www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Димитри Иванов - най-четеният автор в Интернет. А коментарите на вестниците никой не поглежда

18 Юли 2009

 

Димитри Иванов. Снимка: Иван Бакалов

Вчера e-vestnik пусна новината, че журналистът Дан Фрумкин от в. „Вашингтон пост” е уволнен, защото трафикът към неговата коментарна колонка в онлайн изданието на вестника рязко е спаднал (виж тук). Това се случва за първи път в медиите по света.

А как е в България? Кои са най-четените автори у нас? Колко е аудиторията на коментаторите?

Димитри Иванов е най-четеният български коментатор и колумнист, показва проучване на интернет-изданията на вестниците. С 8-15 хил. посещения в седмичната му колонка през 2009 г. (бел. ред. - през 2012 г. посещенията достигнаха между 15 и 25 хил.) всяка сряда известният журналист, есеист и преводач води класацията пред всички останали български автори в медиите (виж тук неговата рубрика). Колонката му се оценява на границата между художествената литература и публицистиката, анализи с неподражаем стил, в които са преплетени лични спомени за събития и хора. Димитри Иванов е 76-годишен и това значително засилва значението на тези цифри – в Интернет чете предимно по-млада аудитория (виж тук интервю с него).

Посещенията в колонката на Димитри Иванов на пръв поглед може да изглеждат сравнително малки, на фона на тиражи на вестници с по 60 хил. или 100 хил. екземпляра, но в действителност са направо феномен, защото коментарите на същите тези вестници в Интернет се четат само от по няколкостотин души. Например редакционните коментари на вестниците „Труд” и „24 часа” имат средно между 100 и 600 посещения, в отделни случаи в “24 часа” стигат 1000. В тези вестници повече се четат само известни автори, които обаче пак достигат най-много до 3000 посещения. За сравнение с най-четения вестник в Интернет – „Дневник” – неговите редакционните коментари имат посещения средно между 700-800 и 2000 пъти, според темата и заглавието, но коментарите на колумнистите са 2-3 пъти по-четени. Очевидно читателят търси конкретни имена, а авторитетът на вестниците и редакционните им коментари е по-нисък. Най-вероятно редакционните коментари се четат слабо и в хартиените издания, но това няма как да се установи точно, за разлика от Интернет.

Съществува заблуда, че когато една статия е излязла отпечатана във вестник с 80 000 тираж, примерно, вероятно са я чели пак толкова хора. Но не е така – повечето хора купуват вестниците заради комплексно съдържание – новини (в които вестниците изостават с 1 ден от електронните медии), малки обяви, клюки, собствени интервюта и разследвания (рядко се срещат) и др. Най-често един купувач на вестник само го разлиства и прочита тук-там онова заглавие, което го е привлякло. Подобно е и в Интернет, но аудиторията в мрежата е по-млада. Много е малък процентът читатели, които четат коментари и анализи. Обикновено се свеждат от няколкостотин до няколко хиляди души на статия или коментар, дори в най-четените издания с 15-20 хиляди посещения на ден. По аналогия може да се изчисли приблизително, че ако един коментар в онлайн изданието на вестник е прочетен 500 пъти, дори вестникът да е продаден в 50 000 тираж (колкото е приблизително продаваемият тираж на в. “Труд”, например), вероятно на хартия са го прочели към 1500 души.

Цифрите са обезкуражаващи, в сравнение с англоезичния свят. Онлайн издания на английски език – американски и британски вестници и др. световни издания и блогове – имат аудитория от 500-700 млн. души. Вестници като „Ню Йорк Таймс” и др. имат до няколко милиона посещения на ден, а сайтове като msnbc.com, които съчетават текстове, фотогалерии и видео новини от телевизия Ен Би Си и др. – още повече.

Българската аудитория, тоест потребители с български език, са около 8 млн. души – в страната, в Македония, Турция, Молдова, Украйна и емигрантите на Запад. От тях обаче е много малък процентът на хората, които освен новини четат и коментари, и статии.

