www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Изгубеният символ" на Дан Браун разтърсва Вашингтон и света

15 Септември 2009

 

Корица на изданието за Великобритания.

“Изгубеният символ” (The Lost Symbol)– дългоочакваният нов роман на Дан Браун, автор на бестселъра рекордьор „Шифърът на Леонардо”, излиза в книжарниците на САЩ, Великобритания, Канада и други англоезични страни точно в полунощ срещу 15 септември.

Браун казва, че писането на продължението е било трудно,  защото мислел за милионите хора, които ще прочетат книгата му. Успехът на “Шифърът на Леонардо” го “сковава” временно – той е неспособен да създаде нова конспирация в следващ роман.

Отнема му пет години да довърши новите приключения на учения, познавач на символите, Робърт Лагдън. Неговите издатели “Рандъм Хаус” са подготвили 6.5 млн. копия първоначален тираж. От тях един милион ще излезе във Великобритания. Специалисти прогнозират, че това ще е най-бързо продаващата се книга на десетилетието, по-добра и от “Хари Потър”, която беше бестселър на amazon.com в продължение на седмици наред. Книжарниците планират утре да отворят по-рано, за да хванат читателите по пътя им за работа.

В едно от малкото  си интервюта авторът казва, че вече бил започнал да пише продължението, когато осъзнал, че “Шифърът на Леонардо” ще има голям успех. “Това, което ми се случи и което се случва на всеки автор, който е пожънал успех, е, че временно станах по-самоосъзнат”, казва той пред “Парейд”. “Вместо да пиша и да си казвам: “Това ще направи героят”, си мислех: “Чакай, това ще го четат милиони хора”. Прилича на начина, по който се чувства тенисист, който твърде дълго обмисля удара си  – сякаш временно се схващаш”. Браун обаче успява да преодолее “парализата” си. “Осъзнах, че не е пряко свързано с това, което пиша. Аз съм просто разказвач на една история”.

Корица на изданието за САЩ.

“Изгубеният символ” започва с масонска инициация, съвсем близо до Белия дом, и с пристигането във Вашингтон на Робърт Лангдън, който отново е със сако от туид, панталони в цвят каки и вид на безделник.

Можем да очакваме, че хиляди фенове ще започнат да разглеждат Вашингтон и да сноват по местата, описани в книгата. Това вече се случи във Великобритания, Франция и Италия, които се споменават в предишните книги на Браун. Действието в новата книга се развива основно в американската столица и ще покаже колоритна картина на местата, в които се базира американската власт. “Изгубеният символ” ще разкрие и една по-мистериозна страна на града като покаже влиянието на масонството при основаването на Вашингтон от неговите бащи.

В книгата истина и измислица се смесват, разбира се. Но е истина, че някои от хората, подписали Декларацията на независимостта като Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, както и доста президенти включително Франклин Рузвелт, Хари Труман и Джералд Форд са били активни масони. “Джордж Вашингтон е бил най-големият масон сред всички. Той е поставил крайъгълния камък на Капитолия по време на церемония на масоните. Градът и лидерите му са повлияни от масонството”, казва Дейвид Шугартс, американски автор.

Според една теория, ако нарисуваш линии, свързващи четири улици около Белия дом, ще се получи формата на пентаграм. Всъщност масоните в САЩ са по-открити от английските им събратя. Те не са толкова обвинявани в манипулиране на полицията, гражданските услуги или академичните общества. Около 1.5 млн. души, членуващи в две хиляди ложи в САЩ въпреки това са редовно подозирани в окултизъм и сатанизъм. Те отричат, разбира се.

“Има паралели между сегашната история и предишните ми книги. Отново въвличам читателите в същия свят на символи, тайни общества, изкуство и история”, казва Браун в интервюто си в “Парейд”. Според предварително ревю на в. “Лос Анжелис таймс” книгата “оставя усещане на близост с предишните книги с Лангдън у читателя”. Вестник “Ню Йорк таймс” дава позитивна оценка на “Изгубения символ” като казва, че Браун предлага секси завръщане на жанр, който се смяташе за мъртъв.

