www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 24 януари 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Моята първа дискотека в Студентски град

13 Юни 2009

 

На дискотека в Студентски град. Снимки: личен архив

За дискотеките в Студентски град се носят легенди. Пълни са от понеделник до неделя. Постоянно има агитационни плакати: вторник вечер – студентско парти. Вход свободен за студенти. Сряда вечер на едно място - „Флирт” парти – малка водка за 50 стотинки, на друго - Парти на аристократите, каквото и да означава това. Четвъртък е ретро вечер. И така за всички дни промоции и аванти! Най-примамени са студентите, които особено сега покрай сесията гледат да се разтоварят някъде вечер.

Сесията приключи и решаваме с колеги да отпразнуваме събитието в дискотека. Аз, колежката ми Мануела от УНСС и Мартин – приятел от Техническия университет. Избираме „Плаза”. Вторник вечер – студентско парти. Имаме уговорка с още колеги да се чакаме направо вътре.

Към 11 вътре няма почти никого, а и останалите ги няма. В дискотеката има две зали – едната е за чалга, другата я наричат „Комършъл” – пускат поп и денс. Избираме чалгата. Любезна костюмирана кака ни настанява. Решава, че така, както сме трима души, можем да се съберем на един стол. Не, че много щяхме да сме седнали, но все си мисля, че трябва поне две места да ни отпусне. Поръчваме си пиене. Музиката е поносима, но не съм слушала нито една песен от тези, които пускат. Пазят си хитовите чалгии за по-късно.

Малко преди 12 идват колегите, които за щастие са запазили маса и се преместваме. Иначе свити и невинни колежки сега магически са се превърнали в нощни секси птици – къси полички, токчета, деколтета, грим. Все едно са излезли на конкурс. Тони и Ники поръчват бутилка водка и почват да пият. Всички пушат, дори и тези, които по принцип не пушат. В тоя момент си мисля колко съм изпуснала и как почти не се вписвам в стандартите – не пуша, не се напивам, и като съм излязла да се забавлявам не се правя на мухоловка в пола, с която да ми се вижда задника.

В дискотеката има сцена, на която сигурно пеят поканени певци и певици, но в момента я използват за дансинг. Няколко души танцуват там. Присъединяваме се с Мануела. Сцената свети в много цветове и ако се загледаш малко повече, може да решиш, че си се напушил. Но тъй като отнякъде вони на трева цяла вечер, може би наистина съм се опиянила. Танцуваме, когато изведнъж някакви двама идват и се присламчват към нас. Или поне опитват. Изтупани са, с прически, и определено са прекалили с парфюма. Свиркат и пляскат, движат се адски бавно, може би защото са друсани или пияни, а може би и двете. С Мануела слизаме от дансинга и сядаме на масата. Идват още колеги. Момчетата като по сценарий кимват, махват на всички и се заземяват за столовете с чаша водка с портокалов сок, без никакво изражение на лицето. Момичетата идват, целуват се с всички и почват да танцуват, пият и пеят.

В 12 и 30 диджеят обявява началото на партито и започват известните парчета на фолкпевиците. Не усещам кога дискотеката се претъпква. Като че ли целият университет се е изсипал тук. Музиката е прекалено силна, за да можеш да си размениш реплика с някого, всички танцуват и само се усмихват. Дребнички сервитьорки прелитат измежду студентите с табли с напитки без да разсипват нищо - „сестри на вятъра” – минават покрай теб, без да ги видиш, но усещаш въздушната струя. Бутилките водка свършват и става все по-забавно – колегите стават все по-странни. Не бях ги виждала в такава светлина.

Снимки: личен архив

С Мануела, Диди и Веси отново сме на дансинга, който вече е претъпкан – всички искат да се качат там и да ги видят останалите колко добри танцьори са. Навсякъде се виждат разлигавени пияни момченца с разкопчани ризи, и кокетни момичета с къси поли-гъзовейки, които се лепват за всеки, който ги загледа за повече от две секунди. Трудно е да танцувам, защото няма място. Притискат ни. Двамата ни ухажори отпреди час са си намерили някакво момиче, което да разсъбличат и обарват и то изглежда щастливо, че някой му обръща внимание. Всеки настъпва всеки и на никого не му пука. Някакво момче, в стил наполовина „Фешън”, наполовина „Емо”, се върти като пумпал без да му пука, че около него има още 50 човека и раздава шамари наред.

