Сергей Станишев пред Росен Петров

Сергей Станишев. Снимка: Булфото

Водещ: Четете ли вестници напоследък?

Сергей Станишев: Налага се.

Водещ: Какво ви прави впечатление в българската преса напоследък?

Сергей Станишев: Много неща се пишат, които не са проверени и много неща се пишат, които не са истина, и всяко нещо, което се казва от членовете на новия кабинет, се приема едно към едно, като истина, а не е така.

Водещ: По добър начин го казахте. Да ви прочета нещо: „Лъсна най-голямата лъжа на Станишев. Бившият премиер и министрите му са били наясно, че завещават продънена хазна, но нагло са скрили. Това става ясно от стенограма на две от последните заседания на стария кабинет”. Знаехте ли, че хазната е продънена?

Сергей Станишев: Ние знаехме още от началото на годината, че България, както и целият свят, се намира в нова ситуация. Развитието на икономиките и на бюджетите съответно на всички държави ще разделят на два периода – до края на септември миналата година, когато се случи сривът в Америка, и след това. За това още по време на мандата, от началото на годината ограничихме разходите, които бяха заложени в бюджета с 10%. Всяко министерство, всеки сектор е получавал 10% по-малко.

Водещ: Да, това е известно ограничение, но, според данни, които се изнесоха, последните дни преди изборите са похарчили страшно много пари?

Сергей Станишев: Това са безумия.

Водещ: Мартин Димитров изнесе интересни данни – 561 млн. лв. за 10 дни.

Сергей Станишев: Не знам от къде ги смята и от къде ги събира.

Водещ: От БНБ.

Сергей Станишев: Първо, до края на юни, времето с което разполагаше като обобщени данни правителството, бюджетът на страната беше на излишък със 170 млн. лв. Това беше под планираното по бюджет, но сравнете България с всички други страни от ЕС. Има страни с минус 10% бюджетен дефицит. Говоря за Ирландия или за Испания – минус 8.
Водещ: Но, стенограмите, които бяха извадени в пресата, говорят за друго?

Сергей Станишев: Стенограмите говорят за загриженост. Първо, никакви харчове, сериозни извън това, което е залегнало като плащания по съответните министерства за издръжка, не са правени. То, средномесечният разход като правило над 1 млрд. лв. – всеки месец от българската държава за заплати, за здравеопазване, за всички неща, които са текущи, никакви извънредни харчове след изборите от бюджетни пари не са правени. Това мога да го заявя много категорично.

Водещ: Тогава къде са парите?

Сергей Станишев: Смущаващо е, че юли месец действително имаше значително намаляване на приходите.

Водещ: Специално за юли месец г-н Орешарски, цитирам по памет, казва, че приходите са отрицателни.

Сергей Станишев: Точно така. Юли месец беше един от най-трудните в тази година и за това се надявам, че обещанията на новото правителство, че рязко ще увеличат събираемостта, дай Боже да го направят, защото тогава не би трябвало да има проблеми с реализацията на бюджета. Ние успяхме с много усилия до средата на годината да изкараме бюджета на позитив.

Водещ: Т.е. твърдите, че политиката не е била „След нас и потоп”?

Сергей Станишев: Абсолютно. То, ние преди изборите взехме решение за спиране на увеличението или замразяването на заплатите в публичния сектор, което беше много непопулярно.

Водещ: Тази дума е забранена вече, така че нека да не я употребяваме.

Сергей Станишев: Знам, че е забранена, но не знам по какъв друг начин може да се нарече нещо, което е факт. Вероятно през следващата година няма да има увеличение на заплатите.

Водещ: И все пак остава едно впечатление в обществото, че наистина парите се похарчиха преди изборите и след това за новите победители, за тях нищо не остана.

Сергей Станишев: Вижте, първо, ако трябва да бъде искрен, планирахме и реализирахме бюджета с разчета или очакването, че Коалиция за България и БСП ще бъдат в управлението. Така че мислихме и за нас, ако щете егоистично.

Водещ: Твърде оптимистично сте мислили?

Сергей Станишев: Очевидно да, не сме преценили оценката и мнението на българските избиратели и си платихме.

Водещ: Къде сбъркахте най-силно?

