www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Амелия и Николай: В Исландия няма хайлайф и простолюдие, нощният живот е бурен

1 Август 2009

 

Николай на почивка в България в базата с бунгала на БИЦ “ИЗОТ” - София. Снимка: авторката

Амелия и Николай Матееви живеят в Рейкявик от 18 години. Николай е бил състезател в българския национален отбор по фехтовка и през 1991 г. получава покана да замине за Рейкявик като треньор. С него заминават съпругата му Амелия и синът им Александър, който тогава е на 1 годинка. В България Николай е завършил машинно инженерство и успоредно с треньорската си дейност започва работа в исландска фирма като инженер. Амелия е завършила тук българска филология. Там й признават дипломата, без да държи приравнителни изпити и  днес работи като учителка в детска градина. Малкият им син Андри, който сега е 9-годишен, е роден в Исландия. И двамата с брат му говорят български с акцент.

Като спортисти от националния отбор по фехтовка бяхме обикаляли по света, но не и в скандинавските страни, спомня си Николай. Взехме едни брошурки за Исландия и в тях четем: „Средна температура през лятото – 11 градуса. Населението е 280 000, а овцете са повече от населението”. Въпреки това тръгнах. По това време в България точно ставаха промените, въведоха купонна система. Излизах в 6 часа, за да се редя на опашка да купя кофичка кисело мляко. Като пристигне камион пред бакалията, се редиш на опашка, без да знаеш какво ще стоварят от него - дали ще купиш свещи или салам…

Семейство Матееви на разходка през уикенда. Въпреки че грее слънце, в Исландия е студено през цялата година. Снимка: личен архив

Кацнах в Исландия на 1 април 1991 година. На летището ме чакаше касиерът на „Фехтовален клуб Рейкявик”, от който дойде поканата. Човекът живееше с майка си и аз отседнах при тях. По-късно майка му изигра голяма роля ние да останем в Исландия. Когато отидох на тренировка на другия ден, изпаднах в шок. Ние тук като национален отбор имахме всички условия, а там те тренираха в спортния салон на някакво училище. Вярно, че в сградата му някога се е помещавала първата католическа църква в Исландия (в момента тя е превърната в музей и е една от архитектурните забележителности на града), но като отидох там на тренировка, всичко ми се видя на аматьорски начала. Срещаха се веднъж седмично или един-два пъти месечно. Ние в България тренирахме всеки ден при най-добрите условия - така беше в професионалния спорт по онова време. Все пак ми стана интересно да тренирам исландци, защото имах свобода и възможност да приложа идеите си. Хората бяха много запалени и постепенно нещата потръгнаха.

“Фехтовален клуб Рейкявик” разполага с една от най-модерните зали по фехтовка в света. Когато Николай Матеев заминава като треньор по фехтовка в Исландия, първо тренират в салона на едно училище, после се местят в друга малка зала, но след преговори с кметството, Николай успява да издейства да им дадат една от залите на Националния стадион. Ремонтират я и сега залата е одобрена за международен център по фехтовка. Снимка: личен архив

В България като се каже „северни страни” всички си мислят, че хората са много студени и затворени, а на нас ни се стори точно обратното. Хората те приемат безрезервно, помагат ти, ходим по заведения, на кино, показват ти забележителности. Големият ни син беше на 1 годинка, когато заминахме и много често сме го оставяли на някоя съседка или на майката на момчето, при което бях отседнал, за да ходим насам-натам с приятели. Имахме и една друга приятелка, Маргрет. Тя беше бивша екскурзоводка, много обичаше България и знаеше за историята и забележителностите на България повече от нас. През 80-те години исландците много са идвали тук да си правят зъбите и тя ги е развеждала къде ли не. Беше пълна със сувенири, с приятели в България и беше като баба на нашите деца там.