Таман решаваме да слезем, някаква ръка ме хваща през кръста. Момче с половин глава по-ниско от мен ме гледа с влажен мачовски поглед. Обръщам му гръб, за да не реши, че го харесвам. В следващия момент отново ме сграбчва и хваща моя ритъм. Няма значение коя съм, откъде съм, дали съм куха лейка, или супер интелигентна. Дори не пита за името ми, а и аз за неговото, защото много искам да ме остави на мира. Танцуваме малко и в интерес на истината танцува много хубаво. Само че желанието ми да си свали ръцете от мен е по-голямо и затова слизаме с момичетата. Набързо му изкрещявам в ухото, че след малко идвам и, разбира се, не го правя.

Масата ни е близо и до ВИП-сепаретата, и до дансинга. Навсякъде гледката е неописуема. Тук-там по масите вече са се качили кючекчийки. В едното от сепаретата се друсат в ритъм няколко възпълни момичета, облечени с прилепнали дрехи, от които се разлива плът на килограм. Гримирани са силно, едното носи къса пола, с единия крак е стъпило на сепарето и друса гюбеци над някакво момче, което пляска с ръце и му зяпа под полата.

Снимки: личен архив

На дансинга е станало още по-нагъчкано. Колкото по-нов хит пускат, толкова повече хора напират да се качат горе, само че не се получава и всички се ръгат като на пого-парти. Не може да се танцува като хората, но е много важно всички да се бутат. В това време колегите ми съвсем се наквасват и се олюляват на местата, на които се бяха занитили още в началото, с поглед тип „ти мен уважаваш ли ме?”. Прииждат още хора. Появяват се колеги, които рядко виждам в университета, но сигурно, ако идвах по-често на дискотека, щях да ги срещам всеки път.
Наближава 3 часа, когато с Мануела и Мартин решаваме да си ходим. Допиваме си питиетата, оставяме пари на Диди, която не е пияна (да не повярва човек) и се запътваме към изхода. Трудно стигаме до там – по пътя някакви непознати ни щипят по дупетата и направо се заиграват.

Пред входа виждаме някакъв автосалон – онези от ВИП-сепаретата са паркирали мерцедеси и беемвета почти едно върху друго, за може на излизане да ги видят всички. Само черни и сиви са, с тъмни стъкла. Гъзария.

Май ще пропуснем следващото студентско парти в „Плаза”. Не, че беше тъпо. Просто можем да се забавляваме без да се напиваме, напушваме, без свалки с непознати и без да си скачаме по краката на дансинга. Явно студентските партита в Студентски град не ми понасят…
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Това много ми напомня на ученическо съчинение по задедена тема, например "Как прекарах лятната ваканция". Вярвам че автора може повече, ама не знам що не го е показала.
 2. 2) perseus
  Преди 5-6 години като бях студент беше същото :) Само че тогава беше Дай Дай или нещо от сорта. Спомням си, че си празнувах рожденият ден съвместно с една девойка в студ град и по едно време всички изчезнаха от купона. Пък ние се напихме яко и решихме на простотия да ходим Отиваме ние в Зимния дворец на чалготека да се лигавим, охраната ме пита кво нося в пличето, викам "Мишка". Оня щеше на бой да скочи, че го ебавам, а то верно мишка беше, хубава оптична за подарък... Разбрахме се, влизаме и гледаме всички от ...още

