www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Защо Осама бен Ладен не ругае Обама, а обкръжението му

17 Септември 2009

 

Лидерът на “Ал Каида” Осама бен Ладен в изявление, публикувано в Интернет. Снимка: Ройтерс

Два дни след годишнината от атентатите от 11 септември лидерът на Ал Каида Осама бен Ладен пусна в Интернет традиционното си “обръщение към американската нация”. В него той заяви, че президентът на САЩ Барак Обама е безсилен и следва стратегията на бившия президент Джордж Буш и бившия вицепрезидент Дик Чейни да налагат страх, за да прокарват интересите на големите компании. Осама призовава Обама да освободи Белия дом от агентите на чуждото влияние. Защо лидерът на Ал Каида насочи гнева си не към президента, а към обкръжението му, пише “Крисчън сайънс монитор”.

Откакто президентът Джордж Буш-младши се оттегли, Осама бен Ладен няма кого да ругае, а това доста затрудни уменията му да се продава. Това стана ясно и от последните му агитационни записи, разпространени от лидера на “Ал Каида” някъде от Пакистан, където най-вероятно той се крие.

Обикновено Бен Ладен пуска новите си послания на годишнината от терористичните актова от 11 септември, в чиято организация участва, и които станаха причина за кръвопролитните и непреставащи и до този момент войни в Афганистан и в Ирак. Тази година не беше изключение. В неделя той публикува своето “обръщение към американския народ” на уебсайтовете на войнстващите ислямисти.

Въпреки че мирогледът на Бен Ладен не е променен – САЩ продължават да му се струват страшна империя, която помага на Израел да окупира арабските територии – сега коментарите му са пълни с по-различно съдържание. По-рано Бен Ладен с радост наричаше Буш “злодей”, отговорен както за завоевателните войни, така и за онези, които се водят, за да подчинят мюсюлманите.

Но президентът Обама (да припомним, че пълното му име е Барак Хюсеин) беше удостоен с по-вежливо обръщение. Бен Ладен похвали Обама за това, че призна тежкото положение на мюсюлманските народи в речта, произнесена от президента в началото на годината в Кайро. Оказва се, че Обама не е коварен злодей, а слабоумен човек, който тайните конспирации ползват, за да управляват Вашингтон. По думите му Обама е “безсилен” и не може да спре конспирацията. В известен смисъл той е “жертва” на плановете й. По принцип Бен Ладен повтаря популярната сред народа теория за заговора, според който “големите корпорации” и техните агенти манипулират американското правителство, като само добавя малко ислямистки привкус.

В един от преразказите на съдържанието на записите се казва, че Бен Ладен е заявил: “Всеки стопанин на Белия дом застава на път, от който не може да се отклони. Този президент прилича на влак, който се движи в определена посока. Длъжен е да се подчинява на натиска, в противен случай съдбата му може да се окаже същата като съдбата на президента Кенеди или брат му.”

От десетте минути на изявлението Бен Ладен посвещава доста време на подкрепата на САЩ за Израел. По думите му, защищавайки еврейската държава, Америка вреди на собствената си сигурност. И за пореден път пояснява, че многобройните нападения на “Ал Каида” срещу САЩ се обясняват именно с тази подкрепа.

Значителна част от коментарите на Бен Ладен може да се чуят и от устата на някой американски политик – без значение дали републиканец или демократ. “Белият дом е завладян от тези агенти на влиянието,” казва той. “Вие, американците, сте длъжни да освободите Белия дом от тези агенти.”

Разбира се, фактът, че американските политици вече няколко десетилетия не успяват да спрат увеличаващото се влияние на лобистките групи говори за това, че “освобождението” е също толкова вероятно, колкото и достигането от Бен Ладен на крайната му цел – обединение на целия свят под властта на едноличен лидер-мюсюлманин.

По стар навик Бен Ладен изброи имената на няколко представители на висшите ешелони на властта в САЩ, разделяйки ги на “добри” и “лоши”. Министърът на отбраната Робърт Гейтс, началникът на началник-щабовете Майк Мален и началникът на централното командване на САЩ Дейвид Петреъс са “лошите”, тъй като са останали при Обама като наследници от епохата “Буш” и го отклоняват от пътя на истината.

