www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Балистичните ракети „Булава” или залезът на руската военна мощ + видео

18 Юли 2009

 

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Поредното изпитание на прокламираната от Москва като “оръжие на бъдещето” балистична ракета с морско базиране отново претърпя провал. Струващата 50 млн. долара ракета клас SS NX-30 “Булава” (в превод от руски - боздуган) беше изстреляна от ядрената подводница “Дмитрий Донской” и се унищожи едва 200 секунди по-късно. Причината е отклонение от зададената траектория, задействало системата за самоликвидиране.  Оръжието, което руските ВМС трябваше да приемат на въоръжение до края на 2007 година, се разлетя на части и падна във водите на Бяло море. В началото на септември при подобно изпитание прототип на ракетата отново падна броени километри след старта. Залязва ли руската военна мощ и ще се откаже ли Русия от ракетната си програма, пише в. „Ню Йорк таймс”.

Тя трябваше да бъде символ на руската военна мощ от постсъветския период. Руските ръководители твърдяха, че ракетата с ядрен заряд „Булава” ще превъзхожда всички оръжия в света по скорост, точност и способност да разбие всяка отбрана, създадена от Запада. Тя ще помогне на руските въоръжени сили да влязат в 21-ви век. Но днес „Булава” дори излита с голямо затруднение.

При проведените през декември изпитания ракетата напълно се отклони от курса си. Същото се случи и по време на пусковете през 2006 и 2007 година. От началото им през 2003 година едва половината изпитания минаха успешно, и то само частично.

За този месец е планирано поредното изпитание, може би най-важното. Още един провал може да застраши целия проект, който се сблъсква с растяща критика от страна на военните експерти и специалистите в сферата на безопасността. Той поставя в неловко положение и руското ръководство, което заложи престижа на страната, надявайки се на успех.

Боздуганът е средновековно оръжие и Владимир Путин оцени високо ракетата, наричайки я показател за военното възраждане на Русия след разпадането на Съветския съюз и хаоса на 90-те, когато положението на военните сериозно се влоши.

Малко след неуспешното декемврийско изпитание Сергей Иванов, високопоставен представител на правителството, който контролира проекта, прогнозира, че производството на „Булава” ще започне в края на 2009 година. На пресконференция през юни той заяви, че изпитанията ще продължат най-малко до края на 2010 година. Но доколкото днес Русия и САЩ работят за съкращаване на ядрените си арсенали, много критици започват да питат не ще може ли „Булава” да полети, а нужно ли е това изобщо.

„Според мен държавата не осъзнава настоящите заплахи, казва анализаторът на руската отбрана от вашингтонския Център за отбранителна информация Николай Злобин. Това до голяма степен е старо мислене, когато вярвахме, че като имаме по-добро оръжие, ще се намираме в по-голяма безопасност.”

Официалните лица твърдят, че руско оръжие като „Булава” е насочено срещу съвременните заплахи, като например системата за противоракетна отбрана, която САЩ могат да разположат в Източна Европа. (Вашингтон заявява, че системата е за отбрана, и ако въобще я създадат, тя няма да бъде насочена към Русия. Но тези изявления не успокояват Москва, която е доста разтревожена от програмата.)

Въпреки това много руски военни аналитици смятат, че усилията за модернизация на ядрените сили има по-скоро политически, а не стратегически характер. „Всяка четвърта рубла от държавния военен бюджет се харчи за атомно оръжие, каза заместник-редакторът на сп. „Независим военен обзор” Виктор Литовкин. Ако имаш стратегическо ядрено оръжие, си велика държава. Ако нямаш – си никой.”

Когато през 2000 година стана президент, Путин – сега на поста министър-председател – обеща да възроди някогашната сила на Русия. Когато цените на петрола скочиха, а руската ресурсна икономика заработи на скорост, Кремъл започна да влива пари във въоръжените сили, особено в ядрения им арсенал. В реч през 2006 година Путин заяви, че базираната в подводници ракета „Булава” и ракетата „Топол-М” са наземно базиране, ще положат основата на обновените ядрени сили на Русия. И нещо, което е по-важно, те ще станат нов повод за гордост.

Президентът Дмитрий Медведев обеща да продължи ядрената политика на своя предшественик, а тази седмица Русия изстреля успешно по-малко сложната ракета „Синева”. Засега обаче Русия харчи милиарди за създаването на „Булава”, а значителна част от неядрените й сили се сблъскват с огромни проблеми. Оръжието и техниката остаряват, в армията се увеличават нарушенията и злоупотребите, и дори офицерите живеят в такива условия, които понякога могат да бъдат наречени мизерни.