 3. 3) ?
  то крач на учебната година стана бе мило момиче?!
 4. 4) Чалгизация- та
  Успяха тарикатите за кратко и лесно да ни насочат към "фаворизираната" от нас (като население)чалга култура...в София най лесно това ставаше в т.н. "Студентски град"
 5. 5) студент-ама-не-за-дълго
  Силно подкрепям мнението на Anonymous 1. Това по-скоро ми звучи като публикация за блог. Интересно е, но... И защо пък да не се забавляваме като се напушваме?! фън е кво! Само не напушен и на чалга! И само да вметна, че точно в "Плаза" и то в чалгарника, наконтените мадамки и гъзарите въобще не пушат коз!Коза не е гъзария, на тях им дай да се фукат с кока! Абе земи бате, тоя студентски,фъкин шит, както винаги си е било!!!!!
 6. 6) вече дипломиран
  В тези заведения има два типа посетители, едните търсят нещо да изкярят , другите избиват комплекси.Ако влезне някай случаен със стойностна ценностна система , да разпусне от напрежението , бързо разбира ,че е сбъркал местото и отива другаде където ще намери това което търси.
 7. 7) тео
  хора, в студентски има 40 000 студенти, и десетина дискотеки. Колкото и да са, хората които ходят явно са една нищожна част. В ТУ сесията има 1 седмица, така че приятеля на авторката да сяда да учи :)
 8. 8) поостарял
  Преди двадесет и няколко години положението беше доста сходно с настоящето,нямаше само чалга и дрогирането беше екзотика,но си пийвахме здраво.От студентските години по-хубаво няма,хич да не ви пука!
 9. 9) чичата
  пошлото в студентския град не са дискотеките, а представите за цивилизованост на обитателите на общежитията от които, селското няма да изскочи дори и по оперативен път
 10. 10) до автора
  Момиченце, ако си целяла да направиш комичен материал - успяла си:) Смея се с цяло гърло на 2 неща: как може да се напише толкова жалка статия и как може някой да я публикува. Не знам на колко години си, но речникът и описанията ти са на ниво 7 клас. Извинявам се, просто факт.
 11. 11) В съчинението
  липсва фантазия..наделява ученическия стил от 9 клас.
 12. 12) Anonymous
  Защо се подигравате на момичето - че не харесва боклуци, които пият, друсат се, слушат чалга и се праскат с всеки срещнат?!!!
 13. 13) Shro
  Защо лирическата героиня избира точно това заведение и се насочва точно към чалгата? А после мърмори срещу гъзарията, пошлостта и така нататък. Все едно да отидеш в Сърбия и да сърдиш, че ти пускат сръбско. Проблемът е в това, че този първи път не й е бил достатъчен да превъзмогне провинциалните си предразсъдъци и да се отпусне както й се е искало пред "колегите". А покрай глупостите за тревата и късите поли - "мухоловки" подозирам, че някой прави първи плахи опити за социален живот. Не се отказвай толкова лесно и зарежи това пенсионерско заклеймяване - повече отива на професор Вучков, ...още

 14. 14) Anonymous
  13,тя не е отишла да слуша чалга в София.Преди 30 г ,когато аз бях там,София не слушаше
 15. 15) Anonymous
  София не слушаше друго,освен поп музика.Тая чалга не идва от софиянци.Селянията я наложи.Човек от Самоков.
 16. 16) Невидимия
  Статията е много готина, поздравления! Само не разбрах такъв тип човек като авторката защо е избрала чалга тип купон, не и отговаря на нивото.
 17. 17) Златко
  Че чалгата като музика не е лоша, явно момичето обича да танцува. А че не обича останалото, това си е нейна работа.
 18. 18) Георги
  Щом това е първо посещение на студентска дискотека, вероятно е и първа публикация на тази авторка. И вероятно тя е под 20год. възраст. Много непринуден и обективен разказ. Всъщност професионалните репортажи в българските вестници изобилстват със захласване по марката на автомобила, или на дрехата, или по други подобни символи на парвенющина. От мене: браво на авторката и браво на този, който е публикувал репортажа!
 19. 19) Пешо
  Не виждам какво точно плюете на тази статия. Много истина има в нея... Авторката надали е под 20 години, не мисля, че това и е първото ходене на такова място. Като цяло е права, че се получава нещо като детска дискотека в Амор. Пълно е със СЕЛСКИ гъзарчета, които 4-5 години си седят "на София" и мама и тате им плащат такси и какво ли още не, а въпросните "студенти" си правят каквото си искат на 200, 300 или повече километри от дома. Просто "Студентски град" е една голяма пародия на цяла българия...и на бъдещето на нашата мила родина.
 20. 20) Симеон Портев
  Напълно съгласен с № 19 - Пешо. Детето явно е хубаво, не е столичанка, но не е и "селска гъзовейка-мухоловка". Има и такива, вервайте ми. Малко, но ги има, да са живи и здрави. Такива, които мразят да ги обарват гелосани олигофрени. По възпитание и култура момичето няма нищо общо със съчинителка 7-класничка, както се изразява някакъв умник тука. Надрасло е софийския провинциализъм и комплексарщина.
 21. 21) до г-н Портев
  Ставаше дума за некадърно написаната безумна статия. Не ме интересува дали е от София или не авторът, интересува ме, че не искам(явно не само на мен ми е направило впечатление колко зле написан е този материал) да чета подобни неща в е-вестник.
 22. 22) az
  не мога никакви хвалебствени слова да изрека по повод на тази статия.и не защото съм за чалгата, безразборния секс, ему-тата и тям подобни, не много добре описани явления от съвременната студентска действителност. Против критикарственето съм, и най - вече - до съвсем скоро бях студент. Един "приятелски" съвет към авторката - ако търсиш развлечения, които отговарят на високата ти нравственост, очевиден аристократизъм, емоциопнална и социална зрялост, отиди в някой музей, библиотека, а може и на сладкарница за разнообразие, с посочените в творбата две мили дружки. Оставам с впечатление, че това е не само първи пробив в дискотека в студентски град, ...още