Природен пейзаж от Исландия. Снимка: личен архив

Казват, че в други държави, примерно в Германия, трябва да се обадиш на майка си, за да я предупредиш, че ще й отидеш на гости, иначе няма да те приеме. В Исландия нашите приятели ни звънят понякога в 11 часа вечерта на вратата и направо ни идват на гости. Ние също го правим, когато минаваме край техните домове и това е напълно нормално. Отношенията баби-внуци са като в България. Бабите помагат, гледат децата, стига да не работят, защото там жените се пенсионират чак на 67 годишна възраст. Наскоро искаха да пенсионират стюардесите на 65, но те направиха стачка и им се размина.

В Исландия няма разделение на хайлайф и простолюдие. Всичко е за всички – и заведенията, и магазините, и кината, и курортите. Там може да срещнеш министър-председателя на улицата или във фитнеса, да използвате една и съща съблекалня и да го заговориш на малко име. Няма охрани, бодигардове и други подобни. Телефонът на президента е публикуван в телефонния указател.

Андри (третият от ляво на дясно) на завършването на годината в българското училище в Рейкявик, което посещава само в неделя. Извън редовното обучение в исландско училище, Андри ходи на българско училище, на фехтовка и на спортни танци. Снимка: личен архив

Животът е много спокоен, а на полицаите им е забранено да носят оръжие. Исландия няма армия. Децата си играят сами на улицата, никой не ги закача, ходят на училище и се връщат сами, почти няма престъпност, а в началото като отидохме, дори колите и къщите не се заключваха.

Съседите ни също са много свестни хора. Когато децата бяха по-малки, може да звъннеш на всеки апартамент и да кажеш: „Може ли да го погледаш за половин час?” и никой няма да ти откаже. Имаме отлични приятелски отношения с тях. Възрастните там се забавляват наравно с младите, но и помагат без никакви условности. В това отношение нещата са като в България.

Нощният живот в Исландия е известен - бурен и започва от петък вечерта. Всички в петък и събота са на улицата, по заведенията и няма млади, няма стари – както са 20 годишните, така са и 70 годишните. Жените по приятелски се обединяват в т. нар. шивашки клубове. В началото много се учудихме, когато една позната ни каза: „Снощи бях с приятелки на шивашки клуб до 4 часа сутринта”. Питаме я: „Какво шихте там?”, а тя се смее. Традицията е останала отпреди, когато жените са се събирали да си приказват и да бродират. А сега само ходят насам-натам, ядат, пият и се веселят, и това се води шивашки клуб. Хващат се приятелки от детските години, от гимназията, от университета и отиват по живот - първо на ресторант, после на заведение и т. н.

Николай демонстрира как се прави барбекю в планината, въпреки суровия климат. Снимка: личен архив

Исландците са по живота - много обичат да се забавляват, да танцуват, да пеят. Дори като даваха по кината филма „Мама миа” (б. а. - мюзикъл с песни на групата АББА), направиха специални прожекции, в които можеше и да пееш. Билетите за тези прожекции свършваха моментално, а в салона беше претъпкано. Както си гледаш филма, изведнъж всички стават, започват да пеят, да танцуват, да се забавляват. Там кината са с почивка (може би само в Исландия е така) и в почивката имаше хор, който изпълняваше песни от „Мама миа”, за да поддържа настроението на публиката.

Друго интересно е, че там всеки може да си намери произхода и да си проследи родословното дърво до първия, който е дошъл на острова. Пазят се всички църковни книги и може да се върнеш стотици години назад до първия си родственик, който е дошъл примерно от Норвегия. И са много популярни т.нар. сбирки на родата, на които може да се съберат към 200 души.

Времето е толкова променливо през цялата година, че в един ден може да видиш всички годишни времена на България – първо дъжд да вали, после слънце да грее, след това да има сняг, виелица, буря, а накрая да стане тихо. През май-юни обикновено е толкова студено, че децата не излизат навън без шапки.

На екскурзия сред природата на Исландия. Снимка: личен архив

Има бели нощи и месеци, в които почти не изгрява слънце. Както денят се увеличава навсякъде по света, там също се увеличава, но още повече. В края на април-май просто слънцето минава зад планината и пак изгрява. Непрекъснато е светло. След 21 юни денят започва да намалява и вече през декември е светло само между 11 и 3 и половина следобед. През август, септември и октомври е почти като в България. В най-мрачния месец – декември, обикновено хората са улисани в коледни приготовления.