Графика от сайта alexa.com, която показва посещаемостта на най-четените български вестници в Интернет. Най-отгоре е “Дневник”, следват “Стандарт”, “Сега”, “Труд” и “24 часа”. На равнището на последните два е и в. “Новинар”, но сайтът не позволява сравнение на повече от 5 онлайн издания. “Труд” и “24 часа” имат увеличение от края на март, когато направиха достъпно в Интернет цялото съдържание на вестниците. Преди това имаше само подборка със съкращения. В. “Дневник” има 17-18 хил. уникални посещения на ден и между 40 и 50 хил. посещения с презареждане (тоест един посетител е влизал за ден по няколко пъти). Всички останали вестници се нареждат по-надолу. В. “Сега” например има 14-15 хил. уникални посещения, но към 60 хил. презареждания, което отразява факта, че под статиите и дискусионните секции на вестника има около 300 запалени форумни автори, които пишат над 10 пъти на ден и още над 1000 постоянни форумци. Средно коментарите под колонката на Димитри Иванов са около 200. Данните за уникални посещения са от български броячи в Интернет, а графиката е от американски. Има разлика между българските броячи и данните на “Гугъл аналитикс” и американски сайтове като alexa.com, които наблюдават сайтовете в мрежата. Снимка: от екрана

Ето как изглежда картината за онлайн изданията на българските вестници:

„Дневник” (най-четеният български вестник в Интернет) – колумнистите (Бойко Пенчев, Татяна Ваксберг, Георги Господинов, Александър Андреев, Юлиан Попов, Александър Божков) – между 2 хил. и 6 хил. прочитания, в отделни случаи, според темата и заглавието (например „Защо има ДПС?” или „Експериментът „Атака”), посещенията скачат до 8 хил. (виж тук). Вътрешните автори на „Дневник” са по-слабо четени – около 2-3 хил., с изключение на коментарите на Любослава Русева, които най-често прескачат 5 хил.

„Стандарт” (вторият по посещения в Интернет български вестник) – коментарите на журналистите от вестника имат посещения между 300 и 600, в по-редки случаи до 900-1000. Но колумнистът Мартин Карбовски има 900-2000 посещения (виж тук напр.).

„Сега” (трети по среднодневни посещения български вестник) – колумнистът Димитри Иванов в последните месеци има между 7 хил. и 16-17 хил. посещения на статия (това означава, че в някои дни неговата колонка има повече посещения от среднодневните за вестника). От края на миналата година, когато го четяха 5-10 хил., трафикът към статиите му е нараснал значително (б. р. - към 2012 г. посещенията са между 15 и 25 хил.).
Останалите колумнисти на вестника (Емил Хърсев, Христофор Караджов, Калин Донков, Бойко Ламбовски, Димитър Денков) имат между 1,5-2 хил. и 5-7 хил. посещения, според темата и заглавието. “Сега” се очертава като онлайн издание с най-четени колумнисти.
Материалите на журналисти от вестника са със 700-800 до 5-6 хил. посещения, според темата и заглавието. (Забележка – цифрите за материали на журналисти от вестника се отнасят за анализи, коментари, репортажи, а не за новини).

Досега не е изследвана аудиторията, която чете коментаторите в българския Интернет, а тя е различна от тази, която чете новините, по-образована е и социално-критично настроена. И доста малка, както се оказва. Новините се разпространяват в множество сайтове, преписват се, копират се, най-често са едни и същи дори по структура и заглавия. (Например в портала dir.bg се преписват накратко новини от всички медии и някои от тях се четат по над 100-200 хил. пъти). Докато постоянни коментатори има само в онлайн изданията на вестниците и отчасти в интернет-издания като news.bg и frognews.bg, които имат и редакционни коментари – „Гласът на нюза” и „Гласът на жабата”. А news.bg поддържа и собствени колумнисти, които не се радват на особен успех, но надхвърлят по посещения редакционните коментари на вестници като „Труд” и „24 часа”.

