www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Двойна коалиция - Борисов и Костов? Мерси. (Или защо не искам тия да ни управляват)

22 Май 2009

 

Те нямало да крадат? Ох…

Чака ни мрачен период, ако спечелят изборите

Статия от в. “Труд” под рубриката “Така живеем”. Снимка: e-vestnik

Вчера прочетох в „Труд” затрогващ репортаж за 100-годишна баба под заглавие „С Бог в душата и Бойко на сърцето”. Под рубрика: “Така живеем”. Онзи ден видях на първа страница на „24 часа” до главата голяма снимка на подутия глезен на Бойко Борисов.

Вчера читател на e-vestnik с ник „седесар” се вълнува защо пишем за закриването на вестници, за катастрофите по пътищата, за цените на жилищата, а не за „непристойните” действия на съда със Синята коалиция, че управляващите сега искат служебна победа, за да могат да крадат и утре. Даже не пишем колко е лош Костов, което било съмнително. А може би трябваше да подтичнем и ние пред победителите? Поне за такива ги припознават вече някои вестници.

В интерес на истината за дертовете на Синята коалиция и Костов сме пускали и мнения, с които не сме съгласни. Заради плурализма. Но може би трябва като редактор на e-vestnik да обясня защо не искам нито Бойко, нито Костов да управляват държавата. Не от вчера. Който разрови назад в архива на сайта ще види още преди 2 години, че не сме си променяли отношението към кмета Борисов. За разлика от Иван Костов, например, който го промени радикално.

Беше някъде през 2002-а година, когато вестниците пускаха снимки на току-що произведения генерал Бойко Борисов през ден на първа страница и го представяха с ореола на Спасител. Някъде дори прочетох, че е „втори Левски”. В редакцията на „Труд”, където сътрудничех тогава, чух един голям шеф да казва – „Защо няма снимка на Борисов? Слагайте, ще спрат да ни четат”. Не знам какъв беше замисълът, но за тия години читателите им не се увеличиха, а напротив, въпреки че понякога пускаха по няколко снимки на Борисов от първа до последна страница. В този вестник излизаха репортажи за пиар акциите на Бойко, как дечица му искат автографи и т. н.

Та тогава по някакъв повод написах във в. „Сега” заядлив коментар (виж тук). Споменах нещо, че генералите Борисов и Василев, често ходят комплект като Пижо и Пенда по медийни мероприятия, а не си вършат работата. Точно в този момент Борисов се оказа на посещение в САЩ. И оттам звъннал на тогавашната главна редакторка и направил скандал – „Кой е тоя, дето пише за мен, бе! Разбирам за мен да пише някой главен редактор, ами тоя кой е? Ще го пратя запас!”

Борисов, като главен секретар, вероятно си е мислил, че за него могат да пишат критично само главни редактори. Да се спазва йерархията… Дали по съвпадение, но скоро след това получих повиквателна от Военното окръжие. Не вярвам да е по поръчка на Борисов, нито съм се уплашил. Така и не отидох, и благополучно дочаках армията да стане професионална и да закрият окончателно службата в казармата.

После

разбрах що за чудо е Борисов,

как звъни на колеги от вестниците, кара се, увещава, псува, говори като гамен. Понякога по няколко пъти на ден за едно и също. Обажда се ядно на водещи от телевизиите, на шефове на новините, веднага след предаване, в което някой го е споменал не както трябва. Някои се ласкаеха - “Генерала звъни, сърдит, вдига врява…” Може би не всеки се е поддал на този натиск. Но какво ще стане, ако този политически герой стане премиер? Когато звънне на някой редактор да му държи сметка защо е пуснал това или онова?

Първа страница на в. “24 часа”. Снимка: e-vestnik

Не искам да влизам в детайли какви са успехите му като главен секретар в борбата с престъпността и като кмет с проблемите на София вече един мандат. Всеки да си прави сам изводите. Но това е по-малката беда. Този човек е всичко друго, но не и демократ. Дали е бил мутра, дали пожарникарското му образование е достатъчно за премиер, за мен е второстепенно (впрочем, пак в „Труд”, бях вмъкнал в една статия намек за пожарникарското му образование, без да му споменавам името. Шеф-редакторът внимателно изтри изречението, и стриктно проследи да не би да е останало на страницата, преди да тръгне за печатницата).

Така, полека, на политическата сцена се изкачи Бойко Борисов – творение на медиите. И на царя. Като изпуснат дух от бутилката. Дали случайно?