По това време на годината децата са много добри, защото там има 13 Дядо Мразовци. Те са с различни имена, уродливи са, правят пакости, а с тях винаги ходи една черна котка. Майка им се казва Грила. Тя е много грозна и лоша, и непрекъснато обикаля с един чувал да събира лоши деца да ги яде – нещо като нашата Баба Яга. Бащата на Дядо Мразовците се казва Лепалуди и е нещо като уродливо джудже. 13 дена преди Коледа тези 13 Дядо Мразовци започват да слизат от планината. Всички деца си оставят по една обувка на прозореца. Ако детето е било послушно, получава някакъв малък подарък в обувката, а ако е било лошо, му се оставя един картоф.

Езикът е много труден, защото е стар. Понеже Исландия е отдалечена и откъсната от другите скандинавски страни, там езикът не е модернизиран. Те могат да си четат книгите от 9-10 век. В граматиката им няма правила и обяснение за нещата. Научаваш го, без да питаш защо. Има само едно правило и то е, че ударението е на първата сричка. Това важи за всички думи, включително за имената.

В Исландия хората си събуват обувките дори и в обществени сгради. Примерно в лекарския, в зъболекарския кабинет, в болницата и в музея е съвсем нормално да си ходиш по чорапи. И в училище са по чорапи - така са свикнали. В спортните зали навсякъде ходят боси. А там много спортуват. Фитнес-центровете и салоните на големите им спортни вериги са претъпкани. Включително и инвалиди има с отделни треньори, и много възрастни хора, които си правят специална гимнастика. Както младите правят мускули, така ще видиш и 80 годишни в спортната зала.

Амелия разказва за живота в Исландия. Снимка:авторката

Има много уредени старчески домове, които са като хотели с по няколко звезди. Отдолу е с лекарски кабинет, с фризьорски салон, маникюр, педикюр, със зали да се събират и да си приказват, някои са с басейн. Възрастните хора си продават апартамента и си купуват апартамент в такъв старчески дом. Ако на някого нещо му се случи, там винаги има дежурен лекар, водят ги на екскурзии, занимават ги.

Исландия е една от първите държави, които са легализирали брака между хомосексуалисти. Лошото е, че сега хомосексуалните настояват и в училище да се учи и да се обяснява, че тези отношения са нещо нормално. Съвсем законно се разпространяват брошурки от типа: „Когато едно дете има двама бащи” и много сме се чудили какво да правим – да четем ли тези неща на децата, да не им ли ги четем… Имат много известни личности-хомосексуалисти, които не се крият и към които обществото се отнася много толерантно, както е с министър-председателката.

Министър-председателката на Исландия е бивша стюардеса, лидер на социалдемократическата партия и лесбийка. През последните 20 години в Исландия управляваше дясно правителство – независимата партия. Когато стана икономическата криза, избраха леви и зелени. Те направиха коалиция, но още не могат да се разберат помежду си. Левите искат да влезнат в ЕС, а зелените не искат. Имат разногласия и по много други въпроси.

Семейство Матееви на почивка в Ахтопол. Снимка: авторката

Исландия поначало не е била богата държава. Живеели са по-скоро скромно. Ние обаче отидохме, когато страната отбеляза голям икономически бум. Хората искаха да имат най-доброто, а понятието пестене им беше чуждо. За нации като Дания, Германия и др. е характерно всеки да си прави сметката. В Исландия няма такова нещо - живее се като за последно. Затова първата държава, която беше ударена от световната икономическа криза, беше Исландия.

Там приватизираха банките преди 6 години. Когато станаха частни, те раздадоха кредити, изкупиха едни от най-големите търговски вериги в Англия, хотели и магазини в Дания, купиха летателни компании. По време на кризата и трите частни банки на Исландия фалираха. Държавата успя да гарантира спестовните влогове на населението без лимит на сумата, но акциите на банките за един ден отидоха на нула.

