www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Китайската армия: малки групи по 5 милиона със свръхмодерно оръжие

24 Юли 2009

 

Войници от Народноосвободителната армия на Китай на парад в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Руско-китайското антитерористично учение “Мирна мисия-2009″ започна в Хабаровск с военнополитически консултации между началниците на двата генерални щаба. Активната му фаза ще продължи от 23 до 26 юли и включва маневри на полигона Таонан край град Байчън в Североизточен Китай. Всяка страна е изпратила за участие по около 1300 военнослужещи, главно от сухопътните войски и авиацията. Това е второто съвместно учение от този род след 2005 година.

Русия и Китай са отдавнашни партньори в сферата на отбраната, макар че е имало периоди, през които военни от двете държави са заставали на протовоположните страни на фронтовата линия. Например по време на граничния конфликт на остров Дамански през 1969 година, когато група китайци нахлуха на съветска територия, и то със съветски автомати в ръце. Кратката, но кръвопролитна микровойна приключи с победа на руските граничари и военни, но те загубиха 58 души, а 94 бяха ранени. Загубите на Китай все още са засекретени, но според различни източници са били от 100-150 до 3000 души.

Отчасти заради този неприятен инцидент нашите сънародници дълго време смятаха китайската армия за многобройна, но зле въоръжена маса, която от време на време прави опити да мине съветската граница “на малки групи от по пет милиона души”. На времето това не беше далеч от истината, но днес въоръжените сили на Китай не само по брой на личния състав, но и в технически план претендират за едно от първите места в света. Междувременно Пекин се кани да увеличи и броя на въоръженията, и на високотехнологичните компоненти от отбранителната сфера.

Днес се смята, че Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) разполага с около 2 250 000 военнослужещи на редовна служба и 800 000 резервисти. По първия показател Пекин е на челно място в света с голяма преднина пред армиите на САЩ, Индия, Северна Корея и Русия. Руските войски са над два пъти по-малобройни от китайските.

Най-много са военнослужещите от сухопътните войски на Китай - близо 70 на сто от личния състав или 1 600 000 души. Военноморските сили наброяват към 250 000 души, също толкова - военновъздушните сили. Между 90 и 120 000 военни включва т. нар.втори артилерийски корпус от НОАК, фактически аналог на руските ракетни войски със стратегическо предназначение.

По време на война министерството на отбраната ще командва и полицейски формирования от около 660 000 души, които се очаква да изпълняват второстепенни задачи в подкрепа на сухопътните войски.

Последните днес са въоръжени с близо 7500 танка, 5500 бронетранспортьора, 2200 бойни машини на пехотата и 25 000 артилерийски оръдия. Арсеналът им на практика изцяло е собствено производство, макар да не е тайна, че повечето образци са копия на съветски и руски оръжия - автомата “Калашников” АК-47, пистолета “Макаров”, снайпера “Драгунов” и др.

Същото важи и за китайската авиация, въпреки че официално тя разполага и с техника, произведена в Русия, Канада, САЩ, европейски държави и Израел. Например с руски изтребители Су-30 и Су-27, военнотранспортни самолети Ил и Ту, хеликоптери Ми-8 и Ми-17, американски модели Сикорски, европейски Юрокоптър, канадски пътнически самолети Бомбардир и израелски безпилотни апарати Харпи.

Сред най-масовите бойни самолети на Китай днес е изтребителят Джей-7 (произвеждан за износ като Еф-7), смятан за копие на съветския МиГ-21. Официално страната има над 500 такива машини и е продала подобни на повече от 15 държави.

Китайската авиация е въоръжена и с над 300 изтребители прехващачи Джей-8, разработени на базата на съветския Су-15, към 120-130 многоцелеви изтребителя Джей-11, аналогични на Су-27СК, повече от 160 многоцелеви изтребителя Джей-10, в чиято конструкция според експерти са използвани технологии от израелския самолет “Лави”. С общо към 2000 бойни самолета военновъздушните сили на НОАК са обявени от специалистите за най-големи в азиатския регион и трети в света след тези на САЩ ина Русия.

Военноморските сили на Китай са също толкова многобройни, но според експертни оценки засега много изостават в техническо отношение от флотовете на другите свръхсили, а повечето им кораби са остарели. В състава на флота влизат също морска пехота, брегова охрана и авиация.

Както заявява военноморското командване на страната, в близко време флотът на НОАК ще получи нови прецизни ракети с голям обсег, трудно откриваеми подводници за далечно плаване и самолетоносачи.

Напълно е вероятно последните да имат като палубна авиация руски самолети Су-33 или техни аналози. При всяко положение Китай отдавна проявява интерес към тези машини, макар че Москва не бърза да продава Су-33 на Пекин.

