www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

БНТ употреби една смърт за възкресяване на масовото безсъзнание

29 Юни 2009

 

Иво Инджев

Пропагандният флагман на властта БНТ този път надмина себе си, което е за отбелязване, защото не е лесно.

Обърнатата назад към „славните времена” на възхода на „телевизията” (в единствено число, разбира се, как иначе) направи радостна връзка между тъжната новина за смъртта на американеца Майкъл Джексън и успехите на най-важния инструмент на комунистическата пропаганда в идеологическата обработка на лишеното от всякаква възможност за самозащита срещу държавния пропаганден монопол невинно българско население от времето на Живков.

Грозната картинка, с която като прослава на „славното” минало на Българската соцтелевизия, ни върна към годината под номер 1983. Тогава, както ни опресниха спомените, Майкъл Джексън изгрял, ама и тук не е като да не е било празно откъм успехи. Тях ги олицетворявали по онова време поредните придобивки за зрителите в НРБ, поднесени от БТ.

От доста време по БНТ, бивша БТ (нещо като вариант на БСП, бивша БКП), тече безпардонна агитация за заслугите на главния манипулативен орган на тоталитарната държава. Дикторски глас напоява безмълвните кадри за „възхода” на Телевизията от времето на Живков с безсрамни клишета за този инструмент за масово озаптяване на свободното мислене от времето на комунизма.

Поредицата от носталгични излияния по адрес на комунистическата действителност, сервирана като сериал за непрестанния възход на БТ, тече в най-гледаното време от месеци. „Образоват” ни година по година със задна дата кога кое студио е било съградено, как е настъпила чудесната епоха на живковия зет Иван Славков.

Ползват си монополно архива, до който никоя друга телевизия в днешно време няма достъп (поради абсолютно забранителните цени за тяхната употреба от „конкуренцията”). И си правят с него, каквото си искат. Както и със зрителите, които са в неведение за истината, или пък искат да чуят това, което тази безогледна пропаганда им сервира. Останалите явно нямат значение – те са „ненормални” да се интересуват от досието на главния пропаганден доносник на онези времена, както би казал др. Станишев, ако е последователен в оценките си за онези, които се интересуват от досиета..

Архивът на единствената от онова време е национално достояние. Абсурд е да бъде обсебен от една медийна институция на правата на „приемствеността”. Приемствеността, която ни демонстрират, е всъщност в завръщането към методите на обработването на масовото (без)съзнание с внушения, удобни на носталгиците, които обичат да се кичат с етикети като „бъдеще за България”.

На несъгласните с написаното предлагам да се запитат: защо ни показват избрани безмълвни картинки и ги озвучават с мазни комплименти за епохата на соца и неговата монополна телевизия, писани и нагодени към днешните новини, като смъртта на Майкъл Джексън? Да не би да става дума за „нямо кино”?

Ако другарите от БНТ претендират да са просто документалисти, макар и монополисти (защото и със средствата на документалистиката може да се прави пропаганда, дори без думи), нека ни демонстрират поне едно публицистично предаване, поне една информационна емисия, от онова време. За да си припомнят забравилите и да се научат невръстните що е това откровена примитивна комунистическа пропаганда.

Онази пропаганда беше не просто идеологически подкована и еднопосочна. Тя беше инфантилна. Вместо нея обаче сега ни показват подбрани чернобели картинки, оцветени словесно и пригодени манипулативно за днешна политическа консумация – та чак и Майкъл Джексън го употребиха посмъртно.

Говорим за 1983 година – времето, когато СССР вече се пукаше по шевовете от трусовете на вътрешното напрежение в условията на започналото „състезание с катафалки В Кремъл”, където един след друг измираха съветските (приживе разложили се вождове) Брежнев, Черненко и Андропов, а президентът Роналд Рейгън беше направил в САЩ своя избор да се противопостави на комунистическата империя, която нарече „империя на злото”.

Но тези „дреболии” от контекста на епохата явно нямат значение за зле прикритата идеологическа агресивност на кампанията на БНТ, която не просто пренаписва историята (и простичко преписва от руските другари, които водят в Москва мащабна телевизионна пропаганда за шовинистична употреба на историята) за партийни цели, но и не се свени да употреби смъртта на един американски идол за „обезсмъртяване” на възкресената пропаганда от времето на неистовия антиамериканизъм на НРБ и БТ.