По принцип в Исландия стандартът беше много висок и всичко беше скъпо. На местните им излизаше по-евтино да си пазаруват в чужбина. Връщаха се от Америка с по тон и половина багаж. Отиваха в Щатите или в Шотландия и изкупуваха шопинг-моловете. А бяха много платежоспособни, защото за около 15 години заплатите им нараснаха 10 пъти. Години наред в Исландия имаше излишък от работа. Можеше да работиш, колкото си поискаш, а всеки час в повече ти се плащаше почти двойно.

Купуваш си къща, нова кола и всичко ти е на кредит, а високите ти приходи не се дължат на реалната ти заплата, а на извънредния труд. Рано или късно идва Видовден (както дойде), но в Исландия този охолен период продължи много дълго – около 15 години, и хората бяха загубили реална представа. Кроната (б. а. – националната им валута) беше много силна и ставаше все по-силна. Беше по-изгодно да купиш кола или апартамент, или да теглиш заем не в крони, а 50% в евро, 50% - в щатски долари. Защото така ще плащаш по-малко, ако кроната стане по-силна след 1 месец (както ставаше). По време на кризата някои хора много закъсаха, защото стана обратното – кроната се срина. Представи си в България, както сега еврото е 2 лева, изведнъж да стане 4 лева. Или да имаш да плащаш 500 лева месечно вноска по заем и изведнъж да трябва да плащаш по 1000 лева.

Както навсякъде по света, и в Рейкявик през последните години се строеше, без да се мисли – просто защото имаше пари. И логично кризата се отрази най-силно на строителството. Безработицата започна оттам. Допреди това безработица в Исландия изобщо нямаше. А сега гони 10%, което за тази страна е нещо немислимо.

Най-развитите отрасли от промишлеността на Исландия са риболовът и производството на алуминий и електроенергия. В Исландия не се употребява петрол или нафта за електричество – произвежда се само зелена енергия, която не замърсява околната среда. Токът и водата са сред малкото евтини неща на острова. Има много геотермални находища с високотемпературна вода, 4 големи геотермални електроцентрали и водноелектрически централи.

Туризмът също много се разви в  последните 10-15 години. На север има красиви езера, правят се посещения на фиордите, екскурзии с шейни на ледниците и др. В Исландия има един действащ вулкан – Хекла. Той изригна, когато започна първата война в Персийския залив, а после още веднъж при втората война в залива. Местните се шегуват, че се възмущавал от американската политика.

В Исландия се намира най-големият по площ ледник в Европа - Ватнайокутл. Има и един магически ледник, на който идват от цял свят разни гледачки и екстрасенси, защото там се събирали някакви енергийни точки. По едно време бяха дошли да чакат да кацнат извънземни.