Втори артилерийски корпус от НОАК, сравнително многоброен, е може би най-засекретената структура в китайската армия. Състои се от шест бригади, разположени в различни региони на страната. Експерти твърдят, че арсеналът на китайските стратегически ядрени сили вероятно включва днес от 100 до 400 бойни глави.

Спорен въпрос остават и военните разходи на Пекин в момента. Официално обявеният бюджет за отбрана на Китай през 2008 година е бил около 60,1 милиарда долара. Според доклад на Пентагона обаче за годината са изразходвани от 105 до 150 милиарда долара. Освен това Вашингтон смята, че през последните години военните възможности на Пекин съществено са нараснали. НОАК е инвестирала значителни средства в покупки на модерни оръжия чуждестранно производство и е успяла да тласне отново напред развитието на отбранителната индустрия в страната. Същевременно възможностите на китайците да използват сила от разстояние засега са ограничени, а внедряваните нови технологии целят главно усъвършенстване на отбраната.

Ще отбележим, че в края на януари 2009 година китайското военно командване публикува доклад за перспективите в развитието на националната отбрана, в който определи целите, стратегията и планираните разходи в тази сфера. Според тези данни, правителството на Китай планира да насочи усилия предимно за компютризиране и механизация на силовите структтури, а в бъдеще Пекин смята да следва стратегията на “активна отбрана”. Китай не планира да нанася т. нар. превантивни удари, не смята пръв да употреби ядрено оръжие, нито ще се включва в ядрена оръжейна надпревара с други държави.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Тэтчер
  Ахааа - демек Горна Волта с ракети.
 2. 2) Блеър
  Маргрет Маргрет - няма вече Горна Волта - сега е Буркина Фасо со ракетами
 3. 3) Станимир
  Китайската аемия наистина е внушиелна , но тя няма толкова опит колкото руската и американската . Това е много важно . През 1969 при навлизането на китайски воиски в СССР , граничната руска армия използва лазер с която ливидира повече от 3000 дущи !
 4. 4) плъх4о
  Станимир4о, сигурен ли си, че не си сънувал, че четеш роман от Язък Азимов?
 5. 5) мишка
  4, Станимрчо е неграмотен, романи не чете.
 6. 6) шейх ас-Сад
  Е поне да смята умее ли? Сигурен съм, че в Дубай или поне в Шарм ел Шейх ще му хареса. При развод, ще му поставя тапа от шампанско и ще му платя една лира.
 7. 7) Станимир
  Пище се Айзък Азимов . Шматка
 8. 8) Станимир
  Пише го написах с бъквата щ . Ех , хайде сега дечицата пак ще ме поущтряват
 9. 9) Anonymous
  Шматка си ти, Станимирчо, дето не знаеш още пикае ли ти се или ти се такова.
 10. 10) Станимир
  Ти нали знаеш цункаш тумното дупенце и си взимаш хапчетата :)
 11. 11) Рубрика "Пвяко у гъвнето на Мавтин"
  „Аз съм работил в опозиция на сините в София четири години, свикнал съм на номерцата им, надявам се повече да не го правят, повече разчитам на Мартин Димитров - да вземе да се еманципира и да не тръгне по същия път", добави Борисов.
 12. 12) занфир
  Станимирчо, отде тая любов към слонската балумба бе младежо?
 13. 13) Between two Worlds ( u...h )
  Русия и КНР - партньори...? Браво , партьори като БСП и ДПС,но Мечката си мисли, че е по-тариката от жълтурчутата,а те са си доказали даже и интелекта, а Мечока досега е показвал само зъби,нокти, и разрушения.
 14. 14) Бора Бора
  Тия съвместни учения са пушек за заблуда на врага:-))) . Нещо като взаимно разузнаване. Никой в Русия не е въодушевен от такива тесни контакти с Китай защото е известна доктрината, че Сибир и далечния Изток са зони на бъдещо развитие и заселване от китайска страна. И сега в Сибир живеят легално или полулегално няколко милиона китайци , които работят и създават плацдарм за китайска експанзия.Егоистичната политика на Западна Европа и директното противопоставяне с Щатите отблъсква Русия, която иначе си е в цивилизационно,етническо и религиозно отношение почти 100 % европейска страна. И сега Русия е щит срещу нахлуващия ислям и китайски ...още