Случаят с Радослав Тошев, син на Тошо Тошев и доверен човек на кмета

Борисов добре си плете кошницата с вестниците. Въпреки че цитираният от мен „Труд” в някакви периоди е дърпал кмета за опашката (поради сблъсък на Борисов с друг един честолюбив мъжага – главния му редактор Тошо Тошев), той изигра голяма роля да му укрепи политическия имидж.

Дали е случайно, че синът на Тошо Тошев - Радослав Тошев, бивш общински съветник от “Гергьовден”, стана общински съветник от ГЕРБ? Борисов го е приел като свой доверен човек - Тошев е шеф на Комисията по транспорта и се разпорежда с още куп неща в общината. А пък какъв е интересът на Тошев, може само да се предполага. Преди 2-3 години в. “Демокрация” откри, че редакцията му се намира на земя край Народния театър, която се оказала собственост на Радослав Тошев. Този компромат беше премълчан от останалите медии и така си остана без отговор. Как става така, че общински съветник в един град придобива земя баш на пъпа му? В цивилизована държава това дълго време ще се раздухва в медиите. Тук – мълчание.

Радослав Тошев е главният двигател за приватизиране на градския транспорт в София. Много интересна схема – обявен е конкурс за частен оператор на градския транспорт, който да поеме приходите от карти и билети, да стопанисва спирките и да ползва рекламата на спирки и превозни средства. Обява за конкурса е пусната само в първото издание на в. „Труд” (което заминава основно за провинцията), през август 2007 г.

Участва и печели „Соравия”, фирма от Австрия за недвижими имоти. Немска фирма, която се занимава с транспорт, също подава документи, но губи и понеже се съмнява, че конкурсът е нагласен, написва подробно възражение със заплахи, че ще уведоми Европейската комисия за нарушения. Конкурсът не е финализиран и до днес, кметът Борисов не посмял да подпише.

Никой вестник или медия не се занима с този прелюбопитен случай. Може да се проследи политиката на в. „Труд” към Борисов преди и след този конкурс и да се поразсъждава за ползите от политиката на остена и моркова… Чудно защо и новата медийна империя „Телеграф”, „Монитор”, „Експрес”, ТВ7 мълчи за съмнителните дела на общината. Май по-добре да не засягам тази тема.

Затова, когато сега някой каже – тройната коалиция са крадци, Бойко ще ги измете и ще ги вкара в затвора, хич не се радвам. Ще ми обещае ли някой, че при двойната коалиция на Борисов и Костов няма да има корупция? Че техните няма да крадат? Че ще има свободни медии? Че въобще ще има демокрация? Като гледам какво става, не съм оптимист.

И така стигам до

изтърканата грамофонна плоча Иван Костов

Той си има един специфичен кръг фенове, нещо като секта, както вече е ставало дума тук. Те го смятат за най-компетентния, който „оправил” държавата, вкарал я в Европа и т. н. Трябва да си много заслепен, за да го смяташ и него за Спасител. След Костов царя трябваше пак да „оправя” държавата и пак да я вкарва в Европа. Но това са подробности.

Какво добро можем да очакваме от двойната коалиция Борисов-Костов?

Периодът на Иван Костов като премиер беше най-мрачният за медиите в последните 20 години. Те бяха овладени напълно – радио, телевизия, вестници. „Централните медии са затворени” – така се изрази Надежда Михайлова, тогава външен министър, сега водачка на листата за европарламент на Синята коалиция, в един тайно записан нейн разговор с местния син актив в Ловеч. Когато стенограмата излезе във в. „Дума” и беше цитирана откъслечно в някои вестници (във в. „Труд” нямаше нито ред - той по онова време служеше на Костов, телевизиите пък съвсем), МВР арестува местни журналисти и ги държа по нощите в полицията, да кажат кой е записал разговора.

Тогавашният вътрешен министър Бонев заплаши журналистите със затвор, защото били използвани специални разузнавателни средства. Репортерският магнетофон беше обявен за СРС. Връх на демокрацията.
По вестниците наказваха редактори, че са изпуснали нещо, което засяга правителството. Тогава едно шоу – „Хъшове” – се превърна във враг на правителството, заплашваха една по една фирмите, които рекламират в него, правеха им данъчни проверки, запечатваха им складове и те спираха рекламите си.

Първа страница на в. “Труд”. Снимка: e-vestnik

По това време

новините по телевизията се редяха по телефона по указания на Командира

(Командира - адекватно прозвище, дадено на Костов от неговите). Шеф на БНТ беше незабравимата Лили Попова. Командира нареждаше и всички изпълняваха. Бисеров обикаляше из страната по градове и по митници с джип и с куфарче като за пачки, другият фаворит на премиера, Йордан Цонев - Данчо Ментата - беше шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента.

