www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Цитат в десетката: Сидеров, Расате… Тъп национализъм

17 Септември 2009

 

Т.нар. Национална гвардия на Расате. Снимка: официален сайт

Обещал бях да пиша по темата за националистите и какво ме дразни в тях… Айде да почнем с първите две очевидни проявления на национализма в България - “Атака” и БНС. Няма по-жалки създания в политическия ни живот, даже сравнени с тройната ламя - всичките им предложения са демагогски и реално погледнато - безсмислени. Едно време за идеята съм чел книгата на Волен Сидеров, и май някъде съм го отбелязал - тотално безсмислена, комбинация от конспиративни теории и се кълне в православната църква и руското й начало (или нещо подобно). Ходил съм да чета по сайтовете им и все едно съм се върнал в средните векове - всичко, което не е “чисто” по техните виждания е лошо, всички, дето не са с тях, са против тях.

Ето това е другото нещо - “ако не сте с нас, сте против нас и всичко, в което вярваме”. Това е рядко глупаво, все едно да се направи движение, което да е за пряка връзка м/у възрастта на жените и законността да се прави секс с тях - например всичко под 18 е забранено, до 50-60 е ок, а изнасилването на бабички да се направи национален спорт - след което аз да кажа, че съм против тях и те да кажат - “значи си привърженик на изнасилването на деца!”. Ми не, ама и не мога да ви трая… “Ти си против нас - значи си против България”. Какво общо имате вие с България, освен че сте се родили тука бе?

Ужасно смешно е и как си измислят врагове (и как реално ги подсилват) - като ги слушаш, турците са едни такива митични създания, с чалма и мустаци, изнасилват де що видят българка (и българи) и се опитват да ни потурчат всичките, а циганите са банда кирливи мръсни крадливи създания, дето трябва да бъдат изклани. Ами аз познавам прилично количество и турци, и цигани, и не съм особено съгласен - навсякъде си има такива за разстрел, и при тях не е по-различно от при нас.

Самите привърженици и отявлени националисти, па направо плашат. Ако не ми се беше случвало да чуя как си говорят такива (бръснатоглави с тениски “България на три планети”, така де, морета), нямаше да вярвам, че наистина има такива. Тъпи та вдлъбнати, безсмислени идиоти, които знаят само нещо, дето са им набили в главата от там, отдето ги хранят (”Расате ни храни, значи е прав”) и с основен довод - ритници и юмруци.
(Изобщо няма да коментирам външния вид и миризмата.)

И като за най-накрая - основната идея за “родината” и как трябва да я пазим, как, понеже сме се родили тука и сме наследници на разни велики хора (като например Васил Левски) ние сме нещо повече, били сме едно време голяма сила в Европа и сега трябва да бъдем и т. н., и т. н. Освен сериозното непознаване на историята и тоталната неспособност за разбиране на текущата ситуация (”македонците са българи” - квито искат да са, щом искат собствена държава и толкова време са били отделени, що трябва да ги натискаме? На мен даже ми се налага да ползвам google translate да им чета разни работи, а и като гледам те съвсем па не са тръгнали да се обединяват с нас. Да не говорим за какво са ни там килото албанци), тия хора смятат, че светът им дължи нещо, само заради случайността да се родят тук. “Искаме само това, което е наше” - хора, ако е ваше, какво точно искате? Ако искате неща, които някога са били наши - да ида да си поискам парите от магазина, дето дадох вчера за хляб, те бяха мои?

Всъщност, единствените хора, които ползват национализма в политиката и по принцип са тия, дето не могат да свършат нещо друго, или тези, които зад него крият тоталитарните си идеи (примери - бол. Всичките държави със сериозна пропаганда по националистичната тема са прекрасен пример). Изобщо тия идеи водят до едно усещане, че светът ти дължи нещо, и че ти не трябва да се напрягаш и трудиш, то ще си дойде само, както е било в ония прекрасни отдавнашни времена (които са повече от приказките, отколкото от историята). По тоя начин всички се чувстват като жертви, а от такива колко ми е писнало…

Ние не сме специални. Никой нищо не ни дължи. Каквото е нужно, можем да постигнем със собствените си ръце. Живеем на хубаво място, но то не ни определя какви сме - определяме се самите ние. Останалото е мухльовщина и насаждане на такава.