Въздухът в Исландия е толкова чист, че виждаш магическия ледник от Рейкявик, а той е на 250-300 километра. На всички чужденци първото, което им прави впечатление като слязат на летището, е въздухът. Все едно си на връх „Снежанка”. И пак така е хладно, дори да грее слънце”.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Jeronimo
  УМНИ ХОРА ,РАЗБРАЛИ НАВРЕМЕ ,ЧЕ "ТОАЛЕТНАТА" БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗА ЖИВЕЕНЕ И СЕ ПРЕМЕСТИЛИ.КЪСМЕТЛИИ СА ,ЧЕ СА УЦЕЛИЛИ НАЙ ДОБРИЯ ПЕРИОД В РАЗВИТИЕТО НА ИСЛАНДИЯ.ГОСПОД ДА ИМ ДАВА ЗДРАВЕ И ДА ГИ ПАЗИ ОТ ЛОШИ НЕЩА И ХОРСКАТА ЗАВИСТ.good luck.
 2. 2) ЕМИГРАНТ
  А на тяхно място,кой ще дойде в България? Не се сърдете на африканци,араби,китайци и всякакви други имигранти дошли в BG-EU.
 3. 3) пред фалит
  и без това построени жилища има, мууааахахахахах
 4. 4) Чudesna mlada jena
  Прекрасен текст!Желая щастлив живот на семейството!
 5. 5) ГУСВ
  Ааа, чидесно, чидесно. Щастлив живот в базата с бунгала на БИЦ “ИЗОТ” - София.
 6. 6) Киров
  Защо имаме мазохистичните наклонности да превръщаме рая който Бог ни е дал в кенеф? Да са живи и здрави семейството и дано през някоя от почивките им да открият, че и тук вече е заприличало на Исландия - зелена енергия, почти никаква престъпност, високи доходи и чистота.
 7. 7) hrycko
  ис е прекрасна страна, Цървуландия е 10-етки лета назад....
 8. 8) плъх4о
  ооо, ------ що дириш в Исландия?
 9. 9) бабата на Сава
  Мило семейство,съжалявам че не можах да се сбогувам с вас на морето,много бързах.Пожелавам ви щастие на вас и чудесните ви деца.Съжалявам,че такива стойностни хора трябва да живеят толкова далече от родината,но се надявам да се оправим ,та поне внуците ви да се върнат.Целувки на Андре. До догодина на същото място ,по същото време.
 10. 10) Копавогурския
  ------------------- ..Хаи званни на президента като му има телефона в ja.is .. Езикът е много труден, защото е стар. Понеже Исландия е отдалечена и откъсната от другите скандинавски страни, там езикът не е модернизиран. Те могат да си четат книгите от 9-10 век. В граматиката им няма правила и обяснение за нещата. Научаваш го, без да питаш защо----- Е тва го казва един филолог,божееееееееееееееееее :) :)Децата на филолога говорят булгарски с акцент хахаха,- ----------------- Редактирано от Админ. Нарушавате условията на форума
 11. 11) Геизера ми викат
  Е Амелия с таз диплома от Филолог стана лелка в детска градина ли????????? На български ли им говориш там????? 18 години в Исландия.......Срамота....Има бели нощи и месеци, в които почти не изгрява слънце. ---------,в края на април-май просто слънцето минава зад планината и пак изгрява. Дали тея ----- от БГ ша се вържат на тая статия????
 12. 12) Anonymous
  И ние да кажем може ли 1.Там си на хеидморк,това не е планина,недеи лъга 2.Снаифелснесйокулл е на 100 км 3.От вас не се вижда гренландия нали? хем е на 300 км :)))) Показва какув си инженер,не знае какво е крива на земята.... 4.Кои си е идвал от Америка с 1,5 тона багаж????Кажи двама такива...... 5.В никои стар. дом хората не си купуват стая,дават им я :)))))И в никои няма лекар след 16 часа....Вие не сте ходили никога,откаде знаити.....Има сестра( хукрунафраидингур)и тел 112 -----------------
 13. 13) Fairy tale
  Тази история лично на мене ми звучи като " I am in love with a fairy tale"... В статията животът в Исландия е представен само от една гледна точка, и смея да кажа доста едностранно. Но явно семейството има един прекрасен живот и дано да продължи да е така. Но на всички, които бързат да си вадят грешна преценка от статията и това да бъде на гърба на България, само мога да им кажа, че не познават добре историята и не ценят културните и природни забележителности на България. Може би единствено по това сме по-назад от исландците. Съвсем отговорно заявявам, че по ...още