Със сигурност в книгата ще присъства Албърт Пайк. Негова статуя стои на Площада на правосъдието заедно с плачеща девица и масонска табела с числото 33 в триъгълник. Пайк е бил не само масон, но и конфедералист. Бил е обвинен във връзки с Ку-Клукс-Клан и участие в убийството на Ейбрахъм Линкълн. Погребан е в Храма на шотландския ритуал.

Само четирима души от английския издател на книгата “Трансуърлд” са чели “Изгубеният символ” с пароли и криптиране на вътрешната и външната им кореспонденция, за да се опази съдържанието на книгата в тайна. “ Изгубеният символ” се очаква да стане най-продаваната книга на годината, дори на десетилетието”, казва Рут Аткинс от книжарници “Бордърс”. “Имахме рекорден брой на предварителни заявки за книгата и очакваме да видим не толкова чести клиенти да дойдат да си купят трилъра в нашите книжарници. Ще отворим с един час по-рано, за да могат хората, които отиват на работа и не могат да почакат до обяд, да вземат своя Дан Браун”.

Но не всички са толкова ентусиазирани от излизането на новата книга на Браун. Някои потребители на Twitter са започнали дискусия с въпроса “Кой Дан?”, а на сайта на GalleyCat освен предложение за Деня на Дан Браун са дадени мненията “Браун –вън”, “Денят, в който трилърът умря” и други. Книжарниците, които са под натиска на намаляващите продажби, се надяват феновете на Браун да не са на това мнение.

У нас ИК “Бард” обещава българското издание да бъда на пазара в 0 часа на 22 ноември.

По в. Гардиън
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) stefan_wolf_ss
  Хмммм... не съм чел и нямам намерение да чета "плодовете" на неговия труд, но пък с удоволстие ще изгледам филма - заради Том Ханкс, разбира се. Предполагам адаптирането на сценария ще започне към края на годината, снимките в средата на 2010, а премиерата летните блокбастрър седмици на 2011.
 2. 2) за познавачи
  Как се разпознават масоните?За целта е необходимо да представиш като графика знак за помощ и да чакаш.Масоните няма да закъснеят-всеки ще ти предложи помощта си.
 3. 3) Цвети
  Здравейте, с нетърпение чакам 22.11.2009г., за да си купя новата книга на Дан Браун. За тези, които не са чели "плодовете" на неговият труд бих казала само, че са изгубили. Всичките му творби са страхотни и си заслужават.
 4. 4) :)
  stefan_wolf по добре прочети книгите филма е много по различе и няма толкова обяснения залойени в него общо влето не мойеш хванеш нишката
 5. 5) имц
  прочетох шифъра преди време. Към края на книгата имах усещането, че Дан Браун се е чудил как да я завърши. За новата му книга може би няма да се навия да я чета.
 6. 6) чичата
  не от сексизъм, а от подобни съображения повече от 40 години не чета книги на автори жени
 7. 7) Бора Бора
  Чичата, Дан Браун е мъж, струва ми се?
 8. 8) чичата
  борко, ти пък/ въобще не говоря за бъдещия "класик"/ просто ти казвам, че има автори, на които липсва логиката на туй което искат да кажат и подобни автори в 99% са дами/ обичам жените, но не писателките/ и друго, на изчекнатите автори също им липсва онази логика - изкуството не прощава
 9. 9) ma
  Преди няколко години, подведен от суперлативите, си купих "Шифъра на Леонардо" и останах доста разочарован. Оказа се не само скучна, но и лошо написана книга. Изобщо не разбрах от къде дойде тази мания относно "Шифъра..". Сега манията е още по-голяма; чудя се дали новия роман е наистина по-добър или ще е още по-голямо разочарование...
 10. 10) petyr
  прочетох и тази негова книга.. мисля че формулата по която пише книгите си.. вече се е изтъркала.. магията просто я няма. Най- доброто от този автор си остава "шестото клеймо" (ангели и демони). Препоръчвам на всеки да прочете поне една от неговите книги(само една стига.. другите са еднакви), а не да чака филмовите версии.
 11. 11) Anonymous
  В момента я чета, интересна е. Намерих една грешка на задната корица в българското издание. В символите образуват изречение, ама като са оформяли корицата са обаркали едният символ. Ама карай.
 12. 12) Anonymous
  "Бъдещия класик" е колкото вярно, толкова и грешно нарицателно. Умберто Еко е сигурен класик, но Дан Браун е от онези автори, които трудно аз бих си обърнал езика да нарека така. Някой изказа мнението, че е достатъчно да прочетеш една от книгите му и другото се повтаря, с което ще се съглася, но тук иде въпроса защо този автор е толкова четяем и отговорът не е - РЕКЛАМАТА. Тя има своя принос, но основното е в онзи кинематографичен стил присъщ за ендо по-младо поколение писатели, да речем, като Захари Карабашлиев... и затова лесно се прави филм по Браун, и затова ...още

