www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

ЕС забранява думите джихад и ислямски тероризъм

Александър Коган, Утро.ру / БТА
Александър Коган, Утро.ру / БТА

19 Април 2007

 

1904-jihad-logo.gifНовини за политическата коректност от Брюксел: ръководството на ЕС е взело решение вече да не употребява в официални документи думи като “ислямист”, “фундаменталист” и “джихад”. Думата “терор” не може да се съчетава в един и същ текст с “ислям” или “мюсюлмани”.
“Смятаме да не употребяваме словосъчетанието “ислямски тероризъм” спрямо терористите, които извращават исляма”, заяви пред британски медии официален представител на ЕС, пожелал анонимност. Специално внимание заслужава думата “джихад”, която означавала “лична борба за високоморален начин на живот”. По думите на европейския чиновник, облагородяването на официалната лексика цели да предотврати “изопачаването на мюсюлманската вяра и да спре отчуждаването на мюсюлманите в Европа”.

Както обяснява Брюксел, употребата на некоректни словосъчетания вече е била причина за “недоразбиране”. Използването на термини от новия “речник” означавало, че се осъзнават “интересите на ЕС в сферата на борбата срещу тероризма”.

Неясно остава какви са тези интереси, а също и как точно са свързани с новата лексика. Неволно се натрапва един цитат от Оруел: “Речник Б се състоеше от думи, образувани специално за политически цели: тоест думи, които не само имаха политически смисъл, но и бяха предназначени да наложат на човека, който ги използва, желания начин на мислене. Тези думи трудно можеха да се използват правилно, ако не се познаваха принципите на ангсоц”*.

Инициативата на ЕС не е новост. Подобен опит имаше още през юни 2006 г. Над черновите на “речника” залягаха 20 експерти в стремежа да сътворят “неемоционален речник за обсъждане на въпроси на радикализацията” и да разяснят на обществото, че “в мюсюлманската религия няма нищо, което да оправдава атентатите от 11 септември и експлозиите в Мадрид и Лондон”. Както обясняваха чиновниците, основните мотиви за промяна в лексиката идат оттам, че разсърдена от антиислямската риторика на официални лица по повод тероризма, мюсюлманската младеж лесно се радикализира.

Доста евродепутати, по-специално от Великобритания, се обявиха срещу използването на политически коректна лексика от официални лица. Джерард Батън например заяви, че ЕС не желае да признае очевидните корени на терора, което е добре дошло за радикалните фундаменталисти. В тази връзка го безпокои и спазването на свободата на словото и законовата база за създаване на “речници” от този род в институциите на Евросъюза.

Не се знае как ще общуват занапред официалните лица от САЩ и ЕС, заети с борбата срещу тероризма. Тези дни американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф заяви, че следващата мащабна атака срещу САЩ, подобна на атентатите от 11 септември, може да бъде осъществена от мюсюлмани от Великобритания или други европейски страни. “САЩ искат да създадат допълнителна защита срещу неизвестни досега терористи от Европа,” заяви той след среща с британския вътрешен министър Джон Рийд. Според американския държавник САЩ се нуждаят от допълнителна информация, включително имейли, адреси и данни за кредитни карти, за да проверяват пристигащите от Европа. “Атентатите в лондонското метро и автобусите през 2005 г. сочат, че във Великобритания има проблеми с мюсюлманското население”, подчерта той.

Любопитно е, че при съставяне на отчетите на министерството си за миналата година същият този Чертоф държеше на политически коректния подход в духа на принципа “тероризмът няма нито националност, нито религия”. Консултантският отдел на ведомството препоръча тогава на експертите, аналитиците и агентите да не акцентират върху религиозната принадлежност на реалните и потенциалните терористи.

Докато говори за заплаха от Европа, същият този Чертоф полага всички усилия да подчертае, че в самите САЩ няма подобен проблем. “Мюсюлманското население в САЩ има по-добро образование и е в по-добро икономическо положение от средния американец. Това имигрантско население постига успехи, а цялата ни страна в известен смисъл е страна на имигранти, затова членовете на обществото в САЩ не бива да се делят на свои и чужди”, казва той.

Явно САЩ, Европа, а и светът като цяло още дълго време трябва да усъвършенстват последователния си подход в сферата на политическата коректност.

* Джордж Оруел, “1984″, превод от английски Лидия Божилова.

Снимка 1: 1904-jihad-logo – лого на Утро.ру

Снимка 2: 1904-jihad-2: Мъж стои пред руините, останали след най-кървавия атентат с кола-бомба в Багдад от 2003 година насам. При взрива на 19 април загинаха 140 души, а 150 бяха ранени. Решението на ЕС да ограничи употребата на думата “джихад” е в подкрепа и на мюсюлманите, които са жертви на терористични нападения. Снимка: Ройтерс
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com