 15. 15) да здраствует
  ДА ЗДРАСТВУЕТ РУССКИЙ СПАМБОТ!
 16. 16) Гошо
  Защо всики мислите че непременно Китай ще насочи експанзия към Русия а не например към Казахстан или другите средноазиатски държави или Тайван Бора ти пък толкова ли си найвен та да пишеш такива неща запада да стане ортак с Русия Те на запад само се чудят като кой да намерят от съседите и да го скарат с нея ,а мераклии не липсват даже и у нас чудя се как още не са прейменували руската салата на салата европа или НАТО макар че тя е френска.
 17. 17) Руската салата
  Била съм френска :))
 18. 18) Станимир
  Бора - бора много точен коментар . За съжаления тея слуги на манотарната с-ма така и не разбраха че Русия е единственият щит . Но спокойно има хляб . Европа е изтощена във всякакъв аспект зависима и американизирана от САЩ . Как можаха да го допуснат . Като са толкова силни да си взимат енергия от САЩ . Защо се врат на " врага " Русия ?
 19. 19) pro-anti
  Русия се обезлюдява, а броя на китайците се увеличава с геометрична прогресия, нуждаят се от територии, а Сибир им е под носа. Дългосрочната цел на китайците е ясна Първата стъпка е да предизвикат глобално затопляне(почти са успели), втората стъпка е да завладеят Сибир(и затова се въоръжават като за световно), и третата: да си засяват в Сибир ориз, много ориз
 20. 20) С 300
  От известно време всички публикации на тема високомощни лазери са засекретени и В Русия и в САЩ.Пита се защо ли?Отговора на този въпрос ще се разбере в близките 10 години.Станимир говори за сблъсъка на о-в Дамански,когато цели съединения от китайската армия бяха унищожени с лазерно оръжие.От тогава китайците са наясно че с мечката шега не бива.Спомням си едно публикация в руско списание отпреди 30 години,когато в Дубна беше използван лазер с мощност от 10 гигаджаула за прострелване на мишена от деутерий и тритий в един експеримент за създаване на термоядрено синтезирана плазма.Идеята беше да се получи работещ модел за мини ...още

 21. 21) детство мое
  от горното лъха на стари списания криле и дъга
 22. 22) Станимир
  Социелизма разви до голяма степен не само Русия , мога да кажа и за нашата страна . След 90-та държавата не полага никакви средства за създаване на висши умове технологии. Десетки научни институти са закрити , това е грях чист грях . Народът ни оглупява след всеки изминал ден и това е добре дошло за управниците ни . В една статия пишеше че ако социелизмът съществуваше досега нямало да има интернет и добре развити технологий . ХОхОхО . България е произвеждала компютри операционни с-ми и какво ли още не . Чрез научните институции и финансиране от държавата са се били ...още

 23. 23) тома неверни
  И аз нещо не ми се вярва, че ако др. Тодор Славков беше наследил дядо Си, нямаше да имаме интернет.
 24. 24) До Станимир (№22)
  Цитат (по Станимир):..."България е произвеждала компютри операционни с-ми и какво ли още не..........................." Абе неграмотнико, я посочи поне една операционна система, която да е направена и произведена в България. Истината е, че в България са произвеждани и се произвеждат голям брой "умници" като тебе.
 25. 25) Anonymous
  час и половина ни вопъл ни стон
 26. 26) Станимир
  хахах това за станимирофена ми хареса , а до колкото ония чалгажия горе сигорно е изкарал някой нов албум . Много се ежи
 27. 27) станимирофен
  а тебе ще ти дърпам ушите насаме, момченце
 28. 28) Станимир
  Сериозен ли си ?
 29. 29) станимирофен
  напълно. за чий ми трябваше да излизам от сянката, да те вкарвам в правия път?
 30. 30) Николай
  до Станимир /22/ Уважавам мнението ти и споделям част от него, но много са дразнещи правописните ти грешки!Препоръчвам ти да ползваш Правописен речник!Например убогатяване се пише обогатяване; социелизма,тея,сигорно,чалгажия-също грешно. Бъди здрав!
 31. 31) Станимир
  Прав си , но просто пиша прекалено бързо , а не защото съм неграмотен :)
 32. 32) Alarming report
  Ти си просто повтарящ се ,изчерпан пропагандатор, от миналото ,№-31...
 33. 33) Бора Бора до Станимир
  Станимире, не забеляза ли каква непоносимост имат някои от участниците тук към мнения различни от правилното ,проамериканското? Направо са си като бивши партийни секретари, стриктно спазващи правилната Линия на мислене да е успоредна на Партийната линия. Да живее ЮСА.:-))) И се почва едно обиждане , една простотия.. Изглежда анонимността е идеалната форма за изява на ,иначе, невзрачните и неудовлетворени от своя живот люде, наричани още -неудачници.:-))))))))))
 34. 34) хахахах
  станибора до бористен, хахах
 35. 35) Станимир
  " Правилното проамериканско " . Ам синдрома на овцете беее да живее " демокрацията " . Нали знаеш какво е демокрация , а капитализъм ? Ето такива овце наивнички като теб роб на институциите докараха в положение България , която най - бедната страна в Европа без никакъв спорт , никакво селска стопанство , никаква индустрия , никакво образование и т. н. . Беееееееееее
 36. 36) ВСИЧКО ЗА КИТАЙ » Blog Archive » Китайската армия: малки групи по 5 милиона със свръхмодерно оръжие
  [...] http://e-vestnik.bg/6681   [връзка] [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com