www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руснакът пие по 64 бутилки водка годишно, Медведев обяви поредна война на алкохола

28 Август 2009

 

Снимка: Фишки нет
Руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция в Сочи. Снимка: Ройтерс

В средата на август руският президент Дмитрий Медведев каза, че е шокиран от официалните данни, според които средностатистическият руснак изпива по 18 литра чист алкохол всяка година. Ако това се изчисли само във водка, е равно средно на около 64 стандартни бутилки на човек годишно. А официалната статистика в Русия не обхваща нелегалното производство на самогон и контрабандни продажби, ментета и др. Той нарече ситуацията „национално бедствие” и заяви, че досегашните мерки срещу прекаленото пиене не са намалили алкохолизма в Русия. Подчерта  необходимостта от приемането на програма за борбата с алкохолизма и другите вредни навици в Русия. В момента заинтересованите институции обсъждат проект на национална концепция за борба с алкохолизма и с ръста на потребление на алкохолната продукция в страната. Ще успее ли борбата на правителството с алкохолизма на руснаците, пише сп. „Тайм”.

Клише е, но е вярно: руснаците обичат да пият. Всъщност думата за националната им напитка – водка – е умалителната форма на думата за „вода”. Първото ястие при всяко хранене е предвидено да насърчи консумацията й. И няма нищо необичайно в това, да видиш майка да върви по улицата като бута детска количка с една ръка, а в другата държи бутилка бира. Алкохолът тече във вените на руснаците и е вкоренен в културата им. Последният път, когато някой се опита да промени това – бившият съветски лидер Михаил Горбачов – популярността му рязко падна.

Но сега, 24 години след последния голям импулс за трезвеност в русия, президентът Дмитрий Медведев реши да направи нов опит. На среща на правителството в средата на август той каза, че алкохолизмът се е превърнал в „национално бедствие”, тъй като на всеки мъж, жена и дете се пада еквивалентът на 18 литра чист алкохол годишно, или поне такива са данните от Националния институт за здравеопазване. „Представете си за колко бутилки водка става дума – и дъхът ви ще спре,” каза Медведев на срещата. След това предложи комбинация от по-високи данъци и по-строги закони, които да ограничат пиенето в Русия. Така започва поредният рунд от националната донкихотовска битка: правителството срещу пиещите маси.

Цифрите са на страната на държавата. Министърът на здравеопазването Татяна Голикова подкрепи изявлението на Медведев като каза: „Ние сме абсолютен лидер по консумация на алкохол,” след което добави, че проблемът става все по-голям. На всеки десет години от 1970-та руснаците удвояват консумацията на алкохол. Държавната статистика показва, че днес 38 на сто от руснаците на възраст между 20 и 39 години страдат от алкохолизъм. Във възрастта между 40 и 59 години броят им скача на 55 на сто. Всяка година от отравяне от алкохол умират средно по 30 000 руснаци – двойно повече от броя на загиналите съветски бойци в 10-годишната война с Афганистан през 80-те.

През 1985 година, когато Горбачов повиши цената на водката и унищожи лозята, пияниците на Русия просто се превърнаха в контрабандисти на алкохол, бъркащи вани, пълни с долнокачествени питиета, наречени самогон, които нацията къркаше въпреки че много хора се отравяха. Пропагандните плакати, свързани с кампанията срещу пиянството – показващи граждани с квадратни челюсти, отказващи се от дневната си доза – все още са повод за шеги. И все пак, според Голикова, усилията на Горбачов са спасили милиони животи. Но популярността му понесе драстичен удар, от който той не може да се възстанови след перестройката и усилията си да преустрои съветската икономика, които доведоха до края на Съветския съюз.

Мястото на Горбачов в Кремъл беше заето от президента Борис Елцин, чието правителство спря много от реформите. Всичко друго щеше да е двулично, имайки предвид колко много пиеше Елцин. Настоящият министър-председател Владимир Путин си изгради доста пуритански имидж – знае се, че предпочита бира, особено германската - след назначението си от КГБ като шпионин в Германия. По време на президентството си обаче той не се опита да реши проблема с пиенето на Русия и не присъстваше на трезвената сбирка на Медведев.

Пиян лежи край спирка на улицата в Русия. Снимка: Фишки нет

Руските законодатели обаче бързо влязоха в тон с Медведев. Когато парламентът се събере отново през есента, най-вероятно ще повиши данъците върху алкохола, ще затегне лицензиращите закони и ще забрани продажбата на алкохол на будки и в малки магазини като ще остави само големите магазини на сигурно разстояние от училища, университети или развлекателни центрове.

Председателят на Държавната дума Борис Гризлов е развълнуван както от потенциалната полза за здравето, така и за парите, които ще спестят руснаците. „Сумата, която всеки гражданин харчи за алкохол за една година, е достатъчна да си купи нова кола,” каза Гризлов в изявление. „А ако погледнете какво харчим за храна, алкохолът е просто друга категория. Консуматорите харчат повече за бира и за концентрат, отколкото за червено месо, риба и птиче месо, взети заедно. И три пъти повече отколкото за сладки неща.”

