www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Травмата от 11 септември не е оправдание за грешките на САЩ

3 Юни 2009

 

Ричард Кларк*

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (вляво) слуша как полицай свири в памет на загиналите при атаките на 11 септември 2001 година на церемония, отбелязваща седем години от трагедията. Снимка: Ройтерс

Високопоставените чиновници от администрацията на Буш се спряха на нова теза в ретроспективните си оправдания по повод провежданата от тях политика на национална сигурност. Да я наречем “защита на травмата от 11 септември”.
“Ако не сте били там, заемайки отговорна длъжност след 11 септември, значи не може дори да си представите с какви дилеми трябваше да се сблъскаме в опитите си да защитим американците,” заяви през май Кондълиза Райс, отговаряйки на въпрос на студент от Станфордския университет, който подложи на съмнение програмата за разследвания, приета при Буш. А в речта си за националната сигурност, произнесена на 21 май, Дик Чейни нарече утрото на 11 септември 2001 година “определящ” опит, който “ни принуди да погледнем от нов ъгъл” на заплахите, които стоят пред Америка. Той твърди, че критиките към администрацията се засилват докато спомените за терористичните атаки избледняват. “Според нас част от отговорността ни се състоеше в това, да не забравяме за ужасната вреда, която беше нанесена на Америка.”

Аз също помня това утро. Малко след като самолетът се вряза във втората кула на Световния търговски център, аз влетях при Райс (която в този момент беше съветничка на президента по националната сигурност) и Чейни, които седяха в кабинета на вицепрезидента. И помня ужаса в очите му. Когато слязохме в бомбоубежището, Чейни събра екипа си, а по същото време антикризисните мениджъри от Съвета по национална сигурност координираха правителствената реакция на събитията с помощта на видеовръзка с оперативния център. Много от нас мислеха, че може и да не излезем живи от Белия дом. Помня също така и следващия ден, когато от Пентагона продължаваше да се вдига дим, аз седях в офиса си на територията на Белия дом, а до мен – на масата – стоеше противогаз. Улиците на Вашингтон бяха празни, ако не броим бронираните машини, а небето над главите ни беше чисто, ако не броим патрулиращите изтребители Ф-15. Всяка сцена от тези дни е жигосана в паметта ми. Разбирам, че за Чейни и за много американци това наистина е било определящо за живота им събитие.

Но слушайки Чейни и Райс ми се струва, че искат да намерят оправдание за предприетите след терористичните атаки мерки за това, че 11 септември беше травмиращо събитие. “Ако бяхте там, заемайки отговорна длъжност, и бяхте видели как американците падат от прозорците на 80-етажните сгради, защото кръвожадните тирани решиха да атакуват невинни хора,” заяви неотдавна Райс, “щяхте да сте готови да направите всичко възможно и законно, за да предотвратите повторението на тези събития.”

Подобни доводи почти не могат да ме трогнат. Да, в онези дни спахме малко и всички очаквахме нови атаки. Но решенията, приети от чиновниците на Буш в последвалите атаките месеци и години – решенията за Ирак, задържанията, разпитите и подслушванията на телефони – бяха неуместни. Внимателният анализ би могъл да замени импулсивното желание да се нарушат всички правила, още повече, че атаките от 11 септември – макар и да бяха ужасяващи – не трябваше да изненадат високопоставените служители. Признанието на Чейни за това, че 11 септември го е принудило да направи преоценка на заплахите, стоящи пред нацията ни, само подчертава факта, че месеци наред високопоставените служители игнорираха предупрежденията на ЦРУ и на сътрудниците на Съвета по национална сигурност, които твърдяха, че трябва да се предприемат спешни действия, за да се предотврати голяма атака на “Ал Каида”.

Така вътрешният кръг на Буш за пръв път се приближи плътно до заплахата от тероризма в момента, когато тези служители се намираха в състояние на дълбок шок – а това не е състоянието, в което трябва да се разработват съгласувани ответни действия. Страхувайки се от нови атаки, те одобриха най-крайните възможни мерки, без да преценят дали тази идея е наистина добра.

Мисля, че донякъде този устрем се обяснява с безпокойството във връзка с президентските избори през 2004 година. Мнозина в Белия дом се бояха, че бездействието им преди атаките ще бъде публично изобличено преди следващите избори – точно затова те противодействаха на създаването на комисия за 11 септември – и че втора атака би изключила всяка възможност за втори мандат на президента Буш. Затова те решиха да постъпят така, че никой да не се съмнява в това, че администрацията е направила всичко възможно.

