www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Пиявиците – свежата кръв за руската икономика

3 Май 2009

 

Медицински пиявици, отгледани в Русия. Снимка: Фитоцентър “Прасковя”

Уделная е заспало градче, разположено на югоизток от Москва. По мръсните му улици са подредени изрисувани в ярки цветове дървени къщи. След моста над замръзналата рекичка има голяма тухлена постройка, която изглежда малко не на място. Вътре са подредени стотици редици буркани, изпускащи неприятна миризма. В тях държат Hirudo medicinalis, т.е. медицински пиявици. Малцина от местните жители обаче извръщат нос с отвращение от голямото количество прешленести кръвопиещи червеи. Пиявиците в Уделная са процъфтяващ бизнес, светло петно на фона на руската икономика, която преживява рецесия.

Русия отглежда десет пъти повече пиявици, отколкото останалият свят. Повечето от тях растат в Международния център за медицинския пиявици в Уделная. Това учреждение съществува от 1937 година и произвежда по 3 милиона пиявици на година. Днес то се възползва от растящата популярност на терапията с пиявици, известна под името “хирудотерапия”. Миналата година Деми Мур говори за пречистващия ефект на пиявиците; всяка година Националната служба по здравеопазване на Великобритания купува 50 000 кръвопийци; през 2004 година американското Управление по контрол на хранителните продукти и лекарствата одобри хирудотерапията, тъй като тя се оказа ефективна при лечение на пациенти с присадена кожа.

Днес центърът продава пиявици на специалистите по пластична хирургия, които ги слагат върху раните, за да намалят белезите; на зъболекарите, които ги прикрепят към венците, за да спрат кръвотечението; и дори на гинеколозите, които ги използват за лечение на болести, които се предават по полов път (да, да, точно така, както си помислихте). Устната кухина на пиявиците е богата на антикоагуланти, които им позволяват да поглъщат кръв непрестанно, като едновременно с това отделят върху раната вещество, което намалява вероятността от съсирване по-ефективно, отколкото инжекциите. Между другото, начинът на действие на пиявиците доста напомня на инжекциите. След като бъде използвана, пиявицата се унищожава. “Те са като еднократни спринцовки. Повторното им използване е лоша санитарна практика,” казва Генадий Никонов, директор на Международния център за медицински пиявици.

Пиявиците се продават за около сто рубла едната (около три долара), а в Уделная на едро може да се купят и на половин цена. Повечето руснаци не мислят, че медицинските пиявици са екзотични или примитивни. По време на съветската власт пиявици за терапевтични цели можеше да се купят във всяка аптека. “Всяка аптека беше задължена да има запас от 25 пиявици”, разказва Никонов, който работи в центъра от 19 години. Той се гордее с факта, че днес целият свят е принуден да догонва Русия.

Но въпреки всичко пиявиците не са красиви. Нито пък миришат добре. Миризмата в лабораторията в Центъра може да се опише като аромат на старо месо в мръсна тоалетна. Тази миризма се усеща отдалеч и на практика става непоносима, когато се приближиш към бурканите с пиявици, преливащи от отенъци на червеното и жълтото в зависимост от това, кога са ги хранили за последно. “Пиявиците отделят урина без да спират в продължение на три денонощия, след като ги нахраниш”, обяснява завеждащата лабораторията Елена Титова, която работи в Центъра от 25 години. “През цялото време трябва да чистиш бурканите, иначе животните ще се отровят от собствените си изпражнения.”

Другият компонент от вонята е кръвта. “Храним ги със сертифицирана кръв от бик, казва Никонов. А на националните празници им даваме да се почерпят с телешка кръв.” За Никонов, който е химик по образование, отглеждането на пиявици е изкуство. “На пръв поглед това е просто буркан с вода, но в него протичат милиони химически процеси.”

Според него към отглеждането на тези същества с необходимата грижа могат да се отнасят само жени. И в лабораторията му всяка сътрудничка гледа собствена “партида” пиявици. “По този начин, ако нещо се обърка и загинат хиляди пиявици, никой няма да може да обвини някой друг”, обяснява Титова. По думите й пиявиците се привързват към собствениците си. И си взима отпуск, за да ги храни, така че никой да не се меси в живота на подопечните й. Преди продажбата, за да достигне пиявицата максимален ефект, не трябва да се храни три месеца.

