Кои витамини и по колко да се пият?

Нови проучвания сочат, че неправилният им прием може да навреди на здравето

vitamins_reuters.jpgПо цял свят хората харчат луди пари за витамини и всеки ден ги пият, вярвайки че по този начин ще си осигурят добро здраве. Но възможно ли е те в действителност да не са толкова полезни, колкото сме свикнали да мислим? Според резултатите от последното изследване, посветено на този въпрос, някои витамини, използвани в борбата срещу рак, болестта на Алцхаймер, акне, артрит и най-обикновена настинка, могат да имат вредно влияние върху човека. “Лечението с бетакаротин, витамин А и витамин Е може да увеличи смъртността”, категорични са изследователи от Университетската болница на Копенхаген.
Някои проучвания сочат, че витамините са полезни, но други не намират никаква полза от тях или достигат до противоречиви заключения. Изследователи от Дания комбинирали резултатите от клинични тестове на 180 938 души, за да проучат цялостния ефект от приемането на витамини. Оказало се, че при 47 човека приемането на антиосксиданти е довело до увеличаване на смъртността с 5%.
Датските учени не са първите, които откриват негативния ефект от вземането на витамини. “Няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че витамините предотвратяват рак и хронични болести”, твърдят изследователи от университета Джон Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд. Тяхно проучване е открило, че приемането на големи дози витамин Е може да увеличи смъртността.
Според доклад на учените от Харвардския университет пък витамин А може да увреди костите, а високото му съдържание в организма на човека води до образуване на тромби и прекалено стимулиране на имунната система. “Много проучвания са доказали, че рискът от хронични болести може да се намали чрез подходяща диета, редовни упражнения и отказ от тютюнопушенето. А ползата от приемането на витамини далеч не е толкова голяма”, се казва още в доклада.
И все пак кои витамини си струва да се пият?

Какво представляват витамините?
Витамините са своеобразна “храна”, от която човешкият организъм се нуждае, за да функционира нормално. Те осигуряват енергия, укрепват имунната система, поддържат здравословния вид на кожата, подпомагат работата на мозъка и нервната система и играят роля при възстановяването на тъканите. Витамините са два основни вида – мастноразтворими: А, D, E и K и водноразтворими: C, фолиева киселина B-комплекс и др. Мастноразтворимите се срещат най-вече в храните, богати на мазнини, като млечните продукти, както и в черния дроб и рибата. Когато тялото не се нуждае от тях, то ги складира. Водноразтворимите се съдържат в плодовете, зеленчуците и не се складират в тялото, което означава, че трябва да се приемат по-често.

Витамин A
Укрепва имунната система и е важен за костите, зъбите, кожата и зрението. Съдържа се в зеленчуците със зелени листа и оранжевите плодове и зеленчуци, както и в яйцата, черния дроб и рибеното масло.
Проучване, публикувано в медицинското издание на Нова Англия, сочи, че при мъжете с високо съдържание на витамин А в кръвта има най-голям риск от счупване на кост.
“Бременна жена, която пие твърде много витамин А, рискува да увреди бебето си”, пише в доклада на Харвардсия университет”. Учените съветват този витамин да се приема в неговото естествено съсътояние – чрез храната.

Бетакаротин
Представлява провитамин А, който тялото преобразува във витамин А. В най-големи количества се съдържа в плодовете и зеленчуците с тъмножълт, оранжев и тъмнозелен цвят като моркови и спанак.
Проучване на университета а в Копенхаген сочи, че приеман под формата на хапчета, бетакаротинът увеличава рискa от смърт със 7 %. Други изследвания са открили връзка между бетакаротина и рака на белите дробове при пушачи. Затова най-разумно е да се избягава приема на бетакаротин под формата на хапчета, като вместо това се консумират храни, в които той се среща в естествения си вид.

Витамин В
Той е от групата на водноразтворимите витамини и участва в много от химичните реакции на организма. Към него спада и фолиевата киселина, която се съдържа в спанака, гъбите, сушения боб и грах, черния дроб и портокалите. Изследвания са доказали, че когато се приема по време на първите месеци от бременността, фолиевата киселина предпазва плода от мозъчни и гръбначни увреждания. Установено е също, че фолиевата киселина намалява проблемите със слуха при възрастни хора. Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма.

Витамин С
Той е мощен антиоксидант, подсилва имунната система, бори се срещу инфекциите, спомага за по-бързото зарастване на раните и е важен за здравето на венците, зъбите, костите и кръвоносните съдове. В естествено състояние се среща в повечето плодове и зеленчуци.
Според редица проучвания витамин С не може да излекува човек от настинка, но може да облекчи симптомите. Освен това съществува доказателство, че продължителното приемане на витамина под формата на хапчета може да предпази от катаракт (перде на очите). Учени от Дубай пък уверяват, че витамин С увеличава броя на сперматозоидите и затова е полезен за мъжете, страдащи от безплодие.
Въпреки всичко прекомерната употреба на витамин С не е препоръчителна.

Витамин D
Има ключово значение за здравината на костите и зъбите, както и за запазването на нервните клетки. Съдържа се в рибата, млякото, черния дроб и яйцата.
Проучвания на Центъра за изследване на рака в Хавай показват, че витамин D може да намали риска от рак на дебелото черво. Хора на 65 години, които са приемали витамина в продълбение на 3 години, имат по-здрави кости от други на същата възраст. Препоръчителната дневна доза е 800 микрограма.

Витамин Е
Той е антиоксидант и предпазва организма от свободните радикали, които увреждат клетките, тъканите и органите. Среща се в доста зеленчуци, както и в ядките, рибата и месото.
Изследване на университета в Копенхаген обаче е установило, че приемът на големи дози витамин Е увеличава риска от смърт с 4%.

Препоръки
– Витамините под формата на хапчета трябва да се пият с вода със стайна темпаратура, тъй като горещите и прекалено студените напитки могат да ги увредят
– Не е препоръчително да се пие кафе или чай 15 минути преди и след приемането на витамини, тъй като тези напитки взаимодействат с тях и могат да попречат на действието им.
– Приемането на много различни видове витамини трябва да се избягва, защото те си взаимодействат едни с други и стават по-малко ефективни.

(по в. „Индипендънт“)

Снимки: Ройтерс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.