www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Горби е герой за Запада, но руснаците не му прощават

20 Май 2009

 

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов изнася реч в Европейския парламент в Брюксел. Снимка: Ройтерс

За много от днешните руснаци комунизмът е нещо мъгляво, споменавано само в разказите на техните родители и в собствените им смътни спомени за недоимъка от постсъветските 90 години. И има защо. Това не ги засяга много. Въпреки финансовата криза, сегашното поколение живее на пълни обороти, като се тълпи в новите търговски центрове в Москва и планира ваканции в Тайланд. Перестройката, гласността и промените през 80-те може би също щяха да се появят в един различен свят.

Общественото мнение на Запада свързва пряко днешните свободи и разпадането на Съветския съюз. То отрежда на Михаил Горбачов, мъжът който драсна клечката на тоталитарната система, специално място в историческите книги. Но когато попиташ руснаците за Горбачов и реформите, които е лансирал, отговорът е преобладаващо негативен.

Татяна Капранова нарича себе си дете на перестройката, защото е родена през 1985 - годината, в която Горбачов стана последният генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз. “Спомням си как отивахме до магазина с майка ми и с часове чакахме на опашка за хляб, картофи и какво ли не… Когато отивахме в магазина Детски свят, там имаше толкова красиви, лъскави играчки, но нямаше как да си купим която и да е от тях.” Татяна казва, че това са нейните спомени от ерата на Горбачов. За нея реформите му не се вписват в картината. И чувствата й споделят други от нейното поколение.

“Упрекваме го за всичко това. Той има негативна аура… може би не е правилно - но ние го смятаме за виновен”, заявява 26-годишната Елена Добрева, докато гледа как дъщеря й си играе на детска площадка. Мнозина твърдят, че разпадането на Съветския съюз е било неизбежно, въпреки че е трудно да си представиш този исторически обрат без Горбачов. Но сънародниците му просто не го харесват. Възприемат го като човека, който безполезно се отказа от съветската свръхсила в полза на Съединените щати и доведе до икономически и политически хаос в продължение на почти десетилетие.

Така нареченото Путиново поколение се състои от хора като Капранова и Добрева, които достигнаха зряла възраст при сегашния премиер Владимир Путин. Когато беше президент, Путин нарече разпадането на СССР най-голямата геополитическа катастрофа, сполетявала някога Русия. Освен това, той обвини Горбачов за това унижение.

60 процента от руснаците съжаляват за разпадането на СССР, докато 55 процента смятат, че е било възможно то да се избегне, твърди социологическо проучване на независимия център „Левада” от миналата година. “Чувството, предадено от родители, баби и дядовци, безспорно е негативно, а медиите и учебниците често не си го спомнят. Те замазват целия този неприятен епизод”, смята Борис Дубин, ръководител на отдела за социално-политически изследвания на центъра “Левада”. “Колкото по-розова изглежда ерата на Путин, толкова по-малко хората искат да извърнат поглед към времената на бедност и лишения”, допълва той.

Но монетата си има и обратна страна. За всеки руснак, разгневен от промените на Горбачов, има по един чуждестранен кореспондент или руски анализатор, които завиждат, че не са могли да станат свидетели на горбачовата ера на преломна промяна, когато Студената война свърши и границите бяха преначертани.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  ако елцин не беше уговорил поста на путин а всичките олигарси, елцини и медведев не бяха хазари, спокойно можеше да се предизвика съдебен процес срещу перестройчика
 2. 2) С 300
  Чича,няма смисъл от съдебен процес,бития си е бит - ебаният си е ебан.Но е вярно, че това беше най-голямото унижение за руснаците в тяхната история.Такова нещо лесно не се забравя.Такава мощна крепост не се превзема без предателство,и то без бой,без съпротива и с помоща на най-върховният водач на държавата.Чудя се,дали руснаците тайно не завиждат на китайците,заради тяхното несломимо търпение и прагматичност едновременно да избегнат унижението на разпада на една велика суперсила,и да съхранят и да развият държавата си,създавайки едновременно мощна икономика и по-добър стандарт за народа.Твърдя,че и руснаците можеха да възродят своята родина,без тя да се разпада и унижава.Не успяха ...още

 3. 3) Anonymous
  Възродила се била! Дрън-дрън. Изпаднала работа, абе дядковци, защо внуците ви отиват на Запад и в Щатите, а не както вие едно време - в Москва?
 4. 4) Аман
  Аман от такива комуняги и русофили. Да отидете да живеете във Велика Рус дано, в Сибир или след Сибир по-добре!
 5. 5) me
  За разпадането на СССР е виновен оня алкохолик Елцин с неговия пуч точно преди да се подпише новият съюзен договор. Кво им е виновен Горбачов?
 6. 6) чичата
  след смъртта на андропов, черненко гушна букета подобно на забравения вече папа йоан павел първи и нещата тръгнаха по нотите на предателите, смешно кадриране във военнопромишления комплес и генеалния щаб, оперетни кацания на любителски самолети край мавзолея, чернобилския инцидент, изкуствения "пуч"/ те не са свършили и до ден днешен/ добре че руският народ е единен организъм, има собствени съпротивителни сили, та шейната сама си тръгна в правилната посока/ вина за миналото имаха и хрущов и брежнев, защото се имаха за равни със сталин, на база технологичните си превъзходства създадени от победата над германия, и ламтяха за хегемония в комунистическия свят, ...още

 7. 7) Димитър
  Чичко, да те питам и теб и онзи анонимният С300 за какъв руски народ говорите? Това народът на Русия ли е? За теб, синко, е ясно, ти се самоопределяш с диагноза във форума - "аз съм комунист", а и неговата може да е същатата! Тази "Велика Рус, за която отново мечтаете да не е СССР - съставен от украинци, арменци, грузинци, молдовяни и пр. националности? Насилствено ли или доброволно? Вие, защото история не четете - знаете всичко, да ми кажете има ли в развитието на човешката цивилизация такъв съхранен модел на многонационална "империя" и защо всички те някога се саморазпадат? ...още

