www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

„Свидетели на Йехова” са пред легализиране в Германия

15 Юни 2009

 

Свидетели на Йехова на служба в Хамбург. Снимка: Вестдойче рундфунк

Няколко германски провинции се опитват да попречат на „Свидетели на Йехова” да получат официален статут като основните религиозни изповедания. Те обаче едва ли ще успеят, след като групата, обвинявана от бивши членове в „тоталитарни методи”, спечели знаково съдебно дело в Берлин. Подробности за битката на “Свидетели на Йехова” в съда и за съпротивата на някои провинции, представя сп. “Шпигел”.

Марина И. Можеше да е жива. Малката й дъщеря щеше да има майка, а вдовецът й нямаше да е самотен баща. Кръвопреливането можеше да спаси живота й.

На 3 юли 2008 година съпругът на Марина я завел в болница в малък град в западногерманската провинция Хесен. Тя била на 28 години, майка на седемодишна дъщеря и дълбоко посветен член на „Свидетели на Йехова”. Лекарите й поставили диагноза „спонтанен аборт” и силно кървене. Кръвопреливане можело да спаси живота й, но жената настояла, че не иска такава манипулация. Придружавали я няколко члена на църквата и показала на лекарите документ, който указвал какви манипулации е съгласна да й се правят. Два дни по-късно Марина била мъртва.

Прокурорите в Гисен, град в Хесен, разследват случая, за да разберат дали е възможно да се повдигнат наказателни обвинения. Случаят на жената, чиито живот можеше да бъде спасен привлече вниманието на политици и представители на правителството в столиците на провинциите в западната част на Германия. Те се надяват, че смъртта ще се превърне в нов аргумент в продължилия две десетилетия спор между държавата и „Свидетели на Йехова”. Последователите на изповеданието, които в Германия са почти 166 000, смятат, че краят на света, пълен с грехове, е близо. Но те също така вярват, че в рая има само 144 000 места за малцината избрани – онези, които са доказали, че са благочестиви и следват Библията в живота си. Например хората, които разпространяват словото Божие като раздават по улиците копия на списанията на „Свидетели на Йехова” „Стражева кула”.

От години „Свидетели на Йехова” се опитват да бъдат признати в съда като църква от немското правителство, за да могат да се ползват от същите права и привилегии като католическата и протестантската църква.

Те вече имаха успех в провинции като Хесен, Бавария и Долна Саксония. Но провинциите Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртмберг се съпротивляват на църквата. В Райнлан-Пфалц министър-председателят Курт Бек от левоцентристката Социалдемократическа партия заплашва, че групата може да получи данъчни приходи в провинцията или да започне бизнес, в който профсъюзите няма да имат думата. В Германия данъкът “десятък” за църквата е одобрен от правителството.

Преди няколко седмици Бек призова всички членове на правителството на провинцията „интензивно да търсят доказателства”, които биха могли да помогнат да бъде спряно официалното признаване на „Свидетели на Йехова”. Бек заяви, че е обзет от „доста значими съмнения дали групата може да бъде определена като религиозна общност, която спазва германската конституция”. Интелектуалните лидери на централно организираната група не одобряват членовете й да гласуват или да участват на избори.

Помощниците на Бек вече събраха данни за различни случаи, които може да бъдат използвани срещу „Свидетели на Йехова”. През есента на 1999 година например делегация на „Свидетели на Йехова” в провинция Бавария се опита да попречи на животоспасяващо кръвопреливане на дете в училищна възраст. Бащата на детето, също свидетел на Йехова, дори използвал физическо насилие срещу главния лекар. В края на краищата кръвопреливането трябвало да бъде направено под полицейска защита. А през 2001 година в провинция Баден-Въртемберг 16-годишен пациент, болен от рак, починал, тъй като родителите му отказали да му се направи кръвопреливане, позовавайки се на вярата си.

„Това си е чиста секта”

Изявленията на бивши свидетели на Йехова, които твърдят, че организацията използва „тоталитарни методи”, също трябва да бъдат взети предвид. Те казват, че групата постоянно настоява да се правят дарения и да се работи в полза на организацията. Освен това те твърдят, че членовете, които изразяват някакви съмнения в убежденията на „Свидетели на Йехова” са подложени на невероятен психологически натиск. Освен това онези, които не желаели да се подчиняват на правилата на групата, били наказвани със сурово физическо „въздействие”.

Марк Ратаджцак, експерт по сектите в консервативния Християн-демократически съюз в правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия, настоява, че „Свидетели на Йехова” са „чиста секта”, която „анатемосва” и „потиска” всяка друга религия или подход към живота като „дело на Сатаната”. В свободното си време Ратаджцак ръководи спасителни операции на Червения кръст и смята, че е „нехуманно” „Свидетели на Йехова” да отказват кръвопреливане по принцип и по този начин да бъде застрашаван животът дори на деца.

