Вотът за Европарламент в Италия – поредното шоу за Берлускони

Италианският министър-председател Силвио Берлускони на конференция в Рим. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Силвио Берлускони се нуждае от забележителна победа на изборите за Европейски парламент тази седмица. Така той ще успее да заглуши скандала, вихрещ се около любовния му живот и бизнес делата, които застрашават репутацията му. Въпреки тежките проблеми на италианската икономика, която през тази година вероятно ще се свие с 5 процента, политическите дебати отстъпват място на обсъжданията на личния живот на премиера в навечерието на изборите, които ще се състоят на 6 и 7 юни.

„Предизборната кампания е като риалити шоу“, смята левият управител на областта Пулия Ники Вендола. Лично Берлускони оглавява листата на кандидатите на своята партия Народ на свободата, обвинявана от опозицията, че мами избирателите, тъй като лидерът й ще трябва да се откаже от мястото в Европарламента веднага след обявяването на резултатите, за да остане на премиерския пост. Поддръжниците на Берлускони смятат, че участието му във вота е начин да бъдат насърчени хората да гласуват, тъй като общоевропейските проучвания на обществените нагласи предричат смущаващо ниска избирателна активност от 49 процента, или дори по-малко.

В навечерието на предстоящите този уикенд комбинирани избори за местни власти и евродепутати 72-годишният медиен магнат и останалата част на Италия не говорят почти за нищо друго, освен за отношенията му с 18-годишна неаполитанка. Скандалът подтикна жена му да поиска развод и беше посрещнат с твърдо неодобрение от католическата църква.

Левицата и центристите, сразени от Берлускони на миналогодишните парламентарни избори, се вкопчиха в скандала, за да се опитат да намалят голямата преднина на Народ на свободата в проучванията на обществената подкрепа. „Истерията около личния живот на премиера прикрива неизвестността на това, което ще се случи след изборите на 6 и 7 юни“, пише коментаторът на „Кориере дела сера“ Масимо Франко. „Демократическата партия (от опозицията) мечтае за края на Берлускони“.

Този уикенд обаче Берлускони заяви, че сънародниците му „могат да различат истината от клеветата и политиката от боклука. С гласовете си те ще разчистят всичкия боклук от политическия дебат“.

„Плебисцит” в полза на премиера

Според повечето проучвания на нагласите на гласоподавателите за премиера няма реална опасност. Неговата партия получава около 40 процента, а съюзниците му от антиимигрантската Северна лига – около 10 процента. Това е напредък за Берлускони в сравнение с резултатите от миналогодишните избори, докато Демократическата партия вероятно ще получи около 25 процента – доста по-малко от 33-те процента на изборите през 2008-ма.

Премиерът обаче вдига летвата още по-високо, като цитира резултати от проучвания, според които неговата партия ще спечели между 43 и 45 процента. „Стремим се да станем най-голямата група в Европейската народна партия (ЕНП)“, каза той. Консервативната ЕНП има мнозинство в Европейския парламент. Джеймс Уолстън, професор по политически науки в Американския университет в Рим, смята, че Берлускони е решил да вземе толкова активно участие в изборите, защото „иска да превърне европейския вот в плебисцит в подкрепа на управлението си“. „Той иска да може да каже на Италия и на цяла Европа, че е най-популярният политик в Европа“, смята Уолстън.

Но въпреки гръмките предизборни изявления Берлускони изглежда все по-обезпокоен от безмилостното отношение на медиите, които разнищват отношенията му с Ноеми Летиция. Когато се запознали, тя била на 17 години. Въпреки опитите да си изгради по-държавнически имидж преди срещата на върха на Г-8, на която ще бъде домакин през юли, той беше принуден да отрече публично, че е имал любовна връзка с момичето и да заяви, че ако беше излъгал, щеше да му се наложи да подаде оставка „само след минути“.

Освен това Берлускони се оплаква, че го преследват „крайнолеви“ магистрати във връзка с делото срещу британския адвокат Дейвид Милс, обвинен в италиански съд, че взел подкуп от 600 000 евро, въпреки че премиерът се ползва с имунитет, благодарение на закон, който сам прокара.

Социалният министър Маурицио Сакони обвини опозицията, че използва мръсни номера, за да свали Берлускони от власт и заяви, че „италианците са готови, ако се наложи, да гласуват отново в подкрепа на министър-председателя“, с което загатна за евентуално задълбочаване на политическата нестабилност.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.