Роаял и Саркози с равни шансове за президент на Франция

Сеголен Роаял, кандидатката на Френската социалистическа партия, дава автограф по време на среща с представители на Асоциацията на френските предградия на 19 април в Париж като част от предизборната си кампания. Снимка: Ройтерс

Четири дни преди изборите във Франция няма фаворит за президентския пост, показват последните проучвания на общественото мнение на института CSA, публикувани във в. “Паризиен”. Социалистката Сеголен Роаял и кандидатът на управляващата десница Никола Саркози са с почти изравнени шансове и събират съответно 25 и 27 процента от гласовете. Кандидатът на центристите Франсоа Байру изостава и от двамата. Според изследването 40 процента от французите все още не са решили за кой от 12-те кандидата да гласуват и най-вероятно ще се стигне до втори тур на 6 май.

Резултатите са изненадващи, тъй като бившият вътрешен министър Саркози дълго време беше определян като сигурен победител, но социалистическата му конкурентка вече му диша във врата. Очаква се, че неортодоксалните предложения на Байру могат да му донесат още гласове и да настигне двамата си съперници.

Кандидатът за президент на десницата Никола Саркози говори пред избиратели в Метц, източна Франция на 17 април.Снимка: Ройтерс

52-годишният Саркози си спечели славата на разединител с изявленията си срещу нелегалната имиграция и срещу престъпността. Роаял пък се опитва да печели точки с темата “социална справедливост” и да стане първата жена-президент в историята на страната. Този вариант не се подкрепя от младите французи под 30 години: 30% от тях заявяват, че ще гласуват за Саркози, 23% – за Франсоа Байру и едва 22% за Роаял.

Проучванията на общественото мнение показват също, че при втори тур между Саркози и Роаял кандидатът на десницата има лека преднина от 51 срещу 49 на сто. Ако балотажът се решаваше само от младите французи под 30 години, и двамата биха загубили от Байру. Центристът би спечелил срещу Саркози с 57 срещу 43 на сто, а срещу Роаял – с 59 срещу 41 процента. Проучването показва още, че един на всеки двама младежи все още не е решил за кого да даде своя глас.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.