www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Сашо Диков - Орешарски: Колко струва един финансов министър?

Интервю на Сашо Диков, Канал 3, под едно дърво пред Министерството на финансите
Интервю на Сашо Диков, Канал 3, под едно дърво пред Министерството на финансите

14 Август 2009

 

Сашо Диков - Пламен Орешарски. Интервю под дърво. Снимка: Таня Киркова


- В крайна сметка, г-н Орешарски, вие заставате ли зад тези цифри, които ни раздадоха. (Данните за дефицита в изпълнението на държавния бюджет - б.р.) Така и не ми стана ясно.

- Какво значи да заставам?
- Съгласявате ли се с тях или не?
- Аз преди две седмици напуснах министерството на финансите и в момента вярвам на тези цифри като официална информация на министерството.
- 17 юли – минус 202 милиона.
- Толкова, колкото излизат.
- 703 милиона каза новата екоминистърка Нона Караджова, че са дадени за несъществени еко проекти.
- Не мога да коментирам това.
- Не сте ли присъствали, когато са гласувани тези проекти в МС?
- Има си ръководство на екоминистерството и преди и сега.
- Вие виновен ли сте за дупката в бюджета?
- Ами сами сметнете, когато ви липсва 40 на сто от вноса, върху какво облагате мита и ДДС.
- Как ще коментирате съкращаването на бюджетите на всички министерства с изключение на отбрана, правосъдие, здравеопазване и образование…?
- Не мога да го коментирам. Вероятно са имали някакви съображения, вероятно в мотивите пише. Но не искайте от мен да коментирам по целесъобразност действия на новата власт.
- А мотивите да не намалят бюджетите на БНТ и БНР?
- И това не мога да коментирам.
- Защо? Но имате обяснение, нали?
- Не, нямам. Питайте г-н Дянков.
- Исках да питам, но той изчезна …
- Въпросът е, че всяко действие трябва да се мотивира…
- Случаят с хеликоптерите на МВР?
- За хеликоптерите парите не са от бюджета. Плащат се от Брюксел. Поръчват се от специалисти. Тази сделка минава през Централното звено за финансиране и договаряне. То е специализирано да контрактува, но не да изготвя спецификациите. Аз или г-н Дянков нямаме специалисти по военни хеликоптери.
- Искате да кажете, че тези хеликоптери (дали вършат работа е отделен въпрос), не струват нито стотинка на държавата?
- Разбира се. Те се финансират по Програма на Европейската комисия, от Брюксел.
- Не ви ли е страх за Мургина?
- Не, защо да ме е страх?
- Не, че тя не е в далаверите.
- Вижте, аз никога не съм казвал дали е, или не е. Тя си отговаря за своите действия. Нямам информация да е в далаверите. Ако е, то да отговаря.
- През ръцете ви са минали милиарди. Има ли човек, който може да удържи на напъна на парите?
- Това е философски въпрос. Трудно ми е да отговоря.
- Каква ви е цената?
- Не зная.
- Няма начин да не са ви предлагали под една или друга форма.
- Въпросът не е дали са ми предлагали или не, а какви резултати има от това предлагане.
- Кажете, колко най-много са ви предлагали. Да видим колко горе долу струва един финансов министър?
- Вие искате да ме вкарате в нещо, което …
- Аз не казвам. Аз само знам, казаха ми, че който уреди сделката на Ирена Кръстева, ще вземе 1 милион. Зададох в ефира на вашия бивш заместник Кадиев въпрос дали е 1 милион и той каза: И повече може да е.
- Никога, никога експертите ми, когато са говорили за тази сделка, не са ми загатвали за каквото и да е. Моите експерти с експертите на ИПК “Родина”. Другото аз не го знам.
- Сергей Станишев изкара вашите контрагенти по сделката някакви катили (не се изрази естествено така), след като те щели да бъдат в огромна загуба от сделката…
- Аз не искам да коментирам която и да е сделка предварително с предубеждение. Тъй като вие имате предварително предубеждение. Една сделка може да бъде добра, лоша в зависимост от условията за нея.
- Когато един човек вкарва една сделка в последния момент на заседание на Министерския съвет и упорито я поддържа, значи има някакъв интерес, какъвто е вашият безусловно.
- Не е така. Ако проследите предисторията – предният търг за сградата се провали в края на миналата година. И веднага след това получихме писмо за намерения, което ние започнахме да гледаме технически. Това писмото беше от предишното ръководство на ИПК. Оттогава работим по него без да се интересуваме как се променят акционерите в ИПК “Родина”.
- Само че решението за сделката вкарвате в последния момент на едно заседание, пролетта май, с което Пинокио (министър Николай Василев -б.р.) каза, че не е съгласен.
- Всеки може да бъде или да не бъде съгласен. Ние в момента коментираме една сделка, която не е станала и не разбирам защо…
- Г-н Дянков каза пред Цветанка Ризова: първата сделка, която ще ревизираме, ще бъде сделката за ИПК с Ирена Кръстева. Значи явно има нещо.
- На него му разказах цялата предистория на сградата, която между другото до края на миналата година беше следена от Световната банка и на търга, който се провали беше по правилата на Световната банка. Ако не вярвате може да питате екипа на световната банка, който ръководеше търга.
- Г-н Кадиев каза, че след едно 10-минутно посещение при вас на Васил Божков, в кабинета ви, вие сте дал предложение да му се опростят 45 милиона лева.
- Вижте, вие пак отидохте на друг въпрос.
- Ами така е. Ние вече говорим за друга сделка.
- Не коментирам действия, които са били далеч в миналото.
- 45 милиона са си 45 милиона. Но сега ако си тръгвате, не ви отива на мъжествеността.