(С незначителни съкращения)

Виж още в блога на Васил Колев
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Салат Ракийкин
  Абсолютно добра и полезна публикация...Но сигурно е подразнила подсигуряващите ,Псидеров,Расате ,доносничеството и превърналите се в националсоциалисти и националисти ,бивши комуняги и милиционери...Некаси се дразняти нека да знаят ,че с такива форми на расизъм и национализъм не се развива Нацията, а само развяващите байряците- гледали сме го вече този филм,а е човечеството изобщо плати огромни цени да тези изкривявания.
 2. 2) Иво
  Като видях снимката на статията и как изглежда Национална гвардия на Расате веднага ми направи впечатление колко много прилича тя на Хитлерюгенд!!!
 3. 3) Коко
  Иво, разликата е там, че в Хитлерюгенд, така както и в тукашните пионерски организации, членството е било задължително за всички, даже настоящият папа е бил в Хитлерюгенд, докато в тази т.нар. гвардия се членува доброволно и са се събрали все едни и същи дървени глави.
 4. 4) чичковото Червенотиквеничковче
  тези ли пухкави тарикатчета си позволяват да ни считат за зависима Нация и те ли ще се борят за независимоста ни- хората като внучето на Р.Ралин ,Псидеров,Расате-в и останалите милиционерски фенове...Интересно защо нищо не чуваме от тях за зависимоста ни от Русия в която ни вкараха през последните 8-г. и която тегне ОЩЕ над Нацията ни и икономиката ни?
 5. 5) anarhist
  хайде покрай критиките към сидеров да не отричаме и проявите на пантюркизъм в българия.да не ми кажете че няма такива.досега не съм срещал турчин в интернет форумите турчин който да признае че е имало прояви на насилие спрямо българите по време на османското робство че е имало баташко клане какви съм ги чел на форума на ардино да ги пишат същите тези турци.ако нямаше краен агресивен турски национализъм нямаше да се пръкне и атака.така че васко разбери едно крайният нихилистичен комунизъми крайният либерализъм до нищо добро не са довели.
 6. 6) омерзен
  България има нужда от насочен и умерен национализъм.Защото сега българина е с извънрвдно понижено самочувствие,и то в собствената си държава.Оня ден гледах по телевизията за едно убийство и изнасилване на възрастна жена от цигански изроди.Влазли и в къщата ,и понеже нямала женицата пари да им даде,трима изроди я пребили,изнасилили и после и отрязали главата.Лично аз ,ако съм на мястото на синовете й - взимам пистолета,застрелвам ги тия гадове мръсни, и после ги излежавам.Такова е положението навсякъде където има цигани по села и градове.Властите,вместо да противодействат,прикриват престъпленията им.Кражби,убийства,изнасилвания - докога българина ще търпи това издевателство над себе си.Партията на Расате няма ...още

 7. 7) чичата
  руснаците имат много точно понятие НАШИСТИ,като алтернатива на чуждицата НАЦИСТИ, което подсказва деленето на хората на наши и чужди
 8. 8) до омерзения
  Ти първо отиди да противодействаш на нашите българи бандити,които съсипват страната ни,пък после гледай кусурите на цигани,турци и т.н. Не съм видял един протест срещу ТИМ,СИК,Братя Галеви,Маргините,(че и Светия Синод,които крадат и са по-грешни и от цял катун цигани) и други като тези,които са тумора на обществто ни.Колко хора бяха избити и осакатени или изнасилени и ограбени,колко съдби бяха обременени от бандитите-наши сънародници? Тръгнал да ми се репчи срещу циганите! Та нали тези,които са в политиката(маши на групировките)толерират цигани и т.н. да не си плащат сметките,щото после да гласуват правилно! И какво излиза? Къде е истинския проблем? В малцинствата? Смешко,захвани се с някаква полезна работа,вместо да ми ...още