 23. 23) чичата
  дЕца, я по-кротко със забавленията/ чули ли сте нещо залюбими професии/ за хоби/ за спорт/ за талант/ за нравствено и интелетуално самоусъвършенстване
 24. 24) аз
  Чичо, да, чули сме. Професията обаче се придобива със завършването на висше образование, а не още първи курс; после - става ти любима, когато започнеш да я упражняваш, а всъщност това е и моментът, в който разбираш дали е тоята професия. Без да съм леля се осмелявам да го заявя. Междувременно, четеш книги - и професионални, и не само (последното не всички го правят), слушаш разни музики, в един доста интензивен етап от живота си се намираш, където смисълът на живота ти е да изживяваш нови неща, непосредствено, свободно. Не познавам човек, който 5 години е дишал само с мисълта ...още

 25. 25) "ТЕ"-комплексът
  Отлично есе,хареса ми и вече имам коментар,но не устоях даповторя като специално прочетох коментарите...авторката се опитва да помогне и брависимо от мен загражданската й позиция-момичето си има бъдеще, видное,но ...останалите,за тях иде реч и гаднярското е, че си правят на неразбрали- просто друг човек е заинтересован за вас ,бе хора, за това ,че чалгата и циганията са ви покорили,нихилизма ,тоже.
 26. 26) Mr. Macho
  Има мноо мат'рял у студенския град, да знаете!
 27. 27) наблюдател
  Добре написано и откровенно разказано.Радвам се ,че все още има младежи с трезва преценка,но се надявам че те са много повече от лекомислените празноглавци с ланци и скъпи коли.Самите студенти трябва да направят така,че в Студентски град да има повече учеши хора,отколкото пиещи боклуци.Това няма как да стане без решение на правителството за нов закон за образованието и за защита на учебните зони,включително за забрана на питейни и пошли заведения на територията на Студентски град.Имане добри примери както в Европа така и в Америка.Само трябва да ги приложим облечени в закон.Все пак,Студентски град е създаден за да образова младежта,а не ...още

 28. 28) anonimkata
  Xaxaxax... "аз" го е казал супер точно,всеки си спомня с умиление за такива моменти и ,наистина,след като ти е над нивото да се забавляваш в студентски град,продулжи си зубкането,на което си свикнала :) Аз пук мога да ти кая,че като сум с компания си танцувам,пия си,а не субирам материал за критическа статия цяла вечер ;) Изобщо не си мислете,че само в БГ е така,пообиколила сум и е сущото.От мен истината: С верни приятели всяко е хубаво. И от мен "приятелски" сувет,пробваи да не се надценяваш много и да се отпуснеш....като нас,простолъдието....,мадам !
 29. 29) Anonymous
  28 ти за 3 мес. забрави кирилицата
 30. 30) студентката
  Леле,заболя ме сърцето докато четях.След яко учене,едиснтвеното,което ми идва на ума е да се събера с компанията,да се отпусна,да пийна и да се озова на масата отгоре по някое време,без да ме интересува кой ме гледа и кой не.И да,точно като "колегите" ти ,да се преобразя тотално,точно обратното на това в университета.За онези коментари от сорта на " Простотия от всякъде,избиване на комплекси" Кой от вас не се е отпускал с музичка и питие в ръка,с яка компания и малко танци,дето сте много против това.Аз като отида на дискотека не мисля за останалите,не мисля кой как е облеяен,просто си почивам ...още

 31. 31) студентката (пак)
  Само да добавя: Свалките с непознати са си личен избор,ако отиваш за това,намираш си го.Ако не,едно простичко "Не,мерси" дава на момчетата да разберат,все пак не са някакви малоумни преследвачи....Нали,момчета?
 32. 32) pushi
  Съгласен съм с номер 22, това че не си избрала подходящото място за забава не ти дава право да определяш забавлението на другите като "тъпо" общо взето. Важното е че си разбрала, че "малкото чалгарче" в теб се е убъркало в представите си за хубава музика, и си казала: NO MORE ...
 33. 33) Anonymous
  mnogo e t1po da si pokazva6 goliq grozen zadnik
 34. 34) ачо
  Според мен сте търсили пиано бар или манастир Какво ви е чудно , че хората са пийнали в дискотека - все едно да идеш в хотел и оооу тия хора как правят шумен секс - анатема :) Че в дискотеките се пълни с пияни плужеци е така , но ако си бяхте подбрали по-добре компанията - не някакви келеши , можеше и по-весело да ви е ;) И ми е много чудно какво искате , като сте три момичета свободни . Бас ловя , че ако никой не ви беше "заигравал" после щеше да има - коте , защо ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com