www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

А дали Буш вече не липсва на Ал Каида?

6 Юни 2009

 

Американският президент Барак Обама по време на речта си за мюсюлманския свят в университета в Кайро на 4 юни. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама беше посрещнат в Близкия изток с обичайното раболепно саудитско искане за помощ да бъдат обуздани израелците и с подстрекателската заплаха на Осама бин Ладен, че Америка ще плати за ролята си за разселването на милиони мюсюлмани в Пакистан. Не е трудно да се разбере защо Обама предупреди света да не очаква твърде много от опита му да “установи по-добър диалог” с мюсюлманите.

Вероятно Бин Ладен беше на 1300 мили на север от Обама, когато американският президент се приземи в Рияд за среща с краля Абдула, но, както обикновено, Бин Ладен бе доста по-прям от подмазващите се саудитци. С подкрепата си за нападението на пакистанската армия срещу талибаните във Вазиристан, Обама “пося нова омраза срещу Америка” и “създаде основа за продължителни войни занапред”. С обичайния си замах Бин Ладен добави, че “предупреждава американския народ, че ще понесе последствията от тези действия”.

Възможно ли е всъщност старият Джордж Буш и неговата “война срещу терора” да започват да липсват на Бин Ладен? Възможно ли е винаги усмихнатият Барак Обама да започва да пресяда на Бин Ладен? Възможно ли е частичното подобрение в американско-арабските отношения да започва да става малко досадно или, по някаква нещастна случайност, Обама всъщност да успее да обуздае колониалните амбиции на Израел? По ирония на съдбата именно Мадлин Олбрайт, пишейки с обичайната си помпозност, но с почти бинладенова прямота в “Ню Йорк таймс”, отбеляза, че никаква реч на Обама, независимо колко е изразителна, не може да отдели американско-мюсюлманските отношения от коварния контекст на настоящите събития в Ирак, Афганистан, Пакистан…

Саудитците, разбира се, искаха да говорят за иранската, т. е. шиитската, заплаха към сунитския свят, както и за отказа на Биби Нетаняху да отстъпи пред искането на Обама за прекратяване на израелската колонизация на арабски земи. Всъщност на моменти саудитците говорят за Иран почти със същата омраза като Биби. Те наистина трябва да се срещнат някой ден, въпреки че ако саудитският мирен план от 2002 година, предвиждащ пълно изтегляне на Израел до границите от 1967-ма в замяна на пълно арабско признаване, се увенчае с успех, това вероятно ще означава, че такава среща вече е имало.

Авторите на речта на Обама трябваше да постегнат обръщението на американския президент в Египет, разбирайки дали крал Абдула все още държи на саудитския план. Той трябваше да бъде вмъкнат в речта за “по-доброто разбиране”, която Обама поднесе на тази известна единица, наричана “мюсюлмански свят”. Проблемът е, че бездната между сунити и шиити, която отново ще проличи този уикенд в спектакъла на ливанските избори, е почти толкова  важна за арабите, колкото и разрешаването на трагедията на палестинците. И, разбира се, всички искат да бъдат видени как прегръщат новия американски президент. Усмихвайки се над чашата си чай с кардамон заедно с краля в Рияд, бедният Обама трябваше да понесе и прегръдката на Хосни Мубарак в Кайро, където държавните медии, почти толкова подмазващи се като саудитците, прокламираха, че окачествяването на египетския президент от Обама като “непоколебим съюзник” на мира доказва, че Египет отново е спечелил централното си място в арабския свят.

Да, Обама наистина нарече стария диктатор “непоколебим съюзник”, за отвращение на опозицията в Египет, но така се прави в тази част на света, ако искаш отново да бъдеш поканен. Да чакаме речта на Обама беше сладко мъчение, защото, както самите араби, политиката на Вашингтон все още е безнадеждно непоследователна. Докато вбесява израелците, за голяма радост на арабите, Обама продължава да изпраща хората си в гробището на империите, за да се сражават срещу талибаните, като се отърсва от всякаква отговорност за онези един милион пакистански мюсюлмани бежанци, които Бин Ладен така проницателно забеляза.

Единственият истински проблем, може би, е дали Обама си е задал най-важния въпрос: съществува ли в действителност “мюсюлмански свят”?

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Between two Worlds ( u...h )
  Абсолютно убедително е поведението на президент Обама ,че съществува "мюсулмански Свят" па макар и разделен и манипулиран, пределна ясно е,че на такива като Биби може да се въздейства истински само от САЩ и няма да им се размине това в името на М И Р А в Света, който е силно наранен...,пределно ясно е вече ,че арабите трябва да променят отношението си към САЩ,защото само оттам могат да получат гаранции за своята сигурност за в бъдеще.
 2. 2) Николай
  "колониалните амбиции на Израел" - ъ? к`во?
 3. 3) Киров
  Славо Богу, че Обама продължава трайно да държи на диалога в т.ч. с не до там приятелски настроените страни.
 4. 4) Anonymous
  За нещастие САЩ държат и моркова и кривака.
 5. 5) Читател
  Докато в близкия изток има нефт и газ, докато Русия е на първо място в света по суровинни запаси, американските "миротворци", наследниците на Рокфелер и с'ие няма да се откажат да търсят врага и да "защитават" националните интереси на САЩ (с една дума "да спасяват света").
 6. 6) "ТЕ"-комплексът
  5-ти грешиш във всичко...
 7. 7) Anonymous
  Да наистина #5 греши. Трябваше да каже: докато в света съществуват роби и робовладелци, или бедни бачкатори и милиардери, то наследниците на Рокафелър, а и тези на Ротчайлд, ще продължават да търсят врагове, т.е. нови роби.
 8. 8) Пешо
  Не се косете, в ерата на повсеместен световен неофеодализъм сме.
 9. 9) SK
  Пешо не беше ли ти дето казваше, че няма по-справедлива система от тази, едни да имат други да нямат.
 10. 10) Профанизация- та
  Съ Къ ,моля те ,разгроми отново империализма,за да се посмея,че стават едни тъжни нещица,не ти е работа
 11. 11) Съ - Къ - то.
  Няма нужда да се громи империализма. Разгромиш един, друг се появява. Ако ви е много тъжно, гледайте комиците.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com