 9. 9) "баджанака" на чичата
  баджо,знае се познаваш добре съветската терминология,на която сега казвате,че била руска(... но не и на царска Русия),а знаеш ли нашите патриотични субекти кои са сега и кои са били преди червената чума да ни попари, дали това са милиционерството,доносничеството,назначените капиталисти, националсоциалистите или интернационалсоциалистите,а?
 10. 10) омерзен до 8
  Проблема не е в малцинствата а в такива като тебе дървени философи.Ти като пишеш твойте глупости,да не мислиш че си много полезен за обществото.Точно такива измекяри като тебе докараха България до тоя хал - да я управляват мутри и всеки да се мисли за недосегаем от закона.В тая държава е нарушен редът и закона не се спазва.Ти как ще реагираш ако майка ти е изнасилена и с отрязана глава бе мухльо.За каква политика да говориме тука.Това са криминални деяния и никой от шибаните политици не си мърда пръста за да заработи закона.Не ми говори че патриотите и националистите са виновни ...още

 11. 11) офффф
  И сегашните ни националисти са продукт на съветската окупация от 1944 г. насам, която деградира и проми мозъците на българите над 40 години.
 12. 12) Anonymous
  Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, и вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек ...още

 13. 13) един прост
  не знам от кога национализъм е лоша дума. няма лошо в това да си националист, другото е глобализъм. за сведение на автора освен расате и сидеров много други също се бунтуват срещу това принизяване на национални ценостти. има една поговорка "човек без минало няма бъдеще". а що се отнася до ритниците трябваше да почнат още '90 за да имат смисъл. сега е късно. а това да се обединиш около идея не е зле. когато обаче идеята която подкрепяш е изкривена и нечовешка, трябва да се търси причината за феномена а не да се клейми безцелно и безпочвено.
 14. 14) Чорбаджия
  Кой казва, че Сидеров е националист? Това, което пропагандира няма нищо общо с национализма. Това си е чист Анти-Турция -зъм. И за съжаление това явление е особено популярно в България и винаги намира възторжени фенове. За последните 20г почти всички политически субекти го използваха - къде малко, къде много.
 15. 15) Бацето
  Василе, ти нас ни имаш за много прости, защото обяснението ти е първично!?
 16. 16) Александров
  Какъви националисти, какви пет лева? Пишманфюрерът Сидеров, преди да получи от руското посолство финансиране за собствена партия се предлагаше навсякъде и на всички. А пък защитникът на християнските ценности Расате е приел името на човек, който е бил яростен противник на християнството. Това достатъчно говори за свирепото невежество на подобни субекти. Виждал съм и членове на "гвардията " му - пъпчиви онаньори с вродена тъпота в погледите. Наистина, членството е доброволно защото кой друг освен тези идиоти би повярвал на несвързаните му брътвежи. Вижте кой ходи по митингите на А така (интервалът не е случаен) - градските дегенерати и клошари ...още