Муравей беше министър на финансите, Бакърджиев - на строителното министерство, Шиляшки – на енергетиката, сключиха прекрасни сделки с турски фирми, договори за газ, построиха всички пътища и магистрали и т. н., не си заслужава да се изрежда. Въобще – Командира се беше заобиколил и овластил прекрасни хора. После разгони някои от тях, но през цялото време не изпускаше от ръка службите. Неговият довереник генерал Атанасов пишеше доклади-компромати.

Никога не е имало такъв натиск и рекет върху фирмите и бизнеса. Мой познат, дребен бизнесмен, изплака по онова време, че дори за кредит от 100-ина хиляди долара му трябват политически протекции от високо, и му поставят условие. Когато Костов си отиде, бизнесът си отдъхна.

Приватизацията беше просто върхът – “Булбанк” продадена за 550 млн. лева, а активите й бяха за 2 млрд. долара (случайно ли е, че дясната ръка на Костов в онзи момент Левон Хампарцумян сега е шеф на Булбанк?). Костов продаде Нефтохим Бургас и “Петрол” на руски фирми и стана като вълка в кошарата… А сега много обича да приказва за газа и енергийната зависимост от Русия. За авиокомпания „Балкан” по добре да не се споменава.

Накрая вестниците се осмелиха и се обърнаха против него. Това било заговор на ченгета - казаха костовистите. Впрочем, за 4 години премиер, с пълно мнозинство в парламента, Костов не можа да реши сакралния за костовистите въпрос с досиетата и с ченгетата… Е, няма как да го обичат журналистите и досега.

И сега някой ще ми хвали коалиция Борисов-Костов? Мерси.

Това, че сегашното управление е компрометирано, не може да ме накара да гласувам за тия.

Това е насилие над избирателя –

да го натискаш да гласува за тях, само защото иначе бил комунист, царист, слуга на Доган и т. н. Е, като искате да сте алтернатива на тройната коалиция, покажете достойнства. Не се натрапвайте само като отрицателен вот. Ай, сиктир.

Преди изборите в САЩ американските медии една по една обявяваха кого подкрепят. Разбира се, почти всички бяха за Обама. Българските си траят. Те, уж независими, ама хоп - Бойко Борисов на първа страница с гипсиран крак и заглавие: „Ще ги бия на куц крак” (в. „Труд”). “Така живеем”…

Е-vestnik е обявил – той е зависимо издание, което засега зависи само от редактора си, тоест от мен. И, за разлика от американските вестници, на които им е лесно да избират между двама достойни кандидати, e-vestnik само може да каже кого не подкрепя. А читателят да подкрепя когото иска - освен БСП и ГЕРБ, НДСВ и ДСБ-СДС, има още куп партии. Нека запалянковците по Борисов и Костов не свеждат избора само до техните партии, ако обичат.

Така че, няма какво да се изненадват някои читатели - а, ама тук пишело против Бойко и против Костов. Ами пише. Това е.
——————————

Б. р. - Анкетата “Става ли Бойко Борисов за премиер” в e-vestnik (виж горе вдясно) показва, че повечето читатели на сайта не го одобряват. Въпреки че той и Първанов са начело в рейтингите за политиците у нас.
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 2 3 [4]

 1. 151) Наблюдател
  В тая статия само лъжи, лъжи и тук там някои полуистини ... А най-наглата лъжа е тази: "Периодът на Иван Костов като премиер беше най-мрачният за медиите в последните 20 години. Те бяха овладени напълно – радио, телевизия, вестници." При положение, че се изляха тонове помия точно срещу Костов тогава. Много добре си спомням какъв вой се вдигна за "свободата на словото" , заради големия проблем, че тогава един минстър вдигна ръката си пред обектива на фотожурналист по причина , че в момента води личен разговор и не иска да го снимат. Разбира се, може би не беше прав да постъпва така министъра. Обаче ...още

