Световните лидери отиват на почивка, но остават нащрек за сътресения

Германският канцлер Ангела Меркел пристига със съпруга си Йоахим Зауер на откриването на оперния фестивал в Байройт. Снимка: Ройтерс

Държавните лидери в цял свят се готвят да се възползват от годишните си отпуски, да изоставят за известно време сериозните дела и да отидат на плаж или в планината. Много от тях ще го направят. Но не са малко и онези, които ще трябва да работят, за да осигурят бъдещата си политическа кариера. Кой къде отива и ще бъде ли август спокоен за световните лидери, пише в. „Гардиън”.

Една дама ще прочиства дробовете си с алпийски въздух, за да се подготви за предстоящата й скоро кампания, която трябва да й осигури втори мандат. Друг – господин – се връща вкъщи, в Лисабон, и вместо да почива, готви шумна реч, благодарение на която се надява да запази поста си за още пет години. Трети, който не е напускал правителството 12 години, ще се бори със заплахата от политическа смърт в родния си Файф. Друг, европейски министър-председател, твърди, че няма да отиде на разкошната си вила, обвита с ореола на скандални слухове за проститутки и разговори в леглото.

Така се канят да прекарат сезона на отпуските някои от европейските лидери – канцлерът на Германия Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жозе Мауел Барозу, Гордън Браун и Силвио Берлускони.

През август големите градове на Европа опустяват и заспиват. Държавните машини забавят ход, а лидерите се възползват от това и се опитват да отделят време за себе си, за семейството и за културни мероприятия. Но не всички успяват да го направят. Благодарение на навиците си на работохолици, заради потребностите на 24-часовия формат на новините, вездесъщите мобилни телефони и електронната поща, те през цялото време са на едно позвъняване от кризата.

Време е да се откъснат от всичко това. Някои ще отделят три или четири седмици, а други ще се радват и на три-четири дни. Останалите няма да получат и толкова.
Може само да съжалим министър-председателя на Швеция Фредрик Райнфелд, който сега председателства Европейския съюз. На него не му се полага много почивка. „Опитва се да си вземе отпуска няколко дни. Но дори това не е лесно. Не бих нарекла това ваканция,” съобщи прессекретарката на шведското правителство.

Въпреки всичко съвременните лидери са длъжни да демонстрират, че могат не само да работят, но и да разпускат. Джордж Буш нямаше нужда да се преструва особено – той прекара голяма част от президентството си в ранчото си в Тексас. Барак Обама е доста по-увлечен от политиката и ще отдели за почивка само една седмица, която ще прекара на Източното крайбрежие. Кореспондентите ще се фокусират върху безгрижния политик, отпочиващ със семейството си и с приятелите си в ранчото на милиардер-републиканец на остров Мартас Винярд (повече за ваканцията на Обама виж тук). За съпровождащия го персонал ще са необходими още не по-малко от две къщи.

Тази седмица Меркел ще се разхожда в планините на Италия. Преди това тя посети заедно със съпруга си Йоахим Зауер – голям почитател на операта – откриването на фестивала в Байройт. Отпуската си реши да прекара едновременно зад граница и в обичайно обкръжение: Южен Тирол се намира в планинската северна Италия, но населението говори на немски.

Но тя има доста работа. В средата на месеца ще се върне в Берлин, когато до най-мащабните избори в Европа за тази година, на които й предстои да се бори за втори мандат, ще остават само шест седмици. Разбира се, тя можеше и да не излиза в отпуск, но в Германия подобна стъпка може да отблъсне избирателите – тук отпуската е нещо свято.

Кремъл ще се изнесе в Крим и в черноморския курорт Сочи. Някога там почиваха престарелите комунистически номенклатурчици, а сега тези места станаха по-луксозни. Президентът Дмитрий Медведев и министър-председателят Владимир Путин ще отидат в разкошните си официални летни резиденции. Но все пак те не трябва да разчитат много-много на спокойна почивка, защото традиционно в Русия август е най.безпощадният месец.

Миналата година световните лидери не успяха да се намажат както трябва с лосион против изгаряне, тъй като Москва започна войната с Грузия. През 1999 година, когато Путин беше току-що дошъл на власт, през август, се разгоря втората война с Чечения. През август следващата година – първата година от президентския му мандат – той почиваше в Сочи, но тогава потъна подводницата „Курск”. През 1998 година, през август, в Русия беше регистриран финансовият колапс. Август 1991 година се запомни с неуспешния опит за комунистически пуч.

Август, между другото, често проваля плановете за почивка на политиците не само в Русия. „Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт именно през август 1990 година,” отбелязва високопоставен американски чиновник. „През 1995 година окончателно променихме политиката си в Босна (и започнахме да бомбардираме сърбите) – също през август.”

Този уикенд в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел ръководството се смени официално. Военният алианс ще бъде оглавен от бившия министър-председател на Дания. За Андерс Фог Расмусен работата е нова, така че и на него ще му провърви, ако му се отвори време за почивка.

На фона на неблагоприятния икономически климат проява на добър тон сред лидерите е да не отиват да почиват далеч. В този смисъл на Никола Саркози му провървя. Той имаше добър избор – между президентската резиденция във форт Брегансон в южна Франция и вилата на тъща си Шато Фараги на нос Негре. Но след като падна по време на джогинг и накърни имиджа си на мачо, президентът, следвайки съвета на лекарите, реши да прекара три седмици в замъка на майката на Карла Бруни.

Силвио Берлускони е най-добре – като милиардер той може да избира между 18-те си вили. Самият министър-председател твърди, че има намерение да възстанови пострадалия си имидж като прекара отпуската си в опустошената от земетресението през април област Абруцо. Във всеки случай той ще се постарае да стои по-далеч от сардинската си вила „Чертоза”, която се прослави скандално с прословутите си вечеринки край басейна.

Главата на Европейската комисия Барозу вече напусна Брюксел и отиде в Лисабон. И за него годината беше нервна. Този месец той се надяваше да бъде преизбран на втори петгодишен мандат и след това да замине спокойно на почивка. Но заради политическите битки между европейските правителства и Европарламента ще трябва да се върне в края на август за гласуването в парламента, чиято дата не е ясна. Сега той работи над голяма реч. „Той винаги си взима много работа, особено това лято,” каза представител на комисията.

Междувременно някои от европейските лидери, вместо да отидат на плаж, се опитват да се възползват от отсъствието на съперниците си.

Министърът на външните работи в коалиционното правителство на Германия, лидерът на социал-демократите и съперник на Меркел на септемврийските избори Фран-Валтер Щайнмайер се надяваше да започне кампанията си още тази седмица, докато канцлерът се разхожда из планините. Но в плановете му се намеси грубо негова съпартийка, която също реши да си почине. Министърът на здравеопазването на Германия Ула Шмид беше в Коста Бланка, откъдето нареди на шофьора на служебния си брониран „Мерцедес-С“ да мине 1500 мили от Берлин, за да я вземе.

Това беше лошо само по себе си. Но стана още по-лошо, когато колата беше открадната в Испания. В резултат посещението в слънчевия Юг може да й струва политическото бъдеще. „Тя не може да бъде част от нашия екип докато не изчисти тези обвинения”, заяви Щайнмайер.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.