 17. 17) Салат Ракийкин
  Обяснението в публикацията изобщо не е първично, направо си е логично и последователно...От национализъм ,винаги има нужда ,но от интелигентен национализъм за какъвто бих оприличил този на проф. Б.Димитров- той няма да спести напъните на среди в Турция или Гърция или Сърбия или в бившатаюго-провинция "Македония" да изопачават исторически факти от нашата история, но няма да ви спести и факта,че Г. Димитров си е обикновен предател- това е градивен национализъм,а не крясъци и пръскане на токсини наоколо.
 18. 18) Радостина
  Това което АТАКА правят е като да те замерят с изпражнения ,а после да ти продават репилент срещу мухите. Насаждат омраза и после искат да ни защтитят от нея
 19. 19) коко
  до омерзен. Пич, като гледаш телевизия явно не си разбрал , че точно тия цигани са най-малко виновни. Но това което показа нова телевизия явно беше само за такива като тебе: тъп, по-тъп, най-тъп.
 20. 20) pro-anti
  до 13)- патриотизъм е да обичаш Родината си, национализъм е да мразиш другите държави, прави разлика между двете неща.
 21. 21) XP
  12-ти,недей да цитираш Ботев,голяма част от хората,които водят безмислен спор,що е то Национализъм и има ли той почва у нас не са чели нито чули за стиховете на Великия поет!Той самият,както и Васил Левски са били националисти,такъв е бил и Захари Стоянов.Стамболов,Стамболийски,Н.Петков и дори Трайчо Костов също!Не е лошо да си националист,лошо е когато има такъв с фашистки уклон!
 22. 22) Explanatory Note
  Ееее, ся изпуснал е човека няколко лекции- колко му е...пък и за добро го прави,за Нацията..., но не ми стана ясно за коя, за Българската нация ли, щото преди доста плюваше по народа ни-бил тъп и т.н.
 23. 23) Салат Ракийкин
  №21, и Ботев и Левскиникога не са се считали за велики, Ботев си е поркал редовно сред много и различни хора,чел им е стихове,а Левски не е криел ,че е имал любовница,която дори е била монахиня- обикновени ,интелигентни и модерни за времето си младежи...
 24. 24) Омерзени лумпени...
  Тъй като сте най-нискочелата и лесна за манипулиране измет на обществото,затова и вас е най-лесно да ви яхнат дори безхаберни и елементарни ултраматериалисти(а не националисти) като Боленчо и Боянчо. Докато има овце,ще има и стадо! Кретени без работа колкото щеш,намерете си хоби!
 25. 25) хамалин
  айде по-кротко,когато обсъждаме статията(нарпчно не използвах прекрасната бг думичка *коментирам*,на хамалина тя му звучи някак си шизофренно).хердер,германецът,е убеден,че нациите няма да отмрат и че си е биологично да си се харесваш.някои са си голями мераклии така да караштисат света,че накрая да стане манджа с грозде.намирам за високомерно презирането на атакистите и на расатета.нужно е да се разбираме,всички сме от една семка.отрицанието и оплюването на атака не ни прави по-умни (тръгнали сме да ебем мамата на майчиния си език,защо да не таковаме мамата и на всичко останало българско).омерзен,подминавай ги:в къщата му влязъл изрод с балтия, ще му отрежат такъмите,а той ти ...още

 26. 26) Бора Бора
  Всъщност , без аргументи се изказва тезата , че Сидеров и Расате са фашизоидни елементи и почва обсъждането на това твърдение. Това се нарича софизъм. Опитах се да прочета разни статии във вестник "Атака". Доста нормално, умерено, логично и родолюбиво си изглеждат. Вероятно някои, в стремежа си да бъдат в крак с глобализацията , забравят, че Европа се състои от национални държави, в частност България е страната на българите, Германия на германците и т.н. Който иска да живее в такава държава трябва да спазва законите създадени от народа основател на държавата. Останах с впечатление, че Атака не е против турци ...още

 27. 27) FIRST 2
  Чета коментарите и усещам един масов нихилизъм и пасивно,да не кажа страхливо отстояване на някаква позиция.Отново старото пет вековно малодушно противопоставяне на престъпника и отново на принципа "Преклонена главица сабя не я сече".Докога бе, братя българи.Омерзеният има свойто право,защото циганският терор е повсеместен,особено по селата.Национализъм трябва да има,защото ако го няма ,българският корен ще загине на фона на глобализацията.Отново измежду всички се откроява Бора-Бора с ясните си виждания по предмета на статията.Всеки трябва да си плаща тока,водата,данъците и да праща децата си на училище.Етнически партии и маргинални групи като циганите трябва да се респектират от законите на републиката.Много злопнамерени думи ...още

