www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руските подводници край САЩ и сянката на Студената война + видео

8 Август 2009

 

Новата руска атомна подводница “Юрий Долгорукий”. Снимка: Ройтерс

Сянката на студената война се върна край американския бряг, пише в. “Таймс”. За пръв път от 15 години край бреговете на САЩ бяха засечени руски атомни  подводници. Имайки предвид редовните полети на стратегическите бомбардировачи на руския мечок в международното въздушно пространство близо до Америка и Великобритания, появата на двете стратегически подводници от клас “Акула” край източното крайбрежие на САЩ отново събуди притесненията за военните цели на Русия.

Кралските военноморски сили отказаха да съобщят дали руските подводници подновяват обиколките си в Атлантическия океан северно от Шотландия, както правеха по време на студената война. “Не искаме те да знаят, че ние знаем къде оперират”, заяви военен източник, цитиран от “Таймс”.

Стратегическата подводница клас “Акула” може да носи торпеда за атаки срещу други подводници и плавателни съдове на повърхността, както и ракети. В конструкцията на подводниците от този клас се използват технологии, които ги правят практически невидими. Американският им еквивалент е атомната подводница клас “Лос Анджелис”.

По думите на комодор Стивън Сандърс, редактор в “Джейнс - бойни кораби”, появата на подводниците е както политически, така и военен ход от страна на Москва. “Години наред руските ВМС бяха занемарени до такава степен, че руски военноморски командир през юни призна, че Москва може да бъде принудена да купува кораби от чужбина”, заяви Сандърс.

Анатолий Ноговицин, заместник-началник на генералния щаб на руските въоръжени сили, посочи, че патрулите на подводниците са били подновени през 2007 г. със заповед на тогавашния президент Владимир Путин и определи тяхната поява край бреговете на САЩ като нещо нормално.

Руските подводници не са направили нищо, което да буди сериозни притеснения, заявиха американски представители, цитирани от “Ню Йорк таймс”. Една от подводниците е била засечена в международни води на около 320 км. от американското крайбрежие. За местоположението на другата все още няма информация. В интервю за “Ню Йорк таймс” представител на Пентагона обаче отбелязва, че “всеки път щом руският военноморски флот направи нещо необичайно, това е причина за притеснения”.

Москва обвини САЩ, че реагират истерично, посочва “Таймс”. Руски представители незабавно отговориха на твърденията, че Кремъл подновява играта на котка и мишка, позната от ерата на студената война, но не отрекоха, че двете подводници са били край американското крайбрежие. Руски военен източник заяви, че Москва редовно засича натовски подводници, включително американски, близо до териториалните води на Руската федерация. “Това обаче никога не е било причина да вдигаме шум по медиите. Истерията в такива случаи е неприемлива”, заяви източникът, цитиран от “Таймс”.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Putin-off
  Е, кво сега, имат си подводници хората , плават си с тях. И ракети си носят -за всеки случай, че тия сомалийски пирати де да ги знае човек..ако почнат да се гмуркат с шнорхели?
 2. 2) Keeper of the waterfall
  Абе ,добре е,щом все пак са стигнали до там и не са потънали или пък да са се разпаднали,браво нека да помагат на американскитевоенни да тренират по-ефективно, има полза от тези пришълци.
 3. 3) Киров
  Този филм вече сме го гледали. Сега остава пак да изплуват в залива пред статуята на свободата. Така ли виждат решаването на световната криза руснаците?
 4. 4) Anonymous
  Аз пък мисля, че американци и руснаци като истински приятели си правят взаимни посещения. Няма да бъде много културно, ако само едните ходят на гости, а другите си стоят в къщи. Започвало се студена война. По-добре студена отколкото гореща, че при това глобално затопляне съвсем ще я оплескаме.
 5. 5) Anonymous
  времето да се сложи намордник на американския пес дойде,затова подводниците са там.пък и ще станат повече от две,не само руски ами икитайски ,индийски и!ха,ха венецуелски
 6. 6) СЛАВЯНИН
  времето да се сложи намордник на американския пес дойде,затова подводниците са там.пък и ще станат повече от две,не само руски ами икитайски ,индийски и!ха,ха венецуелски
  Пока у русского солдата, есть пули, спички, самогон сосайте х.й солдаты НАТО, дрожи от страха ПЕНТАГОН !!! Толкова от мен.
 7. 7) иван
  Само така.Крайно време е на янките --------- да им припари под гъза.Стига със зоните на интереси на тази ------- нация. Админ: Спазвайте изискванитя, ще има бан
 8. 8) веско
  отново американска пропаганда срещу русия
 9. 9) Anonymous
  с тази статия се цели да се предизвика страх в хората
 10. 10) Anonymous
  тъпите янки ще се посерат от страх ь на нашенските американизизирани лаинари - на маика ви в устата
 11. 11) Anonymous
  съгласувано се присъединявам към горните благопожелания
 12. 12) иван
  не подценявайте русия
 13. 13) gilza
  русиа е била велика и продалйава да баде
 14. 14) Anonymous
  присъединявам се кьм благопожеланията по-горе.всяка жаба да си знае гьола.
 15. 15) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com