www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Картечарката Тонка изтребила стотици руснаци за 30 марки заплата + видео

Антонина Макарова е единствената осъдена на смърт жена за цялата следвоенна история на СССР
Антонина Макарова е единствената осъдена на смърт жена за цялата следвоенна история на СССР

22 Юни 2009

 

Антонина Макарова, по съпруг Гинзбург - Тонка Картечарката, която екзекутирала стотици руснаци с картечница. Снимка НТВ, Русия

На 22 юни преди 68 години Германия напада СССР и започва война, която прави съюзници САЩ, Англия и комунистическата държава на Сталин, и води до поражението на Хитлер. В историята на войната се знае малко за някои куриозни случаи на руснаци, работили на страната на германците по време на окупацията.
Такава е историята на 19-годишната рускиня Антонина Макарова, наричана Тонка Картечарката, която с картечницата си е разстреляла като палач на затвора в малкото градче Локот няколкостотин души, повечето руски партизани. Жената-палач е издирвана в продължение на 35 години, открита е чак през 1978 г. и е осъдена на смърт.

    22 юни 1941 г. Левитан чете съобщението
за началото на Великата Отечествена война

Обербургомистър Бронислав Камински, глава на републиката Автономен локотски окръг. Снимка: НТВ, Русия

Жесток експеримент е проведен от 1941 до 1943 г. в селото от градски тип Локот на окупираната от немците руска територия - сега Брянска област. Била формирана нещо като полицейска република - немците възложили на доброволно съгласилата се местна власт да управлява губернията спазвайки 100% фашистките методи и модели. Несъгласните били унищожавани. Палач на затвора била 19-годишната руска девойка Антонина Макарова. Обречените на смърт били натъпкани в пустееща конюшня. В Локот в началото на 20 век се намирал най-известният в Русия царски конезавод.

“Разстрелвах затворниците на около 500 метра зад конюшнята, пред една яма. След заповед на някого от началниците или лягах зад картечницата, или заставах на колене и стрелях, докато не паднеха всички.“ Това казва при разпита си на 8 юни 1978 г. наричаната от всички в Локот Тонка Картечарката.

Eкзекутирала с картечницата за 30 германски марки

Всъщност Тонка тръгнала на фронта като доброволка със санитарна чантичка през рамо. Минала през отбраната на Москва, после през отстъплението на съветската армия, следва плен. Успяла да избяга, попаднала в селцето Красний колодец, близо до Локот. Тонка била съвсем сама. И много искала да живее. Нямала с какво да плати на хазяйката си. И тогава направила своя избор. В гъстата и почти непроходима гора до Красний колодец действали партизаните. А в Локот, съвсем наблизо, охолно живеели руските фашисти.

Колаж със снимки на Тонка картечарката като млада и като 50-годишна, преди да бъде разкрита. Снимка: НТВ, Русия

В униформата си на съветска военнослужеща тя стигнала до затвора в Локот. Наели 19-годишната девойка за 30 марки на месец. Преди първата екзекуция й дали да пие водка. Послe вече пиела сама, но вече след разстрелите. Обичала да танцува вечер на гуляите на немците. Изглеждала добре - тъмноока, стройна, с къдрави коси и нови ботуши. Имала си всичко, което другите нямали - цигари, одеколон, сапун…И най-важното - била жива.

“Всички затворници бяха еднакви за мен. Само броят им се сменяше. Иначе всичко се повтаряше. Заповядваха ми да убия поредната група, изкарваха ми картечницата на мястото на разстрела, лягах и стрелях. После си тръгвах. Не се опитвах особено да запомня подробности”, казва Макарова на разпитите през юли 1978 г. По-късно обяснила, че събличала труповете и трупала дрехите им в квартирата си. “Нито аз ги познавах, нито те мен, важното е, че ми плащаха”, откровеничи масовата убийца.

Американската картечница “Максим”, модел 1910 г., много популярна в Русия пред първата половина на 20 век. С такава картечница Тонка Картечарката е разстрелвала групи от по няколко десетки, строени пред ров. Снимка: Музей на оръжията, Санкт Петербург

През 1943 г. към Брянска област наближават съветските войски. 22-годишната Антонина трябвало да спасява живота си. Тръгнала да бяга заедно с надзирателите и малкото останала немска войска на запад. Успяла да си издейства бележка, че през последните 3 г. е работила като медицинско лице в Съветската армия. Малко по-късно във военната болница в Кьонигсберг (сега Калининград) Макарова се запознава с бъдещия си мъж - фронтовак. След смяната на моминската й фамилия на Гинзбург тя започва нов живот.    Документален филм за Тонка картечарката

35 години живее втория си живот

Никой не знаел за миналото й. В малкото беларуско градче тя и мъжът й работели в шивашка фабрика, ходели на манифестации, отглеждали децата си. “Семейство фронтоваци” - с уважение говорели за тях познатите и приятелите им. Макарова била отличничка в производството, мъжът й много я обичал.

