www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Демокрацията в развиващия се свят – отчайващо начинание или оръжие на Запада

29 Август 2009

 

Афганистанка показва личната си карта след като е гласувала на изборите в Херат, западен Афганистан. Снимка: Ройтерс

Според един виц, който се разказва в Афганистан, резултатите от изборите вече са обявени и Ахмадинеджад печели с 42 милиона гласа. Паралелът е много уместен. Още след като първите резултати изтекоха от Кабул, основният опозиционен кандидат обяви изборите за опорочени. Съобщения и доказателства за измами има в изобилие. Като средство за постигане на консенсус в страната и за поставяне на основите на стабилно управление, изборите в Афганистан, също както тези в Иран, се провалиха с гръм и трясък.

Разбира се, има една разлика - докато в Иран светът искаше правителството да падне, в Афганистан то трябваше да спечели. Когато става дума за Иран, на Запада му се иска всеки демократичен жест да е измама. За Афганистан обаче, Западът иска всеки такъв признак да се възприема за висше постижение на външната намеса.

Именно тук започват проблемите във всички дискусии за демокрацията в ислямския, всъщност в целия развиващ се свят. Този свят започва да се задушава от онова, което външният свят иска от него да постигне, без да обръща внимание на желанията на хората в съответната страна. Демокрацията е представяна и беше открито насърчавана от президента Джордж Буш като политически механизъм, който автоматично ще донесе промяна в режимите към по-мирен, подкрепящ свободния пазар и прозападно ориентиран свят.

Това не стана. След първите славни народни революции в Източна Европа, въвеждането на демокрацията се оказа сложно и често пъти безнадеждно опорочено начинание, както можем да видим в Афганистан, Иран, а също и в Ирак, Палестина и Пакистан. Не че хората не искат да гласуват - те почти винаги искат. Просто механиката на изборите твърде бързо бива впрегната от правителствата като средство да се задържат на власт.

Не искам да кажа, както твърдят мнозина, че демокрацията е политическа система, която в известен смисъл представлява културен феномен, неподходящ за износ. Това би било наистина ужасно заключение, ако се превърне в общоприето схващане. Проблемът е в очакванията, които й възлагаме в отделните ситуации.

В случая с Афганистан искахме да постигнем резултат, който да покаже, че той е на път да се превърне в стабилна държава, способна сама да гарантира своята сигурност - с други думи точно това, което винаги сме искали от авторитарни държави като Египет и Саудитска Арабия, само че с по-убедителни усилия, за да бъде спечелена благословията на народа.

В случая с Палестина искахме (и все още искаме) изборен резултат, който да доведе до едно желаещо мир правителство, което да получи мандат да договори успешно мирен договор с Израел. В Пакистан искахме правителство, което да наложи властта си над племенните райони, да спре преминаването на фундаменталисти презграниците и да затопли отношенията с Индия.

Когато дойде време за президентските избори в Иран обаче желаехме резултат, който убедително да свали президента Ахмадинеджад от власт и да бъде предизвикателство към цялото теократично управление, като покаже, че обществото иска свобода у дома и отвореност към света.

Обществата в тези страни обаче не гледаха на нещата по същия начин. В Палестина гласуваха за Хамас, защото на повечето избиратели им беше писнало от корупцията на палестинската автономна власт, и безкрайните и безплодни отстъпки пред израелците, по повелята на Запада. Те не гласуваха за война с Израел. Те гласуваха, за да изритат старата върхушка.

Същото е положението в Пакистан, Афганистан, а много вероятно и в Иран, ако някога въобще научим истинските резултати. Там не съществува естествено доверие в демокрацията сама по себе си, защото няма доверие в политиците. Това, което обикновено е налице, е желанието режимите да бъдат отговорни за предполагаемите си провали. Това не е нагласата, която произвежда стабилни режими, каквито Западът продължава да желае.

В това отношение няма особени културни различия. Обикновено същото се случва и на британските, американските и европейските избори. Нито пък в подправянето на изборните резултати има нещо характерно само за Третия свят. Джордж Буш и републиканците побързаха да прибегнат до този похват във Флорида през 2000 година. Не е изненадващо, че Карзай го пробва в Афганистан, а аятолах Хаменей е обвинен, че го е приложил в Иран.

