www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Системата за ПРО: реална ли е заплахата от иранските ракети

25 Юли 2009

 

Трей Оберинг, Ерик Еделман*

Иранска ракета земя-земя преди изпитание на неизвестно място в иранската пустиня. Снимка: Ройтерс

Експертите очакват до 2015 година Иран да се сдобие и да изпита междуконтинентални балистични ракети, които ще могат да достигнат територията на САЩ. Затова споровете дали има смисъл от системата за ПРО, която трябва да бъде разположена в Източна Европа, стават все по-горещи. В САЩ настояват, че радиолокационните станции работят отлично. Същото се отнася и за ракетите-прехващачи. Защо Русия се противи на тази програма и как трябва да постъпи Америка, пише в. Вашингтон пост.

Преди няколко седмици институтът „Изток-запад” публикува изследване, подготвено от американски и руски „експерти”, посветено на иранската ракетна заплаха. Авторите стигат до извода, че заплахата „няма непосредствен характер и във всеки случай системата, която се предлага днес, няма да позволи ефективна защита”. На следващия ден, по думите на министъра на отбраната Робърт Гейтс, Иран проведе изпитание на многостепенна ракета с твърдо гориво с радиус на действо 1200-1500 мили (т.е. значителна част от Европа се оказва в пределите на обсега й).

Преизбирането на президентския пост на Махмуд Ахмадинеджад, който неведнъж е подчертавал необходимостта от създаване на ядрено оръжие и балистични ракети, за пореден път подчертава колко важни са американските планове за разполагане на радиолокационни станции и противоракетни батареи в Източна Европа. Критиците на този план често използват същите доводи, които руските дипломати и военни нееднократно привеждаха в хода на руско-американските преговори през 2007-2008 година, включително и на двете срещи на ниво министри на външните работи и глави на министерствата на отбраната.

Тяхната позиция е следната: в краткосрочна перспектива заплаха от появата в Иран на балистични ракети с далечен обсег на действие не съществува. Освен това предлаганата от Вашингтон система за ПРО няма да предостави защита от тази заплаха, а разполагането й в Европа създава опасност за руското ядрено оръжие. Тези изтъркани доводи не са убедителни.

Генерал-лейтенант Патрик О’Райли, началник на службата за противоракетна отбрана към Пентагона, неотдавна привлече вниманието към успехите, постигнати от иранците в създаването на многостепенни ракети и към прехода от течно на твърдо гориво. Много критици на американските планове в Европа също признават тези постижения. Авторите на публикувания през април доклад на Националния авиокосмически разузнавателен център отбелязват, че „при съответната помощ от чужбина през 2015 година Иран ще може да създаде и да изпита междуконтинентални балистични ракети, които ще могат да достигат до територията на САЩ”.

За това, че Иран прави сериозни опити да получи такава помощ, свидетелстват показанията на нюйоркския окръжен прокурор Робърт Моргентау пред сенатския Комитет по международни отношения през май тази година. Прокурорът огласи обвиненията, повдигнати през април на китайски бизнесмен, който сключвал сделки с представители на иранското министерство на отбраната. Сделката предвиждала доставки на:

-    1500 килограма специална алуминиева сплав, която се използва изключително при производството на ракети с далечен обсег на действие;

-    1700 килограма графитни цилиндри, използвани при работата на забранените за износ в тази страна машини за електроискрова обработка;

-    Над 30 000 килограма медно-волфрамови листове;

-    24 500 килограма мартензитно-старееща стомана;

-    450 метрични тона електроди за пещи;

-    1400 метрични тона високовъглеродно фероманганна сплав.

Когато бил формулиран обвинителният акт, иранците преговаряли за купуването на жироскопи и акселерометри – най-важните прибори за балистичните ракети.

А сега още един въпрос: могат ли обектите на ПРО в Европа да гарантират защита от иранските ракети? Критиците на тази програма все по-често използват неправилни методи за анализ, за да оценяват ефективността й. Радиолокационните станции, които правителството на САЩ планира да разположи в Чешката република, вече се използват повече от осем години при тестови опити в южната част на Тихия океан. Критиците подценяват характеристиките им дори в настоящия им вид като не отчитат планираната модернизация. Освен това те не разбират основните възможности на радара, а и на радиолокационната станция за предно базиране, по отношение на откриването, проследяването и разпознаването на целите. Става дума за многопластов интегриран подход за разпозванане на целите, а не за разчитане на само един елемент от веригата.

Предвидените за разполагане в Европа ракети-прехващачи ще осигурят максимална оперативна и икономична система на защита от ракети с далечен обсег, с които Иран трябва да се сдобие до 2015 година. В течение на нееднократните изпитания програмата за ПРО демонстрира технологичните си достойнства: от 2001 година успешно бяха проведени 37 от 46 прихващания на цели в реални условия с използване на мобилни комплекси, базирани на сушата, в морето и под земята. При тези резултати няма основание да се предполага, че европейските елементи на ПРО няма да сработят както трябва.