 2. 152) чичата
  ако беше по-наблюдателен, щеше да забележиш че "журналиста" експериментатор, от нова, правейки се на митбъстер, сам взриви на тъща си портата, за да компенсира дефектите в поведението си
 3. 153) Друг Наблюдател
  Колега №151, не говори за неща, които не знаеш. Костав се оля и тогава се обърнаха срещу него няколко вестника, които преди това му ближеха гъза. Но с телевизиите и радиата до последно ги държеше на каишка
 4. 154) Наблюдател Трети
  Напълно подкрепям колегата 153. Периодът на Костов, айде да не е най-мрачния, но не отстъпва на Виденов и Райдовски. Само беше по-дълъг. Но дали авторът не агитира за Ковачки? Само него пропусна във финалния призив. Другия е Доган, но е малко вероятно. Наистина, парите не миришат.
 5. 155) Димитър
  Костов е най - способният политик, управлявал държавичката ни от Освобождението до сега. Това го отричат само Доган и комунистите. Тези мръсни изроди, които се гаврят с България и българите, с електорат без основно образование, събран от селата. А за журналистите - повечето са доста глупави деграданти, имам богати лични впечатления от тях. Способните хора, хората с морал - вече не са в този курвенски "бизнес".
 6. 156) ДЕМОКРАТ
  ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА АГИТИРАШ ОТКИТО ЗА КОЯ ПАРТИЯ ДА ГЛАСУВАМЕ,КАЖИ СИ КОЙ ТИ ПЛАЩА,ЗА Б.БОРИСОВ НАЙ ВЕРОЯТНО СИ ПРАВ,НО ЗА КРИЗАТА В СВЕТА ПАК ЛИ Е ВИНОВЕН КОСТОВ,ПРЕДЛАГАМ ДА ГО ЗАТОЧИМ НА НЯКОИ БЕЗЛЮДЕН ОСТРОВ ...НО ТОЙ ПАК ЩЕ Е ВИНОВЕН,НАИСТИНА ВИ Е КЪСА ПАМЕТА.ГОВОРИШ ЗА СВОБОДНИ МЕАИЙ ВЗЕМИ ДА ПОДКРЕПИШ УТРЕ ЕДНА СВОБОДНА МЕДИЯ,ПА МАКАР И РЕГИОНАЛНА СЪДЯТ Е ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ТРОИНАТА КОАЛИЦИЯ, А ПОСЛЕ МОЖЕ ДА Е КУПИ НЯКОЙ КАТО КОВАЧКИ ИЛИ КРЪСТЕВА И ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СВОБОДНА ...още

 7. 157) i
  до 155 най добрия политик КОСТОВ разрподаде държавата чрез РМД. Наи голямите противници на бай Тошо който не беше цвете определяха че дъргавното имущество струва 50-70 милярда събраха едва 2, като царя не открадна и той малко затова не възхалявайте Костов и сие, царя и ..................... Хората в нормалните дъргави за столетия и десетки години не са спечелили макър и предприемчиви толкова, колкото за 10-15 години някой откраднаха безнаказано в БЪЛГАРИЯ
 8. 158) ДК
  Аз съм прост селянин, неук,неграмотен, деградант, мръсен комунист, дървена глава, бетонна глава, тъпънар и почие. Не уважавам кОСТОВ, мястото му е в панделата, хората го не искат в селото, той пита за поповата къща. Сега се опитва да влезе през задния вход в парламента. Не казвам, че тия са цвете, но неговите безобразия са за публична екзекуция! Например завода в Пирдоп - продадоха го за по-малко пари от колкото продукция имаше в складовете! Да е станал по-чист? Работи с пълна пара, а при реконструкцията преди две години се елиминираха филтри! Знам, защото съм участвал! А преди продажбата, не знам колко ...още

 9. 159) А от Доганизация не ви ли е страх?
  Страх ги е от Костов и Борисов, а от Доганизация не ги е страх? Видяхте ли Доган в нощта след изборите? Злоба...злъч... вижда, че изпусна кокала и заплашва... Кого? Който гласува против него - гласува за БЪЛГАРИЯ!!!
 10. 160) .........
  ..верно,неук си. Ти сигурно си представяш как Костов продава завода в Пирдоп като кило сирене в бакалията-при това за по малко пари и обезателно на лицето А, защото е "негов" човек и след това оня му довнася парите кеш в куфарче за далаверата... Човече,знай! Продажбата на каквото и да е, става по начин и ред определен от органа, оторизиран за това-Народното събрание.Друг е въпроса какви ги редяха тогава 240 доносници,ДС агенти и поставени умишлено неграмотни лица. Помни! Зад всяка сделка ,стоят подписите на десетки физически и юридически лица-агенции,чиновници,зам.министри-които гарантират легитимността на сделката.Отделно всички изброени са контролирани от държавни ...още

