www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Афганистан съсипа Съветския съюз, ред е на САЩ и на НАТО

11 Юли 2009

 

Американски войници наблюдават как афганистанци унищожават реколтата от мак в провинция Фарах. Снимка: Ройтерс

„- Познайте от три пъти, Владимир Владимирович: Афганистан съсипа Съветския съюз, ще съсипе и…?
- От три пъти не мога, Дмитрий Анатолиевич. От два пъти обаче е лесно: първо - САЩ, второ - НАТО”.

Вицът естествено си е виц, но… Доскоро по кръгли маси, видеомостове и различни конференции хората се убеждаваха взаимно колко е опасно за Русия военното присъствие на САЩ и НАТО в Афганистан. За експертите сякаш нямаше по-приятно занимание от това да отварят очите на доверчивите руснаци и съюзниците им в Организацията на Договора за колективна сигурност за коварните, с твърде далечен прицел замисли на Вашингтон и на Брюксел. Да вземем само ПГЦА (проекта Голяма Централна Азия, разработван в недрата на ЦРУ с цел да бъдат откъснати от Русия средноазиатските републики). И ето че внезапно всичко се промени.

Отначало руското Външно сложи точка на експертните приказки, които набираха скорост: според Москва военното присъствие на САЩ и на НАТО в Афганистан “е в интерес на тази страна и на сигурността в региона като цяло”. После нещата бяха поети от президентите на двете държави.

Преговорите по афганистанския проблем между Дмитрий Медведев и Барак Обама в Москва приключиха с подписване на споразумения за транзит на оръжия, военна техника и личен състав. Това беше достатъчно, за да преценят мнозина наблюдатели, че Москва и Вашингтон демонстрират общи подходи в борбата срещу тероризма.

Имаше обаче и друго. Русия и САЩ отново потвърдиха стремежа си да се борят с общи усилия срещу тероризма, въоръжения екстремизъм и наркотиците в Афганистан. Този път с обща декларация на двамата президенти за тази страна.

Изявлението на Медведев и Обама трябва да бъде разглеждано като нова руско-американска стратегия в Афганистан. То съдържа редица концептуални положения, чието осъществяване лесно ще ги трансформира в стратегия, различна от онази, която следваха досега САЩ и Русия, а общо взето и НАТО.
Струва си да ги припомним. Става дума за много важни моменти. Наистина остава въпросът дали инициативата е руска или американска, но това вече не е много важно. Та за какво е настоял Дмитрий Медведев в разговора с Барак Обама за Афганистан - или за какво е настоял Барак Обама?

Ето първото, което се хвърля в очи при поглед върху общата им декларация. Засилва се ролята на финансовото разузнаване (явно и на двете държави) в проследяването на незаконните финансови потоци, захранващи в Афганистан и наркопроизводството, и наркопазара, а в крайна сметка и хероиновия наркотрафик, с който се занимават и талибаните, и обикновената организирана престъпност. В същия контекст е решено да се повиши ефективността и на “инструментариума”, използван за спиране на тези финансови потоци.

Второ. Решено е да се проучат проблемите, свързани с руско-американското взаимодействие и сътрудничество във възстановяването на транспортната, енергийната и промишлената инфраструктура на Афганистан. Въпросът се бе очертал отдавна - но незнайно по чия вина все не му идваше редът. А той е повече от актуален. Какво ще осигури дейността в тази насока? Най-важното - ще осигури работни места и ще вдъхне живот в икономиката на Афганистан.

Съединените щати, а като цяло и Европа до момента гледаха да заобикалят темата за включване на Русия в афганистанската икономика. Колкото да не кажем, че я изтласкваха настрана. Стигада си припомним как през 2007 година, веднага след изборната победа на Саркози, Франция се отказа да участва в търговете за геоложки проучвания в Афганистан заедно с руския научноизследователски институт “Зарубежгеология”. По всичко личи, че ситуацията днес се променя към по-добро за Русия и САЩ са готови да направят ред отстъпки на Москва.

Трето, ще споменем чисто руската инициатива, представена неотдавна от нашия президент на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Екатеринбург. Основната й идея е Афганистан да бъде превърнат в самодостатъчна демократична държава и да демонстрира, че притежава жизнеспособна политическа система. С идеята на Медведев беше съгласувана и принципната позиция на Белия дом, според която са “безусловно важни” общите президентски и местни избори в Афганистан. Те се представят като важен етап от движението на страната към статута на демократична суверенна държава.

В тази връзка Русия се обяви за засилване на международната подкрепа за афганистанските избори и се присъедини към апела Афганистан да получава съдействие и след вота. С други думи, Москва направи изявление, с което подкрепи чуждестранното военно присъствие в Афганистан в обозрима перспектива - за осигуряване на политическа стабилност в страната.