Всъщност почнали да я издирват веднага след войната. Повечето свидетели от Локот обаче, които си спомняли за девойката, разказвали за нея като  “Тонка-картечарката”, “Медицинската сестра”, “Московчанката”, но никой не си спомнял името й. Минали десетилетия - делото за издирване на Антонина отивало в архив, после пак изплувало. Докато най-сетне шефът на локотския затвор, с когото тя имала любовен роман, си спомнил фамилията на момичето-палач. Това помогнало на следствието да стигне до следите й в Белорусия. Неволен принос в откриването на убийцата има и един от братята й. Той трябвало да пътува в чужбина. На летището прилежно попълнил списък с всичките си живи роднини. Всички били с фамилията Парфьонови, а само едната му сестра – Антонина Макарова (при записването й в училище, тя не се сетила за фамилията си, децата казали на учителката – тя е Макарова, баща й е Макар, така си и останала до 1945 г. – Макарова, после по-мъж – Гинзбург).

Когато през юли 1978 г. милиционерите се приближили до нея и настойчиво я поканили да седне в колата за разговор, тя поискала цигара. Никакъв страх, никакво вълнение, никакви сълзи - до последната минута. Не успяла да си вземе сбогом с близките си. От следствения арест не праща нито едно писмо на мъжа си и двете си вече големи дъщери, които едва сега научили за Тонка-картечарката.

По време на следствието през лятото на 1978 г. било доказано, че Антонина Макарова е разстреляла 168 души - предимно партизани и семействата им. (Според публикации във в. “Московский комсомолец” жертвите на девойката-палач са около 1500 - включително жени, деца и старци.)

Съдебното дело срещу 57-годишната жена-звяр се провежда в Брянск. Решението на съда е смъртна присъда. Следващата 1979 г. е обявена за Година на жената и Макарова се надява да бъде помилвана. Молбата не е удовлетворена.  Картечарката очаквала най-много 3 г. условна присъда и недоумявала за какво могат да й дадат по-голяма. Антонина Макарова-Гинзбург е разстреляна в 6 часа сутринта на 11 август 1978 г.

“Невъзможно е да се страхуваш постоянно, казвала Антонина. Първите 10 години очаквах всеки миг почукване на вратата, а после се успокоих. Няма такива грехове, които да мъчат човека цял живот”.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Цитат
  К стенке полицейская шкура!
 2. 2) АБПФК
  Ее а ний другари какви картечари имахме по девети!
 3. 3) ВМРО обединета
  Нашият другар Лев Главинчев ги трепеше и повеке за без пари.
 4. 4) Anonymous
  Широкая руская душа - не важно кого убивать, важно - УБИВАТЬ!
 5. 5) Anonymous
  Ако това беше станало в България, сега тази жена щеше да бъде призната за жертва на комунистите. И нейните наследници щеха да са сред избраниците на народа. Защото комунистите не заслужават друго, освен да бъдат изтребени до крак. Всъщност, това е мнението на повечето коментатори тук... (нееднократно споделяно по ред други случаи).
 6. 6) Anonymous
  Ако това беше станало в България, сега тази жена щеше да бъде призната за жертва на комунистите. И нейните наследници щеха да са сред избраниците на народа. Защото комунистите не заслужават друго, освен............ Нарушавате условията на форума. Админ..........Всъщност, това е мнението на повечето коментатори тук… (нееднократно споделяно по ред други случаи).
  И какво от това - малкият ни, но проЗД народ си ги избира регулярно
 7. 7) Че Гевара
  В комунистическите концлагери картечници не са използвани, само екологично чисти средства - кирки, лопати и други подобни. После - на прасетата
 8. 8) Chamaeleo
  А, дали тези ,дето е убивала не са по-страшни и от нея,а? Изглежда , в живото често ,най-гадните "работи" са възлагани на гадове за да е по-леко за всички...терористи и убийци са убивани или от подобни или от такива на които не им пука.
 9. 9) gg
  предизборната кампания си върви с пълна сила, а бакалов?
 10. 10) DonTravizo
  Вечна слава на загиналите руски (съветски) граждани - около 27 милиона! Освобождението на Европа, главно от Съветската армия взе огромни жертви. Жалкото е, че днес нищо не се говори и пише за това в Република България.
 11. 11) Братушка-та
  Дон Травистито, №10-то , какво да се говори ,бе човече,че съветската червенаармия "подари" на ужким цялата власт в България на шепа криминални престъпници и с тяхна помощ СССР изби ц в е т а на българската нация- около 30 000 души , за това малко се пише и говори ,ДА.
 12. 12) Егати
  30000 души цветът на нацията?!! явно фашизмът се реабилитира ,И най лошия комунизъм в България е бил по добър от сегашния капитализъм. но човешките отрепки винаги лаят и затях истина няма.
 13. 13) DonTravizo
  Към редакцията на е-вестник-бг Считам публикуването точно на тази статия на 22 юни за проява на лош вкус. Звучи ми като подигравка към Великата Отечествена Война на руския народ. Защо не публикувахте материали за героизма на 316 дивизия на генерал Панфилов,спряла фашистите на Волоколамското шосе под Москва? От цяла дивизия оцеляват по-малко от стотина бойци, но осигуряват изпълнението на стратегическа задача - прехвърлянето на свежи дивизии от Сибир, които в последствие отхвърлят немскити бойски далеч на запад. Бих се радвал да имаме повече мъжество (като тях), за да не чакаме в трудни моменти все някои отвън да ни спасява!
 14. 14) С 300
  Дон Травизо,моите уважения,съжалявам човече,че си мислиш така макар и напълно основателно.Това наистина е проява на лош вкус,меко казано.Но първо,едва ли някой от цялата редакция на е-весника е прочел "Волоколамското шосе" - страшната,трагична борба на руският народ срешу фашиските орди,въоръжени до зъби.Не може човек който не познава историята, и борбата между доброто и злото, да направи преценка какво точно трябва да се побликува на този ден - 22 юни,фатална дата станала начало за избиването на десетки милиони човешки същества.Лично аз смятам този роман за едно от най-добрите произведения на световната литература за всички времена.Обидно е наистина.Най-малко е несправедлива за милионите жертви ...още