Местният член на парламента казва, че би се радвал провинцията да се присъедини към инициативата за спиране на „Свидетели на Йехова”, което е инициирано от съседната Райнланд-Пфалц. Моника Брунерт-Йетер, член на Християн-демократическия съюз, казва, че партията й – най-широко представена в правителството на провинцията – ще се опълчи на всеки опит на правителството на признае „Свидетели на Йехова”. Парламентът на провинцията ще трябва да гласува подобно решение.

На противниците на „Свидетели на Йехова” обаче няма да им е лесно. Преди три години Берлин стана първата немска провинция, която трябваше официално да признае организацията като изповедание. Берлинското правителство загуби 15-годишната правна битка. Веднага след това „свидетелите” подадоха отделни молби за признаване в останалите 15 немски провинции. Те се позоваваха на решението на берлинския съд като на прецедент, който не оставя много място за действие на останалите провинции.

Този извод беше направен от представители на регионалните правителства на среща в Бон миналата година. Всичко, което организацията трябва да направи, е да избягва да нарушава законите, за да е сигурна, че властите няма да й отнемат официалния статут. Според представителите на властта „конституцията не изисква по-голяма лоялност от това”. И дори отделни свидетели на Йехова да престъпят закона, това няма да се отрази на статута на църквата като цяло.

Неотдавна дори правителството в католическа Бавария тихомълком призна „Свидетели на Йехова”, както и Саксония и Хамбург. В Баден-Вюртембег министърът на културата Хелмут Рау състави документ, признаващ църквата, който беше спрян от министър-председателя Гюнтер Йотингер. „Толерантността към религиозните убеждения” е едно, но признаването им като официално изповедание е „нещо съвсем друго”.

Ръководителят на парламентарната група на Християн-демократическия съюз в регионалния парламент на Баден-Вюртемберг Щефан Мапус отива по-далеч. „Религиозна общност, която отхвърля демократичните избори, не одобрява индивидуалните свободи и отхвърля например кръвопреливането, не може да бъде считана за съответстваща на конституцията.” Йотингер планира да обсъди въпроса с по-големите изповедания в страната.

Досега „Свидетели на Йехова” реагираха спокойно на подобни изявления. Правната ситуация е „недвусмислена”, казва адвокат от немската централа на „Свидетели на Йехова” в Хесен. В берлинския съд групата успешно доказа, че цитираните срещу нея случаи са отделни инциденти, за които трябва да се съжалява, но за които не може да бъде обвинявана групата.

Политиката на „свидетелите” да се въздържат от гласуване също не беше ефективно доказателство. В края на краищата отказът от глас не е насочен към отслабване на демокрацията. Той е просто резултат от „аполитичен начин на живот”.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) U.Ra
  Свидетели на ========== в демоничните паднали духове!
 2. 2) Киров
  Абе тези трябва да ги застрелваме веднага щом се появят с дежурните си усмивки на нашите прагове
 3. 3) Anonymous
  Всеки има право на свободен избор на религия.Това пише в нашата конституция.Ако иска може да е будист,мюсюлманин или протестант.Въпроса на свободен избор.
 4. 4) Владо
  Да, ама като опре до твоето детенце, не си толкова "демократичен". А чуждите деца - кучета ги яли? От "толерантни" дупедавци си пати цяла Eвропа. A това е само началото. Край няма човешката глупост и тъпотия. Приеме ли веднъж нещо за "правилно", тръгва надолу и край, върви я спирай. Усещат се идиотите му с идиоти, когато е вече отишъл "коня у рякътъ". Хора!- и чалми, и фереджета ще носите, и децата ви ще оставят да мрат, и още "по-хубави" работи ще ви правят - все по "религиозните" си убеждения. И по вашите идиотски правила - "най-демократично"! И да, наистина, по тях ...още

 5. 5) чичата
  джехова/уитнес е нео-юдейска версия на християнството, забраняваща ваксинирането, по простата причина, че посветените и лидери добре познават приомите на братовчедите си от фармацефтичнните картели/ години са ми пращали списанието си уочтауър, което откровено пропагандира вегетариянсво за хищните животни
 6. 6) Киров
  До Анонимния: Проблема е именно в свободния избор. Тези престъпници обаче вербуват с настойчивостта на копои. Малцината успели да се откъснат от лапите им достатъчно красноречиво разказват за "демократичността" на тези престъпни секти. От изброените религии няма такава която с фалшивите си догми да вреди на здравето на човека и да застрашава живота му. Коя от легалните религии нарушава личното пространство на хората и тропа по вратите. Ако бяхме нормална държава в която неприкосновеността на личното пространство да беше върховно право мислите ли че тези досадници с белите ризки и черните панталонки щяха да висят по вратите ни и ...още