Росен Петров. Снимка: Булфото

Сергей Станишев: Сигурно много грешки е имало, но като цяло платихме една цена не за 4, а дори за 8 години управление. Думата коалиция стана мръсна за българското общество. Много хора не повярваха.

Водещ: А, как стана мръсна тази дума?

Сергей Станишев: Защото много компромиси вероятно се правеха.

Водещ: А, може би е имало и мръсотии, така да се каже?

Сергей Станишев: Аз мога да кажа много ясно, че съм се стремял като министър-председател да уважавам нашите коалиционни партньори, защото в крайна сметка днес г-н Борисов има 116 депутати, БСП имаше 82 от 240 – нямаше друга формула на управление. Това беше изборът на българския народ, иначе можеше да забравим за ЕС, нямаше да се случат много неща хубави, които се случиха и които времето ще ги покаже.

Водещ: А от всичките тези скандали, които се случиха по време на управлението и да речем Вальо Топлото във връзка с г-н Румен Овчаров, той тогава подаде оставка. После историята с г-н Румен Петков. Имаше една история с една канадска фирма и ДПС, за един залежи разработки, Мургина. Кой скандал ви огорчи най-много?

Сергей Станишев: Всеки един проблем в управлението създава, и публичен проблем, това, което се случваше, ясно показахме, че няма чадър над никого. И хора, към които бяха хвърлени тежки обвинения и се създаде обществено недоверие, често и не справедливо.

Водещ: Към кого несправедливо? Към г-н Овчаров несправедливо ли е?

Сергей Станишев: Добре, да кажем Вальо Топлото – какво излезе след прокурорски проверки и прочее. Има ли нещо?

Водещ: Осъдиха го.

Сергей Станишев: А, г-н Овчаров, той просто понесе политическата отговорност, понесе цената.

Водещ: Вие сега в какви отношения сте с г-н Овчаров, че сам така повдигате темата?

Сергей Станишев: Не аз повдигам, а вие повдигате тема, но не това е най-важното.

Водещ: Важно е. Това два центъра ли са в БСП или е един център?

Сергей Станишев: БСП е сложна, голяма къща с много традиции, с хора, които са утвърдени. Това, което винаги съм отстоявал, е да се работи на принципна основа. И сега на конгреса на БСП, също ще се явя с моя платформа, мое виждане за това как трябва да се промени БСП. След като не сме получили доверието на хората, какво трябва да промени във вътрешен план.

Водещ: Може ли да определим БСП като социално ориентираната българска партия?

Сергей Станишев: Определено.

Водещ: Тя се бори за социална несправедливост.

Сергей Станишев: Аз много ясно да кажа, по-социално управление като конкретни резултати, в България не е имало и няма да има в близките години.

Водещ: Как да обясним на баба ми, която е привърженик на БСП, че в една държавна фирма може да се получава заплата от 13 хил. лв. на месец? Да ви кажа, баба ми не го разбира този факт, не и звучи някак си социално.

Сергей Станишев: Трудно е да се обясни, защото хората оценяват всичко спрямо своя собствен стандарт. И аз винаги, когато съм говорил и с пенсионери и с хора работещи, съм усещал и знам много добре, че независимо от увеличението, знаете, минималната пенсия се увеличи близо 100%, знам, че не е достатъчно, хората живеят трудно, че заплатите нараснаха много значително в процентно отношение, но пак българите живеят под стандарта.

Водещ: Вие самият знаехте ли за размера на тези заплати?

Сергей Станишев: Естествено, че не. Аз научих от вестниците.

Водещ: Колко беше вашата заплата по време на премиерството?

Сергей Станишев: Колкото е на един министър-председател.

Водещ: Информативно кажете?

Сергей Станишев: Значително по-ниска от тези, над 2 хил. лв., под 3 хил. лв. Но, вижте, направих някаква проверка. Информационно обслужване е търговско дружество, макар и държавно, то действа по Търговския закон. Надзорният съвет, Управителният съвет получават по закон членовете му от две до пет средни работни заплати в съответното дружество. Информационно обслужване работи с много високо квалифицирани специалисти в ИТ-сферата и на тази основа са получавали, но не това, което се изнесе, доколкото знам председателят на УС е получил общо за година около 26 хил. лв., което не е малко. А, тази година не е получавал нищо. Освен всичко останало, през тази година преди изборите, мисля че април месец, е поискана, председателят на УС на това дружество, проверка от Агенция за държавен и финансов контрол.