Обявеното от двамата президенти руско-американско сътрудничество във връзка с Афганистан съдържа и други важни моменти. САЩ например са готови да гледат по-благосклонно на евентуалното участие на Русия в “укрепването и развитието на потенциала на афганистанската национална армия и полицията, а също и в подготовката на кадри за борба с трафика на наркотици”. Ще подчертаем, че в този контекст и двете страни смятат да продължат дейността по проекта за борба с трафика на наркотици под егидата на Съвета Русия-НАТО… на базата на международния междуведомствен център в Домодедово (Московска област, близо до едноименното международно летище, най-голямото във федерацията).

Същевременно САЩ и Русия се обединиха около мнението, че борбата срещу наркотрафика трябва да бъде водена и на афганистанска територия, и извън страната. Споделят и схващането, че е необходимо да бъдат създадени алтернативни източници на поминък за местните селяни (чиито доходи идват единствено от опиума). Обща е и позицията, че трябва да бъдат осуетени доставките на прекурсори - т.е. на реактиви - и оборудване в Афганистан, без които маковият сок е невъзможно да бъде превърнат в хероин.

Общата декларация за Афганистан, а впрочем и срещата като цяло, показаха, че САЩ и Русия май са на път да преодолеят периода на отчуждение в отношенията помежду си. А доколко ще успеят - това ще проличи от събитията в Афганистан, станал нещо като зона на специално доверие в двустранното сътрудничество.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Киров
  Май по-правилното заглавие е "САЩ разсипаха СССР в Афгатистан сега е ред на Русия да си върне"
 2. 2) Between two Worlds ( u...h )
  Тази "а г е н ц и я" е набъкана с агенти-димкаджии ,вместо с журналисти- направете си справка. Анализът им е манипулативен ,както и онези за Грузия, както и многото им "информации" за Украйна ,както и..., както и...Изобщо Боза. Онова, което Съветския съюз правеше в Афганистан е съвсем различно от целите и задачите на "Съюзниците", сега...Така,че идите нахуй!
 3. 3) Киров
  Що не си избереш къде да се заселиш на този или на онзи свят? Нашествието и на едните и на другите е една - контрол над наркоканалите и демонстрация на сила и налагане на влияние - останалото е промивка на празни черепи.
 4. 4) Alarming report
  Дълбоко грешиш Киров, фундаментално и вероятно идеологически? Целите и задачите на двете инвазии на тази територия не са еднакви ,както и адресатите на тази инвазия!
 5. 5) Киров
  Идеологически са брътвежиге за борба с тероризма и налагане на демокрация - даже ако си помислиш налагане и демокрация нещо не се съвместяват, но за онова говедо Буш когото нормалните американци пратиха на заслужена почивкау нямаще разлика. Позицията му обслужваше ВПК
 6. 6) Be healtly!
  С такава лексика..., не,не се води комуникация, тори с тези способи.
 7. 7) Киров
  Бъди здрав, яка Буш ти е бил президент си в правото да си го защитаваш, но за мен е един тъпанар (надявам се последния когото Америка поставя на кормилото) които донесе много вреди на света.
 8. 8) Alarming report
  Президент Буш ,произлиза от много високопоставено семейство от американското Общество и не се чувствам на нивото да го критикувам за каквото и да е- аз съм просто обикновен балканджия ,случайно попаднал в САЩ ,преди много години и изпитвам респект към Федералното Правителство и Администрацията в Щатите, не само ,че там получих повече от житейските си шансове , а и защото считам ,че тази Държава е най-големия гарант за свободите и правата на хората по Света и за Демокрацията.
 9. 9) Киров
  Прав си - баща му не правеше толкова простотии. Колкото за гаранта - въпрос на лично мнение - за мен САЩ през времето на управление на републиканците се извращават до световен терорист №1.
 10. 10) Станимир
  До 8 . Пука им на САЩ за теб . Все тая с теб или без теб .
 11. 11) чичата
  фанатизмът е болест
 12. 12) "баджанака" на чичата
  щом баджанака го казва е вярно - той най добре знае каква е това състояние от 50 години го тресе.
 13. 13) Anonymous
  този там леко му хлопа дъската .американците през цялата си кратичка история само са слагали хомот на тоя-оня. за демокрация изобщо не може да се говори.единственното сигурно което гарантира америка на света е преместването на собственните ти пари в американските джобове.лошото е че има много абдали дето им вярват.колкото до афганистан и ирак; за техните глупости плаща цял свят
 14. 14) Anonymous
  американците просто не могат да си представят ,колко са гола- вода
 15. 15) Anonymous
  Добре си живеят американците, а ние с нашия интернационализъм и пролетарски московски манталитет ще ядем самъни.
 16. 16) поправка
  ще ядем камъни.
 17. 17) реалист
  като само за нея ще говорите по-добре не я коментирайте
 18. 18) Anonymous
  ами като им позволяват такива като тебе да си живеят-ще ядеш камъни.не луд този дето яде баницата, луд е този който му я дава
 19. 19) Anonymous
  Не я давам баницата, те са си я взели на 9 септември 1944 г.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com