Освен онлайн изданията има и блогове на журналисти и др., в които отделни коментари и мнения регистрират по 3-4 хил. до 7-8 хил. посещения. Например такава посещаемост имат някои статии в блога на журналиста Иво Инджев. Като се прибави, че някои от неговите коментари се препубликуват в други сайтове, в които още веднъж регистрират по 2-3 хиляди посещения, той също е един от най-четените автори (e-vestnik по споразумение с Инджев препечатва средно веднъж на седмица негов коментар, други сайтове го препечатват без да го питат).

В българските медии по традиция не се ценят авторите, хонорарите им са ниски (освен в случаите, когато се определят на приятелска основа от шефовете на медиите), независимо от читаемостта на техните материали.

Слабият интерес към редакционните коментари и анализи на журналистите от вестниците се обяснява със загубата на авторитет на самите издания в последните години. Коментарите и статиите най-често са манипулативни, което изпъква още от заглавието. В повечето случаи обслужват с пиар публикации един или друг от управляващите или бизнес кръговете, или пък представляват черен пиар, често с цел рекет. Това е толкова постоянна и непрекъсната практика на вестници като “Стандарт”, “24 часа” и “Труд” в последните години (сега по техните стъпки върви и наложилият се като №1 по тираж евтин вестник “Телеграф”), че авторитетът им и читаемостта на техните статии и коментари трудно могат да се променят и в бъдеще. С това се обяснява и по-високият интерес на читателя към конкретни имена на автори и колумнисти, отколкото към самия вестник, който се приема с резерви.

Различни програми, като “Гугъл аналитикс” например, позволяват да се проследи не само колко души са посетили една статия, но колко време са стояли на нея, колко са излезли веднага след като са прочели първите редове и т. н. Тоест издателите вече имат пълни възможности да оценяват своите автори по това какъв интерес към съответния вестник или медия носят те.

——————-

Б. р. - По-долу даваме малко данни за сведение на читателите, които ще се запитат - този e-vestnik прави анализ на други издания, а него и неговите автори кой ги чете? Според “Гугъл аналитикс” редакционните коментари, подписани e-vestnik, се четат средно от 500 до 1600-1700 души  според темата и заглавието. Тоест Интернет позволява малка медия, каквато е e-vestnik, с 8-10 хил. посещения на ден в този сезон на годината, да се изравнява по читаемост на коментарите с големите вестници. В отделни случаи някои редакционни коментари в e-vestnik са стигали и до 5 хил. прочитания (виж напр. тук). Над 4-5 хил. посещения стигат и някои статии и политически анализи във вестника (например тук за Първанов - 13 000 посещения или тук за Христо Ковачки - 10 800 посещения, или тук за Венета Райкова и Нова ТВ - 13 300 посещения). Има и особени случаи - например статията за продажбата на вестниците на Блъсков на Ирена Кръстева е четена от над 15 000 души и под нея има 500 коментара (виж тук), но около половината от тях са посещения на колеги журналисти, които са влизали многократно да пишат във форума отдолу в продължение на около месец. Извън анализите и коментарите най-четени в e-vestnik са статии със специфични теми, например статията за сайтовете за запознанства достигна 33 000 посещения (виж тук), а някои справочни статии са надхвърляли и тази цифра.
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) На краставичар краставици
  Да, бе не четели статиите на Димитри, ами мнениято отдолу. Ами другите автори - тях също ли не ги четат, а четат форума? Защо в Дневник има статии оп 300 мнения, а са ги чели 5000 души, а в Сега на Димитри има 300 мнения, а са ги чели 14 000?
 2. 52) До №46
  хаховец,ахмаковец ,аз съм журналист след 90 година , а занаята учих в политическото крило на старозагорския затвор до 89 година докато ти правеше "фелацио" на партиините секретари като преди това те се "сношаваха" с ,баба ти ,майка ти жена ти и сестрите ти .....а забравих и дъщерите ти.Бакалов съвсем приличен съм само да ме триинеш и...................ще съм ти много сърдит. /майтап бе Уили/.
 3. 53) Блъсков
  Бакалов сравнява несравними неща. В. "Сега" има утвърден от 10 години сайт с як форум от постоянни фенове, има си и редовна вярна публика. "Труд" и "24 часа" пуснаха сайтове от броени дни, не още нямат публика, а пък и форум засега не се заформя. Може би нарочно не пускат мнения. Да не говорим, че сайтовете са крайно непрофесионални, не личи кои са авторите. В понеделник например винаги търся да прочета Кеворк в "Труд", обаче адски трудно го намирам. При това положение 2-3 хиляди прочитания са даже изумително много. Що се отнася до хартиения вестник, то наистина не всички ...още