Някои пиявици отиват за разработването на козметичните препарати на Никонов - от серията Bio Energy. Линията се произвежда в самия център, а най-скъпият продукт е крем, който забавя стареенето на кожата. Той се прави от изсушени новородени личинки и се продава по 47 000 рубли за 15 грама. Идеята за производство на козметика се появи след падането на комунизма, когато аптеките вече не бяха задължени да предлагат пиявици. “Нямахме пари и хората живееха по няколко месеца без заплати, разказва Никонов. Пиявиците бяха много и искахме да създадем нещо необичайно и доходоносно.” Никонов обяснява, че съдържащите се в пиявиците вещества, от които се правят кремовете, помагат да се подобри циркулацията на кислород, мазнини и протеини в кожата. По думите му всичко това води до подмладяването й.

Най-големият външен пазар за пиявиците на Центъра е Франция. Но Никонов твърди, че е много придирчив при избора на клиенти. “Не ни е все едно на кого продаваме продукцията си, казва той. Знам, че в някои държави хората слагат пиявици на гъските. Чакат, докато надебелеят от кръвта, а след това ги пекат като наденици. И това се смята за деликатес. Жал ми е за пиявиците. Не трябва да се използват по този начин.”
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Ал Каш
  Въх много пих - заглавието ми се видя - Пияниците – свежата кръв за руската икономика. Нормално ми се стори - сори.
 2. 2) хахах
  Че пиявиците се ползват и в БГ народната медицина.
 3. 3) ВАКУУМИРАН
  А пияниците шават в кръчметата.
 4. 4) Anonymous
  ВАКУУМИРАН, НЕ КАЗА КАКВО ПИЕШ ТАЗИ ВЕЧЕР?
 5. 5) хахахахах
  Ползват се, така е. Използват ги вместо вежди вампириците по селските седенки.
 6. 6) ВАКУУМИРАН
  Е, изпих 1 литър Шуменско. Хапнах си добре, да живее красивият ми корем с пъп отгоре надарен.
 7. 7) хахах
  Абе вампириците вампирясват и без пиявици. Слагаха ги бабите, когато кръвта на болния е нечиста. А ти защо ми гепи псевдонима или аз гепих твоя?
 8. 8) хахахахах
  Гепих ти го, защото усетих, че душиш тъдява, куче. Ако искаш ще ти го върна. А за пиявиците не си прав. Даже си мисля, че могат да развъртят бизнес с тях руснаците и у нас. Да ги продават на грозните селянки да си ги слагат вместо вежди вечер по дискотеките на Студентски град, ако искат да са по-хубави, хахахахах
 9. 9) хахах
  Достоен си за псевдонима, твой е. Селянките в Студентски град са готини, що им са пиявици?
 10. 10) Anonymous
  Всичките ли са готини? Аз защо имам чувството, че е пълно със зле облечени кикимори с тотално изскубани вежди?
 11. 11) » Пиявиците – свежата кръв за руската икономика : e-vestnik.bg « БОРИСЛАВОВАТА ВИДРИЦА
  [...] » Пиявиците – свежата кръв за руската икономика : e-vestnik.bg Публикувано в: Препечатки — Borislav @ 11:11 » Пиявиците – свежата кръв за руската икономика : e-vestnik.bg. Коментари (0) [...]
 12. 12) Anonymous
  Много интересна е тази "реабилитация" на тази терапия.
 13. 13) чичата
  до края на 50-те в бръснарниците в софия имаше буркани с пиявици и ги слагаха на хора с високо кръвно
 14. 14) Keeper of the waterfall
  Древния е наясно какво е било по София и през неолита...
 15. 15) чичата
  дядо ти тогава ходеше с потури и елек, платонично влюбен в новата си саанска коза
 16. 16) No kidding, please!
  Ха ха ха...леко с пулса дядя!!!
 17. 17) Anonymous
  материалът е много добър повод на ....умниците да поплюят по неща които не разбират
 18. 18) Диди
  Здравейте!Знае ли някой къде в България могат да се купят медицински пиявици?
 19. 19) валя
  Диди, ако научиш нещо или си намериш от някъде пиявици/медицински/,пиши и на мен.ужасно се нуждая от такива. пиши ми на адрес:valari_bg@abv.bg
 20. 20) Chamaeleo
  Питайте великия съветски разузнавач с ник "чичата"...,той е много навътре по проблема.
 21. 21) Anito0o
  Obojavam PIQVICITE strahotni sa
 22. 22) Anonymous
  ------------ Редактирано от Админ ------------ Я работаю в торговой пиявки Азербайджана. Русия.  --------------


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com