www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Митко Станков: В. "Труд" блокира коментарите ми за иконата на Симеон Велики

8 Август 2009

 

Нагръдната иконка от електрон - сплав от злато и сребро, принадлежала, както се вижда и от надписа на гръцки език - на цар Симеон Велики, управлявал България от 893 до 927 г. Това е единственият известен предмет, които е принадлежал на български владетел от Първото българско царство (автентичността на пръстена на Калоян е спорна). Изображението е на Св. Димитър Солунски. Иконката представлява едновременно и съд за миро (осветено масло за миропомазване). Снимка: личен архив

Интервюто на известния колекционер Митко Станков в e-vestnik (виж тук и тук) предизвика бурни спорове и публикации във в. “Новинар”, “Уикенд”, “Труд” и др., особено с показаната от Митко Станков нагръдна икона от електрон (сплав от злато и сребро) с изображение на св. Димитър Солунски,  принадлежала според него на цар Симеон Велики.

В. “Труд” представя версията на колекционера (като го нарича няколко пъти с обиден прякор) и противоположното мнение на археолога и депутат от “Атака” Станислав Станилов.

Митко Станков: Иконата е автентична

“Иконата на цар Симеон Велики е автентична, но няма да дам информация дали тя е част от моя колекция, или принадлежи на друг”, каза пред “Труд” вчера Митко Станков. Той поясни, че е собственик на снимката на реликвата, но отказа да коментира къде се намира оригиналът, който със сигурност принадлежал на българския владетел, управлявал от 893 до 927 г.

След пръстена на цар Калоян, около чиято автентичност има спорове, това би бил единственият известен предмет, който е принадлежал на владетел от Първото българско царство.

Митко Станков обясни, че сам подготвя научен текст за нагръдната иконка от злато и сребро на цар Симеон Велики, която скоро щял да представи на обществеността.

Ето как Станков обясни автентичността на предмета: Той служел и като съд за свето миро, на който на гръцки било изписано името на Симеон. Вероятно в Първото българско царство и други хора са носели името Симеон, но свето миро, което се варяло до две седмици от 54 билки, се ползвало за “венчаването на царя за царството”, т.е. - упоменатият Симеон бил българският владетел.

Проф. Станислав Станилов: Симеоновци - бол

Не мисля, че тази икона е царска и принадлежи на владетелско ателие. Има надпис по бордюра й, което много рядко се среща. Името “Симеон” е изписано в номинатив - значи иконата не е собственост на Симеон Велики, иначе трябваше да е “Ту Симеоноус” - от гръцки “На него” - генетивус.

Ако иконата беше на цар Симеон, при византийска обработка името му трябваше да бъде титулувано Архонт, това е неговата титла във Византия. Ако беше българска изработка, трябваше да е на кирилица, но дори и на гръцки пак трябва да има титул Княз или Цар. Впрочем, основният спор за пръстена на Калоян бе, че на него пише “Калоянов пръстен”, а не както би трябвало - “Пръстен на цар Калоян”.

Тази икона не е произведение на елитарното, дворцовото изкуство. Ако я сравним с преславското съкровище и пр. находки от дворцовото изкуство, ще видим голяма разлика в технологията. Тази икона е първо лята, след това дообработвана с резец и представлява едно тяло. А в царските ателиета тези неща се правят от различни части.

Датировката може да е Х-ХI век, но може да е ХII - ХIII век. Не е сигурно. Не мога да я причисля само по едно име - Симеон. Симеоновци бол.

Иконата със сигурност е изнесена нелегално от България.

За e-vestnik Митко Станков допълни позицията си по повод изнесеното във в. “Труд”:

Във в.”Труд” излезе публикация с коментар на професор Станислав Станилов за „иконката“. В електронното издание на вестника публикувах коментар, представляващ извадка от досието му като агент на ДС с псевдоним „Светлин“. Опитах се да се включа в дискусията, но страницата беше блокирана вече за мен. По тази причина публикувам коментара тук. Ето неговото съдържание: В предишния коментар дадох възможност на читателите на в.„Труд“ да се запознаят с „моралния облик“ и „професионалната квалификация“ на т.нар.„професор“ с агентурно име „Светлин“. Една от причините да стават клеветници и доносници против своите колеги, съседи, приятели и роднини, за хората без морални скрупули и интелектуално бедни е кариерата. С ангажирането си като агенти на ДС, те получават възможност да изместят по-способните, честните и добросъвестни истински учени. Агентите на ДС получават добри оценки в Университета (там професорите също са агенти), т.нар.”научни съвети“ им раздават звания и титли (и там седят агенти на ДС), правят главоломна кариера и се издигат до върха на славата. Научни сътрудници, доктори, професори, академици, министри, ПРЕЗИДЕНТИ… Да изброявам ли имена? Та вие всички ги знаете. Техните имена са вече публикувани…