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Венелин Кутиков
  През 1983 Вие вече не бяхте ли стипендиант на ДС, г-н (др.) Инджев?
 2. 2) Венелин Кутиков
  Иво Инджев ме накара да вляза в сайта на комисията по досиетата и да видя какво пише за него там. Секретен сътрудник с агентурното име “Ивайло” – вербуван в 1983 година, снет от отчет в 1989. Колко интересно!
 3. 3) Soldier of Fortune...D P
  За разлика от болшинството З о м б и т а от ДС,Инджев е бил и е останал с български, буден дух и бившите камунистически идиоти и милиционерите перманентно получават от неговото перо уроци как трябва да се живее в димократично Общество...А иначе БНТ ,както и БСП са с з а т и х в а щ и функции- Общноста има по-добър И З Б О Р от ТЯХ...
 4. 4) До Венелин Кутиков
  Вие, който сте или не сте бил доносник в ДС, какво правите като дела, сравнимо с г-н Иво Инджев? НИЩО, но от сърце, ако не броим посредственото Ви доносче! Предпочитам да чета НЕЩО смислено, съдържателно като текст и талантливо поднесено, макар от бивш ДС-агент. Обичам качеството! Мразя посредственото!
 5. 5) наблюдател
  Винаги когато Иво напише нещо,веднага се появяват коментатори като 1 и 2.Това не ви ли говори нещо?Това показва,че не могат да му простят "изневярата" към бившата ДС.Това значи че го мразят много и са притеснени от него.Но нали човек има способноста да се развива.Защо не му простите вече?.Крайно време е.Човекът е избрал достойният път на демократ и независим журналист.Хора като вас,неразбиращи процесите които стават и нежелаещи да се променят,много скоро ще отидат в забрава.Хора като Иво Инджев продължът да живеят своят пълноценен живот като демократи,независимо от нарочните оплювки от верните на партията ченгета от бившата ДС.Знае се че те все ...още

 6. 6) Alarming report
  Зомбитата от ДС и ГРУ не можаха да открият нищо от контактите му със "западните" служби в Бейрут и затова никога не могат за му простят,тъй -като ги прецака и неуспяха да го набутат в панделата или да го...
 7. 7) Мариела
  Не разбирам злобата на Иво Инджев по повод рубриката на БНТ "50 години БНТ". Тази рубрика не коментира, само ни представя събитията през съответната година, които са били значими според БНТ. Ами това е едно връщане назад във времето, което проследява развитието на БНТ в контекста на събитията, които са се случвали тогава... Инджев търси под вола теле в случая. Като журналист е много интелигентен и способен, но понякога е много пристрастен и е направо неприятен за четене
 8. 8) Венелин Кутиков
  "Наблюдател" - това "творческият псевдоним" по линия на ДС ли Ви е, №4? Винаги, когато се заговори за "светци" и за "патриотизъм" в контекста на документирани доносници на ДС като Инджев, замирисва на зелени чорапи, щит и меч...
 9. 9) Узо 12
  Шест /6/ на № 6 - Мариела. Никой не отнема на И. И. правото да бъде обективен и не оспорва качествата му на добър журналист и отличен анализатор международник. Но има горчив привкус някак си казаното от него, още повече, когато бъде съпоставен с друг един ментор /и негов патрон/ - о.р. полк.от ДС Гарелов. Хората, които помнят онези времена най-малкото се дразнят. Ако не бяха някои подробности никой не би си спомнил, че в битността му на дете на номенклатурчици, др. /г-н/ Инджев е израснал в сенчестите коридори и кабинети на ЦК на БКП.
 10. 10) Уагабунга
  №8-мий, сравнявате Гарелов с Инджев и се мъчите точно в стила но Митьо-гестапото да вмените т ъ ж д е с т в о т о "всички са маскари"- грешка,човече- вижте само как г р а ч а т БИВШИТЕ и настоящи милиционери срещу Инджев, друг аргумент не е нужен.
 11. 11) хамалин
  явно няма управия
 12. 12) помнещия от онези времена
  Що така бе Миме?Бакалов поне да беше оставил точките бе пич.Верно че пресолих манджата ,ама истината винаги е мнооооооооооого горчива.И не мога да разбера защо като Матросов толкова защитаваш "Инжето".Ами ние шейсегодишните журналисти много добре го знаем.Добре сега ще бъда по "нежен"--: за подобен тип хора ,народа казва"Лекомислената жена остава такава за цял живот".Бакалов и сега ако го изтриеш ,вече забравям за е-вестник завинаги и губиш един от най интелигентните си читатели.
 13. 13) Петър
  КАкто каза и Едвин Сугарев, Иво Инджев поне се извини и каза, че го е срам, че е бил в ДС. Беше единственият такъв. За това му благодаря, както и за тази прекрасна статия. Въпросната рубрика на БНТ е черешката на тортата в изпирането на тоталитарната история и представянето и като нещо най-носталгично. Стига!
 14. 14) Петровден
  12, честит ти имен ден.
 15. 15) Георги
  Браво №12!!!
 16. 16) Мариела
  Петър, историята си е история. Фактите, добри или лоши, са си факти. Не може да има такова нещо като "изпиране на тоталитарната история", нито пък, когато се представя историята на една телевизия - най-значимите неща случили се в тази телевизия през съответната година, както и в страната, и в чужбина през същата години, да се определя това представяне като "носталгия" по онова време... Историята, добра или лоша, трябва да се помни, тя не може да се зачеркне, тя не е нито "изпираща" наука, нито "носталгична". Вие какво предлагате?! Да зачеркнем историята си по времето на управлението на Т. Живков? Ами ...още

