от аудиторията, която не иска да бъде подценявана с евтини и пошли риалити формати, са й интересни предавания като „Големият избор“. Интересно е да се види как млади хора говорят на висок и хубав стил и спорят по актуални теми.

Функцията на телевизията е не само да забавлява, но и да показва ценности, които да служат като ориентир на обществото. Ние трябва да се научим да изискваме от медиите, да се научим ние да казваме какво ни се гледа, а не те да ни налагат това, което смятат, че е „интересно” за нас. Като уважаваща себе си аудитория, ние трябва да направим големия избор да не сме пасивни и да не се оставяме да бъдем облъчени от телевизиите с най-великата простотия и пошлост, която може да им хрумне, особено пък, когато тя цинично се поставя под паравана, че е в името на “благотворителност за децата”.

„Големият избор” се изправи срещу предавания като „Биг Брадър” и „Мюзик айдъл”. Кой ли е по-силен? Страхувам се от песимистичния отговор, на който реалността и рейтингът сами отговарят. Все пак нека вярваме, че може и да е иначе! Предавания като „Големият избор“ връщат надеждата за това.

———————–

* Авторката е студентка по журналистика
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  безплатни идеи за клонинги: мюзек бръдър/ вип айдъл/ биг айдъл/ големият айдъл/ мис айдъл/ мис избор/ мис бръдър/ мюзек избор/ големият мис(мис като липса)/големият мюзек.......
 2. 2) peter pan
  Глюпости. В това предаване от едната страна седят мазните оядени муцуни, които ни яхат, а от другата - нахакани и башка прости селянчета от Студентския град, които нямат какво да кажат, но го казват гръмко. Селянчетата ритат и се дървят, а най-накрая последната дума имат мазните муцуни, които с едва скрито раздразнение от целия фарс, ги поучават. Цялото "реалити" е една пошла, дидактична медийно-политическа порнография. Послание към зрителя: "Политик не се става за един ден. Ше въртите, ше сучете ние сме, няма за кой друг да гласувате." Вестника по едно време бичуваше първа програма, че е за хора в предпенсионна ...още

 3. 3) Anonymous
  Абе, в тази статия повече се плюе по "Биг Брадър" и подобните, отколкото се разказва за "Големият избор". "Биг Брадър" не гледам, но все пак имам идея какво представлява, но ако не беше коментара на peter pan, така и нямаше да добия представа какво предствавлява предаването "Големият избор".
 4. 4) Ивайла
  peter pan, Нарушавате условията на форума. Админ.. Няма да нападаш шоуто, твоето шоу е още по-готино.
 5. 5) Рапона
  Спорът, като средство за добиване на "истина" в чист вид!?Какво ли е това?Биг,Вип,Мюз,Данс,Бягство и Страх,и цяла поредица от знайни и незнайни телевизионни "риалити" заливат оскотелият мозък на Българина денонощно,да така е и така ще бъде, защото от прекрасната територия наречена България трябва да излизат кадри в обслужващата сфера,а не знаещи и можещи трудноманипулируеми хора,какъвто идеал си беше поставила Л.Живкова.Тогава, КГБ си свърши работата,сега обаче в първата редица в битката за полиране на мозъците на младежите са всички телевизии,вестници и списания,музикални компании и не на последно място и училището.В този смисъл, предаване от типа на посоченото, произведено от казионната БНТ-1,едва ли ...още