 15. 15) Калашников
  Никому не прави впечатление, че съветско-хитлеристките палачи са оборудвани с много "американски" средства за унищожение. Например картечницата "Максим", което показва генезиса на болшевиците. Тези които намекват за някакви фашистки орди в СССР, да си го избият от главите. Там е имало редовна германска/немска/ войска, на Райха. Фашистки орди имаше в Беломорска България/Тракия - справка в дневника на Богдан Филов. Имало е в социалистическата федерация СССР национал-социалисти, етикета "фашизъм" просто е удобен и полит-коректен за комунистите болшевици. А фашизма е изобретение на Бенито Мусолини, социалист и журналист...
 16. 16) до Калашников -15
  Калашников,защо не си напъхаш дулото на АК-то, знаеш къде, и не натиснеш спусъка.Нямало фашисти в Русия.Дрън,дрън.А Богдан Филов,макар и фашист е бил поне патриот,а не лайно като тебе.За какъв генезис говориш не е ясно."Максим" е картечница от 1910 год.,а революцията в Русия е от 1917.Излагаш марката Калашников.Ако АК-47 беше изибретен преди 1941 год.,немците нямаше и да посмеят да нападат Русия.Срам и резил за такива дупедавци като тебе.Впрочем АК-47 е произведен в 350 млн. единици и все още(62 год след създаването му), се смята за едно от най-добрите оръжия.Защото никога не засича.За разлика от мозъкът ти.
 17. 17) чичата
  13-ти , когато чуем втория залп на аврора, всички ще забравят днешната си антикомунистическа лексика, и ще се юрнат да преследват вещици, да се клеветят, и да си дърпат комата, един на друг/после ще отпътуват с безкрайните ешалони към обезлюдените пусти и радиоактивни градове на украйна, сибир и далечния изток/ и няма да имат интернет затуй е привлекателна русия
 18. 18) Soldier of Fortune...D P
  № 13-то и №17-то, Направете си аудиометрия ,ако още в ушните ви калища ехти залпът на "Аврора"
 19. 19) Пиздев
  Хайдееее - всички русолизци притърчат веднага с изплезени езици и надежда в гуреливите очички - пак ще лижат мужишки задници. Не би!
 20. 20) Рой Медведев
  Абе хора защо се пенявите за неща които не сте видели с очите си.Защо не разговаряте с останалите живи участници във втората световна война или както се наричат помежду си "фронтоваци".Те са на повече от 80 години ,но някои от тях си спомнят всичко с най малки подробности.Кой от Вас си спомня за генерал Стойчев последният истински председател но БОК.А за славата му като командир на Първа българска армия?А на "късопаметните падалчета" , ще напомня че не е с комунистически произход и е "царски офицер".От втората световна война спечелиха Англия и щатите, а Русия и Германия бяха изравнени със земята, ...още

 21. 21) Дон Феликс
  Дон травистито,№ 13-то, Фашизмът в българия е прилаган над българите от съветските емисари и техните български слуги ,нали не отричате, че на малък балкански народ като нашия като му избиеш а в а н г а р д ъ т ,го обричаш на г е н о ц и т ,или не сте съгласни?
 22. 22) Anonymous
  Войната между СССР и Германия ще се коментира още дълги години и ще бъде обект на всякакви теории и догадки. Но въпреки всичко, като се изчисти политиканската емоция и разните му там залитания - анти, про и пр., ще остане трагедията на целия свят и най-много на двата народа влезли в колосална битка, благодарение на своите политически вождове. Идеологията и в двата случая е изиграла много-пагубна за тях роля. И затова не можем още да кажем колко са загубите и от двете страни. И човешки и морални, и материални. Оствава само проявения героизъм от воюващите, а и пропагандирането на отделни ...още

 23. 23) Раденко Ник. от "люлин"-4
  Картечарката Антонина е героиня ,както и аз с моя макаровец


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com