www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бойко Борисов, неговите приятели Васко Черепа, Митьо Гестапото и злощастната култура

2 Септември 2009

 

Едвин Сугарев

Преди време – още докато се съставяше новият кабинет, разговарях с група приятели, все хора на изкуството, за засягащата ни пряко персона от неговия състав – културния министър. Събеседниците ми бяха на мнение, че и двете обговаряни по това време фигури – Божидар Димитров и Вежди Рашидов – са скандал, но че в крайна сметка мултакът скулптор е по-малката беля от ченгето историк. Той нищо не разбира, пък и не го е грижа – казаха те – разбира се, че с нищо няма да помогне на българската култура, но поне няма потенциала да нанесе големи вреди, докато Божидар ще наводни културата с разни национализми и ще издигне пилон с конска опашка пред министерството.

Оказа се, че грешат. И че двамата приятели на Бойко Борисов очевидно са и много близки приятели помежду си, тъй като просто са си плюли в устите, говорят едни и същи неща и защитават едни и същи тези. По-точно казано: министър Божидар Димитров говори през устата на министър Вежди Рашидов. Говори не за ядене и пиене, а за култура – по-точно за Закона за културното наследство – и ето какво казва: “Това е закон, който ни беше подхвърлен от Нина Чилова, мина през Стефан Данаилов, който не взе отношение и ни остави един доста “горещ картоф”, по който ние трябва да вземем решение. Законът е направен от някой против някой, а не от някой за културата. Това вкарва в конфликт и институциите, и определени кръгове хора. Законът е много лош. Законът трябва да се преработи. Назначил съм екип, който е започнал да работи относно закона.”

Дали пък някой не си спомня случайно как Божидар Димитров обясняваше защо няма да стане министър на културата? Обясняваше, че няма да стане министър, за да остане в парламента и да работи върху същия този закон. Тогава всички очакваха, че ще стане шеф на културната комисия – само че ангажиментите му към Държавна сигурност му попречиха да заеме тази длъжност. Затова все пак стана министър, макар и без портфейл. Щото бил приятел на Бойко Борисов – последния лично гарантира за това “изключение” в отношението си към питомците на ДС.

Очевидно екипът на Вежди наистина е започнал да работи, след като председателят на парламентарната комисия по култура Даниела Петрова (ГЕРБ) и съпартиецът й Павел Димитров са сварили да внесат поправки в Закона за културното наследство, срещу който вече от години надигат вой едрите колекционери и прекупвачи на антични ценности. Впрочем законът е наистина калпав, но в него има една позиция, която вероятно е и единствения сериозен принос на Нина Чилова към българската култура. Този закон изисква да се доказва с официален документ собствеността върху културни ценности, оценени от съответните институции като национално богатство. Според неговите текстове тези, които не могат да докажат откъде и на какво законно основание са придобили тази или онази уникална антика, се превръщат в нейни държатели – могат да я излагат и притежават, но не могат да се разпореждат с нея, като я продават или прехвърлят другиму собствеността й.

Внесените от ГЕРБ промени в закона атакуват именно тази позиция. Ако те бъдат приети, на практика ще бъде обезсмислен целият закон; и узаконяването на антики – независимо от уникалността им и от стойността им за историята на българската култура – ще става чрез лесно достъпни фиктивни документи – например договор за покупко-продажба от частен колекционер или от аукционна къща. По този начин културното наследство на България ще се върне към онази мърлява ситуация от времената на първоначалното натрупване на капитала, при което всеки бе свободен да купува и продава каквото си иска – а добре платени иманяри на практика подмениха страдащите от хронична финансова недостатъчност археологични разкопки.

