www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Смъртта на Дейтън или как да се спре разпадането на Босна

5 Септември 2009

 

Босненки показват гилзи от куршуми, намерени край село Каракай, където през 1995 година сръбските сили убиха десетки мюсюлмански мъже и момчета. Снимка: Ройтерс

След 14 години интензивни международни усилия за стабилизиране и възстановяване на Босна страната е застанала на ръба на колапса, пише американското списание “Форин афеърс”. За пръв път от ноември 1995 година, когато Дейтънското споразумение сложи край на продължилия три и половина години кървав етнически конфликт, босненците отново започват да говорят за възможна война.

Някога Босна беше пример за международните усилия за възстановяване. Тя редовно беше хвалена от американските и от европейските лидери като доказателство, че при подходящи условия международната общност може успешно да възстановява страни, претърпели конфликти. Дейтънското мирно споразумение от 1995 година раздели Босна на две почти независими административни единици: Мюсюлманско-хърватската федерация, населена предимно от босненски мюсюлмани и босненски хървати, и Република Сръбска с преобладаващо население от босненски сърби, всяка със свое собствено правителство, данъчен контрол, образователна политика и дори външна политика. Скоро след края на войната страната беше обсипана с грижи и с над 14 милиарда долара международни помощи, което я направи лаборатория за нещо, което може да се приеме за най-широкия и новаторски експеримент за демократизация в историята. Към края на 1996 година в усилията за възстановяване бяха включени 17 различни чужди правителства, 18 представителства на ООН, 267 междуправителствени и около 200 неправителствени организации - да не говорим за десетките хиляди военни от цялото земно кълбо. От гледна точка на получената помощ на глава от населението реконструкцията на Босна - с по-малко от четири милиона граждани - накара възстановяването на Япония и Германия след Втората световна война да изглежда скромно.

Дейтън успешно прекрати насилието, но със създаването на децентрализирана политическа система, която подкопа основите на държавната власт, той пося семената на нестабилността. През последните три години етническата националистическа риторика на лидерите на трите съставни етнически групи в страната - мюсюлмани, хървати и сърби - се засили, като възпря реформите. Икономиката затъна, безработицата е над 27 процента, около 25 процента от населението живее в бедност и Босна си остава почти на дъното в ранглистата на Световната банка за развитие на бизнеса.

Премиерът на Република Сръбска открито заплашва с отцепване на Република Сръбска от Босна, босненските хървати искат повече автономия, а Харис Силайджич иска по-голяма централизация в държавата. Според “Форин афеърс” в случай че се стигне до разделяне на Босна, ще се създаде малка, уязвима държавица на босненските мюсюлмани, с което ще се изпрати съвсем погрешно послание на ислямския свят, послание каквото Брюксел и Вашингтон не желаят.

Босненските институции са допълнително отслабени от серията грешки на международната общност в тази страна, а експертите на международната общност пристигнаха в Босна с малко знания, мотивирани от огромните заплати, без да покриват сериозните планове за работа. Международната общност можеше със здрава ръка да пресече корупцията и да заздрави държавните институции, но не направи това, изтъква “Форин афеърс”.

Като изход от кризата авторите предлагат по-голямо ангажиране на Европейския съюз в Босна. Съюзът трябва да постави ясни и стриктни изисквания пред лидерите на Босна, да направи европейското бъдеще по-ясно и да отхвърли досегашната политика на отстъпки в изискванията си към босненските лидери. Брюксел трябва да насочи силите си и към Белград и Загреб, с чиято помощ да се внуши на някои политически представители в Босна по-голяма конструктивност и склонност за сътрудничество.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Ислямът е тоталитарна идеология, която е изключително зла и жестока спрямо немюсюлманите. Истински мир и разбирателство между мюсюлмани и немюсюлмани никога не е имало и никога няма да има. Само временен мир. Тъпите американци никога не са знаели какво представлява исляма и действията им са точно като на слон в стъкларски магазин. Всичките им действия подпомагат основната цел на исляма - завладяването на света. Тоест, днешните мюсюлмани си изпълняват основното задължение - джихада, с парите (трилиони) и с кръвта на (хиляди от) американците. Изобщо ислямският свят е една огромна черна дупка, в която потъва всяка година голяма част от световното ...още

 2. 2) Саморасляк Коприваров
  Да,милиардите бяха похарчени,но няма никакъв резултат - няма и да има.Какво е това определение за народ или етнос - мюсюлмани?Нали мюсюлманите са хора,които вярват в исляма.Но те могат да бъдат от всяка една етническа група - араби,иранци,индийци,индонезийци,албанци,турци и прочее,както могат да бъдат и хървати и сърби, но такава народност "мюсюлмани" просто не съществува.Тъпите американци(тука съм съгласен с 1)не могат да проумеят нещо много просто - никой нормален европеец не иска да живее в една държава със някаква измислена народност наричаща себе си "мюсюлмани".Най-малко сърбите и хърватите.Дейтънското споразумение е едно нищо,една кръгла нула.Това се знаеше и преди,знае се и сега.Още на ...още

 3. 3) SK
  Как се започна войната в Югославия? За това не са виновни нито сърбите, нито мюсолманите. Войната беше необхадима за да стъпи глемия брат в тази страна. Опитаха с България но тогава не се получи. От американското посолство казаха че македонския език трябва да бъде признат като отделен език в България. Никой не се хвана на тази въдица по това време, дори имаше възмущения против това изказване и от самите македонци. Това беше непосредствено следпадането на Съюза. Тогава американците казват на Милосович: Всички се отказаха от социализма само ти оставаш. Не мога да отнема социалните придобивки на моя народ казва Милосович. ...още

 4. 4) Салат Ракийкин
  №3-то,извини ме,но се оказваш велик демагог...Големия брат искал да стъпи в Югославия и хоп, спретнал война...изобщо ,подрждаш ли понякога хаоса в главата си ,човече,божи? Та нима "големия брат "внуши на сърпските комунистически-националисти да започнат да избиват другите етноси, да "прочистват" територии, да палят ,да изнасилват...масови избивания да провеждат...Човече, чети историята на тия наши съседи и ще разбереш, че ако крал Милан беше победил младата българска войска ,плановите им са били да ни заличат, ЯСНО?
 5. 5) SK
  Салатник, тогава кажи ми защо малко преди падането на Съюза сърбите живееха в мир с мюсюлманите? И това което съм написал по-горе е от едно предаване по американската "паблик рейдио стейшън", изказване на един американски политолог точно по времето на тези събития. Само че той не е казал, за обучението на албанската мафия да стреля по цивилни и военни сърби, та да се предизвика войната. Това го знам пак от "Паблик рейдио стейшън" но от друго предаване. Ти мислиш ли, че ако щатите на Америка решат да се отделят от федерацията няма да има гражданска война?
 6. 6) агр. Мурва Текезесарска
  №5-то, отново демагогстваш в Щатите има какви ли не радиостанции ,ти също можеш да се пробваш като "черна" такава и нищо няма да произлезе, културата и образованоста на хората не може за е зависимо от вестниците които чете,от рекламите или от радиоточката в селото му.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com