Тези престъпници са се поддържали помежду си и са правили българската „наука“ една псевдонаука. Неквалифицирани и без нужните качества лица (без лица - с маски на учени, а иначе агенти). Един от тях е и произведеният за заслуги към ДС „професор“ Станислав Станилов с псевдоним „Светлин“. Той е точно толкова професор и компетентен - колкото е „професор“ и компетентен един друг агент на ДС - агентът с хански имена КРАДА, Тервел и Телериг (с гражданско име Божидар Стоянов Димитров). Погледнете смешните му разсъждения (на „агент Светлин“) и аргументи и последното заключение: „Иконата със сигурност е изнесена нелегално от България“. Та това е толкова хипотетично, че е срамно за един истински учен да го твърди. Та територията на държавата на цар Симеон Велики не се покрива с днешната територия на Република България! Ченгето „Светлин“ не може да се освободи от същинската си природа и се прави не само на учен, но и на полицай. Затова е на такова „дередже“ българската историческа наука - смешна, жалка и чалгаджийска. Агент „Светлин“ иска да лиши науката история от едно свидетелство, а България и българския народ от правото да се гордее със своето минало. Моите аргументи и други данни за принадлежността на иконката ще публикувам допълнително. Ще публикувам факти и за други български агенти-историци.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) карантина
  добрият атакаджия е мъртвия атакаджия
 2. 2) карантина
  абе тоя светлин станилов голям копролит бе
 3. 3) Митко Станков
  ДО РЕДАКЦИЯТА НА в.„НОВИНАР“ ================================== УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ, ПРОЯВЕТЕ ДОСТОИНСТВО И ПУБЛИКУВАИТЕ НА СЪЩОТО МЯСТО, КЪДЕТО СТЕ ПУБЛИКУВАЛИ МНЕНИЕТТО НА МИНИСТЪРА БЕЗ ПОРТФЕИЛ ( И БЕЗ НУЖНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ТЕМАТА), МОЯ ОТГОВОР (коментар от 05.08.09, 12:17 Ч). БИХ МОГЪЛ ДА ДАМ И ПО–ОБШИТЕН И ПОДРОБЕН КОМЕНТАР, АКО ЖЕЛАЕТЕ .
 4. 4) Киров
  Ако това и други артефакти са изнесени незаконно, то те се притежавата незаконно и е редно да се конфискуват и изложат например вНИМ.
 5. 5) Anonymous 1
  А бе, този "агент Светлин" излиза с някакви аргументи. Да се каже, че неговите аргументи са неверни понеже е ченге, е много нелогичен аргумент. Тук му беше мястото да се оборят всички негови твърдения.
 6. 6) Митко Станков
  Към Киров : А не искате ли и „виновните“ да бъдат разстреляни ? Кои каза, че нещо е изнесено от България? Явно не сте чели интервюто, тогава щеше да ви е ясно, че няма конрабанда свързана с моето име . Държавата на цар Симеон Велики е покривала територия по-голяма от днешна България . В нея са влизали и територии от сегашните държави Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Албания, Унгария, Румъния и Уктраина . Ако един предмет, които е принадлежал на цар Симеон е намерен извън границите на България от 20/21-ви век, по всички правила трябва да се върне на държавата, в която ...още

 7. 7) Профайлър- ът
  Малобройно население ,а колко много агенти и милиционери, както и милиционери-полицаи...,както и милиционери-патриоти, както и милиционери-капиталисти, както и милиционери-журналисти и какви ли типажи на милиционерщината...
 8. 8) Киров
  Г-н Станков, моята теза е, че в България и останалите екс комунистически страни всички исторически паметници са били държавна собственост, следователно тяхното притежаване от кой да е е незаконно. Ако твърдите, че е намерено в Унгария - ок да го върнете на Унгария и ходейки там ще го гледаме. Вашите лични твърдения не ме интересуват както и вашата персона. Колкото до иронията за разстрела - ако има достатъчно причини си има съд за това.
 9. 9) cobalt
  Киров, не се изхвърляй на мокрия пясък. Аз не разбирам от материята и затова си мълча. Факт е, че никога не е имало официален закон, който да твърди, че "всички исторически паметници са били държавна собственост". Отделен въпрос е, че на тогавшните властимащи много им се искаше всички да си мислят, че има такъв закон. Така че, нека останем при фактите. А те са: двама учени спорят в българските медии, и нито един от тях не е представил до момента научно издържани аргументи. Другото е популизъм.
 10. 10) Митко Станков
  Към Киров .Вашата теза е образец за невежество и злоба . Твърдението ви за собствеността в България не е истина . Когато коментирате една тема , постараите се поне да се осведомите за проблематиката и . Това, че не познавате законите си е ваша работа , но това че се опитвате да играете роля на съдник ви демаскира като един злобен и невеж човек . Истината е, че хора с такива мисли искаха всичко да стане „държавна собственост“ , „собственост на народа“ , дори и жените дори да станат общи . Всички ние знаем как се реализираха тези „принципи“ в ...още