Това, което всъщност осъществяват предложените от ГЕРБ поправки, е узаконяването на мащабни и скъпо струващи колекции, придобити по престъпен начин. Когато нямаш откъде да докажеш собствеността над царски златен венец или ритон от чевърти век преди новата ера, когато няма как да кажеш от кои археологически разкопки си придобил колекцията си от престижни антики, тогава е повече от ясно как си се сдобил с тях – като си ги купувал от иманярите – а както иманярството, така и търговията с придобити по иманярски път антики е престъпление според българското законодателство. Предложената от ГЕРБ ревизия на закона не е нищо друго, освен амнистия за престъпното ограбване и търгашеството с българската култура – и никакви аргументи за това как по този начин се изваждали “на светло” колекциите и се предотвратявало тяхното изнасяне в чужбина не могат да замажат този позорен подтекст.

Прочее големите колекции отдавна са на светло – или поне имат видима част. Фиксирани са в луксозни каталози, показвани са в археологическия и национално-историческия музей, че и в Брюксел дори. Има само някои малки подробности, когато човек ги сравнява с държавните: първо са по-богати от тях, и второ – никъде не пише откъде са изровени. И няма как да пише, защото са изровени от иманяри. “Купувам от хора, които купуват от иманяри” – каза най-спокойно Васил Божков – Черепа пред в. “Труд”, когато колекцията му се появи в Галерията за чуждестранно изкуство през 2005 г. Нищо, че според закона нерегламентираната продажба на антики е престъпна дейност, която се наказва с глоба до 10 000 лв. и до 3 години затвор.

Промените в този закон не са безобидна акция. Става дума за големи, ама много големи интереси. По неофициална информация стойността на притежаваните само от Васил Божков антики възлиза на 120 милиона евро. По-малка, но вероятно съизмерима е колекцията на бившия шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен като Митьо Гестапото. Когато бе приет законът на Чилова, той заяви в прав текст, че ще направи всичко възможно да се пребори с него. Същото заяви и Божидар Димитров – на специално свикана пресконференция. Най-гневна беше реакцията на академик Светлин Русев, който написа специално писмо до президента Първанов, в което фигурираха следните показателни редове:

“Бях доста деликатен, когато определих като манипулативно поведението на вносителите и поддръжниците на Закона за културното наследство. Ако трябва да бъда по-точен, става дума за една лъжа, с която проблемите на иманярството, разграбването и изнасянето на културни ценности бяха адресирани по елементарен и груб начин точно към тези, които правят нещо за съхраняването на националната духовна памет. Ръководителите на Триумвирата или бяха подведени или поради очевидни съглашателски причини се направиха на олимпийци. А цената на това съглашение не те, а строителите на националната култура ще плащат. Но по всичко личи, че това им е последна грижа. А и тези, които ги подведоха, нямат смелост и доблест да признаят издънването си.”

Академикът е пропуснал само да спомене кои по-точно са “тези, които правят нещо за съхраняването на националната духовна памет”. И не случайно, защото в неговия случай това множествено число се измерва с едно име: Васил Божков – Черепа, най-богатият българин, който се ползва от академичните експертни услуги на Светлин Русев при съставянето на колекциите си. Гневът обаче е симптоматичен: не ще да са били нищожни хонорарите му, след като не се е поколебал да нарече “партиен слугинаж” лидерите на любимата си БСП.

Пак по това време – при приемането на закона, Димитър Иванов също апелира към президента със същия апломб и със скромната молба за вето: “Ще се търсят всички възможни средства, за да не влезе в сила този закон, който поначало е неприемлив. Може президентът да наложи обосновано вето. Още повече е историк. След това остава Конституционният съд.” Както се вижда с днешната дата, Конституционният съд също е на ход, услужливо сезиран от Гиньо Ганев.

Тогава президентът не намери сили да наложи скандалното вето; сега обаче новото правителство на антикорупционния херой Бойко Борисов е на път да изпълни щенията на Васко Черепа и Митьо Гестапото. Май са готови и на нещо повече: защото тези предложения за промени в закона са пъхнати между други едни, които отнемат административните пълномощия на Националния институт за опазване на движимото културно наследство, като същите се предоставят директно на министъра на културата. С други думи – оттук нататък той ще е институцията, която ще се разпорежда с антиките, ще определя техния статут, принадлежност и ползване за изложбени и/или други цели. Тоест обезсмисля се една държавна институция, като нейните прерогативи се делегират директно на министъра. Което е – меко казано – твърде смущаващо.