Първата реакция, която обсъдиха, беше нахлуването в Ирак. Пентагонът още гореше, а министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд пристигна в Белия дом, за да предложи атаки срещу Багдад. Някак си ръководителите от администрацията не можеха да повярват, че “Ал Каида” е успяла да проведе толкова разрушителна операция, затова участието на Ирак стана удобно обяснение. Въпреки повтарянето, че Ирак не е участвал в атаките от 11 септември, някои чиновници, например Чейни, така и не успяха да се отърсят от тази идея. Чарлс Дюлфър от групата на ЦРУ, работеща в Ирак, неотдавна разказа в книгата си “Игра на криеница: търсенето на истината в Ирак”, че високопоставените американски служители са го убеждавали да приложи на определени иракски военнопленници метода на разпитване “уотърбординг”, за да получи доказателства за участието на Ирак в терористичните атаки. Дюлфър отказал да изпълни това нареждане. (Неотдавнашен отчет показва, че искането е постъпило от офиса на вицепрезидента.) Но в края на краищата липсата на доказателства не попречи на администрацията да нахлуе в Ирак – много високопоставени помощници на Буш искаха да го направят и преди 11 септември.

Що се отнася до задържанията на заподозрени, то екипът на Буш предположи, че съдебната и системата за задържания в САЩ няма да свършат работа. Преди терористичните атаки, през 90-те години, антитерористичните подразделения в САЩ успешно арестуваха терористи от “Ал Каида” и от други организации в целия свят, и сто процента от арестуваните бяха осъдени от американската съдебна система. Но същата тази система беше изоставена и на нейно място бяха въведени най-крайните възможни мерки. В цял свят бяха открити лагери, най-известният от които се намира в Гуантанамо, където задържаните бяха без обвинения или съд. Тези лагери станаха символи на отишлата твърде далеч Америка, и са доказателство, че антиамериканската пропаганда на “Ал Каида” е била вярна.

По същия начин, по отношение на разпитите, чиновниците от администрацията не направиха целенасочен професионален анализ на работещите и неработещите технологии на разпити. Федералното бюро за разследване, което по-рано успешно провеждаше разпити на терористи от “Ал Каида”, беше изключено от процеса. Вместо това беше направено незабавно и неоправдано предположение, че крайните мерки – като имитирането на удавяне на един задържан 183 пъти – ще бъдат най-ефективни.

И накрая, що се отнася до подслушването на телефонните разговори, вместо да подобри съществуващите по Закона за надзор на чуждото разузнаване процедури, администрацията отново прибегна до крайности, като започна да подслушва телефонни разговори в страната без съдебна санкция. Законът трябваше да бъде променен, но той също така позволяваше бързо получаване на съдебни постановления (необходими за започване на подслушване) и това беше използвано например в края на 1999 година от президента Клинтън, който засили мерките за защита заради нарасналата заплаха, свързана с идването на новото хилядолетие.

Да, Дик Чейни и Кондълиза Райс може и да се изненадаха от атаките на 11 септември 2001 година, но това стана защото не слушаха, когато ги предупреждаваха. И изненадата ги накара да приемат крайни антитерористични мерки – но само защото отказаха, без всякакъв предварителен анализ, да използват тактиките на администрацията на Клинтън. Мерки, които бяха приети без разглеждане и за които просто решиха, че са най-добри, а всъщност бяха ненужни и контрапродуктивни.

“Открито признавам, че наблюдението на координираните, разрушителни атаки срещу страната ти от подземния бункер под Белия дом може да повлияе на възгледите ти, свързани с отговорността,” заяви неотдавна Чейни. Но тази защита не звучи правдоподобно. Всъщност реакцията на администрацията на Буш отслаби принципи и ценности, символ на които винаги е била Америка; ценности, които трябваше да надживеят травмиращото събитие. Белият дом прецени, че 11 септември променя всичко. Може и да е променил много, но не е променил Конституцията, която вицепрезидентът, съветникът по националната сигурност и всички ние, които се намирахме в този трагичен ден в Белия дом, сме обещали да защищаваме и пазим.