Разликата е, че на запад има доста добре установени правила и процедури на управление, както и достатъчно опит и ресурси, за да се гарантира, че те се спазват. Това не се получи в Афганистан, където безопасността не беше достатъчна, за да осигури добра избирателна активност и нямаше достатъчно ресурси, за да могат изборите да се произведат както трябва. Не се получи и в Иран, където вътрешното министерство контролира резултата от изборите. Получи се в Палестина, но тогава останалата част от света предпочете да пренебрегне вота, защото резултатът не й изнасяше.

Дълбоко вкоренените племенни и междукланови вражди очевидно задълбочават проблема. Изборите не могат да преодолеят това толкова лесно. Всъщност демокрацията наистина може да направи живота по-труден, като подчертава различията и налага волята на мнозинството над останалите, което е един от поводите за притеснение в Ирак. Ако дотук Ливан се справя с доминираните от междусектантските съперничества избори, това е защото крайният баланс на властта се поддържа стриктно от конституцията, която защитава тези различия. Ако Сирия успява да задържи стабилни отношения между мнозинството и етническите малцинства, това се дължи отчасти на факта, че тя е авторитарна държава, управлявана от малцинствена секта.

И все пак, дори още по-опорочени избори могат да изиграят роля за отварянето на някои общества. Ако вземем за пример Иран, избирателната система там трудно може да се нарече прозрачна и свободна в общество, в което върховната власт се намира в ръцете на духовенството. Въпреки потушаването на протестите обаче, самият факт, че имаше избори и че беше позволен свободен дебат, е отражение на едно общество, което все още зачита донякъде идеята за народен консенсус - може да се каже в много по-голяма степен, отколкото в някои съюзници на Запада като Египет, Саудитска Арабия и държавите в Северна Африка.

Фактът, че властите в Бирма положиха толкова усилия, за да попречат на Аун Сан Су Чжи да вземе участие в изборите догодина, е знак за това, че те все още се страхуват и от изборите, и от самата нея.

Западът отдаде твърде голямо значение на изборите в Афганистан, както и в Ирак и Пакистан. Те бяха твърде опорочени и незадоволителни, за да изпълнят функцията си към обществото, независимо от окупационните сили. И все пак не е редно да ги отричаме с лека ръка в по-голяма степен, отколкото изборите в съседните държави. Просто не би трябвало да очакваме те да донесат това, което ние искаме.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Койчо Коев
  Да очакваш да има демокрация в Афганистан - една от най-бедните и изостанали страни в света, след като в много по-богатите и развити икономически Китай и Русия няма, е меко казано малоумие. И второ, в една мюсюлманска страна истинска демокрация не може да има. Избори може да има, но демокрация - не. Там където "Алах" е пълновластен господар, не може и народа да е пълновластен господар. Там където вероотстъпничеството се наказва със смърт, не може да има демокрация. Ислямът е диктатура, а диктатурата е абсолютно противоположна на демокрацията. В Иран като има избори, да не би да има демокрация?
 2. 2) Anonymous
  Демокрацията е представяна и беше открито насърчавана от президента Джордж Буш като политически механизъм, който автоматично ще донесе промяна в режимите към по-мирен, подкрепящ свободния пазар и прозападно ориентиран свят.
  Тук има някаква грешка. Как е възможно този масов убиец Буш да насърчава демокрация. А що се отнася до мнението на Койчо Коев искам да кажа, всъщност това което е намекнато и в статията, че демокрацията, идеалната демокрация не е най-справедливото изобретение на човека. При идеалната демокрация се налага мнението на мнозинството. Тежко и горко на малцинството при едно дивашко мнозинство, което например се смята за виша раса
  ...още

 3. 3) Салат Ракийкин
  Тази публикация ми беше полезна -запитах се "къде сме Ние-българите" , какви са нещата при нас - ето това са важните въпроси на които трябва да дадем отговори...има ли фантоми в избир. списъци у нас и защо ,с каква цел, извършват ли Партията-холдинг и фирмите и изборни маниулации и какви , какви са информациите и анализите на информационните служби в България...анализирани ли са политическия театър и грабежи у нас...
 4. 4) Бора Бора
  Демокрация може да има само там където има развито гражданско общество. А за това са нужни икономически предпоставки и културно-религиозни традиции.Религиозните,племенни общества като такива са скрита форма на диктатура от страна на религиозни догматици. Ислямът по начало не признава равенството на мъжа и жената, както и свободата на други вероизповедания .Механичното пренасяне на чужд опит , при това специфичен англо-американски, води до съпротива-било под формата на война, било като тероризъм. Интересно, щатите защо не се грижат за демокрацията в Саудитска Арабия ? На прицел са все страни които се стремят към независима политика от Големия Бял Брат.
 5. 5) cobalt
  Демокрация означава преди всичко отговорност. От всеки. и тогава е справедлива за всички. Но отговорност не може да се очаква от необразовани и тоталитарно управлявани народи. Така се раждат и мечтателите на комунизма. Те не умеят да мислят и да носят отговорност. И мечтаят за система в която справедливостта се налага отгоре - без да е необходимо да предприемеш сам нещо за собственото си благополучие. В тази "справедлива" система има два проблема: Първо - горко на онези които не се харесват на налагащите справедливостта. И второ - благата се разпределят по равно, но тъй като всеки получава това от което ...още