Водещ: А, не мислите ли, че цялата история там тръгна от там, че човек от Информационно обслужване беше уличен в участие в кампанията на БСП?

Сергей Станишев: А, вие спомняте ли си, че имаше обвинения, че Информационно обслужване, което е преброявало всички избори досега в последните години, специално, ще фалшифицира изборите. Какви са резултатите? Ако щеше да фалшифицира …

Водещ: Може да са фалшифицирани.

Сергей Станишев: Да, така ли. Все щяхме да се напънем някак си, ако имаше умисъл за по-различен резултат, което е недопустимо, разбира се. Но, аз смятам, че от морална гледна точка, заплатата, която е получавал например изпълнителният директор …

Водещ: За г-н Миликов говорим, мислите ли, че от морална гледна точка беше удачно неговото участие в кампания срещу друга политическа сила или че това беше грешка, негова?

Сергей Станишев: Не, не мисля така. Но, вижте какво става сега в Информационно обслужване. PR-ът на ГЕРБ става член на ръководството, ген. Атанасов, доколкото прочетох по вестниците, става член на ръководството, говоря бившия депутат от ДСБ, каква е промяната? Нали с промяна дойдоха новите управляващи?

Водещ: Ами това е все едно Бил Гейтс да оглави МВР, защо не?

Сергей Станишев: Аз мисля, че това не би било толкова зле в някои отношения.

Водещ: Схващате ли жената като символ на властта, че е изменчива – днеска гушка един, утре друг?

Сергей Станишев: В някакъв смисъл да, макар че аз лично смятам, че мъжете понякога са много по-изменчиви от жените.

Водещ: А, да не би и двамата да участвате в един турски сериал, така да се каже?

Сергей Станишев: Зависи как се гледа на живота. Може и на живота да се гледа като на турски сериал, както си го направиш …

Водещ: В смисъл, на известния режисьор Ахмед Доган, известен режисьор с много добри филми, вече 20 години при голям рейтинг минават.

Сергей Станишев: Г-н Доган е много силен и опитен политик, но ми се струва, че резултатите от изборите показаха, че и най-добрият политик може да греши.

Водещ: Аз да ви кажа, неговите резултати са доста високи, къде е сбъркал?

Сергей Станишев: Неговите резултати са за ….

Водещ: Че той има депутати, почти колкото БСП?

Сергей Станишев: Има, но партията му не участва в управлението и неговата партия е в голяма изолация, бих казал.

Водещ: А, дали тази изолация може да бъде нарушена в посока ГЕРБ?

Сергей Станишев: Всичко е възможно в политиката. Прави ми впечатление, че основните критики от новото управление към предишното управление са най-вече към министрите, само от БСП.

Водещ: Може би те са бъркали повече? Може би тези от ДПС са по-добри?

Сергей Станишев: Вижте, на тази тема искам да бъда много ясен. Казвал съм и винаги съм го отстоявал, че ако някой е сгазил лука, нарушил е закона по един и същи критерии трябва да бъдат преценявани и съдени всички. Над никой не може да има политически чадър.

Водещ: Супник за 3200 лв. в Министерство на отбраната хем не е нарушение на закона, хем изглежда кощунствено в очите на хората.

Сергей Станишев: Вижте, ако има лъжи, а такива вече има не малко, и понякога, за съжаление, медиите, както вече казах, приемат за чиста монета всичко, което се казва. Извинявайте, вече се наговориха много небивалици.

Водещ: Дайте пример?

Сергей Станишев: Какъв пример? Ако щете, изстреляха там за ремонта на сградата на МРРБ. Хубаво. Бяха 42 млн., станаха 13. Оказа се, че цената за целия този ремонт, който беше необходим, аз съм влизал в тази сграда в по-предишния мандат, знам как работиха хората там. Там материалите, документите по европейските фондове стояха в коридорите, струпани на купчини. Как може да се работи така ефективно и да се работи с големи пари за държавата – нямаше как.

Водещ: А, това, което се случва с ДАНС?

Сергей Станишев: Аз не знам какво точно се случва в ДАНС днес?

Водещ: А, не знаете?

Сергей Станишев: Ами не знам.