 13. 13) goga
  Много бих искала да прочета мнение на някой,прочел тази книга и разбрал до някъде за какво изобщо става въпрос.Какво например е ноетиката като наука.Задаваме ли си всички тези въпроси, които неизбежно Дан Браун засяга.
 14. 14) светла
  аз прочетох "изгубеният символ" на Дан Браун и съм също толкова впечатлена, колкото бях и от "Шифъра на Леонардо".Книгата си заслужава...имейла ми е svetlana_rijikova@abv.bg, който има някакви съмнения или просто иска да си поговорим за Изгубения символ може да пише
 15. 15) нати83
  току што эаварших и аэда чета книгата .....искам да кажа че това е наи добрата книга на дан от всичките муиэдадени досега които неячелпростода я купи ида си япрочете....можедане сте фенове на книгата муно аэяпрепорачвам от цялото сисарце....иоштеедноинфо штесниматфилм потаэикнига но чак далечната 2012 така че тарпениефенчета е аконеможедадочакатедо таэигодина просто си купете книжката всеоште я има....ште останете беэдах определено
 16. 16) натали 04
  и за мен най-добрата е Шестото клеймо, а сега чета Изгубения символ и ми харесва. Едва ли е подходяща думата класик , но безспорно книгите му са интересни
 17. 17) Dido
  И трите Книги от поредицата са страхотни! Рядко има такива увлекателни книги които те оставят без дъх. Не знам до колко е истината и колко измислицата но определено книгите те карат да се замислиш сериозно по доста въпроси свързани с нашето съществуване!!! На тези които все още не са чели последният роман от поредицета горещо го препоръчвам!
 18. 18) трезвомислещ
  Поддържам 12-ти: "Еко е сигурен класик, но Дан Браун е от онези автори, които трудно аз бих си обърнал езика да нарека така." Не може обаче да му се отрече, че е увлекателен, умее да води нишката и да държи в напрежение - затова и го кинематографират (при това редактират диалозите му, че са изкуствени и ужасни, особено ако преводът не е изряден)... Умее и да запознае средния читател с неащ, които той не знае и не би узнал, защото не чете... Дори и като греши исторически, културологично и т.н. го четем, защото навързва нещата така, че си викаш - ...още

 19. 19) Вили
  книгата "Изгубеният символ"етрахотна!Дан Браун е страхотен писател!
 20. 20) ЧИЧО МАНЧО
  ШИФЪРА НА ЛЕОНАРДО е пълна тъпня.Четох я до средата и я зарязах.
 21. 21) chochko
  И трите книги са прекрасни и който не ги е прочел много е загул
 22. 22) Anonymous
  Книгата не е лоша,по принцип на мен ми харесаха 1-вите 2 части повече.Според мен лично авторът малко е попрекалил с изложението в ''Изгубеният символ'',в смисъл,че е бая обемиста книгата и на места би могло да му стане на човек леко отегчаващо,после пак интересно и така се редува статуквото...Иначе автора не изневерява на стила си и на сюжетната линия,спазва традицията установена с ''Шифъра на Леонардо'' и ''Шестото Клеймо''.
 23. 23) Pepsi
  Бях повлечена от вълната Дан Браун, нямах търпение да прочета новото творение и когато това се случи- оставих книгата с яд, че ме е подвела. Темата наистина се изтърка, но май само при този писател. Фенка съм на Матю Райли и Джеймс Ролинс, и при двамата е имало повтарящи теми, но начина
 24. 24) Anonymous
  по който те въвличат в историята е различен от този на Дан Браун. Да- различни автори, различен стил, но все пак трябваше да се постарае повече, при положение, че половината свят очакваше новата книга.
 25. 25) ani
  Админ: Кирилица! Четете!  :) :p


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com