 17. 17) US
  До Мариела! Айде вземи млъкни а? Нямало такова нещо, като изпиране на исторята а? Това го обяснявай на пикловците тука! Много точно е напипал момента Иво и много добре го е представил в материала си, ама това е за хора дето искат да прогледнат и да разберат. Хора свободни по дух и призвание! А не мишки, като теб, дето още сигорно си пазят вкъщи на стената портретите на ленин, сталин, димитров и бай тошо простака! Айде къш от тук аман от комунета пропагандьори..... Една телевизия 50 години а? Айде помисли малко а? Хората от кога имат сателит и кабелна ...още

 18. 18) Щирлиц
  Ивайло казва и пише истини понякога... И Сава казва истини понякога... Алберт казва/ше/ по някоя истина... Гоце казва по някоя истина... И т.н. Мно-го са, сил-ни са!
 19. 19) Шомов
  Какво е написал Инджевия Иво така и не се разбира. Както и той никога няма да рабере Бийтълс, Джими Хендрикс и много други, а набърква и Майкъл Джексън. Плаче за телевизията но го ритнаха от частен канал. Вярно, че черното е черно и бялото е бяло, но Иво огледай се цветовата гама е много по широка. 21 век сме. Стига злоба.
 20. 20) Soldier of Fortune...D P
  Иво ,Ви о б я с н я в а за пореден път, че българо-съветската мафия е П Р Е В З Е Л А Държавата ни ,че а Д О Г А Н И З И Р А и О в ч-и з и р а, че иска трайно да я набута в ръцете на С Е С Т Р А си с ъ в е т с к а т а такава, а Вие ...така сте се селянизирали и чалгизиране , ...още

 21. 21) Alarming report
  №11-то, ти помниш сама това,което са ти казали да помниш твойте Босове,човече ...п а м е т ч и ц а т а ти май е доста селективно-п р е с к а ч а щ а...кажи какво помниш от бандитизма на т.н. комунисти в България...
 22. 22) помнещия онези времена
  Не си ме разбрал,човече "Аларминг рипорт".Нищо лично , но ако бях гъзолизник и тепегьоз ,сега щях да съм като Тошев,Блъсков,Прокопиев и прочие,които са много по зле от мен интелектуално,но аз предпочетох съдбата на Димитър Стоянов,Коце Павлов ,Стефан Цанев и други още да ти изброявам ли?можех да бъда собственик на медия с пори ,слава и незаслужени почести.Предпочетох "чистата съвест",ако си чел "Дърво за огън" по Дивите разкази от Хайтов./в неговия спор не влизам ,защото имам принцип -За мъртвите или добро или нищо-вече го казох по адрес на Христо Калчев/Така че човече ,аз помня много ,много неща.Ако хората помнеха една хилядна от ...още

 23. 23) Be healtly!
  Не споменаваш Ал. Томов?
 24. 24) Пешо
  Иво, Иво докара я неконвенционалната парантия да обяснява на публиката ти, какво си искал да кажеш. Заеби
 25. 25) неразбиращ
  Ивчо,Ивчо,ах ти черен неблагодарнико-да плюеш тъй грозно...Тц,,тц наше момче си,недей така...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com