 6. 6) чичата
  просто т.н. днешна демокрация е наложена по неоколониялен маниер, на който казват глобализъм/ неоколониялизъм така както католически кюрета са обикаляли индокитай и малайзия в стремеж да колонизират съзнанието на местното население, без да си дават сметка че то е с 3000 годишна културна традиция/ същото като сега в петербург, където някога чайковски е раздавал роли на императорските фаворитки, разни журналистки фанатизирани от "свободата на словото" глобализират ли глобализират
 7. 7) cobalt
  Чича, ако приемем че си прав, излиза че твоето място в света никак не е ясно - ако нещата стояха така както твърдиш, нямаше да се пъчиш по интернет форумите, а щеше да търкаш наровете в кафеза (с присъда за неконвенционална критика и други работи). И тъй-като в панделата интернета е филтриран (доколкото го има), ти не може да си вътре. Единственият правилен извод, е че си застаряващ параноик които се плаши от всичко измислено след 72-ра година. Хобито ти трябва да е теория на конспирацията.
 8. 8) SK До Кобалта
  Кобалт, Справедливостта не се налага отгоре. Тя трябва да е залегнала в конституцията и законите на страната. Не може например частната собственост предназначена за експлоатация на населението да бъде свещенна и неприкосновенна. Естествено, справедливите закони трябва да се прилагат със всички средства. Към тези които са против справедливото властта трябва да е крайно несправедлива та да видят, че това не е добре и да се постараят да станат справедливи. Трябва да се забрани пропагандата на несправедливи принципи и закони. Кои са несправедливите принципи и закони. Тези принципи и закони които съществуват в страни където има безработни, гладни и бездомни са ...още

 9. 9) чичата
  коба,знаеш че мога да те плисна с цокалото, но не е там въпроса/ усещам че си вън от бегето и това е правилното място на мислещия българин/ другото място е каушът-българия/ така че приемам тезата ти/ колкото до конспирациите - ако не си ги прекарал в юношеството си, на стари години ще ги караш по-тежко/ аз поне имах късмет/ сега грижата ми е възрожденск-просветителска/ мъча се да уча дечурлигата на що годе добър тон, за да не мукат утре като корейци към жените и децата си/ незнам дали ме разбираш за какво ти говоря
 10. 10) "баджанака" на чичата
  браво бе баджо , ти се искара и париот ,та и педагог ... абе всичко си ти, милият...Натри ти темето отвсякъде сob=== и забрави носталгията и философстването ,и...хвана се за цокалото до теб, сабор ,бе човече , успокой се да не ни лишиш по естествен начин от ежедневния смях...
 11. 11) дмк
  Със сигурност демокрацията на Запада е оръжие срещу развиващия се свят. Там просто няма тези исторически и културни предпоставки, за да бъде тя действаща. Нека си припомним, че познатият лозунг е народен суверенитет чрез власт на народа, чрез народа и за народа, но дори и сега, в действащата структура на съвременното демократично западно общество народът се смята за опасен враг. Той трябва да бъде контролиран за негово добро. Тези въпроси се простират векове назад във времето (17 век в Англия и в Северноамериканските колонии столетие по-късно). Например в Англия през 17 век голяма част от населението не желае да бъде ...още

 12. 12) агр. Мурва Текезесарска
  дМК..., и ти май си подвластен на диамат-а и истмат-а , като мен...дерзай товарише, дерзай!!!
 13. 13) Anonymous
  Изпълкома нарежда на военната музика да свири касапско хоро. Червен туш. Изгрев.
 14. 14) дмк
  Всъщност, не... Това, което в момента се наблюдава по онези места е налагане културата на терора (макар че в някои случаи като че ли вече се преминава към остатъчната култура на терора, която продължава след отминаване на реалния тероризъм и води до опитомяване на очакванията на мнозинството, което принудително забравя всяка мисъл за алтернатива на исканията на силните; между другото, някъде в западната преса бях срещнал определението, че в САЩ има пълна свобода на словото, но почти никаква свобода на мисълта, но това е друга тема.) Накратко - хората научават урока TINA (няма алтернатива) - известен от зловещата фраза на ...още