Орешарски, който е понечил да си тръгне, спира и се обръща:

- Какво искате да ви кажа?
- Вярно ли е или не е вярно?
- Аз това ви казвам, не коментирам действия … Аз имам 13 000 мои служители, едни на по-високи позиции, други на по-ниски. Вероятно много от тях не ме харесват. Не мога да коментирам твърденията на всеки от тях.
- Дотук разбирам, че е вярно, това което е казал г-н Кадиев, от шикалкавенето което в момента правите в нетипичен за вас стил.
- Не е нетипичен стил. Искам да кажа, че не коментирам изказвания на мои служители.
- Не съм ваш служител и ви питам: Вярно ли е, че опростихте 45 милиона на Васил Божков след 15 минути престой в кабинета ви?
- Обясних ви. Много ви благодаря…
- И аз ви благодаря.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) ЦСКА
  Евала,Саше!
 2. 2) наблюдател
  Браво, Диков! Ти си един от малкото читави журналисти в мрачната ченгесарска журналистическа гилдия!
 3. 3) 1914
  КАКЪВ Е САШО СПОРЕД НАС? САШО ДИКОВ - ========
 4. 4) Отговор
  ЦЪФНАЛ ХРАСТ!
 5. 5) FIRST 2
  Като журналист е гола вода.Виж, като мъжко момче-такъв е.Ме съм сигурен дали преди изборите му е задавал на Орешарски подобни въпроси.Сега може Сашко.Давай октомвриецо млад(вече дърт).Но неговото любопитство не е градивно,то е заради клюката,заради гадното в българската действителност.Такива хора като Сашо са повече клюкари отколкото създатели на новото и красивото в морала на нацията.Журналистиката е занаят.Тука трябва морала и крайните цели да са в унисон със стремежите на народа ким по-добро.Журналистът трябва да възпитава,да съгражда.В Сашо виждам само ярост и разрушителна стихия.Това е грозно.
 6. 6) чичата
  скиорчето се казва сашко, нищо че е бил 50`така е най-обикновен плашипутарник, не е случайно че анчето му би шута, а тук на умрял кон нож забива/ вижте му сурата, при това колегите са избирали най-свестните снимки
 7. 7) MM
  Няма по- грозно явление от т.нар.бьлгарска журналистика, чийто ярьк представител е Сашо Диков.Това, което виждам сега, след изборите, е толкова срамно, така са приклекнали пред новите, толкова са жалки.. Кьде са разследващите журналисти, защо всяко чудо е за три дни? Напьлно подкрепям FIRST2.И не гледам и слушам брьщолевенията им...
 8. 8) водач на МПС
  Със Сашо се познаваме вече повече от 40 години.Голяма работа е. И винаги е бил голяма работа! Саше,жив и здрав. Не ги слушай тия! От 2 до 6 са злобни и завистливи бивши фуражкаджии от МНО-то. Ние с теб сме ги виждали такива ехеей...
 9. 9) наблюдателен
  Чича,ами какво да прави човекът като се е родил с тооолкова широко лице?
 10. 10) Anonymous
  И дали той е плаши...,както казваш,или се плаши от...?
 11. 11) хамалин
  пита настоятелно,ясно,кратко,точно и умно:отговорите, меко кзано, са на висш престъпник тъпанар от властта (за някои от горните,ако това не сте разбрали,не се чудете защо газите лайната).от германия се обаждам:ако такова интервю бъде поместено в немска газета,чилякът моменталически и автоматично ще се озове зад решетките(за първи път срещам такова интервю,моите поздравления,г-н Диков);ако 1/3 от джурнълята бяха така,бг да е цъфнала.(с такива цигани министри,без култура,калайджии,прости професори,цървули бг затова е кенефа на европа)(не ли го помните,убосника,седесарчето,какви ги врътна,как се срещна с божковчето,после на кого стана министър, и прочие)(не помните ли тоя какви ги приказваше:колко много спестявания е заделил,така да има за гладните дни в ...още

 12. 12) Справедлив
  Напълно те подкрепям хамалин,то4ни и ясни въпроси и ако бе6е наистина внякоя, по демократи4на страна бив6ия ни министър 6те6е да бъде на едно по спецялно място.Каква журналистика та при нас раследва6тата журналистика е под 1% останалото е плънка и украса?.! За това и като Диков журналистите, не са удобни и са нари4ани със всякакви епитети. Но нека видим и Бойко, какво 6те направи дано неостанат само балоните.
 13. 13) Безпристрастен
  Ами Диков го пита с хъс, просто иска конкретни отговори на конкретни въпроси. Бившият министър е обикновен гьонсурат.
 14. 14) Справедлив
  Пита,ама отговор няма,гледа, като дебил, той май само седенки може да разтурва?.
 15. 15) колегата журналист
  Орешарски че е гьднсурат се вижда отдалече,нищо че Бойко го нарече мъжкар, Орешарски си е най долна п...а ,/Бакалов не съм нарушил добрия тон/,ама по ми се нравят някак си думите на Фърс2, много са верни, Сашката едно време се заяде с Томас Лафчис и оня му изкара кирливите ризи как е лизал задника на Милко Балев,за да стане първия пелтечещ спортен коментатор в БНТ.Може Лафчис да лъже ,не зная ,но фактите са факти.Сашката не може две изречения да каже без да "изъка", а що се отнася до интервюто с Орешарски --хубаво ама да го беше направил когато Орешарски ...още

 16. 16) Цветана
  Сашо Диков,беше страхотен при сценаристите на Слави.Ако иэпълнят обещанието си и те поканят пак,попитаи ги эащо иэбягват темата:Доган.Нали не са пристрастни.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com