www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руската военна мощ пак се изложи, но митът за нея е здрав

 

10 Юли 2009

 

Миналото лято в Грузия Русия е загубила 6 самолета, като поне (!) три от тях руснаците са си ги свалили сами. Това е заключението от разследване на руското военно списание Moscow Defense Brief, което излиза на английски.

По официални данни на началника на Генералния щаб ген. Анатолий Ноговицин Русия е изгубила три самолета Су-25 плюс един стратегически бомбардировач Ту-22М3. Което пак не е малко за прехвалената руска армия, срещу слаб противник като Грузия. Но списанието се е добрало до данни с имена на екипажи, точни разписания, разположения и типове на самолети, според които са свалени още два самолета - щурмови бомбардировачи Су-24М. Имало още няколко сериозно повредени, но успели да кацнат.
И се оказва, че три от тези самолети със сигурност са свалени от приятелски огън, а един – най-вероятно.
Грузинците пък твърдят, че са свалили 15 руски самолета. Както и да е. Има още един инцидент - след края на сраженията руски транспортен хеликоптер при кацане се блъснал в боен хеликоптер и се потрошили.

Излиза, че руската армия е “майка плаче”. Тръгнали на война и се изпотрепали сами.
“Пилотите не са били напълно наясно със ситуацията на земята, получавали са неточни и остарели разузнавателни данни… Често руските и осетинските войници са мислели руските самолети за грузински и са стреляли по тях преди да ги разпознаят и без пилотите им да са извършвали някакви агресивни действия”, пише списанието.

Петдневният конфликт в Грузия показа, че руската армия е в катастрофално състояние и неспособна да победи по-сериозен противник. И това след два мандата управление на силната ръка Путин. Което ще рече, че диктатурите не са плодотворни дори за реда в армията.

В съветско време, когато започна перестройката, в. “Литературная газета” описа един случай, в който пияни пилоти на стратегически бомбардировач, заспали и летели 3 часа, без някой да управлява самолета. Само късмет не е довел до катастрофа. Една метафора на тоталитарна Русия. Тя не се е променила много, както се оказва.

Но има една неизкоренима вяра в мита за руската военна мощ. Излиза например новината, че Русия изстреляла военен сателит (след 7 години прекъсване) и под тази новина във форума на един вестник има 300 коментара. Половината се свеждат до “Велика е Русия, велика е руската военна мощ”. Другата половина се подиграват на поклонниците на руската техника. Споровете са ожесточени, никой не слуша какво говори другият, не признава факти. А в руската армия стават страшни неща – потъват атомни подводници с ракети (“Курск” – 2000 г.) или става пожари на тях (ноември 2008 г. – 21 загинали на борда). Въпрос на време е да стане по-сериозен инцидент с ядрени ракети при такава армия. И американците не са застраховани от инциденти, но засега се вижда, че там са по-малко.

Затова надеждата е руснаците да се разберат с Обама за съкращаване на ядрените оръжия. Колкото по-малко, толкова е по-малък шанса да стане беля, при която ще има не стотина загинали, а Бог знае колко.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Uagabunga
  Светът толкова се е променил и продължава да се превръща в една всеобща заедност ,но има няколко посоки от който идват манипулации и напомняния и препратки към стъкмени исторически "факти", към които за у д о б с т в о са се привързали и много българи ,част от който и кометатори Тук...Те загатват нещо , но бързайки не казват например коя е причината Европейските страни да се страхуват от България в онези о т м и на ли времена.
 2. 52) боец мерач
  Киров,Киров,дебела главо празна.Ти наистина си нямаш и хабер от понятие от военна техника.Съвременният танк няма нищо общо с танковете от 2-та свет. война.Гледай,слушай и чети бе Киров.Чувал ли си нещо за активна и пасивна защита на танковете.Това за което говориш вече не може да унищожи съвременният танк.Защото защитата издухва бойната глава на базуката на 20 метра от танка.Изобщо ти май че си и технически неграмотен.Не се изказвай неподготвен.За тоя що духа не се харчат парите на армията вече по света- харчат се за модерно и ефективно оръжие.Претенциите са ти големи,знанията - никакви.
 3. 53) ПАПА
  Не се занимавайте с Велика Русия!Гледайте собствената си страна и нейната армия!
 4. 54) Митко
  Е вие как мислите? Аз нещо не разбрах, сега говорим за руската техника или за руснаците? Щото аз до колкото разбрах братята пияници..аа..а руснаци са си виновни. Техниката колкото и да е добра (а руската не е ) при калпаво задкормилно устройство се скапва. Не може, да имаш един трактор и да нямаш нафта заначи, нямаш и трактор. Леле по-тъпо сравнение не ми дойде на ум...
 5. 55) Мъдрецът lz1ks@dir.bg
  Войните са най-глупавия начин да се решават проблемите на народите. И въпреки това те съществуват, следователно са нужни. А чия армия е по-добра, няма значение. Пак ще загинат обикновените хора.И пак печелят богатите.
 6. 56) veselin705
  които е писал тази статия може да си обърши гъза с нея ништо не разбира от техника,камо ли от руска военна или провокира или е малоумник да пише глупости бях там и видях за какво става дума където са те там е победата. няма по силни от тях воини и техника.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com