 14. 14) Юлиян -USA
  Амелия е завършила тук българска филология ......... говорят български с акцент...... когато заминахме и много често сме го оставяли на някоя съседка или на майката на момчето, при което бях отседнал, за да ходим насам-натам с приятели ........ Когато децата бяха по-малки, може да звъннеш на всеки апартамент и да кажеш: „Може ли да го погледаш за половин час?” и никой няма да ти откаже ..... отиват по живот .... първата държава, която беше ударена от световната икономическа криза ......... безработица в Исландия изобщо нямаше. А сега гони 10%, ..........
 15. 15) актавист
  евтина статия с нисък стил за емигранти с високи претенции. много тъжно. исландия изглежда наистина красиво.
 16. 16) ziguli
  От Витоша по-високо нема.И от Искаро по-длибоко-тоже.Да,ама не.Има ,другари,има.........Грамотните знаят и виждат.
 17. 17) Салат Ракийкин
  Някой трябва да балира "боклуците" от България и да ги евакуира в...Урал, например. Ирационалната електорална стихия на бивши комунисти, като фарисейски вотове много години ни отталечаваше от нормалния Свят- дано вече започнахме да се приближаваме към него.
 18. 18) Anonymous
  лейте се лейте, завист и помия $*&^%$#
 19. 19) USA-UT 84103
  11.2002 година видях Исландия за 2 седмици.Само исландски самолети кацат там.Настрани е от имигрантския поток.За 3 4аса полет билета за самолет е много скъп.По4ти няма имигранти.Видях само един китаец,и няколко поляци,които работеха за 10 евро на 4ас.Високи цени,за6тото оборота е малък.Много ми харесаха исландските вълнени пуловери на цена 50$.Но кожени ръкавици от Румъния за 100$,показват колко е скъпо.Видях много красиви исландки,които не са руси,а с много 4ерни коси и матови лица.Може би вигингите,са докарали на този остров роби от някъде преди 1000 години.Има паметник на викингския откривател на Америка,много преди Колумб.Катедралата на тяхната протестанска църква е много красива и голяма.Американското ...още

 20. 20) Uagabunga
  Ако и ти станеш гражданин на Щатите се потвърждава убеждението ми , че наред със зърното в Щатите се е преселила и много плява...
 21. 21) USA-UT 84103
  Ало,африканското име! Ти откъде ме познаваш за да даваш оценка за мене.В Америка съм влезнал без виза през Тихуана и след 7 месеца спе4елих имиграционно дело,без адвокат.В България 20 години съм бил механик на МИ 24 във ВВС.Военната ми пенсия от 200$ всеки месец я изпивам тук и винаги казвам "Бог да спаси България" и "Бог да благослови Америка"! Винаги казвам:Америка из май кънтри,Бългериа из май мадърланд!
 22. 22) ВУЛКЕНЕЙЗЪР
  НАПРАВО СЕ РАЗПЛАКАХ ОТ УМИЛЕНИЕ КАТО ЧЕХ БЪЛГАРО$АМЕРИКАНИЦА
 23. 23) USA-UT 84103
  Някои българи по форумите са "пин4е пендехос мариконес"!На вси4ки тях казвам "пута мадра"!!!F..............K!!!е.и си м.....а!!!
 24. 24) чичата
  юта, що им се връзваш на съвременните цървули, закрепостени към българския битовизъм/ техният феодализъм е вечен, защото е в душите им, на крепостни селяни, а както твърди юдейската митология - душата е безсмъртна/ те чатят, колкото да направят оценка на нещо непознато, за да може после да се сравнят с истината - това обяснява твърдата им анонимност, същата анонимност с която си хвърлят боклука от балкона
 25. 25) МАХАТМА ГАНДИ
  Злобата и завистта нямат почивен ден и нкога не заспиват.
 26. 26) Бора Бора
  до 25 Чичата Велик си , да знаеш..такава точна оценка за част от участниците във форума си дал. Удоволствие е да чета писанията ти !
 27. 27) Дани
  Живях в Исландия 4 години и познавам лично Амелия и Николай. Всъщност, те бяха най-добрите ми приатели там и до много голяма степен причината да остана. И сега сме приатели и се виждаме когато са в България. За 4 години там имах чудесно уреден живот - престижна работа по специалността ми, хубаво жилище, стандарт, който сега вече след близо 8 години мога да кажа, че почти достигам тук. Всичко, което казват е точно така, била съм и по местата, където са техните снимки. Сега като четох написаното преживявах отново дните си там. Аз избрах да се върна в България, защото ...още