Винаги е било трудно да се разберат причините, поради които Русия се притеснява от тази програма. По какъв начин 10 прехващачи без ударни бойни глави (да не говорим за ядрените бойни глави, с които са оборудвани руските противоракети, разположени около Москва) могат да застрашат ядрения й арсенал? Системата може да се справи с няколко междуконтинентални балистични ракети, които може да се появят в Иран, но простите закони на гравитацията и физиците са категорични, че тези ракети няма да могат да прихванат руските стратегически ракети.

Неотдавна Гейтс предположи, че Москва прави преоценка на потенциалните заплахи и че там започват да се отнасят по-сериозно към опасностите, произлизащи от иранската програма. Може само да приветстваме подобно развитие на събитията. Неотдавнашните изпитания на ракети в Иран говорят, че там се работи динамично. САЩ вече разгръщат система, която да защити собствената им територия от потенциалната заплаха, но би било неразумно да се откажем от традиционния принцип на неразделност на проблема на безопасността и отбраната на Америка и европейските й съюзници. НАТО поддържаше концепцията за противоракетната отбрана и съгласуваше усилията си с американските планове. На времето президентът Джордж У. Буш, а сега и президентът Обама, считаше, че трябва да продължи осъществяването на тези планове, докато има заплаха, която са призвани да отстранят. Администрацията и Конгресът са длъжни да осигурят адекватно финансиране за реализиране на проекта: по-добре да се предприемат превантивни мерки, отколкото да се оправяме с Ахмадинеджад и с иранския ракетен потенциал, когато той се окаже свършен факт.

*Трей Оберинг е генерал-лейтенант от военновъздушните сили в оставка. Той оглавяваше Управлението за противоракетна отбрана от юли 2004 до ноември 2008 година. Ерик Еделман е почетен научен сътрудник на Центъра за стратегически и бюджетен анализ, от август 2005 до януари 2009-та беше заместник-министър на отбраната по политическите въпроси.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Писна ми от янки!
  Ако янките мислеха за Иран, щяха да сложат радарите в Турция, а не в Европа. Чехите се превърнаха в ядрена мишена, само за да обслужат американски глоблистични интереси...
 2. 2) Станимир
  Скъпа и излишна инвистиция е това ПРО . То е ясно че не за Иран но с-мата е излишна пред руските ракети РС-24 , Топол - М , Булава . Чехия и Полша станаха мишени - ЧУДИЕСНУ ! Едно може да им се признае на САЩ , най - добри са в подкупването на политици . Общо взето копуването на държави .
 3. 3) Киров
  Като се има предвид близостта на Турция, Кувейт, Израел пък и международните води да се чуди човек от какви подбуди се тъкмят в Полша да инсталират такова оборудване. Пак ни вземат за канарчета.
 4. 4) Soldier of Fortune...D P
  Добра публикация, отлична бих казал...Оборудването, което ще бъде инсталирано в Источна Европа още нее уточнено (изобщо не е избрано ),ще се уточни,когато се постигне яснота за целите и намеренията, НО в Полша и Чехия ще има такива инсталации ,които ще са парт от една система.
 5. 5) Бора Бора
  Много интересен анализ!! Еехх.. ако авторът беше и погледнал на картата как са разположени страните за които става дума. Що така и дума не става за Турция , където е най удобно да се разположат тия анти Ирански ракети ? Или любимата Грузия? Ми..щото са далеч от жизненоважните руски обекти-затова. А и тия руснаци много са нагли-не стига , че не са съгласни с Великия бял вожд,ами и предлагаха да разположат тия анти Ирански ракети и радари в своя военна база,по близо до Иран.
 6. 6) FIRST 2
  Чввствате ли на къде бият американците.Вече са решили да не разполагат в Европа противоракети,но искат да изтъргуват това с Русия.Защото вече са разбрали,че не могат нищо да направят в Афганистан и в Иран,без руската логистична,а защо не и политическа подгрепа за този взривоопасен регион.Този американски експерт твърди,че ако се разположат,противоракетните с-ми в Европа ще бъдат ефективни спрямо иранските ракети но "нямало" да бъдат ефективни спрямо руските.Руските експерти твърдят обратното.На кого трябва да се вярва?Руснаците все още нямат свои противоракетни батареи близо до Америка.Но могат много бързо да го направят.Как ще реагиратамериканците,ако например Русия разположи в Куба или в Венецуела свои ...още