 28. 28) чичата
  първи-втори, българите не сме си формирали нацията още душа/ имаме си ботйова, левски, калавелов, вазов и след тях нарекохме "цвят" даскалчетата си от прогимназиите/ импулсът за национално обособяване, погрешно наричан "възраждане" се заражда в имиграция, в средите на едни момци, забягнали от тясната ивица на припеците, между балкана и ср.гора/ застани на брега на охрид и попитай първия срещнат, кой е бенковски/......... НАШИСТКИЯТ шум е вреден и ни принизява/ италиянците от епохата на гарибалди си синтезираха език от 3-4 испански диалекти, с пълното съзнание да създадат нация от медитеранския си материал/ не са народ още, въпреки че имат език и ...още

 29. 29) Anonymous
  малиииии, кат гледам снимката чак тръпки ми побиха, тва ли са баш българите!
 30. 30) SK
  В държава или система където няма справедливост, няма ни ред ни дисциплина. В тези държави има два вида престъпници. Едните са законни престъпници които грабят целия народ и трупат милиарди, а другите са от рода на циганите, прегладнели, озлобени, които крадът за да се нахранят и убиват да отмъщават. Както циганите в България, така и негрите в Америка са всъщност жертва на престъпната система, която превръща хората в животни. Единствената човешка система, където се полагаха неимоверни усилия, хората да се приравнят както материално, така и духовно, това беше комунизма. През 60-те години бях учител в едно помашко село. Направи ми ...още

 31. 31) омерзени лумпени
  Промените трябва да започнат от манталитета,а това може да бъде осъществено само от интелигентни,възпитани и културни хора с ясни принципи и съвест. Масата атакисти и т.н. псевдопатриоти всъщност са хора с изключително ниско интелектуално ниво.Не можем иначе да си обясним възхищението им пред човек като Сидеров,който неведнъж е доказвал изключителната си неадекватност(примери хиляди,само да се сетим как той отрича даден човек само заради еврейското му име,без да знае абсолютно нищо за него).А колко е алчен за пари и власт Сидеров всеки дори средноинтелигентен човек може да се сети,като си направи труда да събере информация за миналото му(ако е твърде млад за ...още

 32. 32) anarhist
  номер 31 никой не ти пречи да се мислиш не за истински българин като хората на сидеров а за истински европеец но за европа и европейците вие българите винаги сте били и ще си станете "турски клозет".винаги ще ви презират.
 33. 33) До горният
  Неизживяни партизани,жалко за тях,чудя се как още не са хванали гората и да слизат от време на време да обират по някоя мандра.
  Партизаните не са излизали в гората да обират мандри, а да помогнат за установяване на ред в който няма бездомни, неграмотни, гладни, безработни. След като тези принципи бяха отхвърлени то и мандри няма вече за обиране.
 34. 34) Любка К.
  Синко, ученикът надминава учителя си. Та, тия бедни смелчаци, които наказвали богатите в името на социалната справедливост ми е интересно как се превърнаха в най-големите крадци и демагози в Европа. Ха, сега да те видя!
 35. 35) SK
  Любке, това е така защото те са хора, не богове. Човекът по природа е алчен и този който е по-алчен измества другите и се изкачва на върха. Когато на върха се бяха изкачили най-алчните, те решиха да ви подарят "свободата" и "демокрацията", за да грабят на свобода.
 36. 36) haha
  Партизаните са били най-големите мързеливци от селата,които са играели карти по цял ден в гората и всички,ама абсолщтно всички са знаели кои са и къде са.Нямало е кой да ги гони,защото е нямало фашисти от които да се крият,пък и за мързел само какво да ги гонят.Тъй като всички са ги знаели къде са от съжаление в началото са им носили храна,ама после като им е писнало от лентяите,онези са почнали да гладуват. И тогава започнали да обират мандри и стопанства. И много ясно,че жандармерията ще ги подгони. И такааа...това са вашите "червени герои". Срам и позор за мизерниците,които после избиха цвета на нацията ...още