 11. 11) все този онзи
  Кой е по-гнусен – Румен Петков, или Румен Овчаров? Алексей Петров, или Иван Драшков? Димитър Станков – Бузата или Божидар Димитров? Отговорът е простичък – всичките са гниди. Един крадец и разбойник прецакал конкурента си. Голяма работа, да се изтребят взаимно, ако могат. Този завършен негодник Митко Бузата има инстинкт за самосъхранение и това личи най-добре от интервюто му. Вижте само как се подмазва на Черепа. Причината е проста – онзи от Московска няма да се церемони да му тегли куршума, така както му прибра колекцията на безценица. Селски хитрец е г-н Бузата, спор няма. Снимката на нагръдната иконка била негова, за другото не бил ...още

 12. 12) Киров
  Г-н Станков, в постинга си не посочвате имаше ли тогава вратичка в закона според която иманярството да е законно? Не върша престъпления затова и познавам онези закони които ме съпътстват в работата ми. В България броя на законовите и подзаконовите актове е толкова голям, че и на професионалните юристи не им е възможно да работят по кое да е направление. Не вярвам вие да познавате цялата правна материя. Вие занимавайки се с иманярски находки (поправете ме, не намирам по-точен израз за находките които не са резултат на археологически разкопки) е естествено да познавате именно тези закони. Това че вероятно не ...още

 13. 13) Митко Станков
  Уважаеми, г-н Киров, Защо ми говорите за иманярство ?! Кое ви кара да мислите, че аз съм иманяр ? Прочетете моля, още един път интервюто и наметете там поне един факт . Такива инсинуации имаше от страна на престъпниците от ДС . Следствията срещу мен срещу мен не доказаха такова нещо , а и в обвинителните актове не съм набеден за иманярство . Не ви ли се струва, че вие си измисляте нещо, което никога не е било ? Няма да пиша непонятни за широката публика членове и алинеи от НК . В интервюто ясно на български език обясних, ...още

 14. 14) Киров
  Г-н Станков, щом има съдебно решение на свободния български съд ще кажа само едно: "Извинявайте!"
 15. 15) Митко Станков
  Извинявам се за неправилните буквени занци . Все пак това , което казвам се разбира .
 16. 16) До #13 относно съда.
  Та няма българин да не знае, че България е окрадена от главата до петите. Та съдът ли не знае за тази катастрофа? Какъв е този съд за който говорите и който ви е върнал имуществото? Не е ли съд който си затваря очите пред много по-големи кражби. Според мен, ако някой е обвинен, или под съмнение, че притежава незаконно някакво богатство, редно би било този притежател да каже точно как се е сдобил с него, та да не си помислят хората, че той е един обикновен крадец, пък макар и под покровителството на закона или съда.
 17. 17) Митко Станков
  Странни коментари ! Господа, защо не четете цялото интервю, за да видите, че там вече има отговори на всичките тези въпроси ?! Или четете само коментарите и то не всичките, а само тук - там . Дадена ви е обилна и изчерпателна информация . Защо не разсъждавате ? Или нямате какво да правит и се „ровите“ в саитовете, за да коментирате „всезнаиковски“ или просто да се заяждате . Четете , моля целия материал .Защо не хвърляте енергията си срещу виновните за вашето вътрешно неудоволетворение в реалния ви живот, а прикрити от аниномността в интернет , се правите на герои, борци за ...още

 18. 18) Българоман
  карантина 8 Август, 2009 в 10:22 am добрият атакаджия е мъртвия атакаджия .......................................... Браво бе, уж тоя сайт бил демократичен, тука пишели демократи?! Срам и позор бе, дрисло, ти си по-зле от комунистите и нацистите вети заедно! Ако не ти е ясно, хубави или лоши атакаджийте са българи, ама ти май си от ордата на Доган или от антибългарския Хелзинскски комитет, затова така лаеш на умряло срещу Атака. Поне те са българи и малко или много защитават българското, а ти какво защитаваш? Ахмед Доган и ордата му бандити и бивши терористи от турското "националноосвободително" движение. Срам ме е и ме е гнус ...още

 19. 19) ДС
  Бузата е за затвора!
 20. 20) Mitko Stankov
  „ДС“ се превежда като „ДЕБЕЛА СВИНЯ“ , която е позната и под гражданското име Кирил Христосков-Мазния Джолан или още „Човекоподобното“.
 21. 21) иван
  хахаха и един човешки живот не стига за откриване на отминалите векове а някоѝ се задоволяват частици.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com