По дяволите българския футбол, отиваме на опера!

Първенството свърши, а с него и мъките на родния запалянко

„Левски“ – срам и позор в Европа, който едва ли може да бъде измит от спечелената шампионска титла. Снимка: Булфото

Свършиха мъките и през този сезон. Жилиха ни батковци, газиха ни трактори, не си платихме данъците и „синьото” БФС бе виновно за това, а „Славия“ отново „не продаде” нито един мач.

Какво ново видяхме? Почти нищо, с малки изключения. От „Черно море“ ни показаха, че футбол може да се играе и без „перли” или квартални бразилски звезди. Моряците играха истински футбол през целия сезон като дори за малко да отстранят от Купата на УЕФА един от претендентите за спечелването и – „Щутгарт“.

Въпреки липсата на едната агитка, финанси и президент, в последният кръг от първенството, пловдивските „Локомотив“ и „Ботев“ направиха едно истинско дерби.

Отборите, влезли от долната дивизия, направиха страхотен старт, но след това намалиха оборотите и отново не станахме свидетели на някоя сензация.

Като че ли това са единствените неща, зарадвали българския запалянко за сезон 2008/2009. Ето по няколко думи за всички отбори, подредени като в крайното класиране:

„Левски“ – срам и позор в Европа, който едва ли може да бъде измит от спечелената шампионска титла. В последния предварителен кръг, преди влизане в груповата фаза на шампионската лига, „Левски“ бе отстранен от беларуския отбор „БАТЕ Борисов“, кръстен на техния спонсор – завод за трактори.

ЦСКА – гръмка селекция, „перли”, „диаманти” (както Александър Томов наричаше закупените чужди играчи за нечувани в България трансферни суми) и едва двама юноши в отбора (Тонев и Чипев), които рядко намираха място в състава. Не си платиха данъците и бяха изхвърлени от евротурнирите. Естествено цялата вина беше хвърлена върху „Левски“.

„Черно море“ – така наречените „морални шампиони”. Играха футбол през целия сезон и показаха на „грандовете”, че не всичко е пари. Третото място за моряците е най-малкото, което можеха да вземат.

„Литекс“ – поведени от Станимир Стоилов, ловчанлии спечелиха Купата на България, като на финала отстраниха отбора на „Пирин“. Тук отново се заговори за уреждане на мачове, загубиха и двете срещи с „Левски“ за първенството, а пък те не им се пречкаха за Купата.

„Локомотив“ (София) – големи надежди и очаквания, единственото постижение бе това, че победиха „Левски“ на собствения му стадион с класическото 3:0.

„Локомотив“ (Пловдив) – бяха спрягани за изпадане, а те опровергаха всички и превръщайки своя стадион „Лаута” в крепост след зимната пауза. Губейки единствено от ЦСКА и „Вихрен“, завършиха на шесто място.

„Черноморец“ – Краси Балъков пое отбора, помагаха му чужди специалисти, но и това не помогна да направят нещо запомнящо се. Седмата позиция изглежда съвсем реална.

„Локомотив“ (Мездра) – след гръмкия старт на сезона (победи над „Славия“, „Пирин“, „Вихрен“, „Локомотив“ (София) и „Локомотив“ (Пловдив) се възлагаха големи надежди на момчетата на Гошо Бачев, но след зимната пауза сякаш това бе друг отбор. Само силният старт остави отбора в „А” група.

„Славия“ – „Славия“ като „Славия“ през последното десетилетие, нищо ново и различно, най-старият български клуб тъне в посредственост.

„Пирин“ – изненадаха всички отстранявайки ЦСКА и Левски за купата, но на финала срещу „Литекс“ прегоряха. Добро представяне като цяло.

„Миньор“ (Пк) – или както някои фенове казват:„Миньоро е отборо”, показаха, че в Перник от нищо не се страхуват и като по чудо през този сезон нямаше сериозни инциденти с техните фенове.

„Сливен“ – невероятен старт (десет мача без загуба, като победиха на собствен стадион ЦСКА с 3:1 и направиха нулево равенство с „Левски“) и отново нищо след паузата.

„Ботев“ (Пловдив) –  без пари също може, един от така наречените сигурни изпадащи направи чудото и остана във „футболния елит”.

„Вихрен“ (Сандански) – заговори се за интерес на президента Коко Динев към закупуването на един от пловдивските отбори… и „Вихрен“ изпадна.

„Спартак“ (Варна) – не успяха да се задържат в групата на майсторите, но може би и с нищо не показаха, че искат да го направят.

„Беласица“ – нищо непознато за българския фен. Без президент, без пари и без нужните точки, за да играят още един сезон в „А” група. Като за сбогом биха „Сливен“ като гост.

И тази година всеки от „шефовете” взе своето, а родният запалянко (в това число и пишещият тези редове) се беше вкопчил в миналото, пълно с успехи и истински футбол, и тайно се надяваше нещо да се промени. По стадионите все по-често се чуваше възгласът „На опера, на опера, отиваме на опера, по дяволите футбола, отиваме на опера!”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.