 7. 7) полк. Бъзльо Шумкарски
  № 6- то,винаги, когато прочета твой "коментар" се скъсвам от смях, веднага се сещам за съветския реформатор Хрус(ш)чов и просташката ме изцепка с галоша в ООН и просташкото му управление, но за съжаление този комизъм си е трагичен.
 8. 8) Брат'чед
  Ех,Полк.Шумкарски,да ти кажа честно , хроничното ти русофобство ми подсказва , че си от женски пол-нищо , че ник-ът ти е в мъжки род, че и със звание. Само грозна , мустаката българка с малки цици може да мрази така отчаяно рускините, а по край тях всичко руско..щото тия палави рускинчета си падат по българските мъже, а ти с такива данни си извън класацията:-)))) т.е. оставаш на сухо. Айде късмет, някй наш южен съсед може да те зарадва и изненада..няколко пъти, кво пък, и ти си човек:-)))))))))), само трябва да идеш до Анталия на почивка.
 9. 9) агент Мурва Текезарска
  № 8-мо, Бил съм на почивка в Анталия, а днес се върнах от Посиди-Гърция, сега планувам да отидемс караваната между с.Бели Искър и с.Мала църква и после отново работа. А ,намеците ти ,можеш лесно да провериш,като командироваш дъщеря си или която и да е атрактивна твоя роднина за няколко дни при мен с проучвателни цели( заплащането е от мен).Благодаря...В моята логика няма място за филство към Русия ,СССР и към сегашната държава на тази идвестна територия, защото и за слепитее и неуките е ясно,чи те са спъвали развитието на Родината ни и Нацията ни най-целенасочено и перманентно.Понятно?
 10. 10) Брат'чеда
  знаех си аз , че си голяма Мурва, ха наздраве..
 11. 11) Киров
  До Мурвата (или Курвата)/ Да си припомнищ от къде са тръгнали българите ли? Или по ти хареса културния принос на османците?
 12. 12) доц. Тъпонго Цървулев
  № 11-то, въпреки, че репликата ти е мн. объркана , ще ти отговоря, онези,които се считат граждани на Р.Ф. или както е популярен сега СССР, те трябва да си припомнят често колко величава роля в градежа на държавноста им има българския народ, а не който и да е член на българската Нация, ясно?
 13. 13) Киров
  До 12. Няма по-точен ник от твоя хем тъп, хем цървул. Да ръсищ тъпотии за една велика нация дала на света толкова щедьоври е само доказателство за умствения ти багаж. Края на полюцията ти дава и още едно доказателство - явно си ченге или още по-тежък случай на дебилност - военен.
 14. 14) проф. Философ Плагиатски
  Опитваш се да ме обидиш ли №13-то ? Вероятно имаш по-широки представи за ченгета и военни (демек ,за шапкарите), но ще те разочаровам, не съм -бил съм военен само ,като отбиващ редовна в. служба в БНА, НО ти най-вероятно си си мечтал а станеш какъвти и да е шяпкар ,но са те подрязали,нали? Имам чувството ,обаче(от коментарите ти),че когато аз съм слушал и куфял над творчеството на Пърпъл, Цепелин, Юрая и Сабат и съм си мечтал да се разхождам по "Бродуей", ти си си репетирал шапкарски рапорти ,а?
 15. 15) Брат'чеда
  И кво стана ,Мурво? Развя ли си дупарника по Бродуей? Или си остана просто завинаги един български "голубой" ?
 16. 16) Братушка-та
  А, ти научи ли шапкарските "рапорти" и "Ставай, страна огромная"..., овладя ли доносничеството? Аз сбъднах повечето от мечтите си, видях как живеят ,учат и работят свободните хора, видях страната си освободена от съветския ботуш, изгледах деца, построих домове...-какво друго?
 17. 17) Anonymous
  Най-добре се смее който се смее последен, братушката е имал време да научи рапортите в периода 1997-2001. И да, Ив. Костов очисти мутрите, като забрани стикерите и тъмните стъкла.
 18. 18) Брат'чеда
  баси, Педко, Педкооооо..пак си забравил да си сложиш памперса.. Бива ли така, това е форум, не е...старчески дом:-)
 19. 19) Anonymous
  Нищо, като измрат пенсиите, синьото ще се възроди като феликс из пепелта.
 20. 20) Салат Ракийкин
  Ти си ПАМПЕРС по рождение,човече. Не го ли асимилираш този факт? Скоро животът ще ти напомни- лабаво няма...
 21. 21) тт
  Салатко, ти си расъл на кенеф у Факултето. Листата ти са целите на дупки от пръските урина. Защо не спреш да обиждаш хората от форума?
 22. 22) Иво
  Ясно е че иранските ракети не са заплаха за Европа! Заплаха са за Израел и САЩ защото тези две страни не искат да има силна и независима мюсюлманска страна в Близкия Изток! Ако толкова много ги е страх Израел от Иран да си построят в своята страна ракети прихващачи и радари срещу иранските ракети! Или да ги построят в слугите на САЩ в региона: Йордания или Турция! Това е!!!
 23. 23) Киров
  До №№ 9,12,14 - човече за такива като теб има специалисти - психиатри - ще ти помогнат надявам се въпреки че си едновременно дебил, шизофреник и увствено ограничен/а. Прегледай се докато не е станало безнадеждно късно,а отношението ми към шапкарите е меко казано нетърпимо - паразити на гърба на нас данъкоплатците - ненужна измет.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com