 37. 37) чичата
  отговорът на това не е лицеприятен/ българинът, като представител на утайката на европа, и кто фашист се осра, и като комунист също, като демократ да не говорим, той дава акъл по църковни въпроси на патриарсите си, и ги учи да са под папите, независимо че има съсед мохамеданин, с който си пие бирата - мрази исляма/ той е нещо като дете израсло в сиропиталище, от което правиш министър на външните работи( нямам предвид бойко димитров)
 38. 38) Explanatory Note
  №27-мото,няколко чатъра ТУК се опитват да обяснят на "групата" ви, че проявления на ефективен и интелигентен национализъм имат населения на дадена страна,който са се изградили като НАЦИЯ - другото е непродуктивна о м р а з а между етноси и цели народи...Налагайки интернационалсоциализЪма или Националсоциализма,любимите ви тоталитарни държави тотално унищожиха нациите ни и ни превърнаха в НАСЕЛЕНИЯ ...Онова,което сега желаете да представите за национализъм е последната СПИРКА НА ТОТАЛИТАРИЗМА-междуетническата овраза.
 39. 39) Любка К.
  Комунистките до 1944 г. са безплатни проститутки, след тази дата скъпо и прескъпо им се заплащат другарските свирки и катеричи гимнастики по явки, нелегални квартири, землянки, чорбаджийски мандри и ... так далее.
 40. 40) Anonymous
  Мда, Цола Драгойчева...
 41. 41) До Любка
  Не знам как са се заплащали другарските свирки, но сега свирките трябва да са много по-скъпи, щом като в тази мизерия има толкова много кавалджии с компютори, да не говорим за наличието на милионери и милиардери при толкова много клошари.
 42. 42) ми майка ви на всички
  ми майка ви на всички
 43. 43) НАБЛЮДАВАЩ
  # 39-Ако искаш да кажеш нещо ,направи го интелигентно : обмисли го , напиши го , ако на теб не ти хареса -редактирай го и тогава го публикувай . Защо се излагаш ,като онзи дето продава гевреци на Лъвов мост .
 44. 44) Anonymous
  това , Любка К. е новото име на Урко .Съвсем е в криза тоя шизофреник, така ,че не му се връзвай. Болен е, ама за бой
 45. 45) НАБЛЮДАВАЩ
  # 44- Този път не си прав . #39-ти не е "той" .Спазени са препинателните знаци ,няма сливане на думи - е кофти ,че накрая завършва в негов стил ,но съм убеден ,че не е той . Обещах - напускам форума правя го сега . ranik56
 46. 46) Димитър
  Чича, "нашист" не е алтернатива на "нацист". Думата "нацист" е съкращение на "национал-социалист", т.е това не е само италианският, немският, руският и нашият "нашист". Е, виж ги на снимката - "нашистите", те всички си приличат! Една "майка" ги е раждала. Те са социалисти, който много милеят за "нацията", а забравят, че тя и те са "буржоазен" продукт! Нашите много спрягат Ботев и Левски, както и ти, но не се чува и дума за хан Кубрат, за цар Борис, Калоян, Симеон и др. български царе, които "направиха" България. Те, великите български царе, защото са създали българския народ и държава, а не ...още

 47. 47) чичата
  миташки, нашиста е продукт на съвокупление между фашизма и нацизма от епохата на борис трети, когато се е женил за италиянската принцеса
 48. 48) "баджанака" на чичата
  увърташ баджо,увърташ- човека ти завря учебник в носа,а ти гледаш гяволито,манипулираш( руска дума...наши...чужди) , просто националСоциализъм-последната спирка на пишман-комунистите,усетили суравия и куравия.
 49. 49) Националист
  А бе хора, не е хубаво така само да се злослови против национализма.Ето ся Боян Расате, ами той човека няма и един ден трудов стаж, дайте да му намерим работа на някой строеж.Да види от къде излиза българският хляб който той яде. Как е пишело на концлагерите "Трудът те прави свободен", да дадем свобода на човека, смисъл на живота.Не да тръби че българската нация е пълен боклук а да усети истинският и живот.Защото фюрери мнооого ама индианци нещо не останаха!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com