 8. 8) Anonymous
  митенька, "бащата на народите", който по докумети е грузинец, а по същество евреин, говореше за ссср в първо лице множествено число(ако знаеш за какво става дума) - "мы русские", вярвам, че в съзнанието си делиш хората на бели и черни а черните на мулати, креоли, квартерони и т.н. с процентите им бяло и черно/ такова делене е остатък от 20 век, когато имаше бум на приключенската литература - цивилизования свят и днес нарича казахстан азиатска русия, нищо че си има президент, президентша и номенклатура/ нещо търде по домашному гледаш на света - тук училищата не са на висота, а и ...още

 9. 9) до 7-мия
  Ех ти Митя,Митя..,октомвриец млад.Заблудена душицо.Когато е в интрес на един народ,и доброзорните методи са позволени.
 10. 10) Димитър
  Много сте днес дежурни по форум бе, омирисахте дори и виртуалното пространство...
 11. 11) кавандже
  Абе,хора много ме кефите с тойаСССР.А,chichata бих го поканил на по 1 жодка ,ама е много daleche
 12. 12) Станимир
  Ей русофобчета колкото и да ви е неприятно Русия е военно - икономическа суперсила , която притежава природни богатства , която никоя дьржава няма и никога няма да притежава . Пожелавам успех на държавата която обяи воъна на Русия , поне ще разберем какви оръжия наистина притежава тази страна . Разбира се неискам война и тя няма как да стане , понеже никои няма да направи тази лудост срещу Русия :)
 13. 13) Anonymous
  Ех, русофили, за обичахне и родната си България поне 1 процент както СССР!!!
 14. 14) Anonymous
  12, откъде знаеш за лудостта?
 15. 15) Балканджи Йово до АМАН - 4
  Аман е турска дума.Но ти даже не си и турчин,а сигурно си турски гъзолизец от български произход,и 100 процента член на ДПС.Много се навъдиха такива като тебе - забравили род и родина и 500 годишното турско робство.Забравихте и кой ви освободи,кой ви върна държавата,кой избави от изнасилване дъщерите ви,кой спаси синовете ви от ятагана,кой ви запапази като християни.Не е ли вярно?Прочетете отново Ботев,Вазов,Захари Стоянов.Прочетете отново за трагичната история на своя народ.Давайте,карайте,псувайте Русия и се записвайте в ДПС.Ние русофилите обичаме Русия.Обичаме и своята родина - България.Ние не мразим днешните турци,ние мразиме турчеенето на българите и политиката на ДПС и БСП ,насочени ...още

 16. 16) Anonymous
  Да благодарим на Всевишния, че създаде Горби, иначе още щяхме да вегетираме в соцлагерите си! Великият Горби направи немислимото - редуцира "Империятя на злото" СССР до една мърлява арабоподобна руская республика!
 17. 17) минаващ
  На всевишният "Аллах" ли благодари анонимният 16..?
 18. 18) Anonymous
  "Минаващ"-ият вероятно е muslim, за да мисли, че всички се молят на Аллах... Нали, тъпчо русолизки!? Хвала на Горби, че ни отърва от червените мекерета като теб!
 19. 19) минаващ
  А,да ясно - ти си правоверен,а ако не си ,тогава си от ДПС или от коалицията БСП/ДПС, което е едно и също.Все предатели и разрушители на българската нация.В никакъв случай не си демократ,защото те са културни и възпитани хора.Те не ругаят хората просташки като тебе.
 20. 20) Aurora
  Нещастници, не плачете за Русия, тя е добре, и още по-добре ще бъде! Великата империя се събуди, раздвижи се и се развива, независимо от натрапената им криза! Ревете за новите си ”големи братчета”, които нямат други доходи освен от войните, които водят по целия свят! След 2000ната година пенсиите в Русия се повишиха осем ПЪТИ досега; Москва, Санкт Петербург, Сочи, Новгород Велики и другите големи градове се изградиха отново, освен историческите им центрове, които бяха обновени, позлатени и отворени за туризъм; там бурно се развиват нано-технологии, всички видове промишленост, а съвсем не само добиването и износа на суровини; и Русия ...още

 21. 21) Keeper of the waterfall
  №20 (Авроро),ако залпа на този крайцер аще ти ЕХТИ В в слуховия апарат иди в с е р в и з а да изолират ШУМОВЕТЕ, моля те о п а с н о е ,да,да...
 22. 22) чичата
  гробАчов изгря преди 1985/ приличаше на атлет засилващ се за троен скок, застанал на пенала/ засилва се, засилва се, пистъпя, поспираше са, попипва се тук и там/ всичкото на фона на безкрайни приказки/ приказки, приказки, приказки - не спря да приказва/ приказва докато елцин не му дръпна властта/ днес сме свидетели на наш си дърдорковец - дърдори човекът и като главен секретар, и като такъв в оставка и като алтернатива на софянски и като кмет, като уж партиен лидер и като какъв ли не .......... отслушахме си, изучихме се, свикнахме
 23. 23) Geranium macrorrhizum L.
  Но ... Той е! На мен например той ,дори и като "дърдорко" по ми д о п а д а -знам ,че е порязал чичата за някакви настилки , човека дъжеже за Града на който беше кмет и въпреки съпротивата и саботажите на Групи от Упраляващите ,промени много неща в Администрацията си и о с в е т и доста престъпни схеми. А Горби е нещо кото покойния Майкъл,вече- преди това изпълни задача на станалите ,вече к а п и т а л ис т и ,съветски ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com