Водещ: Е, ДАНС не беше ли създадена по ваша идея?

Сергей Станишев: Сега не знам какво се случва.

Водещ: Днес г-н Алексей Петров е дал голямо интервю за „Труд”, не сте ли го чел?

Сергей Станишев: Чел съм го.

Водещ: Твърди, че има доклад, който и вие сте чел, запознат сте, за корумпирани министри.

Сергей Станишев: Не, не. Вижте, първо, знаете, че именно аз създадох ДАНС. Една от целите на тази организация, институция беше да се противопоставя и на корупцията по високите етажи.

Водещ: Противопостави ли се?

Сергей Станишев: По време на моето управление са правени проверки на всички сигнали. Какъвто й сигнал да е идва в ДАНС по отношение на министър, зам.-министър, шеф на агенцията – съм разпореждал да бъдат проверявани. Такъв доклад, за какъвто казва г-н Петров, до мен не е представян. Може новото ръководство на ДАНС да е представяло някакъв доклад от текущи предишни проверки на новия министър-председател, но това не мога да кажа.

Водещ: Като четяхте тези доклади от спецслужбите, не ви ли побиваха тръпки?

Сергей Станишев: Не.

Водещ: Не? Нямаше ли в тях данни за корупция, схеми, кръгове?

Сергей Станишев: Всякакви данни, за които е идвала информация при мен, съм разпореждал за проверка и за съответно движение, защото ДАНС прави проверка, а след това я предоставя на прокуратурата, тя прави своята оценка има ли достатъчно основания и след това се стига до съд. Все пак искам да ви припомня, че ДАНС е сравнително нова институция.

Водещ: Година и половина.

Сергей Станишев: Да, година и половина, и в началото имаше не малко проблеми в работата й, защото когато създадеш такава институция, тя не може да заработи за 1-2 дни, всичко го знаят.

Водещ: Някакви кръгове там има, четем по пресата, екип на Сертов, екип на Дражков.

Сергей Станишев: Имаше напрежение вътрешно, то дори може би не е било личностно, а е било концептуално.

Водещ: То, там сценарият е по-сложен от турски сериал – влюбвания, разлюбвания?

Сергей Станишев: Ами вижте, аз не съм най-големият полицай, не съм най-големият прокурор в страната, по-точно изобщо не съм. Винаги съм действал принципно, защото моето притеснение, че сега тази служба може да стесни своя параметър на действия и да се превърне само в едно чисто контраразузнаване, а замисълът е много по-широк – за информиране на министър-председателя, който й да е той, по много по-широк кръг въпроси, свързани с националната сигурност и икономически, и свързани с отношения с други страни, не само неразпространение на оръжия за масово унищожение, не само контра тероризъм.

Водещ: А, четохте ли интервюто на Георги Гергов?

Сергей Станишев: Какво точно имате предвид?

Водещ: Каза, че БСП трябва да се отърве от някакъв кръг на меките китки. Какво е имал предвид? Той е уважаван член на БСП.

Сергей Станишев: Не знам, питайте г-н Гергов.

Водещ: Това част от подготовката за конгреса ли е?

Сергей Станишев: За конгреса се готвят много хора с много различни възгледи, аз съм казал, че …

Водещ: Очаквате ли атаки от силни кръгове в БСП, в тази голяма къща?

Сергей Станишев: Очаквам атаки. Всички атаки са добре дошли. Всеки кандидат е добре дошъл, защото БСП днес се нуждае от сериозен разговор, от сериозен анализ и на управление, аз продължавам да твърдя, и мога да го докажа, че като цяло балансът от управлението е положителен за страната и за хората, и това трябва да го отстояваме, според мен, а не просто да се снижаваме и да казваме: „Ами, какво, тука ни обвиняват, ама времето не е подходящо и не можем да отговорим”. Трябва да казваме нещата, както са с факти. Второ, БСП се нуждае от промяна, от отваряне и модернизация към активните слоеве на населението.

Водещ: Е, то от години все това се говори, че БСП се нуждае от промяна.