Показателно за състоянието на някога могъщия военно-промишлен комплекс на Русия беше изявлението на главнокомандващия на военноморския флот адмирал Владимир Висоцки през юни, когато каза, че Русия може да започне да купува кораби чуждо производство. Въпреки това малко хора вярват, че Русия ще се откаже от ракетната си програма, дори и изпитанията през този месец да завършат с провал.

„Русия наистина има нужда от тази ракета, за да поддържа ядрения паритет със САЩ, каза независимият руски военен анализатор Александър Голц. Тази задача е политическа и за нея няма да се пожалят нито сили, нито средства.” И наистина, руските ръководители се стараят да омаловажат значението на неуспехите около „Булава” като отстояват ядрените приоритети на Русия. „Създаването на всяка нова ракета е трудно и за съжаление отнема много време,” заяви през май във в. „Росийска газета” министърът на отбраната Анатолий Серюдков. „Булава не е изключение.”

Когато в края на 80-те американците създаваха балистичната ракета за подводници „Трайдънт-2”, началото също не предвещаваше нищо добро и също имаше няколко значителни неуспеха. Но засега „Булава” показва много по-лоши резултати. Някои местни информационни агенции дори предположиха, че САЩ – любимата изкупителна жертва на руските средства за масова информация – саботират ракетата. Серюдков опроверга тези предположения.

Иванов и останалите твърдят, че всъщност проблемите са свързани по-скоро с координацията на работата на десетките посредници, участващи в изпитанията. Много военни анализатори отбелязват също така, че графикът за създаване на ракетата е бил нереален от самото начало.

Руските военни планират до края на 2009 година да проведат най-малко още четири опита с „Булава” от подводници. По време на тези изпитания всички проблеми ще бъдат решени, заяви миналия месец адмирал Висоцки, цитиран от агенция „Интерфакс”. „Ще завършим „Булава” тази година, каза той. Ракетата ще полети.”
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) DonTravizo
  О, кой говори за руски ракети? Добре, че американците отвлякоха нациста фон Браун, които беше водещият ракетен инженер в света, за да им конструира и разработи ракетната система. По-късно пак той - работейки и в цивилната сфера, успя да ги качи на Луната (ако наистина са били там). От 1945 до смъртта си през 1977 г Werner фон Браун посвети живота си на US-ракетостроение. Към края на войната САЩ създаде специална служба, която да издирва по списък всички германски учени, за да ги прехвърли в САЩ, било то престъпници или не. Дори престъпни лекари намериха сигурно убежище в "Демокрация" номер 1 ...още

 2. 52) Хаха
  Едно време имаше виц: Руснака вика на американеца - знаеш ли какво етова - ти-ти, та-та, ти- ти? Не знам казал, американеца. Това са сигналите на първия съптник. А знаеш какво е това - ти-ти, та-та, ти-та. Не знам, казал американецът. Това са сигналите на кораба с кучето "Лайка". А знаеш ли какво етова - казал американецът и започнал да си криви устата наляво-надясно. Не, казал руснака. Това е п.тката на жена ти като се връща от колхоза на колело.
 3. 53) абе, кво видео, бе Деведжиев
  Абе, деведжиев, влез в Youtube, ще видиш много по-страшни американски самолети, от това, което си сложил тука като линк. Няма да ти давам линкове, ама порови, трябва да познаваш врага си. Ако се опиваш от собствената си военна мощ, може да останеш заблуден, без да си видял другата
 4. 54) Сульо-ухото
  От съветско-руските Федеративни ракети по големи нема, а танковете им кат 10-трактори, самолетите им като орли, но често "забиват"
 5. 55) Бора Бора
  Не сте ли забелязали, че част от българите, избивайки комплекса си за малоценност и непълноценна реализация, след 10 ноември станаха яростни русофоби и отчаяни американофили с холивудски апломб. При това без да се замислят уеднаквяват Русия и СССР. А руският народ е най голямата жертва на експеримента наречен комунизъм. За разлика от нас , българите, те са постигали всичко сами, за добро или лошо. Не са чакали нито освободители, нито големи братя. Вижте уважителния тон на автора на статията-може да е поръчкова,да е пълна с неточности, но не си позволява лош тон. И сравнете с джавкането на част от ...още

 6. 56) чичата
  борко, сега ще те оплюят пиячите на водка
 7. 57) Бора Бора
  Чиче, весело да става..нека да се почувстват международно значими . цял живот са чакали този миг, на умряло куче нож да извадят:-)))))))..Долу СССР
 8. 58) "Тора-бора"
  на същата Тая-т е р и т о р и я се генерират по-голяма част от лошите идеи и практики донесли на човечеството много мъки,смърти,масов терор и геноцид...Подобно,нас и самите хора, Там, имат о г р о м н и вини за всичко това...Това ,че държавата им се е мафиотизирала и те позволяват ,днес това да става и всеки ,който "проговори" да бъде отнесен от някаква дивашка "Омерта".Да ги заобичаме тогава, да ги заобичаме и ,че в училищата им дори не се споменава ,колко са п о л у ч и ...още