 4. 54) Краставичар
  Крас(т)авицо, мненията в "Сега" си струват четенето. Под статиите на Димитри се събира елитът на форума. Затова кибиците са много повече отколкото в Дневника
 5. 55) До Блъсков 53
  Блъсков, ако си толкова зажъднял за седмичните статии на Кеворкян в Труд, има търсачки, пич. Написваш му името в търсачката на сайта и веднага излиза. Интернета май ти е труден.
 6. 56) хаха
  ох, клетници, надайте се, че ви четат толкова хора, колкото е продаденият тираж...
 7. 57) водкаджия
  къде ги грее това тях, освен под лъжичката?
 8. 58) аз
  Е, вие пък намерихте източник на данни... Алекса мери американската публика и изкривява СТРАХОТНО всичко, което не е щатско.
 9. 59) До горния
  У нас е пълно с хора
 10. 60) До горния
  У нас е пълно с хора, които се изказват без да знаят за какво приказват. - Първо - alexa.com мери трафика от цял свят. Дори има опция да избираш откъде да мери трафика - with users in any country, USA и т. н. - Второ - дали alexa.com е точен за българския интернет не е важно, защото броячът им е еднакво неточени или еднакво точен като сравнява всички български сайтове - те са все български. Така че сравнението на графиката за трафика на българските вестници е точно и данните му съвпадат с българските броячи. - Трето - доколкото виждам специално за кой автор ...още