Сергей Станишев: Не, вижте, истината е, че в периода до 2005 г. този процес вървеше, много широки разговори със синдикати, с браншови организации и прочее. В управление, може би, загърбихме малко БСП и партийната работа и процеса на обновление на БСП като партия за сметка на интересите на държавата. Защото управлението консумира огромна енергия, огромен потенциал и партийната дейност беше занемарена. Сега трябва да възобновим този процес и да го развием с нова сила и по нов начин. От такъв разговор има нужда. Всеки, който има виждания, позитивни идеи в тази посока, е добре дошъл. Който ще се яви на конгреса пък само за свои лични цели, да има пост в ръководството, с тях ще се боря.

Водещ: Ще ви задам едни въпроси, които искам да ми отговорите само с да или не.

Сергей Станишев: Е, не очаквайте от един политика да отговаря само с да или не, ние сме деформирани хора.

Водещ: Те са много, как да кажа, прости въпроси.

Сергей Станишев: Зависи от погледа.

Водещ: Добра формула на управление ли беше тройната коалиция?

Сергей Станишев: Неизбежна.

Водещ: Неизбежна, това като не ли звучи?

Сергей Станишев: Както искате го четете. Нямаше друга формула, не можеш да имаш 82 депутати и да сформираш стабилно правителство.

Водещ: Имал ли сте конфликт с президента?

Сергей Станишев: Не.

Водещ: Харесвате ли Бойко Борисов?

Сергей Станишев: В какъв смисъл? Като политик ли?

Водещ: Ако, има друг смисъл.

Сергей Станишев: Той е мой политически опонент. Имаме различни виждания, има силни страни като политик, които аз съм ги назовавал.

Водещ: Буди ли симпатия у вас?

Сергей Станишев: Той буди симпатия сред много българи, това е без съмнение. Смятам, че основният му проблем ще бъде неговият екип – много слаб икономически екип, според мен.

Водещ: Трябва ли да се строи АЕЦ „Белене” в тази връзка?

Сергей Станишев: Липса на управленска програма. Държавата е застинала в момента.

Водещ: Само с да и с не – трябва ли да се строи АЕЦ „Белене”?

Сергей Станишев: Аз ви предупредих. Да, иначе ще изпаднем извън голямата енергийна игра.

Водещ: Вярвате ли, че следващият кмет на София ще е от БСП?

Сергей Станишев: Възможно е. Зависи от подхода. Смятам, че трябва да се търси кандидатура, която е широка. БСП винаги е получавала максимален резултат в София, която се е обръщала с авторитетни фигури към всички граждани на София. Най-високият резултат беше със Стоян Александров.

Водещ: Г-н Кадиев такава фигура ли е?

Сергей Станишев: Георги Кадиев има силни качества, но всяка чисто, тясно партийна кандидатура носи риска да мобилизира само избиратели на БСП и да мобилизира останалите срещу нея.

Водещ: Основната опасност пред новото управление, с опита ви на бивш премиер?

Сергей Станишев: Те са няколко. Първо, липса на приемственост. Това е опасност, не заради предишното управление.

Водещ: Наближават новините и наистина трябва да бъдем кратки.

Сергей Станишев: Да. Второ, липса за сега на компетентност. Трето, липса на управленска програма и антикризисни мерки. Защото, извинявайте, два месеца минаха, нищо няма. Парламентът за месец и половина работа е приел един закон.

Водещ: Нали БСП е част от парламнета.

Сергей Станишев: Ние сме малцинство, ние не формулираме дневния ред. Предишният парламент без мнозинство, спомняте си, че месец и половина предишният парламент нямаше мнозинство, но той прие за този период от време, до 3 септември, 30 закона, от които 10 на второ четене.

Водещ: В личен план какво загубихте с това, че се наехте да бъдете премиер?

Сергей Станишев: Много.

Водещ: Най-важното?

Сергей Станишев: Нали с да или с не?

Водещ: Да и с не отмина вече. Вие толкова да и не-та казахте, че …

Сергей Станишев: Да, когато ви е удобно, не може така.

Водещ: Много?

Сергей Станишев: Много, защото човек поеме такъв кръст, много се лишава в личен план, като човешки отношения, като приятелства, като свободно време, ако щете, но придобива изключително много неща като опит, житейски, политически, управленски. И най-ценното, което смятам, че съм придобил, възможността все пак да свършиш работа за хората.

Водещ: Уважаеми зрители, това беше всичко от мен за днес и от г-н Станишев, гледайте ни утре обезателно.

Със съкращения по стенограма от агенция „Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.