www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Независимая газета": Грузия ще строи ново Гуантанамо

26 Август 2009

 

Изглед от лагера за терористи в Гуантанамо. Снимка: Ройтерс

Грузия може да приеме част от затворниците, държани в американската база в кубинския залив Гуантанамо. Това съобщи през почивните дни грузинската телевизия “Рустави-2″, като се позова на “Вашингтон пост”. Телекомпанията обяви, че Вашингтон и Тбилиси са преговаряли по този въпрос и Грузия е склонна да приеме предложението на американските си партньори. Новината бе отразена и от белгийското издание EUobserver.com.

Според белгийския сайт, съгласие да приемат арестанти от Гуантанамо са дали Великобритания, Франция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия (други източници споменават Белгия, а не Италия). Както твърди сайтът, още четири държави от ЕС съобщили неофициално на Белия дом, че са готови да помогнат, а пет членки на Евросъюза засега не били взели решение.

Вашингтон форсира закриването на прочутия обект за лишаване от свобода, тъй като президентът Барак Обама обеща да го ликвидира до януари 2010 г. Властите на САЩ се обърнали с молба да приемат затворници от Гуантанамо не само към водещите страни в Европа, но и към други свои  партньори; Грузия вече дала положителен отговор. “Високопоставени грузински служители дори се шегуваха по време на интервюта, че Тбилиси бил готов да приеме всички пленници от Гуантанамо, ако САЩ разположат в Грузия военна база”, се казва в публикацията.

Лагерът Гуантанамо бе създаден през 2002 г., за да бъдат държани там попадналите в плен по време на войната срещу тероризма в Афганистан и в Ирак. Според някои оценки, днес там са останали 229 души, 80 от които са признати за невиновни и може да бъдат освободени. Вестникът пише, че се оказало трудно да бъдат намерени страни, способни да ги приемат, а идеята да бъдат заселени в САЩ срещнала твърда съпротива от страна на Конгреса.

Сред затворниците има граждани на Алжир, Китай, Либия, Сирия, Тунис, Русия, Таджикистан и Узбекистан, които не могат да се върнат в родината си, тъй като там неизбежно ще ги очакват проблеми. Въпросът частично бе решен с помощта на островите Палау в Тихия океан и на Бермудските острови, които подслониха близо 20 уйгури от Китай. След Бермудите желание да приеме задържани от базата в Гуантанамо изразила и Грузия.

Плановете на Тбилиси предизвикаха нервна реакция в Сухуми.  В разговор с кореспондент на “Независимая газета” служител от абхазкото правителство изрази съжаление, че “грузинските власти вече си създават навик да подслоняват отцепници, после пък се опитват да ги използват за собствени цели”. “Помним още как през есента на 2001 г. формированията на Руслан Гелаев, укривали се в Панкиското дефиле, направиха опит да си пробият път към Абхазия. Както стана ясно, всичко това е било правено със знанието на грузинските власти. Тъй че има защо да посрещнем с недоверие новите кроежи на Тбилиси”, заяви нашият събеседник.

За да докаже гледната си точка, той припомни интервюто на грузинския министър на отбраната Давид Сихарулидзе пред Асошиейтед прес от петък. Министърът признава, че грузинските военни подразделения, започнали тренировки под ръководството на морски пехотинци от САЩ, може да бъдат използвани не само в Афганистан, както гласи официалната версия, но и за решаване на вътрешни задачи във връзка със сигурността, по-специално в хода на нова война с Русия. Интервюто предизвика скандал в Пентагона и Тбилиси настоя да го коригира: опитът, получен по време на занятията, можел да бъде използван при военни мисии и другаде освен в Афганистан.

Грузинският вицепремиер (и държавен министър по въпросите на реинтеграцията - б. р.) Темур Якобашвили заяви пред “Независимая газета”, че все още не е взето решение за затворниците от Гуантанамо. “Не мога да кажа нищо конкретно. Изразихме само готовност да разгледаме молбата на САЩ. Дори ако се постигне договореност, ще разгледаме всяка кандидатура: едно е да приемем терорист, друго - човек, който просто е бил заблуден . . . Абхазците да не се тревожат. Нямаме ли си друга работа, че да насъскваме талибаните срещу тях?!” - заяви Якобашвили за “Независимая газета”.

Приемането на пленници може да увеличи терористичната опасност в Грузия, смята военният експерт Иракли Сесиашвили. “Положението със сигурността в Грузия е далеч от идеалното, а в случай че бъде открит лагер, ще стане още по-трудно”, посочи той пред “Независимая газета”. Според това колко пленници ще бъдат доставени в Грузия, може да се обмисли и изграждането на специален изолиран обект. “Няма никакъв натиск от САЩ по въпроса. Просто партньорските отношения със САЩ задължават Грузия за много неща”, уточни Сесиашвили.

От друга страна, имиджът на грузинските власти вече им създава проблеми на международната арена.  Съответно решението им да подпомогнат САЩ в ликвидирането на затвора издава може би желание да подобрят своя имидж, да демонстрират, че “Грузия е на страната на Запада”, коментира аналитикът. “При все това трябва да претеглим всички “за” и “против”, да включим в дебатите експертната общност и да вземем решение според онова, което натежи на везните”, каза Сесиашвили пред “Независимая газета”.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Constantly monitoring
  щом са решили ,че им е на далавера,защо ,не?
 2. 2) чичата
  щом саакашвили е с клитор на задника - на далавера е
 3. 3) "баджанака" на чичата
  баджо, ставаш доста агресивен ,ако имперските напъни на Р.Ф. ,срещнат съпротива, защо така човече, нали си българин и най-логично е да подкрепиш малкия и по-слабия ,като нас , а не страната нанесла най-големи щети на Нацията и Държавата ни?
 4. 4) Бора Бора
  Прави впечатление липсата на статия в Е-вестнка за взривения паметник мемориал в Грузия преди 2-3 дни. Беше паметник на грузинците-участници във Втората световна война .Били са 700 000 души, от тях почти половината загиват в битките срещу нацистите.
 5. 5) чичата
  на грузинците чипът им е досовски май


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com