www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Тегленето от банкомат вече струва 1 левче. Тихо и полека банките пак вдигнаха таксите

11 Май 2009

 

Много хора не подозират, че тегленето от банкомат вече им се таксува до 1 лев, независимо от размера на изтеглената сума. Снимка: Булфото

Тегленето на пари от банкомати и банкови гишета поскъпна тихо и незабележимо в последните месеци. Повечето български банки промениха тарифите си в месеците от началото на годината и някои вече удържат по левче за теглене на пари с дебитна карта от банкомат (виж по-долу таблица с тарифите на по-големите банки). Сред банките с обновени тарифи са Прокредитбанк, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, СЖ Експресбанк, Банка ДСК, Пощенска банка. По старите тарифи работят Първа инвестиционна банка (ПИБ), Алианц – България, ОББ, но клиентите им трябва редовно да проверява за промени, за да не се изненадат неприятно.

По принцип всички увеличения се правят тихомълком. Те не са скрити, обявени са на интернет-сайтовете на банките и в клоновете им, но при подобни промени в тарифите банките би трябвало да уведомят изрично всичките си клиенти с писмо, по мейл или други начини, а те не го правят.
При някои банки промените в тарифите засягат различни услуги, а не тегленето от банкомати (АТМ) и ПОС-терминали, но при други тегленето от банкомат става 1 лв. Например с карти на Прокредитбанк до януари 2009 тегленето от техен банкомат беше безплатно, а от АТМ на друга банка струваше 25 евроцента. В момента таксите са съответно 10 евроцента и 50 евроцента (тоест 20 ст. и 98 ст.).
Същото се отнася и за ПОС устройствата. Преди беше безплатно да теглиш пари от гише в клон на банката, а сега струва 0.10 евро. От клон на друга банка се удържат 1 евро+1% от сумата, в сравнение с 0.30 евро преди. За още сравнения със старите тарифи, виж тук.


Такси при теглене от банкомат с дебитни карти Visa electron/Maestro по новите тарифи:

Прокредитбанк – 10 евроцента от собствен банкомат, 50 евроцента от АТМ на друга банка
Пощенска банка – 20 стотинки от собствен банкомат, 90 стотинки от АТМ на друга банка
ОББ – 20 стотинки от банкомат на ОББ, 90 стотинки от АТМ на друга банка
Уникредит Булбанк – без такса от собствен банкомат, но 98 стотинки от друг
Райфайзенбанк – 20 стотинки от банкомат на Райфайзенбанк и 70 стотинки – на друга банка
Експресбанк – без такса на собствен АТМ, 74 стотинки на друг банкомат
Банка ДСК – 15 стотинки от банкомат на ДСК, 75 стотинки – на друга банка
Първа инвестиционна банка (ПИБ) – без такса от собствен банкомат, 60 стотинки от друг

Тегленето на пари от банкомат с кредитна карта обаче е много по-скъпо. Ето тарифите на някои банки:

Такси при теглене от банкомат с кредитни карти Visa /Mastercard:

Прокредитбанк – 1 евро+1% от собствен банкомат и 2 евро+1% от друг
Пощенска банка – 3%, но минимум 5 лева, независимо от банкомата
ОББ – 2 лева, независимо от банкомата
Уникредит Булбанк – 1.5%+1.5 евро от собствен банкомат и 1%+3 евро от друг
Райфайзенбанк – 1.5%, минимум 3 лева от собствен банкомат и 1.5%, но минимум 5 лева от друг
Експресбанк – 1 лев от собствен банкомат, 2 лева от друг
Банка ДСК – 1 лв.+3% на собствен банкомат и 2 лв.+3% от други банкомати
Първа инвестиционна банка (ПИБ) – 1 лев+1% от собствен банкомат, 3 лева+1% от друг
Алианц – България – 2 лева от собствен банкомат, но 6 лева+1.5%, минимум 10 лева от друг

Горните тарифи са валидни за банкомати в България. Тегленето на пари от АТМ в чужбина е много по-скъпо с кредитни карти, примерно – 3%, но минимум 15 лева (Пощенска банка), 5 евро+1.5% (Прокредитбанк), 6 лв.+1%, но минимум 10 лева (ОББ) и др.

Тегленето на пари в брой от банковите офиси също е поскъпнало, а ако на човек му се наложи да тегли от гише на друга банка, може да го обложат с двойна  такса. В клоновете на ПИБ и на Пощенска банка например тегленето на пари в брой с карти на други банки се таксува с 4% от сумата. Отделно клиентът  плаща по тарифата на своята банка за това, че ползва чужд банков офис.

По аналогия с кредитните карти, хората са свикнали да мислят, че при пазаруване с банкова карта в магазина не им се удържа комисиона. За много от дебитните карти обаче това не важи. За всяка покупка се удържат между 15 и 40 стотинки, в зависимост от тарифата на банката издател.

Цените за месечни извлечения по сметки също са променени. Те варират между 50 стотинки и 2 лв., но някои банки ги изпращат безплатно по имейл (Прокредитбанк), други взимат по 20 стотинки на страница (Първа инвестиционна банка), така че таксата трябва да се провери за конкретната карта, банка и клиент.

При внасяне на пари по сметка някои банки също удържат процент от сумата. До 2000-3000 лева почти навсякъде е безплатно, но за по-големи суми има такса, примерно – 0.1%, но максимум 100 лв. (Първа инвестиционна банка). Същото важи и при тегленето на пари в брой над 2000-3000 лева, само че удръжките са по-големи – 0.2%, но максимум 200 лева (Първа инвестиционна банка), 0.40%, но максимум 600 лева (Булбанк) и др. Повечето банки изискват клиентът да ги предупреди 1 ден, а ОББ - 3 дни по-рано, ако възнамерява да тегли голяма сума. Ако тръгне да тегли без предупреждение, парите се облагат с по-голям процент – например с 0.3%, максимум 300 лева. В случай, че клиентът е заявил ден по-рано, но се откаже да тегли, пак му взимат такса (нещо като неустойка), която е 0.5% върху неизтеглената сума в ОББ.

