www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Обама, Кадафи и Ахмадинеджад в ООН – ще стане ли скандал?

10 Септември 2009

 

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун (вдясно) по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата година. Снимка: Ройтерс

Дебютът на американския президент Барак Обама в ООН и изявите на либийския лидер и на иранския президент обещават драма на сесията на Общото събрание на ООН този месец. А годишната световна среща на върха в повечето случаи се запомня по-скоро с думи, отколкото с дела.

За разлика от предшественика си Джордж У. Буш, Обама обеща да работи в тясно сътрудничество с Обединените нации и планира да прекара в Ню Йорк три дни, като произнесе две речи и председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН. Носят се упорити слухове, че може да използва трибуната на ООН, за да обяви новата си близкоизточна мирна инициатива и че може да стане домакин на среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, които също се очаква да пристигнат в Ню Йорк.

Страните в конфликта продължават да спорят за предварителните условия за подобна среща - по-конкретно дали Израел ще спре строителството на еврейски селища. Висш западен дипломат обаче заяви, че въпреки всичко има надежда за “ясна стъпка напред в близкоизточния мирен процес” по време на сесията.

Обама ще произнесе реч и на конференция за климатичните промени, давайки израз на своята ангажираност с проблема. Освен това ще стане първият американски президент, председателствал заседание на Съвета за сигурност. Темата ще бъде неразпространението на ядреното оръжие.

Близкоизточните мирни преговори обаче най-вероятно ще се конкурират за вниманието на медиите с грубата риторика, очаквана от либийския лидер Муамар Кадафи и иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, и с виковете на протестиращите, според които тези двамата изобщо не би трябвало да са в Ню Йорк. И Кадафи, и Ахмадинеджад получиха време за речи в ключовия ден на откриването на дебатите в Общото събрание - 23 септември. На тази дата ще говорят също Обама, президентите на Франция, Русия, Китай и британският премиер.

Руският президент Дмитрий Медведев и китайският президент ХуЦзинтао ще говорят пред събранието за първи път. Досега те изпращаха представители на по-ниско равнище, но тази година, наред с други лидери, ще се отбият в Ню Йорк на път за срещата на върха на Г-20 в Питсбърг на 24 и 25 септември.

Изявите на Ахмадинеджад и Кадафи са спорни винаги, но сега особено: иранецът поради съмнителното му преизбиране през юни, а либиецът поради поредния поврат в сагата за атентата над Локърби.

Либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който излежаваше доживотна присъда в затвор в Шотландия за участието си във взривяването на американски пътнически самолет над градчето Локърби, при което загинаха 270 души, повечето американци, беше върнат в родината си миналия месец, понеже е болен от рак в терминална фаза. Кадафи предизвика гняв и възмущение в Съединените щати и други страни с посрещането на Меграхи в Триполи. Постоянната представителка на САЩ в ООН Сюзан Райс тази седмица го предупреди да внимава да не подразни още повече американците с поведението си в Ню Йорк. В САЩ се чуха призиви към Държавния департамент да откаже визи на двамата лидери. Вашингтон обаче не даде никакви признаци, че ще предприеме действия, които биха го поставили в нарушение на договора от 1947 година с Обединените нации за страната-домакин.

Засега по нищо не личи, че някой от двамата лидери е на път да отстъпи, въпреки че според дипломати не е изключено непредвидимият Кадафи да се откаже в последния момент. Ахмадинеджад, който идва всяка година, откакто беше избран за президент за първи път през 2005-та, и изглежда наистина се наслаждава на публичността. А тази година той се нуждае и от легитимността, която дава трибуната на ООН. Неслучайно негов приближен подчерта тази седмица, че за президента това ще бъде първото му посещение на Запад след спорното му преизбиране.

За разлика от него, за 40-годишното си управление Кадафи не е стъпвал в Обединените нации. Тази година обаче той е председател на Африканския съюз, либиец е следващият председател на Общото събрание, а Либия е член на Съвета за сигурност.

Вече възникна спор къде ще отседне Кадафи, след като заради протести на местните жители американското правителство не му разреши да опъне шатрата си - неговата запазена марка - в либийски имот в Ню Джърси близо до Ню Йорк. „Говори се, че Кадафи търси партерен апартамент в хотел в Ню Йорк, защото не обича асансьори”, заяви западен дипломат.

Има и друг проблем с “хореографията” - американски служители от протокола с всички сили се опитват да избегнат контактите между него и Обама, които биха могли да доведат до нежелани телевизионни кадри или фотоснимки. Британският премиер Гордън Браун, остро критикуван в страната си за случая Меграхи, е изправен пред същия проблем.

Избягването на Ахмадинеджад би трябвало да бъде доста лесно за американския президент, но Кадафи говори веднага след Обама в Общото събрание и със сигурност ще присъства на заседанието на Съвета за сигурност под председателството на Обама на 24 септември. Вашингтон има пълноценни дипломатически отношения с Триполи и е нормално представителите на страните членки на Съвета за сигурност да се поздравят, макар и само с официално ръкостискане.

Проблемът ще се усложни допълнително, ако Кадафи последва познатия модел на повечето от досегашните си речи и се впусне в необуздани нападки срещу Израел. Всъщност и Ахмадинеджад със сигурност ще направи същото. Речта му миналата година, клеймяща “ционистките убийци”, беше атакувана от западните лидери като антисемитска и обидна.

По БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Reliable source
    Няма съмнение,че 23,24,и 25 септември ще са много важни дати в работата на ООН , които ще представят и насоките в които ще протичат световните политически проциси след това. Президент Обама е дал своите заявления и към палестинците и към еврейската държава и към ислямската Република...- да видим как ТЕ ще реагират!!!
  2. 2) Онуфрий Втори
    Лидерите на арабския свят заслужават да бъдат изслушани не по-малко от Обама и Митко Мечков. Западният свят неведнъж е бивал неприятно изненадан от пренебрегвани от него режими, личности и организации. Преди да се заяжда, умният човек първо изслушва и се вслушва, брои не до 3, а до 33 и чак тогава прави гръмки изявления. Проблем на Щатите е постоянно гръмките изявления - така пораждатинфлация на думите. По-малките просто няма къде да ходят /вкарали са се в тази схима/ и, за да ги чуят, и те крещят. Абе, какво му стана на този свят


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com