 7. 7) чичата
  кире, кои религиозни догми не са фалшиви, брато/ просто нашенецът си е безбожник и му е досадна догмата, разказана му от баба му, а в случая трябва да учи нещо, което също няма смисъл/ ако пък някой е склонен да скочи от покрива, ще скочи и без да го агитират сектанти
 8. 8) Киров
  Чича, не търся истина в коя да е религия. Против съм обаче такива секти да застрашават живота на децата и внуците ни. Иначе ако искат да си вярват и в зелени човечета.
 9. 9) equinox
  Не искам да съм груб, но мнозинството от редовите “свидетели” трябва да полегнат на кушетката на Фройд. Няма друго обяснение за толкова силен инстинкт към смъртта (в случая отказ от кръвопреливане!) освен сериозен неврохимичен дисбаланс. Когато живо същество отхвърля живота наричаме това акт на самоубийство, когато обаче го прави организирана корпоративна единица думата трябва да е друга!
 10. 10) rednek
  виждал съм ги по улиците на Русе,тези хора не могат да бъдат опасни физически,идваха и в моята сграда мъж и жена,поканих ги вкъщи за да початим на английски с уговорката да не говорим за религия.Не съм сектант или нещо и съм винаги на щрек,поприказвахме за щатите питах ги как им изглежда България,защото по-вечето чужденци живеещи в Русе ме питат един и същи въпрос "какво е това с шофирането тук" т.е всички ние изглеждаме като самооубийци по пътищата, а йеховистите ме питаха същото,защо се изпреварва без видимост с голяма скорост,отговорих че Атила Хуна ни е дълечен родственик/чета много история/.Тая работа с отказ ...още

 11. 11) gogo
  да де ама,като ти звънят в къщи е малко нахално
 12. 12) rednek
  въобще не ги подкрепям,но когато ти позвънят двама мъже на около 35-40 г. леко мургави в 19,00 часа и питат за еди коя си фирма,тогава се притиснявай.Това се случи когато бях на гости в приятел, той отвори и после са върна в стаята.Попитах го тия какви бяха и той ми отговори цигани проверяват кои апартаменти са празни и т.н.
 13. 13) emily
  svidetelite sa nai 4istata religia dage takava 4e tq proizliza ot sarceto samo edin svidetel moge da ti pomogne na tozi truden svqt zastoto tova e tqhnoto priznanie da pomagat na zabludeni hora bez da tarsqt oblagi nito pari a tova 4e nqkoi koito varsshat loshi nesta i se predstavqt za svideteli e prestapleniee po dalata im ste gi poznaete
 14. 14) Anonymous
  егаси, само тва оставаше
 15. 15) 123
  Гадна долна секта! Една от най-тъпите и вредните! Хорааааа, информирайте се, интересувайте се! Забранена е по света!
 16. 16) До 2) Киров:
  Дааа, позна. На запад така и правят. Понеже те са много нахални и агресивни и на хората им е писнало яко да им тропат и звънят по вратите, та те като въдят йеховист на вратата - вадят пушките. Само така може човек да прогони тези долни лепки окончателно. Иначе нямало начин, казват, да престанат да тропат и все нещо да искат.Да пазим децата си!
 17. 17) Иво
  И на мен са ми звъняли на врататата тези заблудени сектанти! Дадаха ми някви книжки, които след това изхвърлих в кофата! Тези т.н. "мисионери" да ходят да проповядват своите еретични идеи за християнството в страни където има по малко християни като например: Йемен, Сомалия, Пакистан, Афганистан, Саудитска Арабия.... сигурен съм че там ще ги приемат много топло, вместо да разпространяват отровното си слово и литература в Православна България!
 18. 18) ranik56
  #2 # 16 - подкрепям Ви безапелационно - съгласен съм с вас ,точно това е начина човек да ги прогони далеч от децата си .Двама ,такива идиота преди години звъннаха и на моята врата - опитах се цивилизовано да им обясня ,че не ме интересува тяхната църква ,но те продължиха да досаждат . Опитах се да затворя вратата ,но единия от тях сложи крак и не успях - това ме вбеси . Вкарах му Макаровеца в лявата ноздра и го попитах дали знае ,какво е частна собственност - оказа се ,че знае ...още