 6. 6) Anonymous
  ивайла да не ме псува ако обича, че мирише на майка си на яхнията
 7. 7) Ивайла
  Сельо
 8. 8) Anonymous
  ти щото си голямата гражданка. я надникни под леглото, там ли е на баба ти терликът?
 9. 9) Пепо
  Ивайла,много просташки език имаш...не ти е мястото тук
 10. 10) Anonymous
  нека си пише момичето, ама да коментира статиите, не авторите
 11. 11) чичата
  че имат ли вип брадерите достъп до интернет,та и употребената салфетка да се появява тук
 12. 12) Ивайла
  Статията е перфект, обаче коментарите са на разни дядковци и сельовци.
 13. 13) peter pan
  аааааа, това е оная, дето я бяха нарочили Нарушавате условията на форума. Админ...... я кажи на колко си години, дано налучкаме верния тон.
 14. 14) Ивайла
  Всеки мъж на място не пита никога дамата на колко години е.
 15. 15) peter pan
  глупости, това ми е първата работа. а ти това защо ми го казваш? да не би да ти изглеждат в повече отколкото са?
 16. 16) Ивайла
  Сельо.
 17. 17) peter pan
  Кво сельо? Кое ми е по-точно селското? Или и ти не знаеш?
 18. 18) чичата
  питър пан, трябва да си сигурен, че човек със свинарско име разбира от селски
 19. 19) дмк
  Това предаване по подразбиране е обречено на провал. Съгласно древните философи, под 5% от хората струват нещо; останалите са тор. Не споделям това мнение, но е безспорно, че по-голяма част от хората, в това число и българите, остават на едно доста примитивно ниво, при което другите предавания се радват на голям интерес. Всичко "по-интелектуално" (искам да кажа, в което няма явен секс, псувни, голотия или откровени простотии) не се котира високо... Между другото, коментарите по разните форуми (не само тук) говорят за същото.
 20. 20) чичата
  0.8%
 21. 21) Ивайла
  Пепо, петер панов, подушвам сельовците отдалеч! Чао, дядковци, бон шанс.
 22. 22) Критерии
  Със същия успех може да се твърди че Кондьо е класик в сравнение с знам ли кой си . Да се нарекат "Умни" , да се нарекат "Млади" гледащите тези дивотии е нелепо. Това са неща предназначени за инфантили.
 23. 23) peter pan до ивайла
  Първо не съм Пепо, второ още не съм дядко. А иначе, господ ме наказа дето го казах това за яхнията. Сутринта купих една прясна свинска флейка и съм я забравил на огъня. Като се събудих от следобеден сън и беше залепнала за дъното на тенджерата.
 24. 24) Anonymous
  До края на шоуто, не очаквайте движение в сайта. Каква пошлост! Сватът на Каракачанов е застъпник на Тодор Славков.
 25. 25) Ив.
  Питър Панов Пепов, аресва ли ти се да те яхат мазни оядени муцуни?
 26. 26) pam
  А какво? Озверялите от глад атакисти ли да пуснем във властта?
 27. 27) Ив.
  Примирие с тебе.
 28. 28) pam
  Приемам примирието.
 29. 29) Пз4е
  http://www.youtube.com/watch?v=vf4emisRCvI&feature=related
 30. 30) СТИГА
  Ареее селските разправии някъде другаде. В този форум се пишат мнения конкретно във връзка с материяла, а не на кой каквото му хрумне, да си подават хапливи реплики. Всичките мнения показват нивото на мнозинството от читателите! Еми ето, именно това е аудиторията на Биг Брадър и т.н. Аре спрете поне да дразните тук бе хора. Стойте тихо и се радвайте на "брадърчетата" от екрана, дето са като вас! Ако ви се иска да се изказвате тук, пишете нормално и културно! АМАН! АРЕ СТИГА!
 31. 31) спту
  понякога ми се ще да му видя на бакалов администраторския панел отвътре
 32. 32) цвета
  Много добре написана статия според мен. Прави прекрасен анализ на тъпите предавани от рода на Биг и Вип брадър които са една огромна гавра с хората които го гледат и за съжаление доказват за пореден път на какъв хал са медиите в България. Браво на този които е напицал статията!
 33. 33) СК До Рапона # 5
  Искам да добавя, че по Тошево време по радиото се пускаше само класическа и народна музика и най-хубавото от западната естрадна. Интересно, откъде тази любов към класическата музика? Чалгата била комунистическа. Аз пък докато бях в България тази дума не бях я чувал. Възможно е комунистите да са били много тъпи щом се мъчеха с класическа музика и класически филми да промиват мозъците. Може би и затова нямаше толкова ПЕШОГЛАВЦИ по онова време.
 34. 34) Keeper of the waterfall
  Всички имаме възможности за избор...можем да си купим сирене от идиотизми,олио от простотии,хляб от избелени трици или качествени продукти...Нужен ни е просто интерес да се информираме и...Относно телевизионните продукти ,нещата стоят по същия начин - избора ...
 35. 35) Anonymous
  ти си продукт
 36. 36) cobalt
  Всички сме продукти. И никак не ни е лошо.
 37. 37) кадмий
  На тоя кобалтовия най му е добре в капиталистическата кочина.А специално той е продукт на пост - комуно - червеният капитализъм,само че той не го осъзнава.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com