Но не всички са толкова ентусиазирани. „От политическа гледна точка тези планове са просто глупава идея,” казва Алексей Макаркин, заместник-председател на Центъра за политически технологии в Москва. „Всеки път когато наложат подобни ограничения, се случват две неща: хората започват да правят собствен алкохол или се обръщат към по-евтини заместители. Имам предвид евтини парфюми, тоник за коса, почистващи препарати за прозорци, индустриален алкохол. Това е игра със смъртта.”

Колко смъртоносна е тя стана ясно през 2006 година, когато някой от западния регион Псков пусна партида евтин алкохол, смесен с медицински дезинфектант. Водката с намалена цена уби десетки хора, а в болница постъпиха повече от 400 с оплаквания от жълтеница, нефункциониращ черен дроб, токсичен хепатит. Местното правителство обяви извънредно положение.

Но инциденти като този най-вероятно няма да откажат повечето от заклетите алкохолици в Русия. Един мъж, който си пиеше бирата пред метрото в Москва (и който настоя да остане анонимен), се размечта, като си спомни контрабандния алкохол, произвеждан при последните правителствени мерки. „Спомням си контрабандните напитки от времето на Горбачов,” каза той. „Най-доброто, което съм пил. Хората наистина показаха гения си да правят концентрат. Казвам ви, той е в гените ни.”
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) stefan_wolf
  Сериозни цифри... Скромното ми мнение е,
 2. 2) Anonymous
  нещо обърках.... :) та скромното ми мнение е, че вероятно реформите ще останат половинчати, контрабандна и "домашна" ще залеят пазара и прочее - същата песен на нов глас. Прави ми впечатление, че Путин си мълчи - хихик (хитра лисица е той)....
 3. 3) БГ
  Помня времето, когато и тук се опитаха да въведат такива мерки по руски почин. Та именно да не се сервира алкохол преди 17 часа следобяд.Резултата - нулев.Хората като искат да пият, ще пият. А при българина нещата не са по-розови.Пие се по всяко време, а най-вече вечер пред телевизора.Доброто у нас е, че де пие с мезе.Докато руснака пие на голо. И от сутринта.Например във Финландия имат същия проблем.Цената на алкохола е толкова висока, че финландецът не може да пие често и по много. А му се иска.Решението- взима ферибота и отива някъде, където може да се отреже до козирката. ...още

 4. 4) Калоян Калоянов
  Абе долна нация. Те самите не се уважават, а са готови да започнат ядрена война с целия свят за да го накарат да ги уважава. Хич не ми се връзва. Малоумна нация.
 5. 5) Anonymous
  Хората не са виновни, климата е гаден. Скандинавците също пият не по-малко от руснаците. Какво да правиш при кучи студ и да ти се стъмва в 3 часа....Жал ми е за тези хора.
 6. 6) Бора Бора
  И мъже и жени в Русия здраво поркат водка с бира вместо безалкохолно. Национална трагедия е това, от столетия.. Макар , че тук, в Скандинавските страни е същият проблем. И наистина , пътуванията с ферибоот ,нанякъде ,се превръщат в голямото пиене. На северните народи им е в генетично да са уязвими и да боледуват от алкохолизъм.Нямат съпротивителни сили. На юг в русия е по друго.Пият много вино , бира, няма ги тия нападали по улиците пияници.
 7. 7) Ник
  Прекомерната консумация на алкохол е проблем навсякъде и няма никакво значение дали се пие с или без мезе. Обаче, нещо, което се е набило в главите на хората от векове, практически не може да се пребори с административни мерки. Прост пример е Сухия режим в САЩ. А да се види, че проблемът е навсякъде не е нужно да си специалист. Та вижте какво става и у нас. Почти не е минала седмица да не прочетеш някъде, че тийнейджъри на по 13 - 14 години лежат по токсикологиите с алкохолни натравяния. Вижте какво става по кръчмите и из по-приличните заведения вечер. ...още

 8. 8) Anonymous
  Алкохолизмът е характеристика на благородните умове, драги 7. Но ти няма как да го разбереш... Наздраве... време му е.
 9. 9) Putin-off
  Да,хората на изкуството , творците харесват алкохола. Но далеч не всички които харесват алкохола са хора на изкуството и творци. А в Русия пият за да се напият..и докато не се разпълзят из под масата, не спират.
 10. 10) чичата
  без да го оправдавам, но ако стресът ти започва в 10 сутринта, цапни едно 30-40 грама профилактично - правил съм го
 11. 11) Салат Ракийкин
  Със този nik би било по-разумно да не пиша мнение щото бих могъл да активирам гладките мозъчета на съветскофилската колония, но ...Смятам ,че чрез пиянството и терора над народите на СССР са проведени най-нечовешките експерименти над тях целящи генетични промени и...види се, БИЛИ СА РЕЗУЛТАТНИ, за съжаление. Най-богатата територия на Света на природни богатства е превърната в депо за продажба на суровини ...ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БАНДИТИ, КОИТО СИМУЛИРАТ ,ЧЕ СА ДЪРЖАВАТА.
 12. 12) Anonymous
  Урко, ама верно си неспасяем и неизлечим.
 13. 13) Раденко граничарката-Радка пиратка
  #12, а ти колежке виждала ли си трезвен руснак,или нещо подобно?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com