 15. 15) Салат Ракийкин
  № 14-то, ти си май онова ,което противостои или си редом да "халвата Любимка"...,човече ,нямаш публика за чалгата си , не вярвам да имаш...
 16. 16) Anonymous
  Не липсва публика, бъди спокоен. Ориенталски каданс. Слънце. Бира.
 17. 17) Чичовото
  Номер 15-то , ти си като възпален хемороид бе , не се спираш , навсякъде си в центъра на дискусията. Агресивната ти посредственост е впечатляваща.Ако дори за момент се озаптиш, ще видиш, че някои от участниците в дискусията използват аргументи от съвременни философски теории,показват завидна логика , изразяват се в учтива форма и имат така нареченият стил и класа на общуване..Разбирам, че това е трудно за теб, да си им на нивото ,но ..опитай поне да ги четеш , не боли.
 18. 18) Киров Б
  Някой да познава справедлив обществен строй извън различните утопии облечени в какви ли не псевдо философски теории? Май от разпада на първобитнообщинния строй нищо по-добро не се е родило.
 19. 19) SK
  Напълно съм съгласен с ДМК и се радвам, че още има мислещи българи. Тук искам да приведа един пример. Преди много време слушах по американското радио някакъв професор по политико икономия, да говори за това как западния свят не само не помага на слаборазвитите страни да си стъпят на краката, но правят всичко възможно да им пречат. Причините за това са две. Едната да използват природните им богатства, ако имат такива, или евтината работна ръка. Естествено, логично е да не си създават конкуренти. Когато строят фабрики в дадени държави, те не ги строят за тези държави както правеше СССР, а ...още

 20. 20) Киров Б
  До СК: То и пътя към ада е застлан с добри намерения. Тук даже и фундамента - философията - им беше нефела. Егати експеримента когато погубиха толкова интелигентни и инакомислещи хора заради шайка тъпаци докопали се и окопани във властта. Най-лошото е че няма реална перспектива и теория за едно добро общество.
 21. 21) агр. Мурва Текезесарска
  Опитват седа превърнат форума на текезесарска вечеринка,нещо като зала"г.кирков" без да плащат наем, а само си проличава ,че идват някъде откъм пазара "г. кирков"...
 22. 22) Anonymous
  Наричат го Женския пазар, ма другарко Текезесарска
 23. 23) СК
  До Киров Б. Убииства са ставали във всички времена и системи. Мислиш ли, че ако се върне комунизма от 40-те и 50-те години, тези които окрадоха страната ни ще върнат окраденото доброволно и няма да има убииства? Ако смяташ, че е редно и справедливо едни да са милионери и милиардери докато другите умират от глад, това е друг въпрос. В противен случай кой доброволно ще даде ограбеното. Много е лесно да се докаже, че използването на човешки труд срещу заплащане е чист грабеж. Ако с много ум или труд се ставаше милиардер, Айнщайн и всички учени и професори щяха да ...още

 24. 24) Anonymous
  не си прав СК. Урко Салатов Мурвата се бил в щатите. Върнал се е богат и щастлив. Работил е Гей Такси в Чикаго.
 25. 25) Anonymous
  Урко беше стюардеса на Марикон-Каб, тук в Чикаго и обслужваше задните седалки на един литовски еврей. По почерка го познах.
 26. 26) Anonymous
  Но всичко е започнало когато е избягал в Гърция. Тогава гръцките гранични полицаи са разкрили женската му душа. Уважавали са го по няколко пъти на ден. Оттогава гръцката музика му е слабост-)
 27. 27) н...рб
  БРАВО ЧЕ НЕ ДАВАТЕ ШАНС НА ЛАТИНИЦАТА.Идвам от dir-bg .Там на моменти е страшно идеологизирано.Според мен това просто замъглява мисленето.Демокрация-власт на демоса/народа/според мен но и спазвайки правила,принципи.Принципите са от реч на Перикъл-около 10 на брой.Но тогава формацията на обществото е роби и свободни.Пита се кой са робите сега.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com