 28. 28) Тони
  ДО 1. ДЖЕРОНИМО За такива като тебе ли проливаха Левски и Ботев кръвта си? За такива като тебе ли моят прадядо е минал балкана,(а вероятно и твоя) по време на турското робство и са се борили за кръвта,която ще ги наследи,а не за предатели,които ще нарекат България ''тоалетна''.... Ох,Апостоле...за чиста и свята република се бореше?!
 29. 29) Danyta
  Толкова хубаво е описан живота там, че ми се прииска да грабна куфарите и да забравя за "стандарта" в който живеем в България... МИЛИ БЪЛГАРИ, /от коментарите/ Само прочетете, колко негативизъм и злоба "бълва" от повечето от тях... В какво сме се превърнали?:(
 30. 30) Anonymous
  пусть живут там спокойно
 31. 31) petsa
  beshe ubavo,no vetse nikoga nqma da e
 32. 32) Л.Г.Т.
  Я,в тази исландия било много харабийно бе.на кво им се крепи икономиката на тиа бе?И то добре ми описват кво е било преди кризата,ами сега кво е?Това трабва да се провери ли4но,докато не се увери 4овек на място сам...всеки може да ти разправя приказки от 1001 нощ.Щото си търся страна за емигриране,а нашата България-много е зле завалийката.Пожелавам късмет на вси4ки бг емигранти,защото са смели хора и малко или много са рискували,а това е достойно за уважение.Моето ли4но мнение е 4е българите в 4ужбина изобщо не са по-малко патриоти,който е бил-знае.Успех хора и с наи-добри пожелания...
 33. 33) Anonymous
  МИЛИ БЬЛГАРИ, ЧЕТЕТЕ СИ КОМЕНТАРИТЕ И РАЗСЬЖДАВАЙТЕ КАКВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА, ПОРАДИ КОЯТО ВСЕКИ ИСКА ДА СЕ МАХНЕ ОТ НАШАТА ДЬРЖАВА. ТОВА СА НАШАТА ЗЛОБА И ОМРАЗА. ВСЕКИ БЬЛГАРИН ИСКА ДА СЕ МАХНЕ ДАЛЕЕЕЧЕ ОТ ДРУГ БЬЛГАРИН, В СТРАНА, КЬДЕТО НЯМА БЬЛГАРИ. ПРИЧИНАТА ДА ЖИВЕЕМ ЗЛЕ СИ Е В САМИТЕ НАС. КАТО ЧЕТЕМ ЗА ЖИВОТ БЕЗ ЗЛОБА, КРАЖБИ, НАСИЛИЕ, ЛИЦЕМЕРИЕ, ОМРАЗА, ТОВА НИ СЕ СТРУВА НЕПОСТИЖИМА ПРИКАЗКА. ЗАЩОТО ТУК, В БЬЛГАРИЯ САМИ СМЕ ПРВЬРНАЛИ ЖИВОТА СИ В АД, БЕЗНАДЕЖДЕН, МРАЧЕН АД ОТ УЖАСНИ ЧОВЕШКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ.
 34. 34) Anonymous
  Ботев и Левски, Тони, изобщо не са си проливали крьвта за това, а против това, което сме днес. Те са се борили точно за обратното. Но не са успели, защото не революциите променят живота на хората, а мисленето. Вьтрешната промяна е важна. Бьлгария е ТОАЛЕТНА, защото хората в дьржавата са ЛАЙНА. Това е истината. Тези ЛАЙНА нямат нищо общо с Ботев и Левски. Затова живота ни е кошмарен.
 35. 35) vanya
  добър текст. поздравления.
 36. 36) СУЗАНАНГ
  Това още веднъж доказва, че хората по света правят нещата с идея, със замисъл, а не като в България или както я беше нарекъл един известен музикант "Абсурдистан"!Мило семейство, само можем благородно да Ви завиждаме, че сте открили това прекрасно и спокойно за живеене място - "Страната на феите"!Желая Ви успех!
 37. 37) Галин
  Типична за българи завист и простотия на 90% от коментарите ви!Щото в България си е гадно от всякъде!И като толкова много ги разбирате напишете вие нещо за Исландия!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com