 11. 61) Салат Ракийкин
  @49,мисля,че твоя коментар е най-близо до истината,а тя продължаватака: Те пускат мухата ,носител на рекламния продукт и очакват да си качат продажбите, а коментиращите си мислят, че някой провокира мненията им...
 12. 62) Д-р Фалос
  Alexa отчита трафика направен с Internet Explorer, който държи дял от две-трети от браузърите. Като се има предвид, че останалите браузъри се ползват от по-младите, тази статистика е доста изкривена.
 13. 63) агент Мурва Текезарска
  Докторче, става въпрос за други неща,не влизай в неприсъщи роли.
 14. 64) Истината
  „Димитри Иванов - най-четеният автор в Интернет. „ Заглавието е подвеждащо и неточно. Смешно е да се твърди, че броят на кликванията във форума под колонката на Дмитри, означава четене! Относително меродавно и представително може да бъде показанието на брояча за посещения на колонката, ако коментарите не са под нея, а на отделен линк (сайт). Тогава ще лъсне истината, че в същност броячът отчита трафика във коментарната част (форума), която обаче често не е свързана с контекста на колонката, а има по-скоро характер на ЧАТ!
 15. 65) Що не серете в Про и Анти
  Чичо и други екземпляри. Що не идетеда си серете във форума на някое подходящо за вас издание като Про и Анти? Тук се размириса от вас. Трябва да ви трият мненията, много смърди. Четат хората, одобряват или не, но вашето е болест. Вие започвате веднага да засирате с комплексите си. Админ, прасни ги тия, да не развалят културния тон на форума.
 16. 66) До д-р Фалос
  Айде още един специалист. Що не влезеш в Алекса да се запознаеш с нея. Отчитала само интернет експлорър. Глупости.
 17. 67) Anonymous
  65% от браузърите, които се използват в Инетрент, са Интернет експлорър.
 18. 68) До Истината
  Умнико, колко кликвания има Димитри е точна база за сравнение с кликванията на други статии от други автори. Например, Димитри има 14 000 кликвания, а под статията 300 коментара. В "Дневник" под статия с 6000 кликвания има пак 300 коментара. Така че не се прави на много умен. От 100 км ти личи, че си от комплексарите, дето пишат минусчета на мненията против Костов и ти се привиждат червени бели мишки
 19. 69) до 65
  Що да не пишат бе? Тъкмо да има плашило за децата да не гласуват за тех като навършат пълнолетие.
 20. 70) Мурво,
  Във София викаме "Текеесарска".
 21. 71) Anonymous
  то на най-младите ТКЗС сигурно им звучи като ВМРО
 22. 72) До 68 в 11:41am
  68 в 11:41am, не ставай смешен, защото излагаш на показ неразбирането на текст, т.е. не правиш разлика между брой четения на автор и брой участие/четене на форум. Виж заглавието и тогави драшти!
 23. 73) До горния
  Много си зле. Интернета ти е труден. Не засирай повече форума с мъдростите си.
 24. 74) Anonymous
  Кликванията са много повече от прочелите статиите, защото всеки изказал мнение проверява многократно каква е реакцията на форума.
 25. 75) 666
  Петко Бочаров е далеч пред тоя фукльо Димитри Иванов. ---------- Редактирано от Админ.
 26. 76) 666 до 74
  Е как да го четеш като писанията му са глупости,московска пропаганда,или пак глупости?
 27. 77) Longanlon
  "най-четеният" с 15 000 седмично да ве...
 28. 78) До 74
  Браво. колко си умен. Как не се сетихме, че кликванията са повече от прочелите статията. Тук става дума кой е най-четеният. Близо е до ума, че който има най-много кликвания, е най-четеният, независимо че 20-30% от кликванията може да са на форумци. Така е и на други автори в Дневник и др. Системата брои като уникално посещение едно ай пи през 4 часа. Ако влезеш в един сайт 4-5 часа по-късно, ще те броят за уникален втори път. Но ако за 4 часа си влязъл 10 пъти не те броят за уникален. Но ти броят импресиите. Е, няма луди да ...още

 29. 79) 777
  666 ами не чети. Комплексите ти избиват през ушите - какво те е яд, че го четат. Ами четат го.- Дори 100 пъти да напишеш, че е ченге, пак го четат. Ходи да се оплачеш в районното или на Бойко Борисов
 30. 80) Само 40-50 души пишат под Димитри
  Я вижте форума под статиите на Димитри. Само 40-50 души пишат там, някои по 5 пъти. Има средно 250-300 коментара. Някои са писали по 10 пъти. За да се напишат толкова коментара колко кликвания трябват? Не 10 000 във всеки случай. 50 души, влезли по 10 пъти, са 500 кликвания. 100 души, влезли по 10 пъти, са 1000 кликвания. А в статиите му има по 13-14 хил. Аре смятайте. И вижте, че тия 300 мнения се пишат от 40-50 души най-много
 31. 81) 666
  Драги 777,за комплекси сбърка.Аз съм човек скромен и по такава причина и без комплекси.Драги 777,когато става дума за вашите там измислени "ченгета" както стана дума тук и от Вас,т.е.от Вашата ръка,то употребявайте думата "куки",която е с далеч не толкова идиотско звучене,като онази,която упортебихте.Употребата на името ББ също не бе уместно.Не съм гласувал за него,понеже хората са му резервния отбор на онези,които днеска сдаваха екипите.Драги 777,забелезах нервност и раздразненост по мой постинг от Ваша страна.Съветвех Ви вече,не го правете,а и забравих да Ви кажа,че ми е през химикалката тази Ваша раздразненост от това,че Димитри Иванов не се представя.Не се представя въобще ...още