Проблемът обаче има и една морална страна, от която Бойко Борисов просто няма как да избяга. Нали той съвсем наскоро беше заявил, че ще пожертва всеки, за който има съмнения за корупция. Е – в случая имаме предложени промени в един закон, който съвсем директно облагодетелствува най-богатия човек в България и още няколко сродни нему души, притежаващи вероятно по-скъпи антични колекции от самата държава, придобити по незнаен и очевадно незаконен начин. Тези промени представляват де факто индулгенция за извършено престъпване на законите и подлагат на риск оставането на важни за културната ни памет ценности като публично достояние, намиращо се на територията на страната – защото след тях нищо не пречи на техните собственици да ги продадат на когото си искат и където си искат. Същите законови промени, легитимирайки тези колекции, на практика легитимират и стимулират иманярството, което е углавно престъпление според българското законодателство. Те се предлагат от председателката на комисията по култура, която е от ГЕРБ, и се подкрепят от министъра на културата.

Как се нарича това тяхно действие? Как се нарича акт, при който един законодател прави промени, които са от пряк интерес за определена имуществено заможна каста – и са в ущърб на държавния такъв? Нарича се корупция – навсякъде в цивилизования свят. Тогава ще бъде ли така добър Бойко Борисов да потвърди дадената публично дума, като се лиши от услугите на предложилите и подкрепящите тези текстове? Или с мълчанието си просто ще отрече целия антикорупционен патос, усилено форсиран откакто е на власт, и тихомълком ще наметне сам корупционна мантия?

Въпросът е резонен, най-малкото защото в България корупционните прецеденти имат лошия навик да се повтарят. Нека все пак напомним, че и правителството на Симеон Сакскобургготски започна законодателната си дейност тъкмо с корупционен акт – като внесе и гласува промени в Закона за хазарта, от които главният заинтересован бе именно Басил Божков – Черепа. Същият, който е основно заинтересован и днес.

Виж още текстове на сайта svobodata.com
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  много сериозна тема от непълноценен автор/ сякаш нарочно са дали думата на еди, за да стане както иска черепа/ колкотодо седефчов - той разчита на черепа в постпрезидентския си период
 2. 2) Раденко Н.-кучката на застава"Бобина"
  темите свързани с тия двамцата са наистина сриозни, но едно е ясно ,като доде времи некой да се гони от правителствоту поне има двама готови ощи ут сигъ...
 3. 3) Читател
  Явно Сугарев пише просто така, за да не забрави. Къде беше той, когато правителството на СДС внесе промените в закона за музеите и паметниците на културата през 1998 г., които легализираха частните колекции. Подобна наредба беше преподписана и от Нина Чилова като министър. В случая става дума за ДЕМОКРАЦИЯТА. В крайна сметка не може да бъде практика да се приемат закони, които имат обратно действие. Трябва да се сложи ред и от тук насетне да се знае, кои какво има, а новопридобитото да става по новия закон. Така (е г-н Сугарев да прочете първо всички документи преди да пише, а и да прочете ...още

 4. 4) педерас от БСП
  Каквп ни интерсува нас всичките тия глупости бе.Баш ме е брига кой е по-голям крадец на артефакти.Искам да съм чиновник в "Информационно обслужване" и да взимам 14000 лева заплата месечно.И да съм интимен приятел и съветник на бившият премиер Станишев защото той дава за консултации по 25000 евро.Така де,да не съм по-грозен от Азер Меликов.
 5. 5) Ед елвайс
  кво ги разбира тия работи Ед едерас.Даи му да си драска там за някой лев,че е умрел иначе нещастника.Прави впечатление на циничен и нахален едерас с речник от улицата.
 6. 6) Справедлив
  Едвин,май забрави, 4е СДС легализира 4астните колекции.А,закона на 4илова, не се разбра за какво става въпрос. Гестапото, 4ерепа и тем подобни бандюги е ясно,4е са придобили колекциите по не4естен на4ин. Ама хаиде докажи го де как!? Бойко умника, сега 4рез своите министри 6те направи един голям реверанс. Гестапото, 4ерепа и т.н. странни прякори,който ги е измислил е енциклопедия за глупости.
 7. 7) любляна
  ох, Едвине, много сложно обяснено. кажи го просто и ясно какво точно те притеснява. притеснително е, че частно лице като Черепа притежава еквивалент на 120 милиона, които ако реши, винаги може да си достави като разпродаде въпросната колекция и то не на българи - като по тоя начин неща, с които българите се гордеят и идентифицират (примерно златни ритони), могат да заминат на запад. Притеснителното е, че по този начин едно частно лице се отъждествява с държавата и става дори по-голямо от държавата. Притеснителното е, че държавата очевидно няма възможност и интерес да изкупи тази колекция, за да е гарантирано ...още