 11. 161) чичата
  вие май обяснихте всичко
 12. 162) читател
  Все пак, ние сме тия които им дават хляба и трябва да ги контролираме, да вдигаме врява и да не забравяме какви глупости вършат. Да протестираме и да използваме всякакви законови средства, с които ясно да покажем, че именно народът изгражда икономиката, т.е ние ги храним и поим и те трябва да ни служат. Без контрол от страна на народа, политиците ще правят каквото си поискат, ние сме тези които трябва да им показват правия път, а не обратното. Крайно време е да свършат нещо в наша полза!
 13. 163) Вучков
  Само за Костов ще гласуваме ето защо: Гневен отговор на провокацията на Външно министерство срещу гласуващите в чужбина. Кой се страхува от вота на българите в чужбина? http://www.2009izbori.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3014%3Avote-abroad&catid=43%3Amnenia-blog&Itemid=118 http://ide.li/article3626.html http://www.joroiparvan.com/?p=417 Гласувайте за СИНЯТА КОАЛИЦИЯ за да нямаме повече този проблем!Това е партията без нито един агент на ДС. ГЕРБ има 5 СС на ДС! http://www.macedoniainfo.com/Izbori2009.htm
 14. 164) Sledvast
  Моля да не говорите за неща, които не разбирате. Не ги разбирате не защото са сложни, а защото са далеч от Вас и Вашата дейност. Аз ще гласувам за Костов. и не зашото е бил добър, честен и незаменим, а защото успя да изгради България една икономическа система, която действа безотказно и ама се контролира. Няма нужда да дебнат данъчни на всяка крачка, няма нужда да те проверяват всеки ден. Системата работи сама и сама се контролира. А в момента ние плащаме безумни пари за данъчната система в България , за да ни контролира и ръководи. Благодаря! Да си ...още

 15. 165) Anonymous
  Намирам за забавен критерия на колегата от чужбина, по който той избира министър председал на България - Станишев му бил по-симпатичен и имал интелигентно излъчване, а Бойко нямал...Как ли му се вижда Костов, чудно..? „Схемата” Когато се анализира съвременната политика в България или отделни нейни елементи, като партии, личности и техните действия, това никога не трябва да се прави извън контекста на конспиративния "преход" към „демокрация”, по време на който криминални личности създаваха криминални партии, избираха криминали за депутати, формираха криминални парламенти и редяха криминални правителства, които с криминални актове установиха власт на криминалите в България/Схемата/. Ако ...още

 16. 166) Петър
  Всички българи трябва да гласуват тази година за БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ, 5-ти Юли, 2009!! Вашият глас е глас за вашето собствено бъдеще, както и глас за бъдещето на вашите деца, семейства и близки!! Партиите ДПС (етническата ПРО-ТУРСКА партия) и БСП трябва да бъдат свалени от власт и премахнати от всички държавни постове на всички нива!!!! Вашето безразличие и пасивност е най-добрият "метод" да бъдете подчинени!!!!
 17. 167) отдалеко
  РЕФЕРЕНДУМ Братя и сестри не избирайте Борисов ще станем за резил не само у нас,но и по света. През 1989 вярвах,че можем да се преборим след това не и като много други напуснах с дълбоко огорчена душа.Срам ме е когато колеги /лекар съм/ виждат голотията,разсипията и неграмотността на всички нива.Дано един ден внуците ми видят нещо по различно,ако въобще остане нещо от нашата малка,цветоносна радина. Д-р Анели Николова
 18. 168) ЕХЕЕЕЕ........
  Зная защо не искаш-заащото си гаден , мръсен, върл СОЦИАЛКОМУНИСТ
 19. 169) дд
  цял живот едно и също - 849586 мита и легенди за Костов, за Бойко и за последните 20 години, или за последните 20+45 .... Земете и вие почетете малко история и правете тестове за интелигентност - лека полека може нататък да се понаредят нещата, а? :)
 20. 170) кур-рей-чи
  ........ десарска,вие ли ще коментирате костов?цялата ви шпионска енергия е хвърлихте срещу костов.от къде накъде някоя си баба или дърт комуняга ще се интерисува колко струва бг"балкан" или завоза в пирдоп?за какви рмд-та ще вие бабата на село?впрегнахте хиляди лайномета за да унищожите едва покаралата надежда за демокрация,едва поетия въздух след лайната,в които ни зарихте.страх ви е,страхувате се ужасно да не дойде костов на власт,не от борисов,не от бог,единствено ви тресе страхът от костов.десет години не спряхте с бруталните и перфидни методи,то не бяха медии,онзи олигофрен ,от учиндол,всичките ви десарски тв канали.за да го свалите най накрая стигнахте и до ...още

Страници: « 1 2 3 [4]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com