В тарифите на банките има раздел „Касови операции“, където може да се провери какви удръжки се правят при теглене и внасяне на по-големи суми. Някои банки като Първа инвестиционна банка имат по-високи такси при теглене (0.3%) и внасяне (0.15%) на чуждестранна валута, отколкото за операциите с левове.

Тарифни списъци на осем български банки*:

Прокредитбанк

Пощенска банка

ОББ

Уникредит Булбанк

Райфайзенбанк

Експресбанк

Банка ДСК

Първа инвестиционна банка

——————————-
*Тарифата на Алианц–България е трудно откриваема на сайта и непълна. За да получат повече информация, клиентите трябва да се свържат по телефона или да посетят банков офис. 
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Миглен Кунев
  Не е ли редно, ценоразписът на тази услуга, да бъде обявен черно на бяло върху банкомата?
 2. 2) аз съм бънкер ей
  осещам , че банките ще гризнат дръвчето . ще затворят голяма част от офисите си . догодина . приходите им спадат значително . няма жилищно кредитиране , намалено бизнес кредитиране . намалена работа , а искат същите печалби и почват с увелечение на услугите които предлагат . хората неса тъпи. ще използват банкови услуги все по-малко . на никой нему е приятно нагло и открито да го мамят и използват . вдигат лихви , вдигат такси , цени на услуги , ми ОК . ние пък ще работим възможно най -малко с вас и повече с HSBC i Lloyds ...още

 3. 3) чичата
  ти имаш осет за тия неща
 4. 4) Гого
  HSBC са супер!Не си губете времето и ПАРИТЕ с нашсте говна-банки/ха-ха/!
 5. 5) Иван Берлин
  ТОВА НИКЪДЕ ГО НЯМА В ЕВРОПА - ДА ТИ ВЗИМАТ ТАКСА ЗА ТЕГЛЕНЕ ОТ ТЕХЕН БАНКОМАТ!!! Тук е дори обратното - имат банки-партньори, от чиито банкомати също теглиш безплатно!!! БОКЛУЦИ!!! ВСИЧКИ БГ БАНКЕРИ НА РАЗСТРЕЛ, А ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО - ЕДНО ВОЕННО ПРЕВРАТЧЕ С ПУБЛИЧНИ ЕКЗЕКУЦИИ!!!
 6. 6) iffi
  тарифата на Allianz я има на сайта. в "услуги за граждани" -> тарифа.
 7. 7) До iffi
  А да ти прави впечатление, че тази т.нар. тарифа е само за кредитните карти Виза и Мастеркарт. Няма нито за дебитни карти, нито за касови услуги, нито за депозити и т.н...
 8. 8) iffi
  отдолу на под sheet-а има табове... доста на брой с най-различни тарифи за всичките им услуги :)
 9. 9) Anonymous
  А какви са тарифите за тегнене от ATM в България с Mastercard издаден в чужбина? Такси и комисионни? Нещо ми прави впечатление, че е бая трудно да се изрови инфото. Ето от линка на Алианц се вижда, че гепват 3% процента комисионна. Обаче каква е таксата? 1-10 лв? Някой има ли идея за таксите в това отношение? Колко пари реалмно вземат?
 10. 10) До горния
  Какви са комисионите и таксите определя банката издател на картата, а не тази, на която е банкомата. Така че не гледай на "Алианц" какво пише, ами си виж в банката, която ти е издала картата.
 11. 11) me
  До горния - хубаво така казваш, ама ей ся дръпнах да я разгледам на Алианц листата и пише за Обработка на Мастеркард на друга банка - 3%. Тъй че преполагам, че хич ама изобщо не е само на издателя таксите. Чувал съм за други държави не по-малко луди от нашата за по няколко евра само заради тегленето от ATM с външна карта... Тъй че явно, който се интересува, требе да боцне картата в банкомата, да тегли и да се кръсти (няколко пъти)
 12. 12) Гоче
  И по 10 лефчета да струва, яз па нема да теглим, хахаххаха
 13. 13) Джопе до 12
  епа, бедните да го духат
 14. 14) Anonymous
 15. 15) ПРЕДАТОР
  за бога братя,и сестри,не ползвайте банкомати.тяхната цел е да обират народа.за това,по добре,дръжте парите си на сигурно място в къщи,и си правете таини скривалища.банките са ЗА БОГАТИТЕ,да си перат мръсните пари.
 16. 16) чичата
  и не се къпете, защото някой ще ви заподозре че сте нечистоплътни
 17. 17) Аз
  Някой може ли да изрови на ЦКБ тарифите?
 18. 18) Аз
  Е, мързеше ме, но го намерих. Някой ако се интересува, да знае, че при ЦКБ си е 0.20 лв. http://www.ccbank.bg/uf/TarifaCCB/Tarifa.pdf
 19. 19) ЦКБ
  не, вече не е
 20. 20) EurodanceR
  Моля всички засегнати от измамната политика на УниКредит Булбанк да се присъединят към групата ни въвъ Фейсбук http://www.facebook.com/group.php?gid=118503631508052 Там обмисляме варианта да заведем колективен съдебен иск срещу тях.
 21. 21) Аз
  А кога ще заведем иск срещу мобилните оператори - не можеш да се измъкнеш от срочните им договори, освен ако не платиш "неустойка" т.е. таксите до края..


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com