Ще бъде по-добре, казва Бен Ладен, Обама да започне отново да ползва услугите на бившия началник на централното командване адмирал Уилям Фалон и генерал-лейтенант в оставка Рикардо Санчес.

Генерал Санчес, командващ армията в Ирак, когато се разрази скандалът около изтезанията в затвора Абу Граиб, получи честта да бъде сред фаворитите на Бен Ладен защото с оставката си критикува действията на САЩ в Ирак.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Иво
  Осама не ругае Обама, защото много добре знае, че не президентът взема големите решения в Белия дом, а по скоро неговоти политически съветници - "кукловоди"! А самия президент се явява нещо като марионетка на различни политически, икономически и военни кръгове от хора който седят в сянка! Така е било винаги в САЩ и продължава да бъде и днес! А прзидент който не изпълнява заповедите отгоре става жертва на някои атентат и го чака съдбата на президента Кенеди!
 2. 2) Шейтан КульляКабир
  "Мъдрия" терорист е като зеления кон...Опитва се да разколебава, като баджанака-"чичата", но залага извън полето за залози, просто ...поредната димка на подгонен страхливец. А ,№1( раденко,открий се - не е страмно).
 3. 3) Иво до 2
  Имаш някаква грешка? Бъркаш ме с някой друг! И въобще не знам кой е тоя Раденко????
 4. 4) Шейтан КульляКабир
  МоЕ и АсАм се обиркал.То от толкиз помпине у гРЕЦКО неми остана акул. то не че имах.
 5. 5) Anonymous
  осма отдавна е чисто медиен образ. появява се да каже нещо на някого и се скрива. това е образ създаден от цру и чрез него "фирмата" предава послания.
 6. 6) SK
  Иво е напълно прав по отношение на американските пезиденти. Още 74-та година четох в един чикагски вестник, че в някакъв си град в Щатите, се събирали 300 милиардери в строга секретност които ще решават важни политически и икономически проблеми. Те се събирали всяка година в различни градове и държави и техните решения се спускали към президентите за изпълнение. Единственото външно лице в това събиране бил Кисинджер. Кисинджер беше много силен политик, по-силен се оказа и от Никсън. Тогава ми мина през ума: щом Кисинджер е външно лице в тази група от милиардери, то всеки един от тях е по-силен от ...още

 7. 7) чичата
  ако съм милярдер и милиярдите ми растат, грижата за опазването им е мой личен проблем/ голям при това/ не е въпрос за мераклиите, дето биха искали откупи по различни причини/ ако съм се сврял, наивно казано в бояна, ще се наложи да охранявам цялата планина и цялото село, с постове, бариери и т.н./ ще се наложи да изменя законодателни разпоредби в своя полза/ ако балансът на мутрите в управлението на държавата нарастне, ще се наложи да ги корегирам/ тръгнат линещата наляво, заговори ли се за национализации и революции ще налагам мерки, ще сменям правителства, ще развращавам революционите лидери/ за такива ...още

 8. 8) Българин
  Ех, да не ни вземате за изгорели бушони? Нима мислете,че ще манипулирате вечно, по-вечето наивни хора по света? Колко жалко еврейските подлоги си мислят,че могат вечно да забулват слънцето.Знаем, защо Вие е нужно това изкуствено съзадено от вас плашило наречено Осама Бен Ладен,за да отнемате, все по-вече човешки права и да проливате чрез войни все по-вече невинна христианска кръв на всякъде по света.В името на борба срещу създадения от Вас "ТЕРОРИСТ" Осама Бен Ладен,ще проливате невинна кръв.Затова и не-можете да го хваните?Та вие въобще не го търсите,той ви е жизнено необходим,за да оправдавате и отнемате все по-вече човешки права и ...още

 9. 9) Аз
  Българино, научи се да пишеш и тогава давай мнение по въпроса.
 10. 10) Anonymous
  убиха осама сега кво ще измислиш - българи и руснаци


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com