*Ричард Кларк е национален координатор по безопасност и антитероризъм в администрациите на Бил Клинтън и Джордж У. Буш. Автор е на книгите “Срещу всички врагове” и “Правителството ви излъга очакванията ви”.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  ей, алоо, расистите, още ли жалите за бушчето
 2. 2) Cartoon hero
  Г-н "чичата" как те днес ,взехте ли медикаментите си? Моля,лекувай се пичаго шибана ,моля, не произнасяй и дума тока волно,плийз!!!
 3. 3) USA-UT 84103
  11 септември е втория "Пърл Харбър",и в двата слу4ая по 3000 убити.Японците са били изолирани в лагери и са питали,защо само нас? Къде са германците и италиянците? Сега тук в имигрантите пишат по весниците,"не вси4ки мюсулмани са араби",и "проблемите на мюсулманите запо4ват много преди 11 септември,когато западната цивилизация поставя Мохамед в 6 кръг на "Ад" на Данте Алигиери".Това произведение на западния ренесанс не съм го 4ел в техникума.По това време 4етях "Декамерон".След 250 години кръстоносни походи,и нови 250 години колониални войни,и най-новите петролни войни,защо толкова много мюсулмани изкат да живеят на запад?Защо американците толкова много оби4ат евреите,а арабите ...още

 4. 4) До УСА
  Защо само Нова Зеландия,Австралия,Канада,САщ(британската цивилизация)и половината EU са притегателно място за вси4ки мутанти по света?
  Когато пиратите потопят някой кораб, мутантите от кораба са щастливи да станат роби в пиратския кораб вместо да бъдат удавени.
 5. 5) Anonymous
  Травмата от 11 септември не е оправдание за грешките на САЩ
  самата травма е най-голямата грешка на САЩ.
 6. 6) ЕГАТИ
  ама още ли някой мисли че ал кайда гръмнала сградичките? трябва да си много малоумен за да вярваш на тази измама що ли няма ни един ---------  загинал а всички /около 800/не са били на работа? защоли всички свидетели казват за поставени взривове?Менте версията за ал кайда е угодна за всякакви морални уроди.. Редактирано от Админ. Нарушавате изискванията на форума
 7. 7) До горния
  Пич, пий си хапчетата и не се изхождай много на неопределените за целта места, ще те приберат някъде.
 8. 8) до 8 - ЕГАТИ(тъпанара)
  Познахте ли кой е този номер 8 - ЕГАТИ?Това е българският ортодоксален тъпанар,на който нищо не можеш да му внушиш чрез някакви знания,някакъв елементарен мисловен прпцес, или някаква приемлива за разума теория.Така например същият този ортодоксален тъпанар вярва,че Хитлер е избил 6 милиона евреи само за да докаже,че митът за световната конспирация е верен.Той(Хитлер), ги е избил тези 6 милиона само за заблуждение - за да отклони подозренията на народите,че всичко в света се управлява от "световният конспиративен център",ръководен от евреите.Просто центърът е наредил на Хитлер да направи това за отклоняване на вниманието.Хитлер само е изпълнил заповедта.Така и сега този ...още

 9. 9) чичата
  ти пък задължително обрязване ли препоръчваш
 10. 10) До баш тъпанара #8
  Колкото повече тъпотии пишеш толкова повече тъпанари ще ти повярват.
 11. 11) Киров
  До клоуна: То самите американци си казаха своето и изритаха от Белия дом Буш и останалите бандюги, но такива като тебе с промитите мозъци още ридаете за това тексаско недоразумение.
 12. 12) на вниманието на Киров
  мило дете, ако не си наясно ще трябва да те просвети някой: 1. прословутият 11ти септември се случва в началото на първия мандат на президента Храстчев, а през 2004 той е преизбран за втори; 2. съгласно конституцията на САЩ един президент може да се кандидатира само за два мандата и след като ги изкара повече не му дават. не бъди чак толкова уверен в умственото развитие на "братския" щатски народ - от личен опит твърдя, че като цяло са доста тъповати и се крепят предимно на редовния внос на мозъци от Европа и Азия. а при така развихрилата се криза ...още

 13. 13) Anonymous
  американската пасмина за пореден път се мъчи да заблуди света че тероризмът/доколкото го има той е произведение на американски и еврейски тайни служби и отървал се от контрола им/е главният враг на света .тероризмът само служи като повод на световния жандарм сащ да се меси във вътрешните работи на суверенни държави и да им налага контрол.поради тази причина личният приятел на буш-баща бен ладен бутна двете кули
 14. 14) Anonymous
  колкото до умственното развитие на "братския" американски народ и той и другите западни народи са "леко" неразвитички тоест коефициентите им са нисички ........под средните


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com