 19. 19) агент Мурва Текезарска
  Ох, раденко,ма ти си бил гулям мъжага,бе дано ни тий останал само макаровия,ой изплашиле човеко за нищо,лей си куршумче миличък,чи толкоз си преживял ,туку виж...
 20. 20) ranik56
  # 19 -ТИЙ -тЪПЧО знам ,че си на линия -провокирах те .Знаех ,че веднага ще реагираш с поредната си простотия . Това ,което написах е абсолютната истина ,колкото и да не ти харесва това . Ненавиждам подобни отрепки - познавам няколко Български свещенници с които е удоволствие да разговаря човек ,даже да пие по ракия , те знаят ,че не уважавам Църквата и ,че не съм вярващ ,но не отричам правото им да са такива . Образовани умни възпитани ,а не като теб - лайномети .
 21. 21) ranik56
  # 19 - АПРОПО - МЕМЕНТО МОРИ - това ни чака всички и теб няма да те подмине .
 22. 22) Салат Ракийкин
  Ти си откачил,бе раденко,какви свещеници, какви клисари сънуваш...лекувай се ,тия шапкарски "хобита" са теошашавили
 23. 23) МАНИ СЕ БОКО
  САЛАТЕ , всяка година минавам на тестове на ,които ти ще врътнеш тотално . Тук във форума ,колкото и да се опитваш да минеш за голяма работа си просто - форумния Мунчо - Не зная ,кой точно те е нарекъл така / ?! /,но ми харесва , като характеристика . Доказваш го .
 24. 24) João
  1 Йоан 3:10-11 Децата на Бога и децата на Дявола се познават по това: всеки, който не постъпва праведно, не произхожда от Бога, а също и онзи, който не обича брат си. 11 Защото това е посланието, което чухте от началото — да проявяваме любов един към друг, "Затова сега ви казвам: не закачайте тези хора, оставете ги — защото ако този замисъл или това дело е от хората, ще се провали, но ако е от Бога, няма да можете да ги провалите, — иначе може да се окаже, че всъщност се борите против Бога.“ И те го послушаха, извикаха апостолите, биха ...още

 25. 25) Nasko
  Аз съм Свидетел на Йехова от 12 години. Досега не съм видял нито един доказан случай на самоубийство, провокиран или извършен от Свидетел на Йехова. Ако това беше истина, нямаше да остана в тази организация! Ако заете нещо конкретно, пишете ми. КРЪВОПРЕЛИВАНЕ: Да, Свидетелите на Йехова не приемат тази мед. процедура. За това има 2 причини и нито една от тях не е, че искаме да умираме. Първата причина е Деания на апостолите 15:20, 29, Левит 17:11-14 и много други библейски стихове. Второ, съвремената медицина доказва, че кръвопреливането крие много рискове за пациента, както по време на операцията, така и постоперативно. ...още

 26. 26) мразещ ВМРО
  Мразя ВМРО, но си мисля, че пак малко ви биха, досадни сектанти. Я кажи, от какво се издържа гнусната ви секта? Пасторите на хляб и вода ли ги обучавате?
 27. 27) peregrinator
  То пипалата на йеховостите са навсякъде,като някакъв международен картел са.Намериха ме даже в скандинавието и ми позвъниха на вратата.Беха две рускоговорящи англечета,които не пожелаха да влязат вътре.Взех и мобилния на едната за успокоение и надежда.Все пак отидох на сбирката им,да видя англечетата.Ударих на камък обаче-те в тая секта се женят много отрано.А пък мобилния ,който ми бе дала е на младия и мъж.Абе женските му номера.. Иначе им признавам едно-те бяха по своемо си щастливи и някои сияеха.И като е така не бива да им се отнема щастието,както го е правил татко Адолф.Забелязах че учението им се предава и по ...още

 28. 28) peregrinator
  Забравих да кажа,че в скандинавието бях в качеството си на дистрибутор за България на кибритени клечки.Фирмата има цех за кибритени кутийки във Велинград, там ги пакетираме.Трябваше да подписвам ново споразумение,защото те са с двегодишна давност,а подписаните документи ги изгубиха по пощата,хем ги изпратих препоръчано.Така замалко да ме отпишат от списъка на дистрибуторите.Добре,че ми писаха мейл да ме предупредят.За по-сигурно реших да отида дотам.Наех бунгало край едно езерце и там ме намериха ангелчетата.
 29. 29) peregrinator
  Горния 27 да гледа съветския филм- За спичками. Обаче скудоумний там не се говори за пички.Играе Леонов(ония дебеличкия)и действието се развива в скандинавието-финландия.Комедия и може да се посмееш.От там тръгна пизнеса със спички.
 30. 30) йехова
  са особено опасна секта, застрашаваща живота на децата ви, който има деца. И какво иска да ни каже всъщност тази статия?!
 31. 31) чичата
  разбира ти дюлата
 32. 32) peregrinator
  Сгреших,не 27 а 28 двойника.Гледа ли спичките двойник...
 33. 33) имитатора
  Пеленгаторчо, ти не разбра ли, че постингите сам си ги пишеш?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com