 9. 59) Бора Бора
  Чиче, почна се.. Всичко си пише в учебниците им, сведение на горния. И за българскте просветители Кирил и Методий, и за книгите пренесени след падането ни под турско робство..дори така го пишат-Робство, а не Присъствие. И за това, че освободените от тях българи имали по добър стандарт на живот от освободителите руснаци. И сега пишат за проституцита ни на политическо ниво, и се чудят как една славянска православна държава признава една измислена албано мюсюлманска, мафиотска държавица. А за корупцията-да , ужасна е..борят се, ама ..нещо не е ясен победителят.
 10. 60) "баджанака" на чичата
  аргументирай се,моля ...а,има ли по мафиотска държава и по криминализирани народи от Р.Ф. и населяващите я ?
 11. 61) Бора Бора
  Не е малка корупцията в Русия,това им е болката. Малко им трябва навярно-просто един нов Петър Велики..като почнат да падат глави, нещата се оправят при руснаците. Да не говорим, че голяма част от проблемите им са наследени от безумния интернационализъм на СССР. А за източник на злото, обърни се към Германия. Там и Маркс барабар с Енгелс са родени, и през 1917 г. немците пратиха в запечатан вагон Ленин в Русия, Хитлер също се счита за немец. Не разбирам, кво те мъчи, че некви си руснаци след победоносни войни дадоха независимост на почти всички балкански страни? Ама никой не те ...още

 12. 62) Anonymous
  61,хич не ми е на оная работа защо ватенките живеят зле.Това си е техен,а не наш проблем.Не ми пука защо брутният им вътрешен продукт е по-малък от съответния на щата Калифорния.Да мислят,с акъл да работят.А колкото до въоръжаването-с пръдня боя не става.
 13. 63) Anonymous
  колкото повече лайкучки има толкова повече е ясно че новата ракета е успешна.само че на сбърканите русофоби не им е ясно че краят на капитализма дойде .а колкото до американските арсенали обамчетата трябва да унищожат 2/3 от тях защото сапотенциално опасни за самата им държава защото са стари.а болните им мозъци просто не могат да проумеят колкоса зле .повече от 200години крадоха от цял свят ине можаха една свясна пушка да сътворят хо-хо-хо
 14. 64) cutty ranks
  Боя се, че и русофилите ще им се наложи да ръшкат фактите с бели гумени ръкавици. В Русия си е гърч за народа.
 15. 65) С300 до Бора Бора
  Приятел,не им се връзвай на нашенците - толкова им сече пипето.Ганьо Балкански и сто пъти да го освободиш,пак ще ти крои номера и ще злослови.Великият Руски народ винаги сам се е справял с превратностите на историята.Никога не е разчитал като Българите някой да до освобождава,да го оправя,да му нарежда или да разчита на някой друг.Прав си че не правят разлика между СССР и Русия.Това са не само недоучените през последните 20 години,но и зрели хора на години.Тука пишат дежурни русофоби,необразовани лумпени и бивши репресирани от власта,смесвайки националност със антикомунистически клишета.За тия русофоби руснак означава комунист и това е.Ходи му обяснявай ...още

 16. 66) Иво
  Абсолютно съм съгласен с мненията на Бора Бора, Киров, Станимир, Георги и Don Travizo! Единственото което мога да добавя е че външната и военна политика на САЩ е най-добрия пример за лицемерие и двойни стандарти по света! Защото, хем са демокрация, човешки права и справедливост по света, хем закрилят и подкрепят диктаторски, военни и абсолютно недемократични режими като Саудитска Арабия, Египет, Йордания и много други! Израел беше извършил ужасни военнопрестъпления през последната война във Газа и беше осъден от всички международни правозащитни организации и дори от ООН, но "добрият" САЩ за пореден път наложи вето срешу евентуални санкции срещу еврейската ...още

 17. 67) Anonymous
  Ивчо, това положение току-виж се задържало още стотици години. Не си хаби байтовете напразно. Европа може да проходи, може да не проходи..
 18. 68) Иво
  Така е Anonymous, никой не знае какво ще стане в бъдеще? Според мен Европейски съюз направи Европа икономически независими, но не и външнополитически! За да бъдем независими военно-политически трябва да се създадат силни Европейски сили за отбрана, а НАТО която сега е управлява от САЩ трябва да се разпадне, като всички европейските държави членуващи в нея да я напуснат! А след това да започнем да търсим по близки връзки със Русия, Китай, страните членуващи в АСЕАН (Страните в Югоизточна Азия) и МЕРКОСУР (Страните от Латинска Америка)! Трябва да се търсят нови световни съюзници, вместо да обслужваме и слугуваме ...още

