Саша Рибак, белорусин от Норвегия, покори Евровизия 2009 – видео

Александър Рибак. Снимка: Ройтерс

Норвежката „Приказка“ (Fairytale), изпята на английски от 23-годишния Александър Рибак, донесе на Осло победата в Евровизия и домакинството на конкурса през 2010.  Той бе предварителен фаворит, а победата му на финала в Москва бе безапелационна, с рекорден брой точки в 54-годишната история на конкурса – 387, което подобри постижението на финландските рокчудовища „Лорди“.

Младият изпълнител е роден през 1986 г. в Минск, в тогавашния Съветски съюз, но семейството му се мести в Норвегия, когато е едва на 4 години. Родителите му са музиканти – пианистка и цигулар, той самият свири на двата инструмента от дете, но развива и таланта си като певец и актьор. Стигал е и до финалите на норвежкия „Мюзик айдъл“. На пресконференцията след победата той обясни успеха си с комбинацията между беларуската меланхолия и факта, че в новата му родина живеят най-щастливите хора на света. Имах и какво да разкажа с песента си, допълни той.

След като започна гласуването по държави, Норвегия веднага зае върха и поддържаше резултата с двойно повече гласове от следващия в класацията на 25-те финалисти. Доминацията на Балканите и бившите соцстрани беше разбита окончателно към края на гласуването, когато до второто място се изкачи песента на Исландия Is It True.

За кого гласува България

Малко държави не оцениха Fairytale. Ние й дадохме най-малко точки – едва две. От България максимумът бе за гръцкия представител Сакис Рувас и This Is Our Night, класирал се седми на финала с общо 120 т. 10 български точки отидоха за четвъртата в Топ 25 Хадисе (родом от Белгия, но представляваща Турция), а осемте бяха за Азербайджан и техните представители – шведската попзвезда Араш и певицата Айсел. Седем точки от нас получи британската балада My Time по музика на сър Андрю Лойд Уебър, който акомпанираше на пианото на младата Джейд. В общото класиране тя остана пета.

Мира Ауад, която е наполовина българка и представяше Израел в дует с певицата Ноа, се класира 16-а на финала. Със само седем точки, събрани от гласуването в 19 държави (вкл. Великобритания и Германия, които са директно на финала), във вторник България се нареди на 16-о място сред общо 18-те полуфиналисти. Има обаче и по-зле: белгийският Елвис с Copycat е само с една точка, а с три нули последното място в тазгодишното издание заемат ромите от Чехия Gipsy.cz.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.