 8. 8) ТЕРСИТ ХЛЕВОУСТИЙ
  героят на Омир , в теб се е събудило детството . И сто пъти да си смениш ника -винаги ще те разпознаваме - злобей , обиждай , заканвай се - такива са всички комплексари .Все някой им пречи ,все някой им е виновен .
 9. 9) хамалин
  къде я виждате тая държава (отвързна крава)
 10. 10) почитател
  Ед Едерастев - много ми хареса ,щото аз си му викам направо "ненормалник" .Няма ли най после магистраладжийките да спрат да говорят за морал ,бе мама му стара , аман от критикари и съветници в тая скапана държава.Ами нали от такива като тебе дето ни управляваха сме на тоя хал бе "Едераст" нещастен.Сетил се "когато умряло магарето ти за самара му да ревеш".Да беше направил нещо та да запазиш живота му , а то сега само дразниш хората дето и да искат нещо да направят се отвращават от такива като тебе.
 11. 11) Справедлив
  Брей, по4итател по леко по магистралата надолу,май магистраладжийките имат малко по голям морал от такива ,като теб. Макар и загърбили етиката имат малко морал, с недостойни действия, ако 6те6 при4исли и кам професия деиствията им. Ама тези достойни люде, описани по горе ценители пазители на бъл. нац. изкуство полу4или го в наследство, опазили и съхранили през тежките год. на демокрация, и велико крадене заслужават Голямо уважение, имената да им се впи6ат със златни букви на музеите, които искат да открият.А,колкото до магарето всео6те го реанемират затова и рева може да помогне, не е умряло, а самара не е в полизрението. ...още

 12. 12) ranik56
  # 2-Да се чете САЛАТ РАКИЙКИН .
 13. 13) bugi bugi
  ----- Админ: Кирилица! - sorry comboys
 14. 14) Раденко Николов- ranik56
  Митъо -гестапото си е много готин - върши си човека работота. Колегата-гестапо ,посещава и тоя форум ,четете го -мъдър е та дрънка ,подобно Андро Райчов
 15. 15) почитател до №11
  Не си ме разбрал бе брато,изобщо не защитавам крадците и разбойниците ,ама не върви някак хора които се изложиха като "честни и достойни" граждани сега да критикуват,ако защитаваш Ед Едерастев ,тогава си справедлив ,колкото е справедлива ,независимата ни съдебна система,......... ама ти да не си някое новоизлюпено прокурорче или съдииче бе брато,щото много адвокатски го раздаваш.
 16. 16) Справедлив до15
  Не се ме разбрал и ти, не за6титавам Едерастев това е последното не6то, което 6те направя. Но се подразних от друго,4е се опитват да направят герои отявлени престапници спасили били националното ни богатство. От кого са го спасили? От други като тях, а системата правораздавателната ама многоооо е Независима думи нямам..............
 17. 17) ranik56
  # 14-Коментара е от САЛАТ РАКИЙКИН - Възпитаник на Американската школа за компромати и дезинформация .
 18. 18) Еделваис
  #10-почитател,тази народна поговорка,която казахте се опитах да запомня.Мъдрост има.Друго по-тарикатско до сега не съм видил(с изключение на форумци,но тук случая е наш народен говор).Добра почивка!
 19. 19) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com