 32. 82) хахахах
  52, в затвора не се учи журналистика, а как се правят свирки и други разврати, описанията на които добре ти се удават, защото явно имаш богат опит.
 33. 83) а стига бе
  а бе хора вие не си ли давате сметка че напускате рамките на добрия тон-иначе всички сме от възпитани по-възпитани и наричаме всички простаци,лапачи и тем подобни.какъв е този език моля ви се по-полека с изразите
 34. 84) хахахах
  хора всякакви - свят широк
 35. 85) хахахаха - първородният
  хахахахах, добър ден, колега
 36. 86) хахахах
  първороден си трънки, аз съм близнакът ти, който е поел 1 минута и 1 секунда въздух преди тебе.
 37. 87) Ебаси
  Ебаси - изключително високоинтелектуално равнище, например на 666, под статия за интелектуалния автор Димитри Иванов. Ебаси форумите. Трябва да ги забранят. Едно време драскаха по стенитена кенефите, сега има интернет.
 38. 88) хахахах
  ти си драскал/дрискал по кенефите, признай си.
 39. 89) хахахах - първородният
  така беше, но ти си продаде ника за паница леща, от тогава първородството упражнявам аз
 40. 90) А стига бе 83
  Днес,както всеки ден пак четах segabg.com-новините в Бг и икономическата рубрика-и двете,заедно с форумите под тях,понеже има много полезни постинги.И днес,както никога не обърнах внимание дали има писаници на Димитри Иванов.Понеже четах веднаж,недочетах-беше голяма глупост в стил идиотски.Иначе форумните постинги не пропускам.Има много умни приказки.Да почна ли да изброявам никовете?
 41. 91) ми
  за да добавя нещо към темата, а не само да кажа евалата на бакалов за идеята за това парче, само ще отбележа, че работите на дмитрий иванов могат да се четат до без край, като книга - да се отваря постоянно и да потъваш вътре. ако някой се сети на хартия да го отпечата, може да се носи и от староверци (като мен) да го четат където си искат. а какъв е бил дмитрий - кой международник не е бил ченге преди, да не река - кой журналист? и какво от това. сега всички са/сме от чисти по-чисти. щото сме ...още

 42. 92) хахахах
  91, дай Боже и твоят интелект да се повиши, като четеш скудоумните увъртания на въпросния автор.
 43. 93) Захарчук
  Не ве ли иде в малките мозъци, че това са едни и същи безделници, които по цял ден ровичкат из сайтовете. Криво ляво илядо души... Така също обикалят кафенетата из центъра за да ги почерпи некой...
 44. 94) Кльонков
  Не зная дали наистина статиите на Дим. Иванов са най-четени в Интернет, но като ченге служител на комунистическите специални служби едва ли може да напише някакъв сносен коментар. Просто изводите му трябва винаги да се подлагат на съмнение. И едва ли е толкова наясно с процесите в България и света днес. Служенето на онази идеология с нейните фалшиви ценности може само да изкриви истината.
 45. 95) Сергеев
  Ако повече четете и по-малко злобеете,щяхте да знаете,че Димитри го ценят и уважават десетки хиляди.Повечето от тях не различават софтуер и хардуер,защото са от старото поколение.Защото ги е формирал още като млади.Защото,в онези тъмни времена, книгите се купуваха с връзки.Не всички.А най-паче,тези които превеждаше.А предговорите,които пишеше?Бяха единствената неизкривена информация за външният свят.При една ужасна цензура.Толкова неща научих чрез него!И ще е четат. И човек да е убил-пак ще го уважавам.
 46. 96) Искрен
  Стига с това писане...! Кое по-напред да чете човек!?!? Истинско цунами от информация, коментари, мнения. С писане тази територия няма да се оправи. Действия трябват. Никъде не го виждам по медии Димитри Иванов. А е нужен. Всички т.н. интелектуалци се крият и не желаят да влязат в политиката. А после се чудят, че била мръсна работа. Е как не, когато там са мутри, разбойници, кариеристи, негодници...

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com