 19. 69) Anonymous
  Ивчо, НАТО е яка структура и няма как да се разпадне. По-добре е да се разширява максимално, а Европа да помисли за конституционен договор и обща отбрана. Всички подчертават съществуването на WEU, но то е само на хартия.
 20. 70) Иво
  Ако бъдат създадени на Европейски сили за отбрана (WEU), то наличието на НАТО в Европа би станало излишно! Сигурен съм че Европа може и сама да се защитава от евентуални заплахи в бъдеще! Затова разбира се ще трябва да се увеличат и военните бюджети на европейските страни! И именно там според мен се крият причините САЩ да съботират създаването на тези сили! А ако американците искат могат да си запазят НАТО в която да остане Канада, то може и да поканят за членство Япония, Южна Корея и Австралия който също са напъно зависими от САЩ в отбранителната сфера! А що ...още

 21. 71) Anonymous
  Трябва да помним, че военната сфера не е решаваща за ЕС. Важна е външната граница и полицейското сътрудничество. Уеднаквяване на регламентацията, вкл. наказателноправната и административната и задължително - сичко в рамката на ЕС и НАТО. Останалото е ерес.
 22. 72) Иво
  Е чак пък ерес! Не бъди толкова краен! За да бъде световен фактор ЕС трябва да бъде военно независим, иначе никой по света няма да уважава, а американците ще продължават да ни казват какво да правим и да определят нашата външна политика по света! Като например политиката ни към Русия която боксува толкова много време, или в Близкия Изток, където много ЕС страни следват агресивната политика на САЩ и Израел спрямо Иран! Светът трябва да стане многополюсен, а не едноплюсен със център САЩ както това е днес!
 23. 73) Anonymous
  Международното право е една от най-консервативните области. Сключените споразумения не се разтурят току-тъй. Иначе отдавна да има хероин и по бакалиите. А иранците не са цвете, също като руснаците. А ходи да им служиш в казармата де.
 24. 74) Иво
  А не мерси, не ми се ходи в казарма! Аз съм пацифист! ха-ха-ха! Знам че това противоречи малко на предишните ми коментари, но наистина смятам че световните конфликти трябва да се решават по мирен път и чрез дипломация! А не с войни както правеше Буш, когато беше президент! Според мен една армия трябва да бъде професионална а не наборна! Нали знаеш поговорката: от всяко дърво свирка не става! Така е и при хората: от всеки мъж не може да стане добър войник!
 25. 75) Anonymous
  И това не е лъжа. Трябва да има железни мускули, да обича да бие, гази и стреля, да има малко мозък и да не му става много патката, за да няма педерастки интриги по време на мисия.
 26. 76) Иво
  Прав си! ха-ха
 27. 77) Нещо ново за ЮСА феновете
  "Съвсем скоро Саудитска Арабия може да влезе в числото на най-големите купувачи на руско оръжие и бойна техника. "Приключва работата над пакет от договори за доставка в Саудитска Арабия на руско оръжие и бойна техника за сума около 2 млрд. долара", предаде агенция Интерфакс, като се позова на източник от отбранителната промишленост на Русия, пише агенция "КРОСС". Според източника, доставките включват 150 хеликоптера: 30 броя бойно-десантни Ми-35 "Супер Хинд" и 120 транспортни Ми-17 от различни модификации. Освен това Саудитска Арабия иска и 150 танка Т 90С, 250 бронетранспотьора БМП-3 и няколко десетки зенитни ракетни системи и комплекси." Е как така хем скапана техника, ...още

 28. 78) чичата
  това насочва следващия удар на пентагона
 29. 79) чичо 2
  1975 - 1976 първият самолет на руснаците с вертикално излитане е с въртящи се сопла на реактивните двигатели 30 години по късно това приспособление за американците е върхова шехнология кво да пиша те приказвам
 30. 80) Anonymous
  Баси сайта :) 16:30 28/06/2011 МОСКВА, 28 июн - РИА Новости. Атомная подлодка "Юрий Долгорукий" во вторник произвела в акватории Белого моря пуск межконтинентальной баллистической ракеты "Булава" - пуск по всем параметрам прошел успешно, сообщил РИА Новости официальный представитель Минобороны России полковник Игорь Конашенков. 24/11/2010© РИА Новости/Аврора Ракету "Булава" возьмут на вооружение после серии успешных испытаний Увеличить плеерДобавить видео в блог "Впервые в рамках программы государственных летно-конструкторских испытаний комплекса пуск ракеты был проведен из подводного положения со штатного носителя, которым является атомная подводная лодка "Юрий Долгорукий". Подлодкой командовал капитан первого ранга Владимир Ширин", - сказал Конашенков. Он добавил, что "пуск по всем параметрам проведен успешно", боевые блоки ...още

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com